Seitsemän vinkkiä vauvanvaatehankintoihin

Lilou's Crush

Mummun tuoma Kappahlin Newbie-malliston pehmeä kietaisubody on tämänhetken lempivaate

Ennen omia lapsia en tiennyt vauvanvaatteista tuon taivaallista. Ensimmäiselle vaatteita ostettiinkin lähinnä periaatteella "näyttää kivalta, tuntuu pehmeältä". Moni ostos onnistui, moni meni mettään. Konkareille tässä postauksessa ei varmasti ole mitään uutta (plus maut ja mielipiteet voivat tietysti poiketa, kuten missä tahansa seikassa) mutta tässäpä meidän käytössä hyviksi havaittuja juttuja, joista juteltiin esikoista odottavan ystävän kanssa.

1. Kietaisubodyt

Etenkin vastasyntyneelle kietaisubody on yläosien kunkku. Se on helppo ja vauvaystävällinen vaate pukea -omat vauvani ovat ainakin protestoineet pään yli vedettäviä malleja pikkaraisina, vanhempana ja jämäkämpänä ne käyvät oikein hyvin. Nepparilliset ovat huomattavasti helpompia kuin nauhalliset mallit, nauhallisia tosin en ole nähnytkään kuin viimeksi vuoden 2008 äitiyspakkauksessa.

2. Pöksyt, ei puolipotkarit

En ole tavannut vielä yhtäkään vauvaa, joka viihtyisi puolipotkareissa/potkareissa joissa on valmiina sukat. Koskee niin yökkäreitä kuin päivävaatteita. Kuulemani mukaan puolipotkareilla on vankat kannattajansa, mutta omat kokemukseni rimpulasääristen lasten kanssa ovat sellaiset, että lapsi vetää puolipotkareissa jalat ylös "sukkaosista" ja pussittaa itsensä peffaosioon. Housumallisissa resorit estävät tätä tapahtumasta, ja sukat sitten vain varpaita lämmittämään Mikäli potkarit ovat ihan ihonmyötäisen sopivat, ne ovat omaan makuuni turhankireät (mukavuus myös vauvan vaatteissa ennen kaikkea...) vaikka tällöin pysyvät toki paikallansa. Pitkät resorit housuissa myös pidentävät pöksyjen käyttöaikaa, kun pienemmälle ne voi taittaa kaksinkerroin, ja mitan lisääntyessä oikaista -leveys yleensä kyllä riittää.

Neiti Monnisen kotiutumisvaatteet. Siskollakin oli omalla kotireissullaan kelta-valkoraitaa.

3. Nepparilliset yöhaalarit

Tämä lienee makuasia, mutta omasta mielestäni ehdottomasti lapsiystävällisin yöhaalari on lahkeeseen saakka auki oleva, neppareilla suljettava malli. Joustavimmatkin vetoketjut tuntuvat kovin kovilta ja kuhmuraisilta pienen herkkää ihoa vasten, eivätkä ole niin taipuisia kuin nepparilliset. Lisäksi vetoketjun vedin saattaa ikävästi tuupata ja raapia pientä leuan alle.

4. Ei huppuja pienokaisille

Vauvojenkin collegetakeissa on usein huppu. Aivan pienimmät viettävät suurimman osan ajasta pötköllään, ja huppu on vain ikävä möhkyrä niskassa. En siis suosittele sisävaatteisiin, vaikka kovin söpöltä näyttääkin, ulkohommissa passaa paremmin, kun huppua oikeasti käytetäänkin.

5. Kurkkaa sisäpuolelle

Saumat saattavat olla lastenvaatteissakin inhottavan kovat ja paksut, tai brodeerauksien tai painokuvien alla olla karheaa tukikangasta. Vastasyntyneen iho on suloisen pehmeä ja ohut, ja karheat saumat hankaavat sitä inhottavasti.

muistovaatetta... Kuvassa näkyvät Lindexin Muumipöksyt ostin ensimmäisenä vaatteena uudelle tulokkaalle ultran jälkeen

6. Pesu 60 asteessa

Vahinkoja sattuu. Haisevaisia vahinkoja. Siksi, ja muutenkin, pesumahdollisuus 60 asteessa on lastenvaatteissa suositeltava (ja usein näin onkin.) Itse pesen oikeastaan aina vauvan käyttövaatteet kuudessäkympissä ja hivautan kuivausrumpuun pesun päätteeksi pehmiämään, vaikka muuten suosin matalampia lämpötiloja lika-asteen sen salliessa.

7. Mistä ostaa?

Mikäli ei ole niin onnekas, että saa vauvanvaatteita kierrätettynä tai osaa niitä etsiä kirppiksiltä, hyviä, pehmoisia, pesua ja pitoa kestäviä lastenvaatteita olen löytänyt meille etupäässä Lindexiltä, KappAhlilta ja H&M:stä -ihan perusvaateliikkeistä siis. Gapista meille on päätynyt muutama kiva vaate käytettynä, ja Nextin vaatteita olen suunnitellut testaavani jossain vaiheessa. Polarn o Pyretin vaatteet ovat osoittautuneet huippulaadukkaiksi, ja niillä on myös hyvä jälleenmyyntiarvo. Kun vauva vähän kasvaa, siskon vanhoista vaatteista löytyy myös Molo Kidsiä etenkin fleecehaalareina ja -takkeina.Näitä kannattaa kurkkkia etenkin alennusmyyntiaikaan.

Kommentit

LTL-Anna
Loving These Looks

Allekirjoitan! Meilläkin tuo samainen Newbie body käytössä, nyt koossa 62, aikoinaan koossa 44, ihan lemppari, ja sama PoP:in settikin löytyy, pinkki/puna/valko/turkoosi versiona :) Itse olen pukenut pään yli vedettävät bodyt alakautta, huomattavasti helpompaa :)

Piipo79

Samat huomiot täällä! Tuo Next on ihan mun lempparipaikka tilata vaatteita Kätevä, hyvä hinta-laatusuhde. Niiden trikoovaatteet olen pesuohjeista huolimatta pessyt 60 asteessa ja väritkin on silti pysyneet hyvinä kymmenistä ja kymmenistä pesukerroista huolimatta!

riik
3h+kasvimaa

Hyvä postaus. MelliEcoDesignilla on siitä hauskoja pikkuisten vaatteita, että laput on vaatteen ulkopuolella :).

Ai mutta terällisistä yöpuvuista olen eri mieltä. Meillä on vetoisa vanha talo, eikä vauvalla pysy(nyt) peitto päällä, eikä sukat jalassa. Sukkaosalliset unihaalarit oli ihan viime talven pelastus.

Liisa
Osasin!

Oi vitsi, allekirjoitan jokaisen kohdan! Luulin oikeasti olevani ainoa joka on hiljaa ihmetellyt kiemuraisia vetskareita, karheita brodeerauksia ja jäykkiä farkkuja vauvan vaatteissa, mutta enpä ollutkaan.

Vähän isompien vauvojen vaatteissa kannattaa muuten huomioida myös painatukset. Sellainen "kuminen" painokuva ei välttämättä liu'u lattiaa vasten kun lapsi opettelee ryömimään! :D

AnnukkaT (Ei varmistettu)

Hyödyllinen listaus varsinkin esikoisodottajille.Kietaisubodyt vastasyntyneelle on ihan must.
Yöpuvuissa tosin suosin vetoketjua (nopea ja täten näppärä).Ainakin Tutalla ja Popilla hyvät - vetoketjun yläosassa ja vetoketjun taustalla"pehmike".
Pusuja pienelle!

Tasaraita

Meillä KappAhlin Newbie oli ihan suosikki pojan ollessa vauva. Niin kivan hillityt värit ja kuosit sekä ihanan pehmeät materiaalit.

Nykyäänhän Newbiä saa isommillekin ja ollaan kyllä vieläkin hankittu sitä kun 98 vielä just menee meidän jätkälle.

Ihan ekoina kuukausina ostin paljon edullista H&M:ää kun niitä niin paljon joutui koneessa pyörittämään juurikin kaikkien vahinkojen takia. Onko muut muuten huomanneet että H&M:n lastenvaatteissa oikeastaan aina on pesulämpötila 60 astetta ja saa rumpukuivata. KappAhlilla ja Lindexillä taas pesulämpötila on usein max. 40 eikä rumpukuivausta. Liekö johtuu sit siitä että vaateketju idioottivarmoilla pesuohjeilla poistaa vastuun jos tuotteelle tapahtuukin kutistumista kuumemmassa pesulämpötilassa vai onko materiaalit muka jotenkin erilaisia. Käsittääkseni sataprosenttisen puuvillan pitäisi kuitenkin kestää pesu 60 asteessa.

P.S. Ihana nuo Monnisen kotiutumisvaatteet. Miten se onkin että pienillä nuo kirkkaat värit näyttää tosi kivoilta mutta sitten omissa vaatteissa sitä suosii aika musta-valko-harmaata linjaa.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä listaus, itse jätin kauppaan myös tyttövauvojen mekot joissa on nepit selässä painamassa pientä selkää. Ja yleensä kannattaa jättää ne pienimmät 50 ja 56 koot kauppaan, puvut saa olla vauvalla vähän reiluja ja kasvu on niin hurjan vauhdikasta ekoina viikkoina

Silkkitassu

Mä taas olen juuri niitä vastakkaisien vaatevalintojen kannattajia, samaa mieltä olen noissa 4-7 kohdissa. Huput on kivoja ulkona, eipähän ainakaan niska palele. Kaikki menee meillä 60 asteeseen ja brodeeraukset ja saumat on ärsyttäviä.
Meillä vihattiin kietaisubodeja. Yöpuvuissa on eniten vetoketjullisia koska ne on nopeimmat laittaa päälle. Ja sukkien laittaminen vain on vielä ärsyttävämpää kuin potkareiden (tosin enää meillä ei käytetä muita kuin pöksyjä, koska ollaan potkupuku aika ohitettu).

Silkkitassu

Ainiin ja tietty meillä edelleenkin puetaan ainakin kokoa liian isoja vaatteita. Koska pääntiet ja kiristävät vaatteet muutenkin ovat ihan pahinta ikinä. Meillä tais olla vain pari koon 50 vaatetta. Melkein heti käytettiin kokoa 56 vaikka pikkuinen oli syntyessään 49cm/2900g. Nyt pituutta on ehkä joku 72cm ja käytetään 84-90 cm vaatteita.

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Ihan ältsin hyvät vinkit :D Voin muuten lämpimästi suositella vauvalle NEXTin yöpukuja. Meillä oli niitä esikoisella ja nyt olen taas tilannut kahden ja kolmen setttejä joka koossa tälle tulevalle kakkoselle. Niissä on pouolivuotiaaksi asti hihoissa vielä ne käännettävät hanskat ja niitä löytyy ihanilla kuoseilla. Vauvojen yöppäreiden puuvilla on vähän tollasta Kappahlin Newbien pehmeetä. Muuten NEXTin lastenvaatteiden laatu vaihtelee aika paljon, joskus on hyvänlaatusta ja joskus vähän vähemmän...mutta ainahan voi palauttaa.

Tarkoitan siis näitä yöppäreitä (ja muita vastaavia)

StyleC (Ei varmistettu) http://tyylicasual.blogspot.fi

Kiitos tarpeellisesta postauksesta <3 Kiitos myös kaikille lisäkommenteille! Täällä odotellaan ensimmäistä huuli ihan pyöreänä kaiken uuden edessä :)

E_ (Ei varmistettu)

Hyviä neuvoja vatteiden hankintaan! Itse noudatin monia noista, mutta lisäksi pyrin ostamaan vauvalle ökö-tex-lapun omaavia vaatteita. (Wikipediassa kerrotaan siitä näin: Öko-Tex standardi standardi rajoittaa tiettyjen, haitta-aineiksi katsottavien tekstiilikemikaalien käyttöä. Riippumattomien tutkimuslaitosten myöntämä sertifikaatti takaa, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.) Vaatteissahan käytetään kemikaaleja niin kankaissa, painatusten tekemisessä kuin kuljetuksen aikana jne. Pienelle vauvalle tuntui erityisen ikävältä ostaa kemikaalijäämäisä vaatteita varsinkaan kun ihan kaikki jäämät eivät välttämättä ihan ekassa pesuissa lähde. (Siksi käytetyt ja paljon pestyt vaatteet ovat hyviä!) Tästäkin näkökulmasta on tärkeää pestä kaikki uudet vaatteet ennen käyttöä. Näitä vaatteita oli ihan KappAhlillalkin ja paljon muillakin merkeillä. Mutta eipä taida olla HM:llä ikinä... En osta sieltä lapsille vaatteita, koska se oli suunnilleen ainoa merkki, joka nimelllä mainittiin Myrkkyä lapsille dokkarissa, jossa tästä kemikaaliongelmasta puhuttiin. Vaikka samoja kemikaaliongelmia varmasti suunnilleen kaikilla muillakin merkeillä.
Nyt kun lapset ovat vauvaiän jo ohittaneet, niin olen jo vähän lipsunut ökö-tex-lappujen mukaan ostamisesta. Isommille lapsille näitä vaatteita on vähemmän tarjolla, mutta ostan toki, jos vastaan tulee. Samoin monasti valitsen luomupuuvilla-vaihtoehdon: niitä onkin ökö-texiä enemmän tarjolla vaikkapa Lindexilläkin.
Vauvojen lelutkin muuten ostin tämän saman näkökulman huomioiden, mutta enpä enää leikki-ikäisten leluja voinut samalla tavalla rajata kuin vauvan. Pitää olla ne tietyt lelut ja jutut.(Huokaus!) No, onneksi eivät sentään enää leluja suuhun samalla tavalla kuin vauva tunkee kaiken.

Silli (Ei varmistettu)

Henkkamaukalla on nykyään aika paljon myös luomupuuvilla vaatteita. Ainakin kolme vuotta sitten oli.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Samanlaisella linjalla mennään täälläkin, tosin meillä on kyllä koettu puolipotkarit ihan kohtuutoimiviksi. Kietaisubodyt, nimenomaan neppariversiot, ovat ehdottomia, esikoista odottaessani ostin ihan turhaan pari kivannäköistä pään yli pujotettavaa pikkubodya. (Pointsit muuten mun miehelle siitä, että se alkuviikosta puki tyynesti vauvan juuri sellaiseen hankalaan pään yli pujotettavaan bodyyn, jonka olin epähuomiossa nakannut vaihtopaidaksi hoitolaukkuun...) 

Mä en muuten tajunnut esikoisen kanssa, että ne yöhaalarit ovat tosiaan yöhaalareita, eivätkä kivoja olohaalareita, jollaisina niitä usein meillä käytettiin :) eikä sillä niin väliä taida ollakaan, vauva tykkää, kunhan on pehmeää ja mukavaa yllä.

Oon miettinyt just tota, että miksi se on yöhaalari eikä olohaalari? Eikö vauvat nuku muutenkin aika paljon ja haalari vaikuttaisi helpolta pukea ja vaihtaa. 

Vau mikä vauva!

Neppareista, saumoista ja hupuista oon samaa mieltä, mut kahesta ekasta ihan eriä :D kyllä meillä kietasubodyjakin käytettiin, mut välillä tuntu vaivalloiselta kieritellä tai nostella vauvaa puolelta toiselle, kun sitä paitaa tuntu vaan jatkuvan ja jatkuvan. Pään yli vedettäviin kuulin vinkin, että laittaa sen vauvalle takaraivo edellä eikä ylhäältäpäin, se tuntuu vauvasta "luonnolliselta" eikä sätki vastaan. Tosin voi olla, että meidän vauvaa ei muutenkaan haitannut se :)

Ja musta tuntuu, että en oo aiemmin kuullut kenenkään puhuvan sukkien puolesta! :D Hassua, mustakin tuntu että ne joko koko ajan putos jalasta, tai sit lahje oli mytyllä siellä sukanvarressa. Meidän sirpakka vauva ei keksinyt tuota pussittamista, joten varsinkaan alkuun (muutamaan kuukauteen? puoleen vuoteen?) ei muuta melkein käytettykään kun terällisiä housuja. Luulen että elokuun vauvalla alettiin käyttää tavallisia housuja vasta, kun oli sopiva laittaa villasukat siihen sukkien ja housun päälle...

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.