Tajunnanvirtaa vaatekomeron uumenista

Lilou's Crush

Ensemble jossa viihdyn edelleen, jostakin noin kolmen vuoden takaa.

Olen viimeaikoina ajatellut vähän vaatteita, mikä nyt sinänsä ei liene mitään uutta. En kuitenkaan siinä mielessä, mitä paljon muotiakin käsittelevässä blogissa voisi kuvitella, eli mitä ovat kauden uudet trendit tai miten yhdistelen omistamiani vaatekappaleita uudella tavalla tai heräämisestä materiaaliähkyyn ja ärsyynnyksestä kertismuotiin.

En ehkä ole tyypillisin muotibloggaaja, sillä vaatteita minulla ei ole valtavasti, enkä nauti shoppailusta shoppailun vuoksi laisinkaan. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän vaatteita hankin. Osittain siksi, että en kertakaikkiaan koe tarvitsevani mitään. Toisaalta siksi, että säästän mielelläni pennoset muita menoja varten, kuten vaikkapa lasten hankintoihin,  perheen lomiin, herkkuihin (oi kyllä!) ja asuntolainan ylimääräisiin lyhennyksiin. Rakastan edelleen muotia ja seuraan sen liikkeitä tiiviisti, tykkään ihan valtavasti kauniista vaatteista, kaikkea en vain halua henkareihin roikkumaan.

No mutta. Helposti hallittavasta vaatemäärästä huolimatta kaikki vaatteeni eivät ole tehokäytössä. Nyt, kun kaappitila tulee kutistumaan, olen järkeistämässä sitä vielä entisestään, ja aika innoissanikin tästä -tai itseasiassa, tässä tiellä olen jo pitkällä, sain huomata, ja sekös ilahdutti. Aloitin sen jo muutama vuosi sitten: tein silloin sen suurimman oivalluksen (mikä toisille ei mikään oivallus koskaan ole ollutkaan!) että on paras seurata omalta tuntuvaa tyyliä, jos sellainen hyvältä tuntuva on löytynyt, ja antaa piut paut vinkkilistoille, jos ne eivät omanlaisilta tunnu.

Minun tarpeisiini eivät millään muotoa esimerkiksi sovellu monen vaatekaapin tukipilarit kuten mustat suorat housut ja täydellinen pikkumusta. Mitä ihmettä minä niillä tekisin? En ainakaan olisi kotonani! Niitä omiin tarpeisiini tärkeimpiä ja sopivimpia vaatteita ovat:

  • rennot mutta särmät vapaa-ajanvaatteet: farkut, mukavat housut, neuleet, colleget, teepaidat, tennarit 
  • kivat, siistit työvaatteet (ei tietty äitiyslomalla), useimmiten samaa settiä kuin tuo ensimmäinen kuusikko, mutta hitusen fiinimpinä yksilöinä materiaalien osalta ja muutamalla silkkipaidalla silattuna, nämä saavat vaatia silitystäkin toisinaan.
  • Lämpimät, toimivat ulkovaatteet eri säille, sisältäen kunnon huivin, pipot ja hansikkaat.
  • vähän yllättäen tärkeimpien joukkoon nousevat supermukavat yöpuvut, mikä itselleni tarkoittaa talvisin pitkiä pehmeitä pyjamahousuja ja pitkähihaista ohutta paitaa, kesäisin lyhythihaista yöpukua tai toppi+shortsit -yhdistelmää. Ja iltatossut.
  • Käytännölliset urheiluvaatteet, joka tuskin selityksiä kaipaa, juoksuun liittyen esittelen niitä esmes täällä

Vähän aikaa sitten, kun karsin vaatevarastoani nettikirppikselle, ystäväni parkaisi, että "älä ny kaikesta luovu". En toki. Mutta noista toisista on helppo päästää irti, toisista vähän hankalampi.

Helpot:

  • vaatteet, joissa en tunne oloani omaksi itsekseni. "Väärälle minulle hankittu", eli liian hieno, väärän värinen, ikävää materiaalia, ei tähän ilmastoon sopiva tms. Ei nuo muuksi tule muuttumaan minun elinaikanani. 
  • liian suuriksi jääneet, tai vuosien takaiset liian pienet vaatteet, mieheltä helman kutistumisen vuoksi perityt paidat, turha säilyttää. Muoti ennättää mennä kolme kertaa ympäri, ennenkuin olen taas sopivan paksuinen säilöttyihin vaatteisiin

Vaikeat:

  • rakkaat, mutta käyttökelvottomiksi nuhjaantuneet/reikiintyneet vaatteet. Näitä löytyy juuri nyt, esimerkiksi kaikki yöasuni ovat tulleet maallisen vaelluksensa päähän samalla kellonlyömällä. Kauhea tunnustaa, mutta reikäisiä vaatteita, jep, tälläkin hetkellä pyjamapaidan kainalossa ammottaa kavala reikä!
  • Hankintahinnaltaan kalliit vaatteet ovat olleet akilleen kantapääni aiemmin. Näiden kiertoon laittamisessa olen nyt viimein kunnostautunut. Vaikka hinta oli mikä, ja merkki mikä ja vaate miten kiva tahansa, ei siitä ole iloa minulle taiteltuna hyllylle. Ilostuttakoot jotakuta muuta.
  • Muistovaatteet. Niitä ei ole monia, olen ilmeisesti karaistunut. Mutta mikään ei saa minua luopumaan mummani ala-asteelaiselle minulle hankkimasta "petrol station"-paitulista, vaikka se jo on rikki monesta kohtaa, eikä sitä voi enää käyttää (niin, vanhat heilat, juuuuuuuri se yökkäri) eikä suunnilleen samalta aikakaudelta olevasta t-paidasta. Kaiken muun voitte viedä, näistä räteistä en luovu.

Monen karsijan vinkeistä olen lukenut, että jos vaatetta ei ole käytetty vuoteen tahi kahteen, siitä voisi hankkiutua eroon, juhlavaatteita lukuunottamatta. Itse en tätä noudata, mm. siitä syystä, että viimeisestä kahdesta vuodesta olen ollut raskaana tai kodin seinien sisäpuolella koipi ojossa suuren osan, eli kaksivuotias vaatehan on vielä nuori! Toisena syynä se, että joistain vaatteista vain aidosti tietää, että niille vielä tulee se oikea hetki. 

Mutta tämän tajunnanvirran jälkeen, kertokaa kertokaa kertokaa, mitä te tuumaatte? Mikä on teitin vaatehtimofilosofia? 

 

PS. Yksi tärkeimmistä ohjenuorista vaatteita hankkiessa on muuten seuraava: onko se niin ihana, että haluaisin pukeutua siihen heti? Voin kertoa, että viimeisen vuoden aikana tällaisia vaatteita on tullut vastaan yksi! Toivon, että kohtaan joskus lähitulevaisuudessa ne oikeat esimerkiksi pyjamaosastolla, ja luulenpa, että mieheni jakaa salaa tämän toiveen kanssani, vaikka ei vielä yöhampuusiluukistani ole koskaan valittanutkaan.

 

Kommentit

Piipo79

Samaa mieltä. Vanhemmiten tosiaan ostaa harvemmin, mutta sellaista jota oikeasti pitää. Lisäksi kiinnitän enemmän huomiota materiaaliin johon täytyy harmikseni todeta, että useilla merkeillä silkki on vaihtunut hikiseen polyesteriin (hintalappu kuitenkin lähempänä silkkipaitaa). Myyjät selittelevät helppohoitoisuutta, mutta minä olen käyttänyt silkkiä jopa vauvaa imettäessä! Erityisen tärkeät minunkin kaapissa ovat todellakin loppahousut!
Olen myös perkannut kaappejani ja laitoin ns. kalliimpia merkkivaatteitakin ilmaiseksi jakoon kun ajattelin että turhaa ne käyttämättöminä kaapissanikaan tilaa vievät. Ja kyllä helpotti. Hutiostoksiani ovat olleet mm. kauluspaidat, joissa en vaan tunne oloani omakseni (käytän mielellään puvun/hameiden kanssa töissä kauluksettomia silkkipaitoja). Löytyypä kaapistani myös jakkuja, jotka olen ostanut perusteella "koska niin ihana", mutta joiden leikkaus ei kuitenkaan istu minulle (olen 152cm, joten yhdellä kotimaisella merkillä käytännössä mitoitukselleni sopivia).

Hertta
Lilou's Crush

No ihan samaa puuhaa teet kuin minäkin :) Ollaan ikätovereitakin, lähestulkoon, taitaa liittyä vähän siihenkin, kuten myös elämänvaiheeseen. Ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, niinhäh sitä sanotaan. Minulla  oli myös joskus kaapissa useita vaatteita, joita en voinut käyttää niiden mitan takia, itselläni kun on tuo taas ihan päinvastainen probleemi, eli olen niin pitkä, että etenkin paidat loppui usein helmasta kesken! Nyt jo monta vuotta on onneksi löytynyt pitkääkin puettavaa/korkeita vyötäröitä näin viimeisimpänä oppinani :)

MarikaJohannaP
Hey girl

Olen tällä viikolla ollut samanlaisten mietintöjen äärellä. Vaatekaappia aion taas ryhdistää selkeämmäksi viikonloppuna, ja tarkasti harkita ostanko uutta, ja jos niin mitä tarvitsen oikeasti. Rakastan muotia ja vaatteita, ja shoppailua, mutta huomaan että sitä tulee kokoajan kriittisemmäksi. En halua yhtään turhaa ostosta, ja että kaappiini päätyy vain sellaista osta todella todella pidän. Arvotan asioita nykyään myös eri tavoin, eli käytän kanssa sitä mielellään muuhunkin kuin shoppailuun, kotiin, matkusteluun ja harrastuksiin.

Olen myös alkanut hyödyntää vaatemateriaalia esim. kodintekstiileihin. Printtipaidoista ja neuleista jotka olivat tiensä päässä tein viimeksi sohvatyynyjä :).

Hertta
Lilou's Crush

Voi vautsi, ihailen tosi paljon teitä, joilla on taitoa ja näkemystä tuollaiseen tuunaukseen! Minullakin loppuun kaluttu vaatemateriaali pääsee kyllä kierrätykseen kotona, mutta vähän toisella lailla -juuri nyt tein ikälopusta collegepaidasta pyörän- ja grillinpesuun rättejä :D

MarikaJohannaP
Hey girl

Mulla päätyy aina välillä ne tuunauskokeilut jotka eivät päivänvaloa kestä, juuri tuohon käyttötarkoitukseen :).

AnskuK (Ei varmistettu) http://peaceandstyle.fi

Onneksi en ole minäkään noudattanut tätä vuoden tai kahden sääntöä, muuten olisi farkkuhameet heivattu :D

www.peaceandstyle.fi

Hertta
Lilou's Crush

No näin! Ja minulla on ihanat leveälahkeiset farkut edelliseltä kiekalta :)

Sini/Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Aika lailla samoilla linjoilla mennään täälläkin. Olen karsinut vaatekaappia jo pari vuotta ja miettinyt tosi tarkasti, mitä ostan uutta. Aika harva vaate enää läpäisee seulaani, kun olen luopunut niiden ostamisesta, jotka ovat huonoa materiaalia, joiden leikkaus ei pue minua tai vaate ei muuten vain ole täydellinen. Tämä karsii aika tehokkaasti uusia ostoksia, tosin ne täydelliset sitten ovat usein iiihan liian kalliita...

Hankalinta tässä on ollut oman tyylin analysointi: tiedän kyllä mikä minua pukee ja missä viihdyn, mutta tarpeeksi monipuolisen ja yhdisteltävissä olevan puvuston kasaaminen on ollut vähän hankalaa. Esimerkiksi nyt tuntuu, että kaapista löytyy ihan liikaa silitystä vaativia kaulus- ja silkkipaitoja näin laiskalle silittäjälle (vaikka kovasti tykkäänkin noita vaatteita pitää!). Mutta toisaalta eteenpäinkin on menty: olen saanut kasattua kivasti erilaisia yhdisteltäviä alaosia, opetellut käyttämään bleisereitä joissa nykyään viihdyn tosi hyvin ja panostanut viime aikoina kunnollisiin ulkovaatteisiin ja kenkiin, jotka tuntuvatkin tekevän asusta kuin asusta huolitellun.

Tänä vuonna taidan panostaa vielä uuteen, isompaan arkilaukkuun ja toiseen (eriväriseen ja -malliseen) villakangastakkiin, ehkä yritän löytää vielä syksyllä vesikelin kestävät kauniit nilkkurit. Jotain juttuja taidan kyllä laittaa huuto.nettiin kiertoonkin, vaikka aika vähiin ovat käyneet nuo kiertoon lähtevät vaatteet harkitun ostamisen myötä...

