Neljä syytä, miksi en hanki uutta mekkoa juhliin

Lilou's Crush

 

Kävin mielenkiintoista ajatustenvaihtoa tuttavien kanssa niinkin turhamaisesta aiheesta kuin juhlamekot. Ja ennenkaikkea siis siitä, että voiko juhliin mennä vanhassa mekossa. Onko noloa näyttäytyä samojen nassujen seurassa samassa juhlavaatteessa, vaiko eikö.

Moni sanoi, että mitä "isompi" juhla, sitä mielummin uusi juhla-asu. Osalle uusi vaate merkitsi sitä, että juhlasta tulee sen avulla vielä erityisempi, osalle uusi puku on tärkeä siksi, että ei vain kehtaa näyttäytyä juhlassa samoissa vetimissä useampaan kertaan, osalle uudet vaatteet ovat osa juhlarutiineita. Osa piut paut tuumasi ylipäätään juhlapukeutumisesta, ja osalle pelkkä ajatus aiheutti akuutin asukriisin.

Itselläni aihe on ajankohtainen tuota pikaa, sillä The Blog Awardsit, joissa todellakin näkyy kangasmetreittäin sitä viimeisintä muotia ja kuumimpia hippatrendejä, kolkuttelevat aivan kohtasiltään kalenterissa. 

Itse aion näillä näkymin pukea mekon peräti seitsemän vuoden takaa. Koska a) se on minusta nätti ja hauska  b) piut paut veisaan siitä, että se on "eilistä paistoa" c) en halua ostaa uutta harvoin käytettävää vaatetta d) koska olen ehkä myös vähän laiska keksimään muuta...

Mitäs tuumaatte?

Kommentit

sannamaija (Ei varmistettu)

Yksinkertaista: e) Vanhassa vara parempi

Piipo79

Samaa mieltä! Tuo kuvan mekko on muuten aivan huikea!

Vierailija (Ei varmistettu)

Jep! Jos löytyy nurkista jotain sopivaa, niin ehdottomasti se päälle.

Muutenkin alan olla sitä mieltä että erityistilanteisiin sitten voi vaikka vuokrata kivan mekon, jos ei ole kotona sopivaa. Ihan turhaa ostaa lisää juhlamekkoja kaappiin pölyä keräämään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä käytän nykyään samaa mekkoa, koska kyllästyin siihen, että juhlamekolle kertyi käyttökertoja 1 tai 2 kunnes sen tyyli tms. ei enää miellyttänyt ja se piti myydä pois.
Mekon vuokraus on vaihtoehto, jos mielin uutta ilmettä.

Samaa mieltä, voi hyvin käyttää vanhaa! Ja ehkä varsinkin, jos se ei ole kaikki nämä vuodet ollut jatkuvasti käytössä eli on jollainlailla itsellekin taas vähän uusi.
TOISAALTA itse koen, että omaa juhlafiilistäni nostaa uusi mekko / mekko, jossa itse koen olevani liki parhaimmillani.
Aiemmin kirjoitinkin kommenteissa täällä Marimekko-juttuun liittyen omista juhlapukupähkäilystäni; ostin uuden, pitkän Marimekon, jolle tiesin, ettei itselläni jatkossa ehkä koskaan ole käyttöä --> olen myynyt mekkoni jo eteenpäin, vaikka juhlista ei ole kahta viikkoakaan (laitin itseasiassa myynti-ilmoituksen jo ennen juhlia :D) . Oli tosi hyvä ratkaisu itselleni! Sain "loistaa" mekossa, jossa halusin ja kustannus jäi hyvin maltilliseksi, kun sille sattui löytymään oikea ostaja. No, tämä ehkä toimii parhaiten joillakin merkeillä kuten just Marimekko ja vaatii vähän tuuriakin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Fakta: kukaan ei muista muiden juhlavaatteita, ovatko uusia vai vanhoja. Kaikki stressaavat kuitenkin vain omaa pukeutumistaan. Juhlavaatteita käytetään kuitenkin niin harvoin, että on nähdäkseni älytöntä kukkaron ja luonnon kannalta hankkia aina uusi kertakäyttöasu.

Aisha J
Aisha

Mun mielestä ei ole mitään järkeä hankkia aina uusia vaatteita juhliin, jos löytyy mieleisiä kaapista. :) Päin vastoin musta on inspiroivaa nähdä sama vaate jonkun päällä eri tavalla asustettuna tai erilaisella kampauksella, meikillä ym.

Ja hei, täytyy vinkata myös toinen hyvä vaihtoehto eli vaatelainamo! Työskentelen Tampereella designvaatelainaamo Luottovaatteessa, josta ihmiset tulevat monesti etsimään vaatetta myös juhliin. Tässä kerron vaatelainaamon ideasta: https://soundcloud.com/radio_moreeni/vaatetta-ei-aina-tarvitse-hankkia-omaksi?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Vanha mekko, kun se on just itselle sopivaa mallia ja väriä, on parempi kuin ostaa kaappi täyteen kerran päällä olleita, usein kalliita, kolttuja. :) Kengillä ja laukulla voi sitten muuttaa ilmettä. Ei miehetkään jokaisiin kekkereihin osta uutta asua, vaan koostavat vain sopivan yhdistelmän puvusta, paidasta ja asusteista.

Onpa muuten aivan ihana tuo kuvan punainen mekko!

Riia Meikkipää

Rakastan juhlamekkoja, mutta samainen gaala ja tänä vuonna ajattelin minäkin tulla vanhalla mekolla. Tuntuu älyttömältä että kaapissa roikkuu noita ihania kolttuja jotka ovat olleet kerran päällä. Ulkoilutin tätä tulevaa gaalamekkoani viimeksi 5vuotta sitten, nyt on siis jo korkea aika mekon päästä uudelleen juhliin!
Nähdään pian!

Anna Emily (Ei varmistettu)

"Vanha" eli jo käytetty mekko vaan paranee ajan kanssa, ja sitä on ilo nähdä kantajansa päällä uudestaan. Toki ymmärrän myös innostuksen kun saa laittaa uuden mekon päälle, mutta se pitäisi nimenomaan olla innostus, ei pakko:).

Hei ihan toinen juttu - on pitänyt jo kauan kysyä mistä sun ihanat (ja sulle niin hyvin sopivat!) lasit ovat? Merkki, malli...? Jos saa udella, tykkään tosi paljon!

Vierailija (Ei varmistettu)

En osaa sanoa miten käyttäytyisin jos olisi käytävänä joitain tärkeitä seurapiirijuhlia hienossa seurassa,mutta kun itellä on jotain satunnaisia pikkukylän menoja vaan,on käytössä hyvin luovia ratkaisuja :D Viimeaikoina olen leikellyt vanhoja mekkoja rinnan alta puoliksi js yhdistellyt toisiinsa,tai tehnyt puolihameen. Muutenkin värikkäiden juhlamekkojen ostelu ympäri vuotta aleista on kuulunut heikkouksiini, eikä niistä jälleenmyytyinä monia euroja irtoisi.

jeni (Ei varmistettu)

Mä olen ollut ennen sellainen hullu mekkoshoppaajanainen, että joka ikiseen juhlantynkäänkin on pitänyt saada uutta.
Onneksi tajusin pari vuotta sitten (kröhöm- kaappitilan loputtua..) että EI! Nyt saa riitää, ja siitä saakka olen ollut juhlavaateostolakossa.
Asusteiden, meikin ja kampauksien kanssa olen innostunut säätämään sitten senkin edestä, sillä pitäähän sitä kuitenkin näyttää "uudelta" vaikka päällä onkin vanha mekko. ;)
Eli uusi, vanhan himoshoppaajan, motto onkin; "Vanhassa vara parempi!"

Laura Meikkipää

Postasin aiheesta. Entäs kun mekon lisäksi vanhaa on myös naama? :D

Elina K
Kulttuurikaljalla

Olen käyttänyt samaa juhlamekkoa vuodesta 2011, jonka ostin juurikin Juhlamekoksi kyllästyttyäni ainaisiin vaatekriiseihin. Hankin mekon, joka on ilo pukea kerta toisensa jälkeen: onhan silloin juhlan aika!

möttis (Ei varmistettu)

Meilläkin oli juuri keskustelua juhlamekoista, kun pohdimme vaatteita ristiäisiin. Laitoin päälleni mekon, jonka ostin vuosi sitten keväällä kesän hääjuhlia silmällä pitäen. Mekon käytön korkkasi siskoni, joka pukeutui siihen maistraattivihkimisessä. Itse pidin mekkoa sitten varsinaisessa hääjuhlassa, jossa morsiolla taas oli oikea hääpuku. Siskoni lainasi mekkoa taas kavereidensa häihin, ja itse pidin mekkoa vielä toisissa häissä syksymmällä. Tänä vuonna pukeutumiskekkereitä ei kesällä ollut, nyt syksyllä vain ne ristiäiset. Mekko on todellakin jo haukkunut huiman 40 euron hintansa. :)

Olenpa muuten käyttänyt samaa mekkoa kuin äitinikin! Äiti osti muutama vuosi sitten kauniin kietaisumekon kummipoikansa rippijuhliin. Hän puki sen kanssa jakun ja hillityt avokkaat. Itse lainasin mekkoa häihin, korkeiden korkkareiden ja pitsiviitan kanssa. Kietaisumalli antaa anteeksi kokoeron (äitini on yli 10cm lyhyempi ja rintavampi) ja asusteiden kanssa look oli viisikymppisellä ja kaksvitosella hyvin erilainen.

Vierailija (Ei varmistettu)

No se on juurikin ongelmallista kun niille juhlamekoille tulee käyttökertoja se 1 tai 2 kun muutaman vuoden päästä ei enää miellytä tai kropan koko muttunut. Muutamakin kilo voi saada mekon näyttämään eri oloselta. Eli vahingoista viisastuneena yritän välttää hankintoja, eipä kemuja elämässäni niin kauhiast, mut oon koittanut esim. ostaa (tai ettii kaapista) jonkun upeen paidan joka siistien housujen ja korujen kanssa sopii juhlaan, mutta eri kompolla myös arkeen 2)Varioida vanhaa kolttua koruilla, jakulla, neuleella... Ja jos on hienompia juhlia ja haluaa eri asun, niin kyllähän muutaman vuoden jälkeen voi taas palata jo käytettyyn, minusta.

Odetskaja (Ei varmistettu)

Työpaikan joulukekkereihin on tänä vuonna pukukoodi ja kaivan kaapista vanhan henkkamaukan pikkumustan. Tuolla mekolla ja eri yhdistelmillä on käyty parit hautajaiset, ristiäiset, työpaikan pirskeet ja sukulaismummujen kasikymppiset. Monikäyttömekko on kyllä haukkunut kolmenkympin hintansa. Ja ehkä suurin syy vanhan kierrätykseenom se, että en jaksa ravata kaupoissa etsimässä jotain uutta, vanhassa vara parempi.

MiiaK (Ei varmistettu)

Nyt on itsellekin ajankohtainen aihe. Samoja pähkäilyjä ollut mielen päällä. Laitanko vanhan koltun vai ostanko uutta?

Olen menossa juhliin joissa pukukoodina on smart casual, mutta juhlan aihe sen verran juhlava, että upea mekko hillityillä asusteilla voisi myös olla nappivalinta. Ja tietenkään omasta kaapista ei löydy sopivan smarttia tai kasuaalia mekkoa, ilman että joutuisin hankkimaan jotain jakku-tyyppistä mekon kaveriksi. Yksi unelmamekko on ollut kiikarissa, mutta osto jäänyt, koska käyttöä mekoille on lopulta niin vähän. Pähkäiltyäni asiaa päädyin siihen lopputulemaan, että laitan jo aikaisemmin loppukesästä työkäyttöön hankkimani ihanat ja juhlavat "crazy pantsit" (siis mun mittapuulla. Ovat yksiväriset, mutta leikkauksessa ja yksityiskohdissa on se kreisiys), jotka päällä ollessa aina herättävät tuntemattomien kanssaihmisten kielenkannat ja saan kehuja. Nyt päätin hankkia samaa settiä olevan yläosan, josta tiedän olevan iloa pitkään, koska se toimii housujen tavoin sekä arkeen että juhlaan. Saan siis siistin juhlakokonaisuuden, jota pystyn hyödyntämään myös arjessani.

Olen tullut siihen tulokseen, että en tarvitse erillisiä juhlavaatteita, vaan enemmän vaatteita jotka eri tavoin yhdistämällä toimivat sekä arjessa että juhlassa. Silloin saan suurimman hyödyn vaatekaappini sisällöstä ja rakkaat vaatteet saavat tasaisesti käyttöaikaa. Toki kaapistani löytyy muutama juhlamekkokin, joita käytän aivan liian harvoin. Hääkutsuja ja muita saa lähetellä tähän suuntaan! Siksi en uutta mekkoa ole ostamassa. Omistamistani koltuista vanhin on 12-vuoden ja uusin 2-vuoden takaa. Mallit ovat ajattomia ja omaan varteeni täydellisesti istuvia. Odottavat siellä niitä hetkiä, kun juhliin valmistautuessa on taas mekko-olo.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.