Kokemuksia FESS -operaatiosta?

Lilou's Crush

Mittani alkaa pikkuhiljaa olla täynnä. 

Olen sairastanut vuosien mittaan lukuisia poskiontelontulehduksia. Ihan itsenäisiä sellaisia, allergiaa seuranneita ja tietysti flunssan jälkitauteina, kuten ne useimmille saapuvat.

Olo on kamala: kuin vuosisadan flunssa olisi vyörymässä yli, toisilla kerroilla hampaita särkee niin, että ne tekisi mieli kiskoa itse irti. Kurkussa on limaa jatkuvasti, ääni käheytyy. Yskittää makuulla joten uni kärsii. Päätä särkee, silmiä särkee, otsaa särkee. Pahinta on kuitenkin ehkä jatkuva puolikuntoinen olo. Ainainen väsymys. Kesken jäävät urheiluputket. Jatkuva lääkkeiden syöminen ja suihkiminen. Onneksi olen päässyt sopivalla lääkityksellä lähes kokonaan eroon antibioottikierteestä, joka meinasi vastustuskyvyn lisäksi tuhota koko massun hyvinvoinnin.

Omaa vaivaani on tutkittu paljon, ja sille on helpotuksekseni löytynyt syy. Kaikki päässäni on kuulemma hirveän pientä (aivotkin...?). Olemattoman ahtaat aukot nenästä poskionteloihin. Ilmastointi ei pelaa, allergia aiheuttaa helposti turvotusta, ja röörit menevät täysin tukkoon. Nuhassa mikään ei pääse ulos. Nenäkannusta laskettu vesikään ei pääse liikkumaan sinne eikä tänne.

Oma korvalääkärini kirjoitti minulle jo kauan aikaa sitten lähetteen lähetystä vaille valmiiksi FESS-leikkaukseen, jossa noita aukkoja laajennetaan, eli murretaan luuta ja koverretaan suuremmat reiät onteloihin, että ilma ja nesteet pääsevät kulkemaan, eikä tulehdus enää iske niin helposti, tai ainakin paranee nopeammin (ja punkteeraus tulee helpommaksi, jos siihen taas joudutaan). 

Nyt syksyn mittaan olen sairastanut jo kolme tulehdusta -tai kroonistahan tämä taitaa olla, eli homma on aktivoitunut kolmesti. Ja kuppi tuli täyteen. Pyysin lääkäriäni laittamaan lähetteen matkaan.

Olisiko siellä ruudun takana rohkaisevia kokemuksia leikkauksesta? Minua nimittäin jännittää aika paljon. 

 

(kuva joltakin kipeyskerralta, hetkeltä kun alkaa jo elämä voittaa, sen muistan)

Kommentit

a.
Lusikoita kiitos.

Minulle on tehty noin kymmenisen vuotta sitten. Kipulääkkeitä meni leikkauksen jälkeen ruhtinaallisesti, mutta inhottavaa oli se verenvuoto. Pari ensimmäistä päivää sai syödä vain viileää pureskelematonta ruokaaa, mutta siitäkin huolimatta kaarimalja kannatti olla lähellä. Lähes aina päätä alas päin kallistaessa alkoi verenvuoto, vaikka leikkauksessa olikin sulavatamponi nenään isketty.

Leikkaus auttoi minua yhdessä siedätyshoidon kanssa todella paljon! Vaikka ensi alkuun näyttikin siltä, ettei leikkauksesta olisikaan ollut mitään hyötyä. Toistakin leikkausta jo pohdittiin, mutta risikinä olisi ollut empty nose syndrome. Mutta pikkuhiljaa noin puolen vuoden jälkeen alkoi tilanne kohenemaan. Pistossiedätyshoito sairaslassa jelppasia minua todella hyvin, vaikka reagoitinki liian voimakkaasti aineisiin, niin etten koskaan tavoiteannokseen päässyt, ja hoitokin jouduttiin keskeyttämään muista syistä. 

Leikkauksen jälkeen olen ollut ehkä vain noin kerran poskiontelotullI.

Hertta
Lilou's Crush

Miten kiva kuulla, että sulla auttoi noin tosi hyvin! On tämä vaan sellainen riesa. Tuo empty nose syndrome on ihan vieras juttu, mutta kuulostaa hurjalta!

AnLottanen

Onko sulla kotona tai töissä sisäilmaongelmia? Mulla parani krooninen sinuiitti, kun vaihdoin työpaikkaa.

Mulla on kanssa ollut lähete samaan operaatioon. Nenäkannua ei lääkärin mukaan kannata käyttää, kun se vesi ei tuu onteloista ulos (koska väliseinämä). En ole vielä uskaltanut mennä.

Hertta
Lilou's Crush

Olen kuullut, että monella tosiaan vaivojen takana on sisäilmaongelmat. Itselläni kuitenkin "pään sisäinen tuuletusongelma", vaikka varmasti jokin lukuisista kodeista tai työpaikoistakin on kärsinyt huonosta ilmasta. Tämä vaiva on ollut minulla aivan lapsesta saakka.

Tässä elämä on

Oon kärsinyt pikkulikasta asti kroonisesta poskiontelontulehduksesta, ja leikkaus (tehty noin 12 vuotta sitten) todella helpotti oloa. Ensin sitä ei jotenkin edes tajunnut, mutta näin kaukaa taakse katsoessa kaukana ovat ne ajat, että joutui hakemaan kolmatta kuuria samaan tulehdukseen. Toki tulen edelleen kipeäksi, mutta enää ei joka kesäpäivä tarvitse vedon takia kantaa kaulahuivia mukana tai miettiä, että voiko ottaa huikan jonkun toisen tarjoamasta lasista. Poskiontelotulehduksia tulee yhä, 1-2 kertaa vuodessa, mutta on ollut huumaavan ihanaa huomata, että se ei kaada enää viikkotolkulla sänkyyn, vaan nenäkannulla huuhdellessa se menee ohi ilman lääkkeitä.

Toki viikko leikkauksen jälkeen oli aika ilkeä, mutta se on pieni hinta ja aika siitä, että sen jälkeen oma olotila (etenkin keväisin ja syksyisin) on niin uskomattoman paljon parempi, eikä antibiootteja tarvitse syödä koko ajan. Kertaakaan leikkauksen jälkeen ei poskionteloita ole tarvinnut punkteerata. 

Hertta
Lilou's Crush

Juuri tuollaisesta haaveilen itsekin! Ihan mahtavaa, että sinä olet saanut avun!

Annina (Ei varmistettu)

Tuli mieleeni että oletko yrittänyt olla ilman maitotuotteita?

Hertta
Lilou's Crush

Joo! Yhdessä vaiheessa kokeilin aivan _kaikki_ mahdolliset ja mahdottomat keinot, ja pidin pitkän maidottoman, vehnättömän ja sokerittoman kauden, harmi kyllä ei auttanut. Paino tosin tippui, kun oli jotenkin hankala keksiä syötävää!

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulle tehtiin FESS kaksi vuotta sitten. Operaatio sujui hyvin ja mutkattomasti, tosin ensimmäinen toipumisviikko oli hieman tukala. Ei kuitenkaan mitään verenvuotoa tai kipuja. Väsymys vain oli melkoista. Ennen FESSiä sairastin useita tulehduksia vuodessa, muutaman vuoden ajan. Sitä ennen vain satunnaisesti. Ongelman taustalla oli pienehköt röörit mutta ennen kaikkea vakava stressi ja huono vastustuskyky. Ja viimeksi mainittua ei varsinaisesti parantanut lukuisat antibiootit (saati mitä kaikkea muuta niistä on seurannut). Sain kaikki liikkeellä olleet pöpöt ja jokainen flunssa meni onteloihin.

FESSin jälkeen eli ilman tulehduksia reilun vuoden. Sen jälkeen on tullut muutama flunssa ja muutama pot, mutta olen selvinnyt niistä yhtä poikkeusta lukuunottamatta omin avuin (ja ilman antibiootteja). Eli kun röörit ovat auki, pystyn huuhtelemaan ja ennen kaikkea niistämään tulehduksen pois. Viime kesänä menin taas niin jumiin, että edessä oli lavaatio. Ei ollut kivaa (jopa punktio on minusta kivempaa), mutta siitä oli kovasti apua.

FESS ei ole tae sille, että tulehdukset loppuvat, mutta niiden määrä vähenee ja hoito helpottuu. Käytän nyt huuhteluvedessä xylitolia suolan lisäksi ja se on minusta ensimmäinen tehokas keino pitkään aikaan. Olen kokeillut myös homeopatiaa ja akupunktiota, joista molemmista on minusta ollut hyötyä. Hinta vaan on todella kova ja aikataulusyistä akupunktio aika hankalaa. FB:ssä on hyvä ryhmä, josta saa välillä ihan hyviä vinkkejä. Ja välillä vähemmän hyviä;)

Tsemppiä, kovasti ikävä vaiva, mutta onneksi siihen on apua. Ja minä kyllä suosittelen FESSiä, vaikka en mikään todellinen asiantuntija olekaan.

Hertta
Lilou's Crush

Juuri näin oma lääkärinikin sanoi, että niistäminen helpottuu (minulla ei nimittäin tyhjene pää niistämällä) ja tulehdukset lyhenevät/helpottuvat. Flunssiahan se ei tietenkään estä. Kiitos kun jaoit kokemuksiasi. Tuo xylitolihomma muuten kiinnostaa, miten ihmeessä se toimii?

Xylitolista (Ei varmistettu)

Xylitol on jotenkin antibakteerinen aine. Joissain tutkimuksissa on löydetty yhteys, ettö xylitolista olisi apua lasten korvatulehdusten hoitamisessa. Ja korvat ja nenän röörithän ovat aika lähellä toisiaan ja monin tavoin saman tyyppisiä. Olen kokeillut myös muutamaa tippaa teepuuöljyä huuhteluveden seassa, mutta sitä en kyllä uskalla muille suositella. Keksin sen nimittäin ihan itse. Ai niin. Myös oil pulling eli esim. kookosöljyllä purskuttelusta saattaa olla apua.

Hertta
Lilou's Crush

Totta! Syön xylitolia päivittäin aika lailla hampaiden vuoksi (toinen heikko kohtani) mutta miten sitä tuonne nokkaan laitetaan? Onko olemassa jotain "uutetta"? Vai ymmärsinkö ihan väärin. Oil pullingista olenkin lukenut muissa yhteyksissä! Jos en tulisi niin helposti pahoinvoivaksi purskutushommissa, kääntäisin tämänkin kiven :D

Lena* (Ei varmistettu)

Miehelleni tehtiin kymmenisen vuotta sitten FESS-leikkaus,
koska hän kärsi päivittäisestä tukkoisuudesta ahtaista onteloista johtuen. Hänen perheessään se on sukurasite, useammalla lähisukulaisella on fiksailtu onteloita tavalla tai toisella. Leikkaus ei auttanut miestäni, tukkoisuus jatkui entisellään.

Myöhemmin toinen lääkäri suositteli hänelle nenäonteloiden polttamista. Ajatuksena on, että seinämiä poltetaan laserilla jolloin ne arpeutuvat, mikä estää limakalvojen laajenemista ja näin ollen tukkoisuutta. Operaatio tehtiin paikallispuudutuksessa. Se toimi miltei välittömästi ja auttoi valtavasti - hengitys kulki vaivatta ensimmäistä kertaa miesmuistiin. Pari vuotta myöhemmin operaatio uusittiin mieheni aloitteesta, vaikka sitä ei olisi tarvinnut välttämättä tehdä - sen jälkeen hyvästä jo tuloksesta päästiin täydelliseen. En tiedä voisiko tämä operaatio auttaa sinun tilanteessasi, mutta kannattaa kysyä asiasta lääkäriltä, sillä se on huomattavasti kevyempi vaihtoehto kuin FESS. Toivottavasti paras ratkaisu löytyy - tsemppiä!

