Mökkiremontti: Infra kuntoon, osa 1. Kaivo

Lilou's Crush

Mökillämme on ikivanha rengaskaivo. Mökkiä ostaessamme saimme kuulla, että sitä pitäisi hiukan kunnostaa, sillä kaivoon oli päässyt kasvamaan juuri, joka teki vedestä humuspitoista.

No, remonttipa osoittautuikin esitettyä suuremmaksi, sillä kuntotutkimus kertoi, että kaivo oli rakennettu heikosti, ja väärin asennetut kaivonrenkaat (kyllä, ne on mahdollista asentaa väärin päin...) ohjasivat kaivoon turhan paljon sulamisvesiä ja mahdollistivat myös noiden oksien helpomman sisäänkasvun. Lisäksi kaivon perinteinen ja sellaisenaan söpö "katto" ei vastannut  nykyisiä turvallisuus- ja hygieniavaatimuksia, se toki oli aivan omin silmin nähtävissäkin.

Olin yhteydessä muutamaan kaivofirmaan, ja yhdestä sain vastauksen, ja jäimme odottamaan tarkastuskäyntiä. Sen jälkeen kaivolle tehtiin kunnostussuunnitelma, ja nyt ollaan siinä vaiheessa, että perjantaina miehet olivat putsaamassa kaivon vetyperoksidilla,  ja tiivistämässä väärin asetettujen renkaiden välit massalla, jotta jatkossa mitään epätoivottua ei kaivoon kertyisi sekä kaivon pohjalle vaihdettiin uudet hiekat ynnä muut tarpeet.

Koko komeuden kruunasi vielä betoninen kaivonkansi. Kaivokaverit asensivat kaivoon myös vesiautomaatin, jolla saadaan nostettua vesi ylös kaivosta, nyt kun perinteinen jumppatunti "keppi ja ämpäri" -metodilla ei enää toimi.

Ihan kommelluksitta ei päästy tässäkään hommassa: kaivonrenkaita kuljettanut rekka suistui alas venepaikalle vievältä tieltä. Mökkitien vanha maanviljelijä koetti punaisella pikku avo-valmetillaan rekkaa kiskoa ylös, mutta ei auttanut, vaan paikalle oli kutsuttava hinausauto. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

Sähkömies on mökillä paraikaa kaivon kimpussa ja perjantaina tulee putkimies, ja silloin päästään viimein pumppaushommiin. kaivo pitää nimittäin vielä kertaalleen pumpata tyhjäksi, että saadaan kalkit pois, eivätkä päädy saunaveteen. 

Pumppaushommien jälkeen veden pitäisi olla juomakelpoista, mutta ennenkuin skoolataan oman kaivon vedellä, teetetään vielä testit labrassa. Sitten oltaisiin veden suhteen omavaraisia, olisipas se hienoa!

Nyt on maa myllätty kaivon ympärillä ja siellä täällä, ja vielä vähän täytyy kaivella ja kasailla, että saadaan kaivopömpelille optimaalinen maanmuoto ympärilleen. Lapion varren päässä on talon mies, sillä minä olen kotosalla: sain loman kunniaksi tietysti karhean kurkun ja kipeän olon. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.