Mökkiprojekti: keittiö ennen ja nyt

Viime kesänä saimme jo keittiön täyteen käyttökuntoon, mutta kaikenlaista hienosäätöä vielä jäi tälle kesälle, kuten toimituksessa väärien etusarjojen vaihto, vedinten laittaminen ja edelleen puuttuva sokkeli.

Ostaessamme mökin, täällä oli varsin vaatimattomat keittofasiliteetit, tuossa kuva yllä. Pikkuriikkinen jääkaappi ja vanha, huonokuntoinen liesi. Suurin puute oli ehdottomasti vesi: sitä sai saareen joko kaivosta sangolla nostamalla, laadusta ei takeita, tai mantereelta tonkalla rahtaamalla. Jälkimmäinen oli vaihtoehtomme.

Aiemmin kerroinkin jo suuresta kaivokunnostusprojektistamme. Siihen olennaisena osana liittyy tämä: mökkihana. Pumppu nostaa vettä kaivosta ja viiden litran säiliö lämmittää sen kuumaksi. Uskomattoman hyvä ja toimiva systeemi! Vesien otto ruuanlaittoon ja henkilökohtaiseen hygieniaan parani tuhat prosenttia.

Meillä on edelleen ns. kantovesi, eli vesi on käytössä vain kesäisin, ja likavesiä ei lasketa viemäriin, saostuskaivoomme sopii vain kevyet harmaat vedet eli käsienpesut ja saunavedet, ei esimerkiksi ruoantähteitä, joita tiskatessa joutuisi järjestelmään. Tiskihommat hoidetaankin ulkona perinteiseen malliin. -mutta saadaanpa nyt lämmin vesi siihenkin ilman saunan lämmitystä!

Isoin työ keittössä oli kulmaan rakennetun nurkkakaapin poisto. Kaappi oli ahdas ja tehty raakapuusta. Hyllyjä oli vain yksi-kaksi, eli vei paljon tilaa mutta ei tuonut säilytyspaikkoja. Sen lisäksi seinäpaneelit oli asennettu kaappien jälkeen, eli kun otimme kaapistot irti, yllättäen seinässä oli niiden mentävä aukko seuraavaan rakennekerrokseen. Näin ollen paneelit menivät isolta osalta uusiksi, ylimääräinen homma mitä emme olleet hiffanneet.

Keittiön koneineen ostimme Ikeasta. Jääkaappina on edullisin mahdollinen malli, kun vähän jännitin, kuinka sellainen kone talvehtii kylmillään olevassa mökissä. Hyvin toimi. Lietenä on poistonurkasta naarmun vuoksi puoleen hintaan alennettu erittäin hyvä induktiotaso, ja uunina ihan perus kalusteuuni. Näihin olen tyytyväinen.

Allas sen sijaan ei ole vastannut laadultaan odotuksiani, sitä saa jynssätä ihan tosissaan, ja se tykkää kyttyrää kaikista mahdollisista aineista. Ei ole ensimmäinen rosteriallas meillä, ja olen siksi vähän hämmästynyt tästä.

Tyytyväinen olen myös kierrätetystä materiaalista valmistettuihin Kungsbacka-etusarjoihin. Nahkavetimet toimivat hyvin, mutta sanonpa, että en enää valitsisi niitä, ovat vähän liikaa tässä ajassa, ja tuntuvat jo nyt liian trendioikuilta. Jos niistä aika jättää, laitan tilalle simppelit mustat tai metalliset litteät nuppivetimet. Mutta menkööt nyt, en käy noita haaskuuseen laittamaan.

Tasona köökissä on kivikuvioitu laminaatti, se toimii mökkiolosuhteissa mainiosti, helppohoitoinen kuin mikä.

Kaikenkaikkiaan, vanhaan selvästi mahdollisimman halvalla kokoon kursittuun versioon nähden olen tähän tosi tyytyväinen -meillä ruoanlaitto on olennainen osa mökkihommia. Ahdasta on, mutta kaikki tarpeellinen löytyy ja keittiö toimii tarpeisiimme  tosi hyvin.

Seuraavana vuorossa on seinien maalaus ja sokkelin  asennus -puupaneelit ovat niin epätasavärisiä pitkin mökkiä, että sellaiseksi ei saata jättää. Myös pikku tiplut on kiva saada piiloon, mitä katon maalauksesta lipsahti.

koti remontointi
Kommentit (7)
  1. Johanna -Puolen hehtaarin metsän mökki
    22.7.2019, 16:11

    Ihanalta näyttää! Olen itsekin alkanut haaveilla mustasta keittiöstä mökille… Tosin se projekti on kyllä niin alhaalla to do -listalla, ettei ihan heti tapahdu 😬

  2. Ohhhhh kertakaikkiaan <3

    Mippi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *