Kuvavarkaus

Lilou's Crush

 Ilman kuvaa, periaatteen vuoksi

 

Sain eilen erittäin ystävälliseltä blogini lukijalta viestin "Netistä bongattua: mainos sun kuvalla varustettuna".

Vähän kylmäsi jo ennenkuin liitteen avasin, mutta mietin samalla, että todennäköisesti vain joku samannäköinen nainen, sellaista aina silloin tällöin tapahtuu. Eipä ollut ei. Minä se olin, ihan itse omalla naamallani, deittipalvelu Match.comin ilmoituksessa seuraa hakemassa. Voitte uskoa, että tuli kurja olo. Harmitti, suututti ja pöyristytti samaan aikaan. Ei tässä kyse ole maailmanluokan katastrooffista, mutta pienen ihmisen elämän mittakaavassa kovin epämieluisaa on, kun suuri kansainvälinen yritys ottaa luvatta käyttöön blogiini naisten itsetuntoa käsittelevään postaukseen lataamani kuvan ja käyttää sitä oman liiketoimintansa myynnin edistämiseen.

Sen lisäksi, että kyseessä on kuvavarkaus, tässä on muutama muu pikku detalji aiheeseen liittyen:

  1. Olen aviossa. Lisäseura on kaikkea muuta kuin toivottavaa
  2. Teen töitä kasvoillani: olen edelleen mallitoimiston kirjoilla ja samoin tunnistettavissa blogistani. Etenkin mallintöissä deittipalvelusta tuttu naama ei sellaisissa hommissa, jotka minua vielä voisivat kiinnostaa, ole millään tapaa hyväksi, vaan voivat estää työn saamisen
  3. Ammatillista uskottavuuttani päivätyössäni, kun siihen taas palaan pikapuoliin, ei varsinaisesti voi sanoa vahvistavan hymyily saunapuhtaana deittipalvelun ilmoituksessa.
  4. En ole eläissäni koskaan liittynyt yhteenkään seuranhakupalveluun -en ole voinut antaa lupaa edes vahingossa siellä "pienen präntin" seassa

Ihmettelen kyllä että tällaisen amatöörimokan kyseisen yrityksen käyttämä graafikko tehnyt. Jokainen ammattitaitoinen, palveluitaan yrityksille myyvä graafinen suunnittelija tietää kuvankäytön oikeudet ja omaa pinon linkkejä kuvapankkeihin. Asiakkaat luottavat siihen, että ostavat luvallista materialia, tottakai. Välinpitämättömyys vai mikä estää kunnioittamasta omaa työtään, asiakastaan tai aivan vain tavallisten ihmisten oikeuksia? Mikäli kyseessä on Match.comin oma graafikko ja hyväksytty toimintatapa, olisi mielenkiintoista tietää, onko esimerkiksi deittipalvelun henkilötietojen kohtelu yhtä leväperäistä?

Tapasin eilen tuttavia eräässä tapahtumassa. Ja kas, jo yksi heistä oli törmännyt kyseiseen ilmoitukseen ja kyseli aiheesta vähän ihmeissään.

Toivoisin itse, että Match.com ottaisi yhteyttä ja saisimme tämän asian hoidettua suhteellisen sivistyneesti, kunhan heidän mainososastonsa tavoitetaan. Kuva on tarkoitus tietysti saada mahdollisimman nopeasti pois, ja luvattomasta käytöstä korvaus. Saan kullanarvoista ja erittäin ystävällistä apua asian kanssa mediayhtiöltä, jonka sivuilta mainos bongattiin, ja sen lisäksi ammattiliittoni juristi lupasi palata huomenna asiaan jos sitä vielä kaipaan -mutta suorin reitti on kuitenkin mediayrityksen yhteys mainostilan ostaneeseen asiakkaaseen, joka viimekädesssä mainosmateriaalista ja sen oikeellisuudesta vastaa.

Jos olet kokenut jotakin vastaavaa suuren kansainvälisen toimijan osalta, kuulisin mielelläni, miten juttu eteni.

Että tänään vähän siipi maassa, mutta eiköhän se sieltä vielä ylös pörhisty.

---

Ja sitten se pakollinen disclaimer: en tokikaan vastusta deittipalveluita ylipäänsä: olen seurannut sivusta ihania rakkaustarinoita. Ja no, toki onnettomiakin, mutta niinhän se elämässä muutenkin menisi.

---

 

Translation: Match.com is using my photo without any permission whatsoever in their dating service advertising. As a model, as a blogger and as an (happily married!) individual I would never give my photo to that kind of an advertising. And as the mentioned above, also would like to be compensated for the use of my photo so far and end the use immediately.

Kommentit

Reetta L
Pelkkäähyvää

No voihan! Mahdottoman kurja tilanne. Varmasti tuo harmittaisi ketä tahansa, mutta ymmärrän varsin hyvin miten vielä sinun saappaissasi tuo on erityisen kiusallista ja ikävää. 

Ja ihana tuo disclaimer, hihi! :D

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos sympatiasta! Varmasti olisi kyllä kenelle tahansa, ellei olisi aivan ylisuurella huumorintajulla varustettu, yhtä kurjaa. Vaikka onneksi ei enää niin paljon kihisytä!

Hävytöntä touhua. :/ Ja epäammattimaista... Kerrothan sitten miten eteni! 

Hertta
Lilou's Crush

Sitä juuri! Ja kerron, toivottavasti on jotakin positiivista sanottavaa myöhemmin :)

Tasaraita

No johan on. Törkeää toimintaa! Toivottavasti asia korjaantunee pian. Toki se ei poista jo aiheutunutta mielipahaa ja selittelyä jälkikäteen, kun moni tuttavasi on varmaan kuvan jo ehtinyt nähdä. Onneksi saat kuitenkin apua tuon keissin suhteen ja toivotaan, että homma on pian hoidettu. Tsemppiä. Itselleni ei ole ihan mitään vastaavaa sattunut, mutta voin vaan yrittää kuvitella miltä tuollainen tuntuu.

Noin kymmenen vuotta sitten minun ottamaa kuvaa koirastani käytti eräs tyttö jossain omassa sosiaalisen median profiilissaan kertoen, että tämä pieni söpö koiranen on hänen mussukkansa. Olihan hän keksinyt koiralle uuden nimenkin. Silloiselta chihuahuafoorumilta joku ystävällinen puolituttu vinkkasi minulle tästä kuvasta. Otin tyttöön yhteyttä ja nopeasti hän kuvan profiilistaan poisti, mutta ei koskaan vastannut mitään viestiini. Ei anteeksi pyyntöä tai mitään selittelyä miksi oli niin typerästi toiminut. Minua ketutti kovasti jo tuollainen pieni ja aika harmitonkin juttu. Mutta kuvavarkaus mikä kuvavarkaus. :(

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos tsempeistä <3

Ja hei mitä ihmettä! Siis joku vei sinun lemmikkisi kuvan ja esitteli omanaan?! Nyt en kyllä enää ymmärrä ihmisten mielenliikkeistä mitään! Todella omituista! Onneksi selkisi tuo, huh huh.

Tasaraita

Joo, hän tosiaan esitteli koirani omanaan. Muistaakseni joku aika nuori tyttö oli kyseessä, mutta kyllähän se silti vähän ärsytti silloin vaikka ymmärsin kyllä, että hän ei ole varmaan osannut ollenkaan ajatella varastaneensa kuvan. Se nyt oli onneksi sen verran pieni juttu, että minulle riitti se että hän poisti kuvan. Toki anteeksipyyntö olisi ollut mukava.

Maija A (Ei varmistettu) http://lammollatehtya.blogspot.com

Voi miten ikävää, todella harmillinen tilanne. Kyse on tekijänoikeusrikkomuksesta ja vieläpä aika härskistä sellaisesta, koska kyseessä on deittisivusto ja sinä olet malli, jolle maksetaan kuvissa olemisesta.

Työssäni olen käyttänyt paljon kuvia (ja neuvonut muita käyttämään) ja ärsyttävyyteen asti olen jankannut tekijänoikeuksista. Kuvia ei voi käyttää, jos niihin ei ole oikeuksia.

