Pyöritä, lennätä, pellava(a ja kaikkea muutakin tekstiiliä)

Lilou's Crush

Jepjepjeppp, konmarihommani tulee monilta jo korvistakin. Mutta jos nyt kerta (vähintäänkin kerta) kiellon päälle vielä sen hyödyistä: yksi homma on nimittäin tullut sivutuotteena siistin ja selkeän kodin lisäksi. Olen nimittäin nykyään aikas hyvä kierrätys-ässä ja bongailen jatkuvasti parhaita keräyspisteitä reittieni varrelta. (Jumbossa muuten suosikkini, harmi vain, että Jumbo taas ei ole niin millään reitilläni).

Sivukorvalla olen kuulostellut monen kevätsiivoilijan turhautumista etenkin kodin turhaksi jääneen tekstiilijätteen kanssa. Siis niiden, joita ei voi antaa enää eteenpäin tai myydä kirppiksellä. Virttyneet sukkikset, paitulit, tahraiset pyyhkeet, hiutuneet lakanat, you name it.  HSY eli Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut neuvoo Helsingin suunnalla näin (ja ohje onkin tosi hyvä ja selkeä).

Mahdollisuuksia on toki monia muitakin. Itse olen vienyt virttyneet vaatteet useimmiten tuossa lähellä sijaitsevaan keräyspisteeseen, mutta jos olen tiennyt suuntaavani lähiaikoina kauppakeskukseen, jossa on lähin H&M, olen laittanut kassin odottelemaan auton perään, ja kiikuttanut sen henkkamaukan keräykseen. Tällä hetkellä on käynnissä iso keräyskampanja "World recycle week", tavoitteena on kerätä tuhat tonnia tekstiilijätettä jatkojalostettavaksi. Kassillisesta myymälän keräyksen vietyä tekstiilijätettä saa halutessaan kamppisaikana yhden sijaan kaksi -15% alekuponkia. Aina en näitä edes ole ottanut vastaan, mutta tällä kertaa oli tarpeen ostaa Monniskalle sukkia, joten mielelläni nappasin setelillä sukat vähän edullisemmin.

Kevät on tosi hyvää aikaa muutenkin herätä tavarahorroksesta, nimittäin monessa kunnassa kiertävät kaupungin "ongelmajäteautot" ja ottavat vastaan ilmaiseksi kodin hankalasti hävitettävää jätettä kuten vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua. Viime viikonloppuna siivosin ulkovarastomme, ja sieltä löytyi muutama keräykseen kiikutettava juttu. Aika luksuspalvelu: tulee tuohon puolen kilometrin päähän, ja on tosiaan ilmainen palvelu! Helsingin kiertoajelut voit katsoa täältä.

Päätän jäte-aiheisen uutiskatsaukseni tähän.

 

PS. Keräyspiste on ollut meillä kotonakin hetken aikaa, nimittäin huomenna kuljetetaan Monniskan kanssa asunnottomille naisille lasti peruskosmetiikkaa, jota olen kerännyt omista ja ystävien nurkista. Haluaisinkin tiedustella teiltä muuallakin Suomessa asuvista, että voisitteko ehkä kysäistä kodittomien päiväkeskuksista ja asuntoloista, josko siellä olisi tarvetta perustarvikkeille, yleensä näin on. Ohjeet kannattaa tietysti ottaa ylös, millaisia juttuja tarvitaan, ettei hyvällä tahdolla vahingossa vie sinne tavaroita, joista tuleekin vastaanottajalle päänvaivaa, säilytystilat saattavat olla rajalliset ja jakelu hankalaa. Auttamisessa itselle ei ole juuri muu kuin kokoon kasaamisen ja kuljettamisen pieni vaiva, jos sitä nyt vaivaksi voi edes sanoa.

Kommentit

Handeli (Ei varmistettu)

Heeeei, mitä ja missä Jumbossa on?

Hertta
Lilou's Crush

Siellä on tosi kätevä kierrätyspiste parkkiksella, jonne voi viedä "ihan kaikkea" kuten esim. Pieniä kodin rikkinäisiä sähkölaitteita! En ole monesti törmännyt. Ja toki muistaakseni pattereita, akkuja ja tämmöisiä vähän haastavampia juttuja.

Reija (Ei varmistettu)

Toisaalla juuri pohdittiin sitä, onko H&M paras kohde vaatteille: http://a-lace-diary.blogspot.fi/2016/04/viedako-h-vaiko-ei.html

Hertta
Lilou's Crush

Törmäsinkin tähän toisaalla. Kirjoittajalla on vahvat perustelut näkökannalleen, ja olenkin samaa mieltä siitä, että jos suurin ongelma on "rätei ja lumpui" täynnä olevat kaapit, jotka pitää saada tyhjäksi että voi ostaa lisää sitä samaa, probleema on jossain muualla kuin kierrätyspaikan valinnassa. Hienoa ei ole se, että on jälleen jätesäkillinen vaatetta lumpuiksi, vaan se, jos oikeasti loppuun kulunut kangastavara kierrätetään oikeaoppisesti, eli siis muutoin kuin heittämällä se sekajätteeseen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.