Maailman parhaat löylyt eli kokemuksia kylpyhuonesaunasta

Lilou's Crush

Kuten tiedätte, kylpyhuoneremonttimme suurin mullistus oli saunan rakentaminen melko napakoihin neliöihin. Nyt on takana saunallista elämää ruhtinaalliset kaksi kuukautta, ja siksi onkin oikein sopiva aika kertoa kokemuksia, kun niitä on huolella kerrytetty.

 

Suunnitteluvaiheessa otin tarkasti selvää erilaisista vaihtoehdoista sekä riskeistä, luvista ja rakenteista. Päädyin vertailuiden jälkeen ainoalta oikealta vaihtoehdolta tuntuvaan ratkaisuun, eli kylpyhuonesaunaan. Tämä sekä rakennusluvallisista-, toiminnallisista että tilasyistä. Kylpyhuonesauna ei vaadi rakennuslupaa, kosteutta siitä kertyy vähemmän kuin suihkusta, mutta me teimme siitä silti taloyhtiölle tarkan selvityksen, ihan vain kun teimme sen muustakin remontista.

Mittoihimme sopivia saunoja löytyi kahdelta toimittajalta, joista valitsin ensin ulkonäöllisistä ja tutustumisen jälkeen myös laatutuntuman, asiakaskokemusten ja ihan oman asiakaspalvelukokemuksen vuoksi Saunastoren Aura-kylpyhuonesaunan*. Meidän sauna on mallia NL 1210 Aura, ja se on ihan mini! Kokoa on vain 123,5x100cm. Se on pikkuruista kokoaan avaramman tutuinen, koska etuosa on kokonaan lasia. Suora laseinä toimii suihkuseinänä, mikä on todella näppärää napakissa neliöissä.

Voin myöntää, että jän-nit-ti...Jännitti se, olinko osannut varmasti piirtää oikeat ratkaisut, jännitti, miten sauna saadaan raahattua meille korkeuksiin, jännitti tulisiko saunasta hökötys keskellä kylppäriä, jännitti, tulisiko sitä käytettyä, ja tietysti jännitti, saisiko siinä kummoisiakaan löylyjä ja riittääkö kopissa happi…

No, lopputulemana voin kertoa, että sauna on koko mittavan remonttihistoriamme todennäköisesti onnistunein juttu. 

Sauna istuu paikalleen kuin nenu päähän. Ja se on minusta tosi nätti! Vaalea tervaleppä sopii hyvin niihin lämpimänsävyisiin kaakeleihimme, ja kokonaisuudesta tuli tosi kiva. Riittävän ärhäkkä kiuas lämmittää saunan nopsasti, noin parissakymmenessä minuutissa kunnon löylyihin. Vaikka vettä pitää heittää kiukaalle vain pieni määrä, löylyt ovat kosteat ja pehmoiset. Kahden toisilleen tutun aikuisen kankut mahtuu lauteille mukavasti, yksin tilaa on jopa väljästi, vaikka pötköttämään ei pääsekään. Happikin löylyissä riittää, siitä pitää huolen sähkökäyttöinen tuuletin. 

Ja onko sitä käytetty? Sitä on käytetty niin paljon, että kohta kasvaa paksu nahka kaikesta saunoittelusta! 

Tämän kesän parhaita ja samalla hullunkurisimpia hetkiä ovat olleet meidän aikuisten saunaillat, kun olemme kipakoiden löylyjen jälkeen siirtyneet parvekkeelle vilvoittelemaan ja katselemaan ihmisten kulkua alhaalla kadulla. Ja sitten taas takaisin. Ja taas takaisin. 

Joka ikinen kerta, kun istahdamme lauteille (viimeksi eilen illalla, ja toissapäivänä...), huokaisemme, että ei voi olla totta miten tämä onkaan mahtava pieni sauna, miten mahtavat löylyt ja miten koko vaiva oli sen arvoista, ja koko kammottava remonttiponnistus kannatti käydä läpi jo aivan vain saunan vuoksi. 

PS. Meille oli suuri apu visiitistä paikan päälle näyttelytilaan, jossa sain kunnon luennon eri materiaaleista, vaihtoehdoista, kiukaan tehoista ynnä muusta. Kun nämä saa päätettyä, sen jälkeen homma oli meille lastenleikkiä, sillä Saunastoren omistaja Tapani sekä auttoi kantamaan saunan ylös, että kokosi sen yksin pystyyn alle yhdessä päivässä!

*Sain pienen alennuksen saunan hinnasta bloginäkyvyyttä vastaan 

Kommentit

Tunnetilan Nina (Ei varmistettu) https://ninantunnetila.fi/

Onpa nätti! Jotenkin olen aina ajatellut saunan jälkikäteen rakentamisen/tuomisen kerrostaloasuntoon vähän hullun hommana, mutta tämähän näyttää ja kuulostaa ihan mahtavalta! Kiva kuulla että olette olleet tyytyväisiä.

Hertta
Lilou's Crush

No eikö ole söötti ku sika pienenä! Minä olen kanssa ollut samaa mieltä, ilmanvaihto-asiat lähinnä mielenpäällä. Siksi mekin päädyttiin tällaiseen ratkaisuun, varsinaisen rakenteisiin rakennetun saunan osalta olisi mennyt niin monelle kommervenkille -plus rakenteet olisivat haukanneet tilan vielä pienemmäksi. Joihinkin kohteisiin voi olla hyvinkin toimiva juttu, mutta meillä tämä selvästi parempi. Tervetuloa vaan painamaan kankkua mun kankkuun :D

Tarja L. (Ei varmistettu)

Onpa kerrassaan sievä sauna! Voin vain kuvitella, miten ihanilta oman saunan löylyt maistuvat remonttiponnistelujen jälkeen :)

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos! Tykätään tosi paljon, ja se pelkäämäni "aivan kamala väkerrys keskellä kylppäriä" ei onneksi toteutunut, vaan kaikille toiminnoille on oikein hyvin tilaa. Näistä kuvista ei näykään, mutta tilassa on myös seinäWC, allaskaluste ja säilytystilaa sekä rättipatteriseinä, ajattelin laittaa laajempaa kuvaa, kun saadaan viimein tasot joskus tänne :) On kyllä tämä sellainen arjen luksus, että en olisi uskonutkaan!

Piipo79

Tuo lattialaatta on muutes tosi kivan näköinen!

Hertta
Lilou's Crush

Se on ihan mun aarre! Pitkäaikainen ihastus :) Tulikiven hexacon carrara, niin kiva jalan alla. Vaikka on kiiltäväksi hiottu, ei ole liukas. 

Piipo79

Just se kiinnittikin huomion että näyttää hyvälle ja mukavalle astua! 

Odetskaja (Ei varmistettu)

Ihana minisauna! Ja ihana lattia! Itse kokisin vähän kiusalliseksi tuon suihkun ja saunan välisen lasiseinän. Kai olen aavistuksen ujo suihkuttelija, mutta tykkäisin vähän yksityisyydestä. Ja toisaalta taas saunassa en tahtoisi tuijotella kaveria pesulla, kiusallista sekin. Mutta toki ymmärrättevää, kun tilat eivät ole rajattomat.

Ps. Kiitti Bookbeatin koodista, tuli käyttöön ja testiin, kun arki ja työmatkat alkoivat.

Hertta
Lilou's Crush

ymmärrän! Nämä muutenkin saunoissa yleistyvät lasiseinät jakavat mielipiteitä, meillä kun saunotellaan perheen kesken niin ei ole haitannut, enkä taida olla muutenkaan kovin kainoa sorttia :) mutta hyvä pitää mielessä, jos vaikka kamu tulee saunomaan! Ja kiva kun koodista oli iloa, minäkin mennen tullen sen parissa :)

Reni (Ei varmistettu)

Onpa hieno ♥ Meilläkin on minisauna! Tarjoaa täyden kympin löylyt & on käytössä lähes päivittäin. Tilaa on hitusen enemmän kuin teillä, 150 x 100 cm, mutta siellä onkin sutren parhaimmillaan saunotellut peräti 3 raavasta miestä kerralla :) Asuntoesittelyssä aikoinaan hiukan hymähtelin saunaan vilkaistessani, mutta se on todistanut ennakkokäsitykset vääriksi.

Hertta
Lilou's Crush

Oooooh olen kade! Siihen mahtuisi ihan pötkölleenkin jo! Ja sama juttu, aiemmin näin vuosia sitten (hahaa, ei näin söpöä tietenkään;) minisaunan, enkä ollenkaan hiffannut. Mutta silloin olikin taloyhtiön sauna samassa rapussa oman oven vieressä ja aivan täydelliset saunavuoro-ajat!

Lumos

Onpas kaunis ja kätevän näköinen sauna! Oikein onnistunut kokonaisuus!

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos, minustakin tuli parempi kuin uskalsin toivoakaan :) olen tosi iloinen!

miniminni (Ei varmistettu)

Onpa kaunis pikkusauna ja sopii mainiosti kylppäriin! Meillä on muutto edessä saunalliseen asuntoon (ihanaa, ekaa kertaa sitten lapsuuden sauna omassa kämpässä, pääsee puolison kanssa saunomaan kun lapset jo nukkuu <3 ) ja kysyisin, että mistä löylykiulu ja -kauha on hankittu? Entäs laudeliina ja tyynyt? :)

Hertta
Lilou's Crush

Oi aikuisten saunaillat (tai yöt, jos on kukkuvaa sorttia lapset...) on ihan parasta! ja onnea muutoinkin uuteen kotiin!

kiulu ja kauha on Rento-merkkiä, löytyy minusta monesta paikkaa (nämä Stokkalta), ja nuo liinat ja tyynyt, ai vitsi muuten tykkään niistä, on sitä Finlaysonin Kekkonen-sarjaa eli Tamminiemi-sarjaa. Myös Lapuan kankureilla on kivoja, meillä yksi nätti sinertävä ostettu heiltä!

I_MS (Ei varmistettu)

Tälläisestä saunasta en ole koskaan kuullutkaan. Eli nevö höörd, hah. :)
Mukava kuulla, että oli hyvä investointi ja tuottaa iloa.
Mulla on rivitaloasunnossa sauna, mutta meillä käytetään sitä todella vähän. Saunan lauteet on onneksi suunniteltu niin, että sinne mahtuu hienosti kaksi kuivaustelinettta, joten pyykinkuivaus on poissa silmistä. Samalla pyykinkuivauksesta lähtevä pöly pysyy yhdessä paikassa ja saunassa sen saa imuroitua ja sen lisäksi myös huuhdeltua pois lauteilta ja lattialta. Silloin kun tähän muutettiin ~4 vuotta sitten, luulimme käyttävämme saunaa saunomiseen, mutta toisin on käynyt, vaikka siellä on erinomaiset löylyt ja tila on muutenkin tyylikkäästi remontoitu ja valaistu.

Hertta
Lilou's Crush

En mäkään, ennenkuin aloin selvitellä saunanhimoissani mahdollisuuksia :D Ihan nevari siis!

Hei, teillähän on siis todellinen kodinhoitohuone siellä sitten! Tuo pyykkipöly, uuuuh, sitä on kaikkialla, vaikka meillä varmasti ainakin 80% pyykistä menee kuivuriin... Minä olen aina ollut kova saunomaan, mutta mies innostui vasta meidän rivarissa. Siellä ei edes ollut hyvät löylyt, mutta löysi kuitenkin saunan meditatiivisen vaikutuksen raskaan työviikon päälle. 

Santtu23 (Ei varmistettu)

Tosi nätti sauna! Itse en tosin pystyisi noin ahtaassa tilassa saunomaan kuin korkeintaan yksin, kaksi ihmistä joutuisi jo istumaan kuin sillit purkissa imo. Mulla ns. "personal area" on laaja, ahdistun jos kukaan/mikään tulee x etäisyyttä pidemmälle.

Hertta
Lilou's Crush

Joo, ymmärrän! Tämä ei sitten olisi sulle sopiva kuin ylhäisen yksinäisyyden saunaksi :) Nyt kun lähes aina saunotaan kaksin, yksin saunotellessa tämä tuntuu ihan vaaaaltavan tilavalta :D 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.