Pihavalaistuksen suunnittelu

Kaupallinen yhteistyö: K-rauta

Juuri nyt, kun on ihanien, valoisien iltojen ja öiden aika, on myös hyvä aika suunnitella pihavalaistusta, vaikka se vähän hassulta tuntuukin. Tässä rakentamisen vaiheessa se on myös fiksua, sillä sähkökaapeleiden veto maahan on nyt huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin sen jälkeen, kun pinnat ovat valmiit.

Pihavalaistuksen suunnittelu

Pihan suhteen aloitin valaistuksen miettimisen jakamalla  valot mielessäni kahteen kategoriaan: valaistus,  joka liittyy käytännöllisyyteen ja turvallisuuteen sekä  valaistus,  jonka tarkoitus on tuottaa tunnelmaa niin pihassa kulkijalle kuin ikkunasta ulos katselijalle.

Vaihtoehtoja molempiin tarpeisiin löytyy valaisimista loputtomasti. Rajataksemme vaihtoehtoja mietimme ensin pääpiirteet: halutaanko tangon päässä sijaitseva pollarivalaisin, maahan upotettu ja epäsuoraa valoa suova valaisin vaiko talon tai varaston seinään asennettava malli. Samalla oli hyvä miettiä, mihin suuntaan valo osoittaa toimiakseen parhaiten sekä kuinka laajalle alueelle valo lankeaa.

Ajatuksena meillä on se, että koko pihan joka nurkkaa ei pyritä valaisemaan, vaan keskitytään kulkureittien lisäksi muutamiin tarkkaan valittuihin yksityiskohtiin. Huomioon pitää toki muistaa ottaa myös ympäristö, sillä emme halua, että valomme häiritsevät naapureita.

Käytännöllinen pihavalaistus

Käytännöllisen pihavalaistuksen tärkein tehtävä on mahdollistaa turvallinen kulku kotiin ja pihassa. Tärkein paikka sille on luonnollisesti pääsisäänkäynnin yhteydessä. Siihen pystytämme ajattoman pollarivalon. Poimin tähän kollaasikuvaan lemppareitani, joista aivan erityisesti miellyttää silmää klassinen Euli Classic sekä Airamin Käpylä. Eulin käpy meiltä jo löytyykin mökiltä laiturin vierestä.

Enston kuparinvärinen Averia, joka on upotettuna tuohon postauksen ensimmäiseen kuvaan, olisi sitten vähän spesiaalimpi valinta. Se sopisi minusta hyvin talomme väreihin, mutta pitää vielä selvitellä, vihertyykö kuvun kupari, kuten tälle metallille on tyypillistä. Kyseisessä kuvassa vaaditaan kyllä roppakaupalla mielikuvitusta, että osaatte miettiä paikalleen valaisimen lisäksi  pihakiveyksen, sisäänkäynnin laatoituksen, nurmikon ja miehen toivomat pyöreät mäntypensaat… Mutta idea selvinnee?

Lisäksi pollarivaloja tulee tonttia kanssamme jakavien naapureiden raja-aidalle, joka kulkee hyvin läheltä talomme pohjoisreunaa sekä tuohon ulkovaraston kulmalle, soraa ja hiekkaa vielä nämä nurkat toistaiseksi.

Tunnelmavalaistus ulkona

Tunnelmavalaistuksella on kaksi roolia: se näyttää kotimme kauniissa valossa, ja toisaalta korostaa ulos katsottuna lempiyksityiskohtiamme. Pitkin talon seinää meillä on jo kiinnitettynä tämän Airamin valaisimen tyyliset valaisimet, jotka luovat lempeän valokiilan ylös- ja alaspäin. Samat valaisimet on käytössä jokaisella seinällä valaisemassa sisäänkäyntien lisäksi parveketta ja terassia.

Tunnelmavaloja olemme miettineet kahteen paikkaan jotka molemmat liittyvät kiviin. Tontiltamme nousi maatöiden yhteydessä valtavia kivenmurikoita, joista emme halunneet luopua vaan keksimme rakentaa komea kivimuurin Kivimuuri tukee meidän ja korkeammalla sijaitsevan naapuritontin rajaa. Kolmesta komeasta möhkäleestä puolestaan rakennettiin kiviperhe talon lyhyeen päätyyn.

Kivimuuria  valaisemaan suunnittelimme upottavamme maahan alhaalta ylöspäin valaisevat vähävirtaiset ledit pitkin muurin sivua, kuten nämä Airamin Kurut. Tuo piikkiosa upotetaan maan sisään, ja maanpäälle jää siro kohdevalo.

Kiviperheelle valoa tuo yksi jalallinen valaisin joka nostaa kivet esiin ympäristöstään ja kaksi kohdevaloa, jotka piirtävät kivien ääriviivat esiin takaapäin. Suosikkeja näiksi valoiksi ovat Airamin Käpylä mini ja Kuru.

Ledit vai halogeenit?

Yksi tärkeä ja kustannuksiin pitkällä aikavälillä vaikuttava asia on polttimoiden valinta. Valittavissa on nykyään useimmiten halogeeni tai led-polttimo. Näistä led on yleensä järkevin valinta sen pitkän käyttöiän, pienen sähkönkulutuksen ja hyvän valon laadun vuoksi. Tämän jälkeen voidaan keskittyä hienosäätöön, joista valon sävy on yksi tärkeimmistä. Me suosimme sisällä ja ulkona puhtaan sävyistä 4000 kelvinin valonsävyä. Se ei ole ei liian keltaista mutta ei myöskään sinistä ja toistaa niin talon kuin puutarhankin värit luonnollisesti, kunhan polttimo on CRI-arvoltaan laadukas.

Tällaisia suunnitelmia meillä. Kunhan pääsen kepeillä vähän sukkelammin, valoasiat etenevät käytäntöön. Millaisin keinoin teillä on hoidettu pihan valaisu? Oletteko olleet tyytyväisiä valintoihinne, vai tekisittekö jotakin ehkä toisin?

Kommentit (1)
  1. Moikka! Onko valot jo valittu :)? Vai onko tarjoutunut uusia hyviä lamppuvaihtiksia? Tyylisi on niin ihana, että mielenkiinnolla odotan mihin ratkaisuun päädytte :)!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *