Kotkotuksia

Lilou's Crush

Yhteistyössä Siipikarjaliitto

Luulittekos, että kotkotuksille heitettiin heti hyvästit? Ehei. Tällä kertaa kuitenkin meidän poppoon ja luomumunatuotannon esittelyn sijaan esillä varsinaiset päähenkilöt. Saanko siis esitellä: "Someron Munamies", luomumuna-asioiden puuhamies ja sanansaattaja Antti-Jussi ja Kanaparvensa, jotka asustavat yhdellä Suomen 37 luomumunatilasta.

Antti-Jussin ja puolisonsa Olla-Riitan kanssa elelee 7500 kanaa kolmessa eri kanalassa. Työnaiset saapuvat tilalle 15 viikon ikäisinä. Neitojen seurana on myös muutama kukko, pitämässä seuraa ja järjestystä. Homman nimi on munia noin muna päivässä, ja muuten olla, no, kuin se kuuluisa ellun kana.

Elo tilalla on rauhallista. Ruokailu kahdeksan kertaa päivässä, ja kuulemma yölläkin saa syödä, vettä ja rehua on tarjolla vuorokauden ympäri (nauratti, kun tuli keskellä kesää tuosta mieleen ihan joulu, eikös silloin ole lupa syödä läpi yön...) Kesällä kanan ateriasta löytyy tuoretta ruohoa, muutoin lautasella on luonnonmukaisesti tuotettua rehua, joka sisältää kotimaisia viljoja ja härkäpapua, hernettä ja luomusoijaa. Kyytipoikana rypsi- tai pellavaöljyä. Toisinaan tarjolla on myös porkkanoita ja heinää heinäpaaleista, jotka toimivat myös virikkeinä kanojen touhuille, sen kukon lisäksi.

Keväästä syksyyn kanat pääsevät ulos aurinkoon, jos vain tohtivat -toisina vuosina löytyy suuri joukko rohkeita tutkijoita, toisina harva uskaltautuu ulos. Tämänkertaisessa joukkiossa oli varsinaisia vauhtihirmuja ja muuten vain päivänpaisteesta nauttivia aika monta siipiparia. Kanalassa täytyy olla ikkunoita, se kuuluu luomukanalan sääntöihin. Suomessa tosin yöt ovat keskikesällä niin valoisia, että toisinaan on anottava erityislupaa peittää ikkunoita, että kanat saavat unenpäästä kiinni.

Farmarille itselleen munien luomutuotanto on kuulemma kovin mielekästä touhua: "Eettistä ja luonnonmukaista on tämä. Luomusäädöksiä noudattava tila on hyvin hoidettu, rehu puhdasta ja kanat voi hyvin." kertoi minulle Antti-Jussi. Kääntöpuoliakin löytyy: "Tasapainottelu kannattavuuden kanssa on jatkuvaa. Esimerkiksi luomurehu on kalliimpaa kuin tavallinen, sillä synteettisten ja geenimuunneltujen aineiden käyttö on kielletty".

Yöksi kanat otetaan sisään, sillä ulkona niitä vaanii monta vaaraa: kuten kerroin, meidän vierailupäivänä tuhotöissä oli minkki, jonka lisäksi suupieliään lipovat myös supikoirat ja mäyrä. Parempi siis olla turvassa säppien takana.

Kliks, ovi kiinni ja hyvää yötä, tipuset! Kiitos, että saatin käydä kylässä!

 

Tietoa luomumunista ja luomukanaloista löytyy täältä ja täältä.

 

PS. Loppukevennyksenä, täytyy vielä esitellä tämä suosikkityyppini:

Ensin se poseerasi...

..Ykskaks yllättäen hänestä sukeutui räppikana...

..performanssin jälkeen hän poistui muina muikkuina etuoikealle.

Mahtava!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.