Hertta
Lilou's Crush

kuulin tästä myöskin, minulla on juuri tuo ongelma, että jos ei muuta riesaa, niin sitten on aina limakalvot vähän turvoksissa. Henki kyllä kulkee, mutta sellainen jännä tunne on. Kuulostaa mielenkiintoiselta tämä, kyselenpä vähän lisätietoja lääkäriltäni.

KataP (Ei varmistettu)

Kannattaa toki kysellä tuosta polttohommastakin, mutta on niin henkilökohtaista tuo, miten mikäkin operaatio kullakin toimii. Mulle on tehty tuo polttohoito, mutta en tiedä epäonnistuiko se vai mitä, mutta siitä ei ollut mitään apua, siis en huomannut mitään pienintäkään eroa missään vaiheessa. Minulle se tosin tehtiin allergisen nuhan takia, ei poskiontelotulehdusten.

Hertta
Lilou's Crush

Juuri näin. Melkein uskonkin, että jos se olisi tässä auttava homma, olisi tuo lääkärini, joka on kokenut kaveri, osannut sitä tarjotakin. Minulla tosiaan vaivaa tuo sinun riesa ja sitten tämä ontelohomma, yhdessä ovat aikamoinen cocktail.

Aisha J
Aisha

Ei oo kokemusta, mutta lähetän silti rohkaisua ja tsemppiä hurjasti <3 Tosi kurjaa tuollainen ainainen kipeily. :/

Hertta
Lilou's Crush

kiitos, sitä se justiinsa on, tosi kurjaa. aina pitää varoa pieniäkin pöpöjä jne. pöh!

MoonaA (Ei varmistettu)

Mulle tehtiin myös sama operaatio pari vuotta sitten. Samalla myös noita nenän limakalvoja poltettiin pienemmäksi. Itse leikkauksesta toipuminen meni yllättävän kivuttomasti, toki kipuja oli alkuun jonkin verran, mutta suuremmilta verenvuodoilta vältyin.

Mulla kävi huono tuuri ja sairastuin flunssaan aika pian leikkauksen jälkeen (lapsen synttärit ja muutama flunssainen lapsi sattui joukkoon) ja se sitten viivytti paranemista leikkauksesta. Kannattaa siis leikkauksen jälkeen vältellä niitä isompia väkijoukkoja, joissa pöpöjä liikkuu paljon, jos vain mahdollista.

Leikkaus auttoi minulla ja poskiontelontulehduksia paljon vähemmän, mitä aiemmin (krooninen poskiontelontulehdus). Punktiot ovat historiaa ja lavaatiolla on lääkärissä ontelot tarvittaessa huuhdeltu. Itsekkin saan nenäkannulla hyvin huuhdeltua, tekniikka vaan muuttui leikkauksen jälkeen (ennen kaadoin veden toiseen sieraimeen ja toisesta ulos, nyt samasta sisään vesi ja ulos). Suosittelen kyllä leikkausta!

Hertta
Lilou's Crush

Voi itku mikä huono tuuri sinulla! Mutta onneksi nyt olo on parempi. Saapa nähdä miten itsellä onnistuisi pöpöjen välttely, kun on tuo koululainen ja päiväkotityyppi. Mutta täytyy jatkaa samaa sinnikästä käsipesua kuin tähänkin asti :)

Themistokles (Ei varmistettu)

Parempi ilmastointi varmasti auttaa, mutta epäilen että pääsyy tulehdusherkkyyteen löytyy muualta. Suosittelen pohtimaan ruokavalion/ ruoka-aineyliherkkyyksien mahdollisuutta. Itselläni oli jatkuvia poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksia sekä lapsuudesta asti oireillut astma. Tuota FESS:iäkin suositeltiin.