Hertta
Lilou's Crush

...ja sitten, kun on löytänyt sen kaikinpuolin täydellisen (ja tietty kalliin) ihanuuden, se ei (minulla) kestä niin pitkään, kuin haluaisin sitä lempivaatetta käyttää :D Että on sitä tässä, jos oikein jaksaa ongelmaksi ottaa. Olen myös aika laiska silittäjä, enkä koskaan pidä enää nykyään ennen niin kätsyjä "silitysiltamia" koska en ennätä telkkarin ääreen. Eli kiireessä sitten suhaisen vähäsen, tai valkkaan jotain muuta. Kengät ovat kyllä tosi tärkeät omassa tyylissäni myös, ja se mukavuushomma on niissäkin hurjan tärkeä.

Minulle tuli tosi hyvä mieli, kun laitoin pienellä hinnalla FB:n kierrätysryhmään ison phillip limin nahkalaukkuni, jota ei vain ole kauheasti tullut käytettyä, ja se löysi juuri sellaista pitkään etsineen omistajan. Ei harmittanut yhtään luopua kivasta vanhasta kaverista!

Murkinamasu (Ei varmistettu)

Ongelmana on minulla niiden kalliiden merkkivaatteiden myyminen. Kirppiksellä saa nykyään hikiseen kaksi euroa paidasta, vaikka materiaali olisi silkkiä ja niskalpussa designerin nimi. Jos ei ole bloggari, niin ei voi pitää blogikirppistä tai saa kutsua pitämään pöytää johonkin tilaisuuteen. Missä voi nykyään myydä kalliimpia vaatteita? :/

Piipo79

Facebookista löytyy vaikka mitä ryhmiä (esim katajanokka kruunuhaka kierrättää pääkaupunkiseudulla) ja liene ryhmiä myös eri merkeille. Toinen vaihtoehto on antaa kavereille/kierrätysryhmiin ilmaiseksi (koska mitä hyötyä kalliistakaan merkkivaatteesta jos ei pidä). Henk koht en jaksa myydä vaan luovitan ilolla eteenpäin kun tiedän että joku muu tulee niistä iloisemmaksi kuin minä jonka kaapin perukoilla ne vaatteet makaa käyttämättöminä. Kun ottaa tämän metodin käyttöön niin kaupoissakin alkaa tulla valikoivemmaksi sen suhteen mitä kotiinsa sieltä roudaa :)

Hertta
Lilou's Crush

Piipo jo ehtikin vinkata noista FB:n kierrätysryhmistä, suosittelen! Ei niissäkään isoa hintaa saa, mutta esim. merkkituotekirppiksellä joku saattaa etsiä juuri sinulta löytyvää merkkiä, ja saattaisit saada pari ropoa enemmän kuin peruskirpulla. Minä puolestani en ole entänyt bloggaajakirppiksille viimeaikoina, mutta voin lohduttaa, että en siellä ollessanikaan hurjasti päässyt tienaamaan, netti on (hitaampi) mutta kätevä paikka! Eli siis, mars Facebook, ja jos jotain ihan huippujuttuja, niin tori.fi:n kautta saattaa myös onnistaa! Itse laitan kohta ne, mitkä eivät mene kavereille ja kiertoon muutenvain, toriin tai huutikseen, ehkä FB:lle osan ja loput vien Vantaan lanttilaan, ei niistä paljon saa, mutta joku tuossa kirppistelyssä viehättää silti :)

Hertta
Lilou's Crush

Ja piipo, on kyllä tosi kivaa, jos huomaa, että "hei tää vaate sopii tosi hyvin kaverille" ja jos kaveri on vielä samaa mieltä! 

Piipo79

Just niin! Kaappeja siivotessa oikein miettii kavereita läpi et kenelle tämä sopisi. Viimeksi lähti laskettelutakki Keski-Suomeen ja oli sopiva saajalleen!

I love mondays

Karsin jossain vaiheessa lapsukaisen syntymän ja normimittoihin paluun jälkeen kaappia oikein urakalla. Kaikki joka ei ollut vuodenaikaan sopivaa mut käyttökamaa meni muutamaan laatikkoon, kaikki joka ei ollut ollut päällä yli vuoteen juotui pois ja melkein kaikki imetyshuuruissa hommatut vaatteet lähti kiertoon. Vaatteita taisi jäädä noin 50 kpl. Nyt lähti vielä kaksi kesää jemmassa olleet kesävaatteet ja melkein sopivat farkut kirppikselle. Järkeilin että jos en ole kahteen kesään noita vaatteita käyttänyt tuskin niitä vuoden päästä kesälläkään puen kun ehkä taas menisivät päälle. Olen tullut super kriittiseksi shoppailijaksi ja huomaan että ihan kivat Zara yms paidat jää usein käyttämättä. Se mikä harmittaa on etteivät 36-37 koon kengät hyväkuntoisinakaan mene kaupaksi millään kirppiksellä! 

Jekaterina s

Tuosta pikkumustasta tuli mieleen, että harvalle musta väri sopii (mieheni on yksi niitä harvinaisuuksia). Mulle se ei sovi lainkaan ja olen kyllä siitä hiukan katkera, koska musta tuntuu olevan se yksi ja ainoa väri joka on ikuisesti tyylikäs :(

ReetaJohanna (Ei varmistettu)

Olen tullut mahottoman kriittiseksi ostajaksi. Haluan pitkäikäisiä, ekologisesti ja eettisesti tuotettuja vaatteita ja mieluiten kotimaisia. En tunne enää ns.shoppailun iloa, kauppakeskukset vaan ahdistaa.

Vaatteeseen täytyy syntyä rakkaussuhde (nyt joku huokaisee, että mitä hittoa), tarkoittaen, että ihan kiva ei enää riitä. Muistelen kaiholla 80-lukua, jolloin menimme äidin kanssa pari kertaa vuodessa ostoksille Jyväskylään ja ostimme mitä tarvitsi ja aina niitä vaatteita rakasti. Olen taas vähitellen löytämässä sen fiiliksen uudelleen. Usein tarve onkin pelkkä halu.

Londra (Ei varmistettu)

Kiinnostavia pohdintoja, samoja ajatuksia itsellänikin. Erityisesti kiteytit hienosti hyvän yöasun ominaisuudet ("pitkiä pehmeitä pyjamahousuja ja pitkähihaista ohutta paitaa") ja kainosti pyydänkin, että jaat vinkkisi, jos tiedät, mistä tuollaisia kannattaisi metsästää. :)

M.
Avec Mari

Ihan samaa mieltä! Mitä harkitummin ostaa, sitä parempia ostoksia useimmiten tekee. Tuntuu, että muotityöläisenä on tullut myös entistä krantummaksi. Mutta hyvä niin, kukkaro ja garderobi kiittävät. Aamun asukriisitkin helpottuvat, kun vaatekaapista löytyy oikeasti sesongista toiseen sopivaa käyttövaatetta. Hyvä juttu! Ihanaa viikonloppua!

I May Say (Ei varmistettu)

Less is more. Mutta silloin tällöin keksin jotain "pakko saada"- juttuja. Viime kerralla se oli flare-farkut.
Takatalven myötä olen myös panostanut silkkisiin aluspaitoihin, lämmittävät kummasti puseron alla. Oletan että viilentävät kesällä.
Mun kotivaatteet on edellisen kerran vaihdettu 12,5 v sitten, olen pikkuhiljaa uusinut niitä, mutta tällä kertaa vähän ylellisempiin materiaaleihin. Tosin, 4-vuotiaan kanssa kotoillessa, tuntuu että ylellisyys-schmylellisyys on vähän turhaa; hän kun ei ymmärrä, onko päälläni kashmiria vai puuvillaa :-)

Annale (Ei varmistettu)

Hei! Samoja mietteitä minullakin. Avara, "hengittävä" vaatekaappi on ihana. Ja juuri tuo oivallus, että naistenlehtien vinkit vaatekaapin kulmakivistä ei todellakaan toimi kaikille. Tein muutama vuosi sitten aarrekartan ja siitä näin aika selvästi, mitä mieleni ja vaatekaappini halajaa, tai siis mitä pitää poistaa :D Kaikilla melkein varmaan ne hyvät vaatteet on, mutta siellä päällä on hirmusesti jollain tapaa itselle huonoja vaatteita.
Olen nyt raskaana, ja huomaan vaatekaappiin liittyvän ongelman (ihanasta syystä johtuva ongelma tietenkin!): en halua ostaa vaatteita puoleksi vuodeksi kaappia täyttämään. Löysiä yläosia löytyy, mutta mites nuo alaosat? Miten itse teit(te) raskausaikana? Minulla myös pitkät koivet, joten luulen ettei edullisemmilla merkeillä olisi edes minulle tarpeeksi pitkiä housuja, enkä oikein hikipajassa tehtyjä kemikaalihousuja haluaisikaan pukea päälleni, paitsi ehkä kierrätettynä, mutten ole facebookissa niin kierrätysryhmistä ei ole apua. Hametyttö olisin ja normihameeni menisivät vielä hetken, mutta sukkikset painaa vatsaa niin maan vietävästi. Vinkkejä vaatekaapista jo löytyvien vaatteiden tarpeeseen muokkaamiseen otetaan mieluusti vastaan!
t. Töissä farkun ylänappi auki istuva

Piipo79

Mulla sama homma, yläosia en ostanut paria halpaa trikoopuseroa lukuunottamatta (menivät neuleiden ja kanssa) vaan kiitin löysää paitamuotia. Housuja kuitenkin ostin (2 farkut ja työhousut koska pukukoodi) bebesistä ja yhden puolihameen töihin (sitä paitsi aivan synnytyksen jälkeenkin housut olivat käyttökelpoiset kun ei vielä omiin mahdu). Ostin myös mekkojen kanssa pidettäväksi n 40 denierin äitiyssukkikset, jotka ovat niin kestävää laatua, että menivät kaksi eri raskautta (suosittelen!). Housuihin siis kannattaa mielestäni satsata, koska muuten olo on kyllä aivan liian tukala!

Kao Kao

Mä olen luultavasti ollut edellisessä elämässäni laivasto-seepra. Ostain nykyisin aina sinistä, harmaata valkoista ja raidallista vaatetta. Viimeksi humpsutellessa lähti sekä raitapaita että raitamekko kotiin :)

Oon nyt ostanut pari vuotta edullisempia vaatteita, mutta ne kuluu niin nopeasti ja harmittaa kun kiva toppi on parin pesun jälkeen täynnä nyppyjä!

Kaappi pitäis raivata. Se on täynnä vaatteita joita en käytä, joten käyttövaatteet lojuvat aina ties missä.. Vaatekaappini on tosi epäergonominen. Hyllyvälit ovat korkeat, jolloin pinot kaatuvat heti kun välistä yrittää ottaa jotain. Ostin sinne sellai elfa-korit, mutta keskellä kaappia on kiinteä hylly, joka on juuri 2 mm liian alkaalla, jotta korijuttu mahtuisi mukavasti vaatekaapin alaosaan :( Mut ennen vappua mä aion tehdä kaappiin tilaa käyttövaatteille ja viedä ne muut kierrätykseen..

Sinilii (Ei varmistettu)

Vaatemäärän karsinta on ollut tässä jonkin aikaa meneillään. Aloitin vuoden alussa P333-projektin ja se avasi silmäni täysin. Ihminen pärjää aivan mainiosti vähälläkin vaatemäärällä näyttämättä mitenkään siltä, että kulkee aina samoissa. Pyykkimääräkin on vähentynyt, koska nyt tuuletan vaatteitani, viikkaan tai ripustan nätisti päivän toimistolla päälläni olleet vaatteet (koska vaatekaapissa on tilaa tälle), enkä ryttää niitä tuolille odottamaan sitä seuraavaa käyttökertaa.

Mulla suurin ongelma on se, että kaapissa on liikaa samanlaisia-erilaisia vaatteita. Tykkään esim. mustavalkoraidallisista yläosista, joten niitäpä sitten on hamstrattu kun on eteen sattunut kivannnäköinen sopivalla hinnalla. Marimekon tasaraitaa on tunikana, t-paitana, toppina, pitkähihaisena, vajaahihaisena...mikä järki?? Nyt koetan laittaa kiertoon näitä "samanlaisia-erilaisia", hankkia maltillisesti tilalle sellaista vaatetta mitä vaatekaapissani vielä ole ja jotka ovat enemmän yhdisteltäviä sekä laadukkaita.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.