Pienen mittarin iso merkitys

IMG_5874.jpg

Mennyt syksy ja talvi oli huonoa aikaa, mitä tulee itsestään huolehtimiseen. Nukuin liian vähän tai liian huonosti, ja liikuin aivan kelvottoman vähän. Ei ollenkaan tapaistani sellainen nuupahtaminen. Mutta kun päässä pesee ja linkoaa, ei kropalla ollut enää puhtia siihen. Ratikalla töihin, ratikalla päiväkotiin, pieni pyrähdys kotiin ja ruoka- ja ehkä isomman lapsen harrasterumban kautta nukkumaan. Sillä lailla murmelinpäivin tuntui se synkin talvi taittuneen.

Sitten taittui talven selkä, ja sain ”fitpitin” eli Fitbit Altan testiin (vanha uskollinen fitbitini hajosi reilu vuosi sitten) ja niin vain kuulkaa elämä alkoi pikkuhiljaa palata normaaliin, liikunnallisempaan moodiinsa.

Alta on nykyään aina ranteessani: sen lisäksi, että se mittaa askeleet, se toimii myös kellona. Huvittavin ominaisuus siinä kuitenkin on, että se hälyyttää värisemällä, kun minulle on tulossa puhelu tai tekstiviesti, ja jopa näyttää viestin alkua näytössään. Huvittavinta oli ensimmäisenä käyttöpäivänä, kun en tähän ominaisuuten vielä ollut tutustunut, yhtäkkiä ranteessa alkoi väristä ja välkkyä: asiakkaani soitti. Hoopona naputtelin ruutua ja mietin jo, pitääkö kunnon agentin tyyliin vastata puheluun rannekellon kautta …kunnes järkevöidyin ja vastasin ihan perinteisesti puhelimella.

IMG_5871 2.jpg

Ominaisuuksista tärkeimpiä ovat itselleni (hyödyllisen kellon lisäksi tietysti) tuo askelmittaus ja unen laadun mittaus. Askeleita suositellaan päivässä kertyväksi vähintään 10.000. Ja voin sanoa, että kun jotkut päivät olivat noita ratikkapäiviä molempiin suuntiin, ilman erillistä lenkkiä kymppi ei tullut täyteen, vaikka kuinka toimistossa kipitteli. Normaalina päivänä askeleita kertyy sellainen 11-13.000, ja tämä vaatii yleensä vähintäänkin yhteen suuntaan käveltyä työmatkaa ja jotakin muuta pientä pyrähdystä. Lenkkipäivinä tai reissunpäällä askeleita saattaa kertyä melkein parikymmentätuhatta päivässä. Ylipäätään, vähemmän kuin olisin kuvitellut.

Unen laatu puolestaan… Ai hyvät hytyrypykät, mitkä itkunsekaiset naurut sain katsastaessani statistiikkaa kuopuksen vauva-ajalta (data kertyy samaan  ohjelmaan vaikka laite on uudempi ja siinä on monipuolisempi seuranta) muutamaakin yötä, jolloin herätyksiä oli nelisenkymmentä, tai kun koko yönä unta vain pari hassua tuntia, eikä tietenkään yhteen putkeen sitäkään vähää… Nyt olen säätänyt itselleni hälytyksen kello kymmeneksi, joka tuuttaa kännykkääni viestin ”start winding for bed” jolloin fiksu, ei-bloggaava ihminen jo alkaisi valmistautua yöpuulle… Vain minimaalisena osuutena öistä olen nukkunut tavoitteeni 7,5 tuntia, ja se kismittää. Unen määrään pitää kyllä kiinnittää entistä suurempi huomio, vaikka tilanne on vähän parantunutkin tämän pikku huolehtijan kanssa.

IMG_0037.PNG

Kuten kuvasta, joka on yksi Fitbitin appin perusnäkymistä näkyy, tänään on ollut aika normipäivä, joka ei sisältänyt sen kummempaa kuin hyötyliikuntaa. Ja nukuin aivan valtavan levottomasti pitkästä aikaa. -Niinpä nyt olenkin menossa samantien tämän postauksen ulospukkaamisen jälkeen nukkumaan, vähän tasaamaan tilejä nukkumatin kanssa.

Lisäksi laitteella voi seurata painoa ja kalorinsaantia, riittävää vedenjuontia ja treenejään. Altaan voi myös asettaa erilaisia liikuntaan, nukkumiseen, syömiseen ja painoon liittyviä tavoitteita, mutta omani olen pitänyt noissa askeleissa ja unessa.

Mittarointi on ollut ennenkaikkea salakavalasti askelten keräämiseen kannustavaa: jos päivän tavoite meinaa jäädä saavuttamatta, teen kyllä parhaani, että ne askeleet tulee tikattua. Mukavaa on, että laite ei syyllistä, jos tavoite jää saavuttamatta, mutta palkitsee hienolla ilotulitteella ja tärinällä ranteen, kun askelmäärä ylittyy. Edelleen haluan sen animaation nähdä, vaikka se on nähty jo muutaman kymmentä kertaa. 

Ne pienet (liikunnan) ilot 🙂

 

PS. Kuten kuvista näkyy, Fitbit Alta on aivan superkaunis -jotakin ihan muuta, kuin sellaiset sporttimörssärit. Näiden rannekkeiden lisäksi minulla on myös ruskea nahkaranneke, joka tosin on kokoa L, joten vähän turhan suuri kapoiseen kätöseeni. Käytän pääosin tuota simppeliä mustaa kumiranneketta, jossa on kuitenkin kaunis pieni kultainen yksityiskohta tuon varsinaisen minitietokoneen sivuilla.

Kommentit (1)
  1. No mutta tässäpä varsin nätti laite! Tällaisen voisi hankkiakin. Tähän asti kaikki on ollu liian sporttimuijan nimeä huutavia. Vaikka urheilenkin, en halua kaikkien huomaavan sitä ensimmäisenä, kun mut näkee. 😀

    Mutta aika kunnioitettava tuo sun askelmäärä. Mulla ei taitais päivän askelmääräksi 10 000 tulla, valitettavasti. Ehkäpä sen vuoksi just vois toivoa tällaista vaikka äitienpäivälahjaksi. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *