Kylpyhuoneremontti: saunan rakentaminen jälkikäteen

Lilou's Crush

Tuossa kylppärirempan piirustukset -postauksessa jo kerroinkin, että remontin yhteydessä kylppäriimme saapuu myös sauna. -Menemme selvästi vastavirtaan, ainakin mikäli viimeisten vuosien rakennuttajien kertomuksia on uskominen. Niiden mukaan saunaa ei rakenneta enää uusiin taloihin läheskään joka asuntoon, vaan vaatehuone on kysytympi. Kumma kyllä, se ei näytä paljoa laskevan uusien saunattomien asuntojen hintoja, vaikka usein kyseessä ovat kalleimmat neliöt...

No mutta, muista viis, minä olen vilukissa, ja mies innostui myös rivarivuosinamme saunomisesta, vaikka aiemmassa saunallisessa kerrostaloasunnossamme minä pääasiassa lauteita kulutinkin. Mikäli taloyhtiössämme olisi yhtiösauna, saattaisi saunan tilalle tulla iso kylpyamme, mutta koska sellaista ei ole (yllättävän monesta krunikkalaisyhtiöstä se puuttuu!), sauna oli valintamme.

Jälkikäteen saunan rakentamiseen on kaksi tapaa. Se perinteinen, ja ns. kylpyhuonesaunat, jotka ovat valmiita saunaelementtejä, jotka vain kasataan paikan päällä ja kytketään töpseliin (muutama mutka tässä kuvauksessa suoraksi vetäen). Me puntaroimme pitkään näiden kahden välillä, mutta sekä tilan että vielä vahvemmin ilmastointiin ja eristeisiin liittyvistä syistä päädyimme kylpyhuonesaunaan. Näin saamme "enemmän laudetta", sillä elementtien seinät ovat huomattavasti ohuemmat kuin paikalleen rakennetun saunan, ja kosteus- ja ilmanvaihtoasiat ovat pienemmillä lupamäärillä hankittavat ja helpommat toteuttaa. Hinnassa eroa ei juurikaan ole.

Ulkonäöstä joudumme kyllä tinkimään, sillä eihän tuollainen elementti mikään varsinainen kaunistus ole, mutta eiköhän me jotain keksitä tähänkin, ajatukset jo muhii. Hyvää olen kuullut molempien saunojen löylyistä, eli sen suhteen ei pitäisi olla huolta.

Elementtisaunat ovat kehittyneet kovasti: on täysin kasaan taittuvia versioita, kulmamalleja, pikkuruisia, ammeen tilalle laitettavia ja jättisuuria luksusversioita. Meille olemme kaavailleet mahdollisimman modernia malli. Northern Lights Aura-saunan ulkoasu miellyttää eniten, sisätiloiltaan puolestaan Harvian Sirius, mutta siinä tökkii ainakin vielä silmään rujompi ulkopuoli, erityisesti lasiseiniä ja ovea kehystävät metallipalkit ja kynnys.

Nyt täällä siis odotetaan tarjouksia LVI-suunnittelusta, sitten päästäisiin eteenpäin: ensin piirustukset taloyhtiölle, ja sitten tas yksi etappi eteenpäin. Josko sitä tulevana juhannuksena jo löylyteltäisiin omassa saunassa!

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kun asuimme lyhyen aikaa kotikaupunkimme keskustan kupeessa asunnossa, jossa emme jostain syystä oikein viihtyneet, saunominen talon saunassa oli kuitenkin ihan parasta! Joinain viikonloppuina varasimme vuoron sekä perjantaille että lauantaille, ja aina sinne hipsittiin rapussa kylpytakeissa ja reinoissa, jotain saunajuomaa mukana. Muuten tosiaan en tuota asuntoa kaipaa yhtään, mutta saunomisesta on jäänyt mukavat muistot. Harmi, ettei teillä ole talosaunaa, siellä käyminen voisi olla lapsillekin jännä "retki". Mutta eihän sellaiseen toisaalta pääse kuin vain ennalta varattuina aikoina eli sinänsä oma sauna on parempi. :)

Hertta
Lilou's Crush

Joo, aiemmin oli kyllä seikkailu mennä toisen rakennuksen kellarissa, kiemuraisten (ja vaarallisten!) portaiden ja matalien tunneleiden kautta saunaan. Mutta oli se kyllä rutistus kaikkine tavaroineen, tiukalla aikataululla ja vain tiettyyn sovittuun kellonaikaan, useinhan saunavuorot lyödään lukkoon ja sama vuoro on sitten varattuna vuodesta toiseen. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Heh, niin en tietenkään ottanut huomioon sitä, että kahden aikuisen on helpompi tehdä saunareissunsa tunnissa kuin pikkulapsiperheen. :D Totta totta.

Silloisessa yhtiössä oli kiva systeemi. Saunan ovessa oli vihko ja sinne sai tehdä varauksensa vaikka kuinka viime tingassa, jos vapaata vain oli. Saunan avaimen haltijat maksoi kuukausittaisen pienen saunamaksun ja saunassa saattoi sitten halunsa mukaan käydä vaikka paristi viikossa tai olla käymättä lainkaan. Vakkarivuoroja ei ollut.

Hertta
Lilou's Crush

Haha, sillä saa usein kyllä ihan uudenlaisen vaikeuskertoimen, joskin myös paljon hauskuutta!

Tuollainen systeemi olisi ihan unelma! tykkään kovasti saunomisesta, ja kerta viikkoon, joka on nakutettu paikalleen, ei palvele harrastusta ollenkaan toivotulla tavalla!

Raikka (Ei varmistettu)

Kiinnostaisi kuulla miten tuo saunaprojekti eteni ja sujui, ja kokemuksia valmiista saunasta....

Hertta
Lilou's Crush

Selaappa postauksia eteenpäin -saunasta tuli täydellinen :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.