Meillä kävi niin, että minun häämatkalla miehestäni ottama kuva tuli matkatoimiston esitteessä vastaan. Juttelimme asiasta silloin muutaman valokuvaajan ja juristin kanssa. Otimme yhteyttä ko. yritykseen ja kerroimme kuvan hinnan (hintaa lisäsi se tosiasia, että kuva on otettu erään vuoren huipulta ilman siellä perinteisesti vallitsevaa turistitungosta, hyvällä säällä ja ammattilaiskalustolla). Toimisto selitteli kaikkea tyhmää vahingosta yms. "kuvaa vaan testattiin siihen place holder -mielessä.." He ehdottivat ensin matkalahjakorttia, mutta me kerroimme lähettävämme laskun. Lopulta toimisto jopa hieman yllättäin maksoi laskun.

Tsemppiä matkaan. Ehdotan myös, että olet itse aktiivinen yrityksen suuntaan, ellei heistä lähipäivinä ala kuulua. Konserni on iso ja kansainvälinen, heille tämä valitettavasti taitaa olla ihan arkipäivää.

Hertta
Lilou's Crush

Oli kyllä aikamoinen yllätys, että iso firma tällaiseen sortuu, mutta monenmoista viheltäjää löytyy niistäkin -tai alihankkijoista.

Ja voi jestas, olipa melkoinen tapaus! Onneksi saitte korvauksen, itselläni on päinvastainen kokemus: omista häistämme varasti iso häälehti kuvia mainoksiinsa! Kuvat olivat jotenkin päätyneet sinne häissä käyttämämme valokuvaajan disketilla, mutta siis lupaa käyttöön ei tietenkään ollut. Päätoimittaja oli niin kertakaikkisen epämiellyttävä henkilö, että tuolloin nuorempana ja naiivimpana en jaksanut tapella asiaa eteenpäin, vaikka harmitti vielä enemmän kuin nyt!

Toimitus
Toimitus

No onpas harvaisen typerää tuommoinen. Toivottavasti asia saadaan korjattua.

Hertta
Lilou's Crush

No eikö! Pidetään nyt peukkusia!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mallitoimiston listalla - ei kai ainakaan enää ???

Vierailija (Ei varmistettu)

Ööh, mikäköhän tämän kommentin pointti oli? Poimia tällainen yksittäinen lause tuolta tekstistä, vaikka bloggaajalla tuskin on minkäänlaista aihetta tällaisesta asiasta valehdella? Itse arvelisin, että noin upealla naisella riittää kyllä kysyntää mallimarkkinoilla.

Itse kuvavarkaus on kyllä aivan harvinaisen törkeä tapaus, joka toivottavasti selviää pian asianmukaisten anteeksipyyntöjen ja korvauksen kera.

Hertta
Lilou's Crush

Jokin tuossa asiassa nyt mietitytti kolmen kysymysmerkin verran :) Kuitataan siis ainakin yksi kysymysmerkeistä vastaamalla, että edelleen olen Fondin listoilla, vaikka en oman ajanpuutteeni vuoksi olekaan pystynyt tarttumaan tarjottuihin töihin. Noin nelikymppisille malleille on itseasiassa tällä hetkellä kovasti kysyntää -ja jos jokin kysymysmerkeistä viittasi ulkonäkööni, malleja tarvitaan monen näköisinä ja kokoisina, kaikkien ei tarvitse olla henkäyksenhoikkia tai kuvankauniita.

Hemmuli (Ei varmistettu)

No mutta kyllähän sä olet kuvankaunis! Ja tuo kolmen kysymysmerkin kommentti on kyllä todella typerä. Tietysti malleja tarvitaan muunkinlaisia kuin 40-kiloisia 16-vuotiaita, riittää kun katsoo mitä tahansa mainoslehtistä.

Olen kyllä tosi vihainen sun puolesta tuosta kuva-asiasta, toivottavasti deittifirma hoitaa asian kuntoon pikapuoliin!

taiska (Ei varmistettu)

Olet kyllä kuvankaunis ☺ peukkuja asian selvimiseen!

taiska (Ei varmistettu)

Olet kyllä kuvankaunis ☺ peukkuja asian selvimiseen!

Intended Mum

Itse törmäsin myös kerran erään kauniin tuttuni kuvaan jonkin deittisivuston mainoksessa iltapäivälehden nettisivuilla. Hän ei myöskään ollut ko. sivuston kanssa missään tekemisissä... (en muista miten hän asiaan reagoi). Eli tätä näyttää tapahtuvan enemmänkin. :(

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.