Maailman parhaimmat löylyt

Kaupallinen yhteistyö: Veto-kiuas

Esittelen pikkuhiljaa näitä meidän talon valmistuvia osia. Muutama viikko sitten saatiin valmiiksi sauna! Sitä ehdittiinkin kaivata, kun kesäiset mökkilöylyt jäivät vain haaveeksi tänä vuonna. Valmistumisensa jälkeen se onkin sitten lämminnyt useampana iltana viikossa.

Suunnittelin saunamme itse. Seiniin halusin kapeaa pystypaneelia ja kattoon vielä kapeampaa. Sävyä mietin pitkään: kaunis, luonnollinen, käsittelemätön vaalea haapa houkutteli, mutta ylläpito vähän jänskätti. Kun se aina vain tuntui parhaalta vaihtoehdolta, ajattelin tämän talon suhteen poikkeuksellisesti ”hiiteen ainainen käytännöllisyys”ja menin ja ostin pakettitolkulla tätä kaunista puuta. Ei ehkä kaikkein edullisin rakennusmateriaali, mutta koska saunamme on kompaktin kokoinen, ei kustannukset maata kaataneet. Lauteet rakensi hankkimastani laudasta meidän luotettava kylppäriremppapete, ja teki mielestäni jälleen ihan täydellistä jälkeä. Keksipä hän vielä upottaa ledinauhan tuonne ylälauteen ja seinän väliin, joten saunan valaisukin jatkaa hillittyä linjaa.

Samoin kuin ulkoasu, myös saunan sydän, se kaikkein tärkein asia, oli alusta saakka selvä. Helsinkiläinen, perinteinen Veto-kiuas oli ainoa vaihtoehto, niin paljon hyvää olimme kuulleet sen lämpimänkosteista löylyistä. Vetokiuas on myös esineenä niin kaunis, että sen voisi ottaa vaikka olohuoneeseen töröttämään. Ainoa vaikea asia oli värin valinta. Mietin kahden välillä: perinteinen kiiltävä rosteri vai maalipintainen vaaleanharmaa, joka istuu kylppärin värimaailmaan täydellisesti.

Kuten kuvasta näkyy, kalkkitahrojen puunaamisen pelossa (ha, siinä tuli viimein taas käytännöllisyys huutelemaan takaraivoon) valitsin tuon kauniin helmenharmaan. Säätimet jätin tuonne piilon puolelle, sillä sähkösuunnitelmien aikaisen pienen kommunikaatiokatkoksen vuoksi meille ei tullutkaan erillistä ohjauskeskusta, jonka myös saisi Vetoon.

Veto-kiukaan pehmeiden löylyjen takana on ilmankostutin: löylyä heitettäessä lämpö laskeutuu iholle pehmeästi, ei kipakkana poltteena, kuten aika usein tehokkaissa sähkökiukaissa. Kiuas ottaa viileän ilman lattiatasosta, ja se kuumenee matkall kulkiessaan ilmakanavien ja kivitilan lomitse. Kiuas siis ikäänkuin hengittää, ja ilma kiertää saunassa hyvin. Vettä voi laskea kauhalla lorisemaan tuonne ”pohjalautaselle” kiukaan ollessa kylmä, jotta löylyistä tulee oikein extrapehmeät ja kosteat, mutta homma toimii kyllä ihan normaalistikin löylyä heittäessä.  Kiukaasta sanottiin, että se lämpenee noin puolessa tunnissa, mutta tässä olemme saaneet yllättyä: sauna on lämmin jo  vartissa. Tämä on kaltaisilleni hetken mielijohteesta saunojille ihana asia.

Veto-kiukaassa ihastuttaa sen poikkeuksellisten pehmeiden löylyjen lisäksi historia. Perheyritys on perustettu jo 1949, ja siitä lähtien siellä on tehty ensin puukiukaita ja sittemmin sähkökiukaita. Kun menimme ostamaan kiuastamme (siinä yrittäjän käsissä viimeisteltiin kiuas silmiemme edessä!), saatiin kaikkiin mahdollisiin saunaprobleemiimme niin kotona kun mökillä niin paljon apua ja infoa, että pikainen kiukaan noutovisiitti venyi ainakin tunnin mittaiseksi.

Vuoden, viimeistään parin  sisällä meillä on edessä pakollinen saunaremontti mökilläkin: lattia on umpilaho ja kiuas yli kolmekymmentä vuotta ja alkaa olla puhki, arinan vaihto aina uuteen ei enää auta. Se onkin sitten aika mittava jumppa tuohon saunamökkiin luvassa, vielä en kykene tämän enempää edes ajattelemaan asiaa.

Näiden kokemusten ja visiitin jälkeen ei voida edes harkita mitään muuta kuin Vetoa myös mökille. Sitten kun vielä keksisi, miten painavan hökötyksen saa saareen, meidän vene ei nimittäin sellaista kilomäärää jaksa kantaa. Mutta eiköhän löylynhimo keinot keksi siihenkin.

Ja arvatkaas, mihin näin viikonlopun päätteeksi yks kaks päätin mennä. Jep, sauna ehti tässä kirjoitellessa juuri sopivasti lämmetä vielä pikaisiin sunnuntaiyön löylyihin, vielä viimeiset rentoilut ennen työviikkoon astumista.

Kommentit (2)
  1. Kiukaan ympärillä ei näy mitään kaidetta. Onko suojakaide esim. lauteille tulossa myöhemmin? Muuten täytyy sanoa, että todella kauniin puuvalinnan olet saunaan tehnyt.

    1. Juu, kaide on juuri nyt käsiteltävänä remppamiehellä 🙂 kohta paikallaan! Ja kiitos tykätään, vaikka siivota pitääkin (toisaalta hyvä, koska kuka sitä likaisessa saunassa haluaisi edes saunoa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *