Mitä tänään syötäisiin? Eli paljonko teillä menee rahaa ruokaan?

p3250225.jpg

Havahduin taas ruoan hintaan tavatessani kuittia varsin perinteistä ostoslistaamme noudattaneelta miehen kauppareissulta. Ajattelin, että mitä ihmeen hömpöttimiä mukaan on tarttunut, mutta ei, samat perustarvikkeet kuin aina ennenkin. Lukuuottamatta virpomisvitsojen höyheniä, niitä ei sentään joka viikko hankita.

Kun ynnäsin havahdukseeni tuoreet uutiset siitä, kuinka Suomessa on lähes kaikki kalliimpaa kuin muissa EU-maissa, kuinka ruoan hinta on noussut vuodessa yli kuusi prosenttia ja niin edelleen, jäin pohtimaan parin vuoden takaista kulunseurantataulukkoani ja systeemin henkiin virvoittamista.

Seurasin rahankäyttöämme hoitovapaalla ollessani nihilistisen tarkasti. Joka ikinen kuitti tallennettiin sentin tarkasti taulukkoon, ja näin pidettiin rotia taloudessa normaalia huomattavasti pienemmillä tuloilla. Voin sanoa, että heräteostoksetkin jäivät tyystin pois tällä menolla -vaiva kuitin tietojen syöttämisestä ja rahavarojen hupeneminen siinä silmien edessä oli suurempi paha kuin lakupatukka tai take-awaykahvi olisi ollut nautinto. 

kuva1.jpg

Katsastin taulukosta, että ruoka ja päivittäistavarat (sisältäen vaipat, perushygieniatarvikkeet ja pesuaineet, siis sellaisen ”Prisma-tyyppisen tavaran”) kuukausimenomme näiden osalta olivat 520-650€ kuussa, lapsen erikoisruokavalion tuotteet olivat tästä suuri erä, vaippoina käytimme vain osittain kertiksiä, pääosa ajasta kotona mentiin kestoilla).

Olisi kiinnostava tietää nyt muutaman vuoden jälkeen, mitähän tämä sama kuluerä mahtaa olla nyt. Jaksaisinko alkaa kuittirumbaan uudestaan, kun aika on muutenkin kortilla. Ja tähän perään miljoona kysymystä teille:

Kuinka paljon teillä kuluu rahaa ruokaan ja perustarvikkeisiin kuukaudessa? Suositteko luomua, tingittekö sen sijaan muusta? Onko hintojen nousu näkynyt valinnoissanne?

 

PS. Viimeisimmän kauppakuittini sisältö ei olisi kyllä ollut samannäköinen mittausaikoina. Jättikatkaravun pyrstöjä, liki 6€,… Ei olisi mennyt meikäniuhon seulasta läpi mitenkään. Sain reissulla viimeisenä päivänä japanilaisen flunssan, jota koetan lääkitä tulisella Tom Yam-keitolla, siinä hyvä selitys. Keitosta muuten tulikin aika hyvää, joten jaan reseptin tuota pikaa, muille nuhanenille 🙂

Kommentit (63)
 1. Ninan verkkareissa
  25.10.2013, 04:46

  Tämä on kyllä kiinnostava aihe, on ollut koukuttavaa lukea kaikkien kommentteja! Verkkariperheen eli minä, mies, kaksi kissaa ja yksi terrieri, ruokiin ja muihin perustarpeisiin (pehmopaperit, saippuat yms.) menee arviolta 600 € / kk. Tai ehkä nyt vähän enemmän, kun kissoille piti alkaa syöttää erikoisruokia. Meillä on ihana lähikauppa, josta saa herkkua jos jonkinlaista ja se koituu meidän budjetoinnin kohtaloksi usein. Jossain vaiheessa havaitsimme Plussa-tiedotteesta, että hassasimme tähän kauppaan 650 € / kk ja päätimme ryhdistäytyä. Nyt yritämme käydä ostamassa mahdollisimman paljon Lidlistä, mutta joskus se vähän pääsee unohtumaan. Sinne kun on pidempi matka hurruutella. Nyt onkin jännät paikat edessä, kun tuo esikoinen tupsahtaa ihmisten ilmoille joskus alkuvuodesta. Miten sitten käy kauppalaskujen ja ylipäätään kaikkien rutiinien? Iik. Hoitovapaasta ja siihen liittyvistä ”tuloista” en vielä edes viitsi puhua.

 2. Tällä hetkellä tullaan toimeen 2 henkilön ja ison koiran taloudessa 300 eurolla kuussa sisältäen perushygieniatuotteet (tähän lisäksi miehen opiskelijalounaat n. 2,60/päivä ja meikäläisen työruokailu, n. 5 e/päivä tai omat eväät). Koiran ruokiin menee tuosta jo 100 euroa. Enemmänkin olisi kiva käyttää rahaa, mutta toisaalta tällä pärjätään hyvin, kun tällä hetkellä tulot on pienemmät tuon opiskelun takia.

  Lidlissä tosiaan on edulliset hedelmät ja kasvikset, sieltä lähtee mukaan aina sitä mitä siellä sattuu olemaan ja tuossa ei pihistellä. Lisäksi käyttämällä kauden vihanneksia, etenkin juureksia, saa edullisesti tehtyä ruokaa ja erilaisia lisukkeita. Lisäksi esim. leivänpäällysteitä yleensä ostamme vain yhtä eli joko juustoa tai leikkelettä, ei molempia. Eineksiä ei koskaan.

  Sitten toisaalta syödään hyvin harvoin mitään jugurtteja, rahkoja, muroja tms. eli arkivälipalat koostuu ruisleivästä päällysteineen, puurosta ja hedelmistä. Limuja, karkkia ja sipsejä ostetaan max joka toinen kuukausi kun ne on niin epäterveellisiä ja keskimäärin kerran kuukaudessa tulee leivottua jotakin herkkua. Lisäksi n pari kertaa kuussa on kiva ostaa skumppaa / viiniä ruuan kanssa nautittavaksi.

  En koe jääväni juurikaan paitsi mistään tällä ruokavaliolla, mutta jos rahaa olisi enemmän, toki sitä käyttäisin. Mielestäni on hieman huono homma jos kaikki nekin, joilla varaa on, alkavat pihistelemään ruuissa, koska kulutus pitää nämä meidän talouden pyörät pyörimässä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *