Taloprojekti: Ennakkoneuvottelu

Taloprojekti on edennyt taustalla hyvää vauhtia. Tämä varsinaista rakennusvaihetta edeltävä aika on täytetty  dokumenteilla, luvilla ja selvityksillä. En kuitenkaan halua pelotella, yksi kerrallaan niistä selviää, ja ykskaks alkaa olla paketti kasassa. Mutta hommaa kyllä riittää.

Yksi merkittävä hetki uudiskohdeprojektissa on ennakkoneuvottelu.  Se järjestetään tällaisessa pientalohankkeessa kaupungin rakennusvalvonnassa lupakäsittelijän kanssa.  Ennakkoneuvottelu lepää hankkeen pääsuunnittelijan vastuulla (meillä pääsuunnittelija on myös kohteen arkkitehti), joka on tehnyt suuren duunin jo tässä vaiheessa.

Neuvottelussa käydään läpi hankkeen esittelymateriaali, eli kokonaissuunnitelma projektista. Hanketta katsotaan monelta kantilta: asemakaavat, geotekniset seikat, pohjavesialueet, rakennushankkeen vaikutus ympäristöön, rakennusfysiikka ja kosteudenhallinta, ääni- ja palotekniset ratkaisut ynnä muuta käsitellään, ja tietysti mahdolliset erityispiirteet. Varsinainen talopiirros on vain yksi asia kaiken muun joukossa.

Olen kuullut aika hurjia tarinoita kahnauksista jo näissä neuvotteluissa, kun rakentajan ajatukset eivät kohtaa säännösten kanssa. Vähän jännitti pohjalle, vaikka kaikki olikin mielestäni ihan mallillaan.

Turhaan jännitin. Ennakkoneuvottelu sujui todella hyvin. Olimme käyneet edellämainitut  tarvittavat ja selvitettävät asiat tarkasti läpi, ja ottaneet aikanaan suunnittelun lähtökohdaksi, että pyrkisimme viemään hankkeemme läpi mahdollisimman pienin poikkeamin vallitsevaan asemakaavaan ja muihin säädöksiin nähden. Pitkät viivästykset rakennusluvan kanssa eivät houkuttele, suhteellisen pienetkin asiat saattavat venyttää prosessia useilla kuukausilla, jopa vuodella.

Emme esimerkiksi hakeneet alueellamme varsin yleistä poikkeamaa, rakennusoikeusneliöihin korotusta. Alueella tyypillinen lukema on 0,25, me olemme tyytyväisiä 0,2 rakennusoikeusneliöihin,  sillä emme halua täyttää tonttia talolla vaan pitää myös pihaa ympärillä ,  emmekä myöskään koe tarvitsevamme määrättömästi neliöitä. Omalta osaltamme yleisesti asiaa  helpotti myös melko vapaa kaava, joka ei määritä talon ulkoasulle tiukkoja raameja. Simppeli talomallimme sopi siihen yhden alkuvaiheen suuren päätöksen jälkeen: haaveilin yksikerroksisesta talosta, mutta se ei alueellamme ole mahdollista, joten kaksikerroksinen rakennetaan, ja sillä selvä.

Pakettimme oli siis hyvin koossa, pääsuunnittelijamme tehnyt taustatyöt suurella huolella, emmekä saaneet yhtään muutos tai selvityspyyntöä, ainoastaan hankimme vielä maalämpökaivojen porausselvityksen, jonka nappasimme alakerran toimipisteestä matkalla parkkipaikalle. Lupakäsittelijä toivotteli vielä lähtiäisiksi onnea matkaan ja tokaisi ykskantaan, että ”hyvin tämä menee”, joka tuntui tosi kivalta.

Ennakkoneuvottelun jälkeen olemme ehtineet viimeistellä pohjapiirroksen,  rajata tontin virallisesti työmaa-alueeksi, karsia pientä pensaikkoa ja puustoa, allekirjoittaa talopaketin lopulliset kaupat, saada hyppysiimme naapureiden kuulemisen lomakkeet ja sopia talon tyhjennystalkoot purkua varten. Rakennuslupahakemus on energiaselvityksen myötä kunnossa, ja lähtee matkaan huomenna.

Nyt tuntuu, että tapahtuu ja vauhdilla! Niin jännittävää!

Kommentit (4)
  1. Saako udella paljon vanhan talon purkaminen maksaa? Meillä pihassa n. 50 neliöinen talousrakennus, jonka purkamista ensimmäinen urakoitsija tarjosi 20 tonnilla. Hinta tuntuu hurjalta, mutta pääkaupunkiseudulla saisi kuulemma vielä enemmän. Kilpailutus jatkuu, tuntuu vain niin järjenvastaiselta maksaa viisinumeroinen summa tyyliin yhden päivän työstä :/

    1. On se kallista! Jätteen kierrätyksen osuus on meillä 6-8.000 €, siitä tulee jo iso potti! Talousrakennuksen purkuun tuo kuulostaa omaan korvaani kalliilta, meillä menee tuon alle koko iso talo!

  2. Oi mahtista! Mekin saatiin vihreää valoa jatkaa eteenpäin ja tänään tavattiin eka talotoimittaja ja heti huomenna toinen! Tästä se lähtee 🙂

    1. Jes mahtia! Meillä oli talotoimittaja valittuna heti tontin löytymisen jälkeen, siinä kun oli aikaa kilpailuttaa. Siitä se tosiaan lähtee!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *