Pikku kurkistus keittiöömme ja suunnittelun taustaa

Lilou's Crush

Kaupallinen yhteistyö: IKEA

Kiitos, olen tasaiseen tahtiin saanut teiltä kivoja kommentteja ja kysymyksiä meidän keittiöstämme. Sen valmistuminen viimeisten pikkuasioiden osalta venyi kuin Iisakin kirkolla konsanaan elon kiireistä johtuen, mutta nyt muutaman kuukauden ajan ollaan voitu nauttia valmiista keittiöstä. Lattiahommia sitten seuraavaksi, että ei tästä huushollista onneksi rempat ole loppumassa... 

Olen suunnitellut viimeisimmät keittiömme itse, tämä taitaa olla jo neljäs kokonaan itse piirtämäni keittiö. Tiesin siis aikalailla tarkalleen, mitä tarvitsemme ja mikä meidän arjessa toimii. Koska markkinoille tulee mielenkiintoisia uusia ratkaisuita, ja nämä perheen tarpeetkin muuttuvat, jatkuvaa evoluutiota keittiöiden suunnittelu kuitenkin on tälläkin kokemuksella, ja toki erilaiset asunnot vaativat erilaisia ratkaisuita ja välillä vähän kompromissejakin.

Kerron tällä kertaa erityisesti keittiön valinnasta, suunnittelusta ja rungoista, eli keittiön selkärangasta, ja mennään muihin vipstaakeihin sitten vähän myöhemmin. Kaksi ylintä kuvaa ovat täältä meidän kotikonnusta, ja muut esimerkkinä siitä, miten moneen tyyliin IKEA-keittiö voikaan taipua.

Ensin hiukan taustaa. Ostaessamme asunnon, keittiö oli rajattu olohuonetilasta puolikkaan huoneen mittaisella seinällä. Näinpä sekä olohuone että keittiö olivat ahtaan tuntuiset meidän nelihenkisen perheemme tarpeisiin.  Lähtökohtana kodin ja keittiön suunnittelulle oli perheen yhteistä oleskelua varten avoin, valoisa tila, jonka keskiössä on suuri ruokapöytämme, IKEAn massiivikoivuinen NORDEN joka on muuttanut meillä kodista toiseen. Sen ympärille mahtuu ilman jatkopalaa helposti kymmenen henkeä, ja laajennusosan avulla vielä kaksi lisää (juuri tätä kokoa ei taida nyt olla saatavissa), sekä tietysi isot piirustuspaperit, leivontahommat ynnä muut tärkeät puuhat sujuu siinä mallikkaasti. Kaksi seinää sai tässä prosessissa lekalta kyytiä, toinen rakennettiin äänieristettynä takaisin, hiukan eri kohtaan vain, että tyttöjen huoneet hiukan suurenivat.

Olin jo aiemmissa remonteissa todennut IKEA -keittiöt sopivimmaksi meidän tarpeisiimme. Monipuoliset METOD -runkovaihtoehdot ja säntilliset mitoitukset, helppo ja laaja suunnitteluohjelma (ihan mahtava peli testata villejäkin ideoita ja toimii myös Macilla!), aina viimeisimmät mekanismit ja tietysti kukkaroystävällinen hintataso saivat taas kurvaamaan kohti IKEA Vantaata, jossa olen saanut aivan huippumukavaa palvelua (kannattaa muuten varata etukäteen itselle sopiva aika, niin ei tarvitse edes jonotella vapaata suunnittelijaa). Olen myös aina löytänyt myös  mieleiseni ovityylin, on sitten kyseessä ollut -40-luvun funkisasunto, 80-luvun rivari tai tämä yli satavuotias jylhä talovanhus.  

Mutta sitten niihin tärkeisiin valintoihin. Olin erittäin tyytyväinen edelliseen IKEA -keittiöömme Vartiokylässä, ja etenkin pitkään, yläkaapittomaan osaan, joka toi mukavasti ilmavuutta ja huonemaisuutta silloiseen avokeittiöömme. Niinpä tälläkin kertaa halusin samanlaisen pitkän tason, ja että suurin osa säilytyksestä hoidetaan taas vetolaatikoilla. Useammassa laatikossa löytyy etusarjan takaa piilolaatikko tai kaksi, jolloin keittiön ilmeestä tuli rauhallinen ja tasapainoinen, mutta laatikoihin mahtui tuplamäärä tavaraa. Yläkaappeja laitoimme vain sen verran, kuin laskin välttämättömäksi.

Korkea, samoin piilovetolaatikollinen apteekkarinkaappi kätkee oviensa taakse kaikki ruokatarvikkeet sopivasti jääkaapin vieressä ja on yksi lempijuttuni meidän keittiössä. Muita sellaisia ovat mm. hipaisusta sähkösalvalla aukeava roskiskaappi ja nätisti kalusteovien takana sijaitsevat suuret kodinkoneet. Ensin ajatukseni muuten oli hankkia simppelit maalatut ovet, ja maalata ne vedenvihreiksi, mutta edullisin mahdollinen ovimalli, VEDDINGE nimeltään, olikjin niin kauniin sävyinen harmaa, että päädyimme pitämään sen. Kävipä siis tuuri, säästyttiin aikamoiselta maalirumbalta. Tuossa yllä on sekä valkoinen VEDDINGE että harmaa -vetimet (BAGGANÄS on muuten tosi samannäköinen kuin meidän messinkinen lankavedin ja ENERYDA samanlainen kuin meidän nupit), tasot ynnä muut vievät tuon simppelin laakaoven samantien aivan eri tunnelmaan, aikamoinen kameleontti tuo ovimalli, vai mitäs tuumaatte.

Vaikka itse nautin suunnattomasti keittiön suunnittelusta, idistelystä ja makustelusta ja miehen kanssa olemme todenneet kokoamisen ja kiinnittämisen tosi helpoksi (erityisesti nyt, kun yläkaappeja varten on maailman helpoin systeemi, METOD kiinnityskiskot!), ymmärrän erittäin hyvin, että kaikilla ei ole tähän aikaa, kiinnostusta eikä nikkarointihalua. Mutta eipä huolta, apu löytyy: täältä voi kurkkia, miten koko keittiön remontointi hoituu ilman stressiä neljässä vaiheessa, inspiraatiosta suunnittelun kautta tositoimiin, eli purkuun ja asennukseen.
 

Nyt keittiö on ollut reilut puolitoista vuotta käytössä, ja enpä oikeastaan keksi, miten tässä tilassa siitä olisi parempi voinut tulla! Aamiaiskaappi olisi toki ollut kiva, mutta näihin neliööihin ja omalle visuaaliselle silmälle sitä ei saanut istumaan uhraamatta muuhn keittiön toimivuutta. Olemme oikein tyytyväisiä tämänhetkiseen kokonaisuuteemme: se istuu tilaan kuin nakutettu, ja kätkee kauniisti kaapin ovien taakse ja laatikoihin kaiken tarpeellisen ja vähän päällekin.

 

PS. Jos keittiöeremppa on ajankohtainen, IKEA-keittiöviikot ovat taas käynnissä 1-31.1.2018, ja FAMILY-asiakkaille ovat tarjouksessa kaikki keittiökaappien ovet ja etusarjat ja UTRUSTA -keittiötyövalot -20% hinnasta.

 

Kommentit

T.Susse (Ei varmistettu)

Niin on suloinen että superlatiivit loppuu kesken, uskomattoman kaunis. Aseet ei ikinä ratkaise mitään, mutta toi käsikranaatti on täydellinen piste tason yllä. Anteeksi puujalkani;D

Apteekkarikaappi on varmaan valutusritilän jälkeen paras keksintö, se tavaramäärä minkä vetää!!

Marmoriako teillä on taso ja taustalevy?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.