A niinkuin Asbesti

Lilou's Crush

Sain eilen isännöitsijältä viestin, joka väänsi vähän lisää kierrettä tulevaan muutenkin aika kinkkiseen remppa-aikatauluumme. Asbestikartoitus! Minulta oli mennyt ihan ohi tämän vuoden alusta voimaan astunut määräys, että asbestikartoitus ja haitta-ainetutkimus on tehtävä, mikäli saneeraa ennen vuotta 1994 rakennettuja tiloja, joissa asbestia on saatettu käyttää ennen kuin se kiellettiin.  -Pääasiassa tämä koskee siis keittiöitä, putkihommia ja kylppäreitä koskee tämä, vaikka tuota vihulaista on käytetty kuulemma jopa tapettiliistereissä. Kun rakenteita puretaan, asbestipöly, jos sitä siis on käytetty, leijuu kaikkialla, ja ollessaan pienenpieniä partikkeleita, keuhkoihin ja jää sinne ja pysyy.

Aloin heti selvittää aikatauluja. Toisaalta asenteella "tottahan tämä on hyvä juttu, ei todellakaan haluta altistua asbestille" ja toisaalta "voi hevonkuukunatämäkinvielä!" Maksaa melekosen paljon meidän kengännauhabudjetissa, ja vie kallisarvoisia päiviä, se selvisi. Meillä tosin selvittäisiin vain yhdellä näytteellä. Ja sekin selvisi, että jos asbestia löytyisi, täytyisi noiden parin välitilan kaakelimetrin purkuun palkata erikoiskaverit, jotka alipaineistaa tilan, purkaa suojavarusteissa ja mittailee ennen, jälkeen ja välillä, noin suurinpiirtein.

...Kunnes illalla sain tekstiviestin, jossa muisteltiin remontin olevan tehty 1999. Kuulitteko kumahduksen? Se oli kivi, joka tippui sydämeltäni. Toki varmistetaan tämä vielä isännöitsijäntoimistosta, ovat vain perinteiseen tapaan vähän heikosti tavoitettavissa. Mutta toivoa siis on.

 

PS. kohta alkaa kiva homma: kaadoin lasit viiniä, ja piirretään mahdollisimman tarkka pohjapiirrustus, käytiin torstaina ottamassa mittoja. Saas nähdä, montako ärräpäätä aiheutuu "liian isoista kalusteista" ynnä muusta. No, onneksi on tuttua juttua tämä vähän pienempään muuttaminenkin, ja siihen suhtautuu jo huumorilla kuten näihin remppatohinoihinkin. Isäpuoleni hekotteli pitkät pätkät puhelimessa remonttejani muistellen, en olisi uskonut, että on niin tarkasti painanut kaiken mieleensä. On se mahti äijjä. Vanha kunnon karpaasi, jolla ihan valtavan suuri sydän.

Kommentit

Vindee (Ei varmistettu)

Jos asbestinäyte tarvitaan, se voi olla mahdollista ottaa itsekin ja toimittaa labraan analysoitavaksi. Säästää asbestikartoittajan palkan+paikalle saalistamisen ajan. Rempattiin juuri sijoitusasunto minibudjetilla, ja näppärästi onnistui noin. (Eikä onneksi löytynyt asbestia, -85 rakennettu talo).
Itse suhtaudun kyllä jatkossa suurella varauksella ennen kasikytluvun loppua rakennettuihin taloihin, pienikin remppa voi tulla tosi kalliiksi, saati taloyhtiön putkiremppa. 60-70 -luvulla kai asbestia on työnnetty lähes joka paikkaan.

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos vinkistä! Jos tulee tarpeseen, niin selvitän tätä lisää, olisi meille oikein kelpo vaihtoehto!

Putkiremontissa kustannukset kasvavat kuulemma noin 10% joka on kyllä aikamoinen lisä muutenkin kalliisiin remppoihin! Meillä on tehty edellinen putkiremppa tuolla 90-luvun alussa, silloinkin on mahdollisesti voitu käytetty asbestia -"onneksi" talossa ei tehty juurikaan suuria remontteja ennenkuin viimeisten 20vuoden aikana uusittu lähes kaikki, ehkä sitten selvitään vähemmällä aikanaan... Kuka tietää. Mutta jos ja kun joskus taas muutetaan, yksi asia siis lisää harkintahattuun :)

Siljaa (Ei varmistettu)

Meillä valmistui juuri kph-remontti, johon vaadittiin tuo asbestikartoitus. Veimme itse näytteet (laatta, jossa tasoitetta mukana+ saumausaine eli 2kpl näytteitä) työterveyslaitoksen labraan Helsingissä. Saimme vastauksen heti seuraavana päivänä ja maksoi n.250 euroa. Eli nopeasti ja suht edullisesti voi selvitä ☺

Hertta
Lilou's Crush

Voi kuinka kiva kun saitte nopsasti! Tosiaan yhden näytteen hinta oli paikassa josta kyselin 110€ ja risat, että kaikkien "toimenpidemaksujen" kanssa juurikin tulisi tuo 250! Ja mittaajan palkkio, jos itse otettu ei kelpaa, on jo muistaakseni 250€ plus alv! Että tosiaan kannattaa ottaa itse. Kiitos kun kerroit että ei ollut hankala homma :)

MP123 (Ei varmistettu)

Ostimme juuri asunnon (rv. 1962) & kaupan ehdoksi olimme asettaneet "asbestikartoituksessa ei löydy asbestinpurkutyötä vaativaa työtä". Maksoimme kartoituksen itse ja näytteitä otettiin yhteensä kahdeksan (!), eli koko "lysti" kustansi noin tonnin. Periaatteessa kaikista pinnoista, jotka puretaan ja joissa saattaa olla <1994 tehtyjä kerroksia pitäisi ottaa näytteet. Monesti vanhoissa asunnoissa on vähän fuskattu ja heitetty kymmenen kerrosta tapettia päällekkäin, mikä sitten hankaloittaa mahdollisen asbestin esiintymisen arviointia.

Jos talossa on käytetty asbestia, niin sehän on ollut rakenteissa jo vuosikymmeniä. Vaikka kartoitus ei aiemmin ollut pakollinen, niin jos asbestia on epäilty, niin remontti on suoraan tilattu asbestinpurkutyönä, eli tavallaan voi tulla halvemmaksi selvittää asbestin esiintyminen etukäteen :) Kannattaa selvittää taloyhtiöltä, että onko asbestin esiintymistä tutkittu aiemmin (jos joku teettänyt remontteja) tai onko taloyhtiöllä kiinnostusta osallistua kartoituksen kustannuksiin (muuten kartoitusraportti on teidän omaisuuttanne ja muut osakkaat eivät sitä voi hyödyntää).

Löysimme hyvän kartoittajan (tuli päivän varoitusajalla, näytteenotto maksoi 65e/h sis. alv, näytteet oli reilun satkun kpl ja tulokset saimme parissa päivässä) ja asbestia ei löytynyt, eli remontti pääsi alkuun ihan sutjakasti. Laitamme kaikki pinnat uusiksi, eli sitten tämä asbestihomma on asuntomme osalta hoidettu lopullisesti & yksillä kustannuksilla. Ongelmallisempia tällaiset ekstrakustannukset ovat juurikin silloin kun uusitaan vain joku pieni osa asunnosta -> seinän tapetointi maksanee saman verran kuin seinän asbestikartoitus :/ Pyysimme useasta paikasta tarjouksia kartoituksesta ja hajonta hinnoissa oli todella suurta. Tulevaisuudessa varmaan myyjätkin näitä kartoituksia jo teettävät -> helpottaa varmasti myyntiä tulevaisuudessa, kun ostajan ei tarvitse ottaa riskiä, että onko asbestia vai ei.

Tsemppiä remonttiin!

Hertta
Lilou's Crush

Näin juuri. 

Meillä on onneksemme ystäviä rakennusalalla, joten saimme hyvät kontaktit kaikkiin hommiin, ja osa on tuttuja jo entisistä remonteista. Onneksi tällä kertaa naputellaan irti vain yhdet laatat, sedimenttejä ei onneksi ole.

Aurora P (Ei varmistettu)

Onpas kiva lukea teidän remonttisuunnitelmianne, itse kun ostettiin myös saman kokoluokan asunto samasta kaupunginosasta (jokusen kadun päästä) juuri samoihin aikoihin kuin te, eli juuri hetki sitten :) Hassua kyllä, harkitsimme tarjoavamme tuosta teidän ostamastanne myös, mutta sitten se olikin jo mennyt - teille! Onnea, on upea asunto!

Asbestikartoitus on sinällään melko helppo juttu, sama oli meillä juuri agendalla tuossa viikko sitten. Nyt tulokset tulivat jo, eikä asbestia niissä näy - kartoituksen hinta vaivaansa nähden on kylläkin mielestäni melko rapsakka (meillä kolme näytettä, n. 800 eur). Asbestiin liittymättä - lisäksi meidän tuli isännöitsijän vaatimuksesta hankkia lausunto eräästä väliseinästä rakennusinsinööriltä - sen kustannus n. 300 eur. Kaikenlaista häsellystä onkin, ennen kuin pääsee tekemään..

Hertta
Lilou's Crush

Eikä! Mikä hauska sattuma! Ja tosiaan, koti on kiva, mutta vaatii vähän jumppaa että saadaan perhekelpoiseksi :) Kauheasti nyt kutkuttaisi tietysti tietää, mikä teidän koti mahtaakaan olla, aika hyvin kun on tullut "imuroitua" nuo kulmakunnan myynnissä olleet kodit :D

Ihanaa, että teiltä ei löytynyt asbestia!Huh! On se iso riesa, jos sitä löytyy, ja tulee kalliiksi. Ja tosiaan, tässä on kyllä sellainen ilmahinnoittelu usein, että huh huh.

Meillä sisäseinissä päästiin onneksi vähällä, kun on molemmat selkeästi tosi kepoisia. Juuri täällä piirrelläänkin uusien seinien paikkoja isännöitsijälle toimitettavaksi :)

Paljon iloa ja tsemppiä remonttiin!

TinttiK (Ei varmistettu) http://stellarstories.fi

Meillä käynnistyi viikko tämän samaisen aiheen parissa. Selvittiin onneksi kolmella näytteellä, joka oli mittaajan mielestä neliöihin nähden tosi hyvin. Taloyhtiöstä saimme viestin, että asbestia ei pitäisi olla ja molemmat kylppärit on rempattu 96, mutta tämän kanssa emme riskejä halua ottaa ja parempi tehdä kunnon mittaus ennen purkutöitä. Ihanaa, että teillä meni noin sujuvasti! Tsemppiä remonttiin, enemmän kuin innolla luen tällä hetkellä tähän liittyviä postauksia ☺️

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.