Astma hävisi kuin veitsellä leikaten, lopettaessani vehnän ja lisätyn sokerin syömisen ja samalla infektioiden määrä lähti roimaan laskuun. Ruokavaliotestaus vaatii aikaa ja sitoutumista mutta itse toivon että olisin törmännyt tähän tietoon jo vuosia sitten ja säästynyt jatkuvalta kurjalta sairastelulta.

Hertta
Lilou's Crush

Olen kuullut monella ruokavalion auttaneen, olisipa se ollut upeaa! Olen sinnitellyt pitkään hyvin karsitulla dieetillä juuri tämän toivossa, mutta ei, toiveikkuudesta huolimatta ei apua. Itselläni astman ja allergian taustat ovat kuitenkin toisaalla, ja niitä on tutkittu ja hoidettu pienestä lapsesta lähtien pieteetillä. Toki terveellisestä ruokavaliosta on sitten paljon muita hyötyjä, että hukkaanhan se ei missään tapauksessa mene :)

sokeris (Ei varmistettu)

Itselleni on leikkaus tehty jo 2001 ja kuulemma suurennetut aukot ovat vähän jo ehtineet arpeutua kiinni. Sinänsä leikkaus ei ollut mitenkään paha, ei tietenkään mukava ja leikkauksen jälkeinen verenvuoto nieluun oli inhottavaa.

Pitkään leikkauksen jälkeen selvisin ilman poskiontelotulehduksia ja sairastelu väheni, kunnes jonkun vuoden jälkeen palasivat. Varsinaisesti leikkaus ei ilmeisesti vähentänyt sairastelua, mutta flunssan tai allergian aiheuttamat poskiontelotulehdukset (ja antibioottikuurit) olen pääasiassa onnistunut välttämään sen jälkeen nenäkannulla ja jos on jotakin tarvinnut tehdä, ne on tosiaan voitu huuhdella punkteeraamatta. Jos tauteja tarttuu tavallista helpommin, syy huonolle vastutustuskyvylle kannattaa tietty yrittää selvittää. Itselläni se oli kilpirauhasen vajaatoiminta ja kun se on hoidettu kuntoon, kärsin tavallisesta flunssasta max. 2 kertaa vuodessa ilman mitään jälkitauteja (toki ahkeraa nenäkannun käyttöä räkätauti edelleen vaatii)!

Hertta
Lilou's Crush

Yyyyyyh kuulostaa kyllä aika ilkeältä tuo leikkauksen jälkeinen aika! Totta, heikkoon immuunipuolustukseen on useita syitä, osa voidaan hoitaa ruokavaliolla, osa lääkityksellä, meikäläiselle ei vielä sen puoleen ole löytynyt apua, mutta josko sitä lääketiede vielä kehittyisi, että pääsisi vaikka nollaflunssakerhoon joskus :D

HeidiO (Ei varmistettu)

Pakko pyytää heti ensimmäiseksi *anteeksi*, mutta meinasin tukehtua nauruun tästä: "Kaikki päässäni on kuulemma hirveän pientä (aivotkin...?). " xDDDD Tarkoitukseni ei ollut nauraa ilkeilläkseni, mutta jokin tuossa lauseessa toi päivääni naurun, vaikka itse vaivahan on kamala :(. Mutta haluan toivottaa sinulle tsemppiä ja toivon todella, että pääset harmillisesta vaivasta eroon. *Haleja sinulle*

Hertta
Lilou's Crush

"olen vain karhu, jolla on hyvin pienet aivot" vai miten se Nalle Puh jo aikanaan totesi :) Kiitos tsempeistä <3

Tara (Ei varmistettu)

Mulle tehtiin viime joulukuussa. Operaatio on kivuton, mutta mun mielestä vähän epämiellyttävä rutinan takia. Mutta sain avun siitä. Kärsin monta vuotta jatkuvista poskiontelotulehduksista ja lopuksi se oli jo krooninen. Minun vaivan aiheutti työpaikan huono sisäilma. Toki tämä ei poista sitä, että oireilen edelleen huonossa sisäilmassa, mutta nyt ilma kiertää poskiontelossa. Flunssastakaan ei jää viikkoja kestävä tauti päälle.

Ainoat kivut mulla oli puudutuksen lakkaamisen jälkeen, mutta sain siihen kunnon annoksen kipulääkettä ja se vei kivut. Pari päivää söin säännöllisesti särkylääkettä ja sitten vähensi ne pois. Toki ensimmäisen illan verta vuoti nenästä tamponeista huolimatta, mutta sen jälkeen kaikki ok. Eli suosittelen.

Hertta
Lilou's Crush

Ilmastointiremonttia odotellessa siis :D Ai kauhee, tuo rutina, tulee mieleen ihan viisaudenhampaiden poisto! Se oli kanssa aikas ikävää, kun epäinhimillinen murske täytti pään sisäpuolen. Ja kiva kuulla, että sulla oli toipuminenkin inhimillisissä mitoissa!

Ainiin (Ei varmistettu)

Tossa kertoilin kokemuksia yllä, mutta unohdin mainita ruokavalion. Maitotuotteet ja kaura saavat liman jotenkin paksuuntumaan, joten niitä kannattaa vähentää (ainakin flunssan ensioireiden ilmaannuttua). Myös sokeri on huono, koska tarjoaa ravintoa pöpöille.

Hertta
Lilou's Crush

Tämä vinkki onkin ollut aktiivisessa käytössä, kuulemma toisille jostain syystä käy näin! Oma lääkärini sitä vähän epäili, ja nyt olen sitten vuorotellen pitänyt tiukkaa linjaa ja toisinaan en. Eroa en ole huomannut, mutta uskon kyllä, että monella voi olla suurikin vaikutus.

Ei ole mitään kokemusta aiheesta, mutta kuulostaa kurjalta. Hurjasti tsemppiä ja toivotaan että operaatio auttaisi <3

Hertta
Lilou's Crush

Kurjaa kyllä -ei toki mitään maailman vakavinta, mutta inhottavaa ja aika lailla arkeen vaikuttavaa. Kaikki suoritukset kärsii tällaisesta. Mutta etiäppäi!

Nuhanenä (Ei varmistettu)

Itelle tehtiin vähän päälle viikko sitten nukutuksessa ja nyt ollu siis saikulla. Syleskelly koko päivän ruskeeta (hyytynyt veri) limaa. Itselläkin nimenomaan ahtaudesta johtuva krooninen poskiontelotulehdus jonka takia lääkäri sanoikin että tulee tosi varmana auttamaan oloa, vähän eri asia jos ois ollu polyyppi ongelmaa tms. Ja senkin sanoi että jos ois allergista nuhaa niin pitäisi jatkaa sumutteitten käyttöä. Nyt lähinnä vain suihkuttelen suolasumutteita joita käytetään leikkauksen jälkeen. Aluksi oli ihan hirveä olo ekan päivän kunnes sain sitä suolasumutetta se auttoki paljon tukkosuuteen. Jälkihoito ohjeesta jäänyt erityisesti mieleen että pitää niistää suu auki, kuumaa ruokaa ei saa syödä ja ei kuulemma sais tulla hirveetä siivous intoa ja ruveta yhtäkkiä ikkunoita puunaamaan. :D Ensimmäinen yö piti olla myös jonkun toisen aikuisen kanssa koska eivät osastolle ota sen jälkeen mutta että joku voi seurata tilaa. Tällä viikolla kävin kontrollissa ja imuroivat karstaa poissa nenästä ja tekivät tähystyksen ja sitten huuhdeltiin. Uskon että pitemmällä tähtäimellä oli kannattavaa, ainakin se huuhtelu oli paljon helpompaa kuin vaikka punktio jossa tehdään joka kerta kuitenkin ne reijät. Suosittelen. Ja tsemppiä, tiiän tasan tarkkaan miltä tuo puolikuntoinen olo tuntuu.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.