Taloprojekti. Paperihommia: lainhuutoa, lupia ja kiinnityksiä

Follow my blog with Bloglovin

Pötköttelen täällä kovassa flunssassa -saapui arvatenkin juuri, kun rankin muuttoponnistus saatiin alta pois. Raksahommien osalta se saapui melko sopivaan hetkeen, sillä juuri nyt meneillään on eräänlainen suvantovaihe, jossa itse ei voida muuta tehdä kuin odotella.

Purkuluvan lähes kaikki osa-alueet on kuitattu ok:ksi, museoviraston kuittausta vielä odotellaan. Lainhuuto on vireillä, vaaleanvihreää valoa on hiukan vilauteltu ensi viikolle – johtuen tästä kansainvälisestä kaupasta, lainhuudossa on ollut hiukan enemmän kiemuroita kuin normaalissa huudatuksessa. Esimerkiksi mökkimme suhteen kyseinen homma oli tosiaan aivan nimensä mukaisesti läpihuutojuttu.

Kiinnitykset pankkia varten on vireillä ja uusi asuntolaina virallisesti kirjoitettavissa ensi viikolla. -Tässäpä muuten vinkki, jos suunnittelet rakentamista: hae ehdottomasti kiinnitykset itse, Maanmittauslaitoksen verkkopalvelussa se maksaa 20€, kun pankit veloittavat sen hoitamisesta jopa 250€! Homma kestää pari minuuttia, eli tuntihinnoille kyllä pääsee tekemällä pikkuasian itse.

Arkkitehtimme on paraikaa piirustuspöydän ääressä, ja aivan pian saamme ensiluonnokset hyppysiimme. Tosi jännittävää! Siellä se alkaa hahmottua ammattilaisen hyppysissä meidän piirtämämme (ja kaavantahtoonsa taivuttelema) talo! Tämä onkin tärkeä vaihe paitsi meille tulevan kodin kuviksi tulossa, myös rakennusluvan kannalta.

Olen muuten iloinnut tässä prosessin mittaan, että tätä nykyä lähes kaikki paperiasiat voi hoitaa verkossa. On kyse sitten lainhuudosta, purkuluvista, liitoskohtalausunnosta, vesimittarin purusta, sähköjen irrotuksesta, kiinnityksistä, hallinnanjakosopimuksen rekisteröinnistä tai muusta tässä prosessissa hoidettavasta, lähes kaikkeen on toimiva verkkopalvelu. Hurraa digitalisaatio! Ei jonoja, eikä myöskään valtaisia dokumenttipinoja hillottaviksi. Myös rakennusasioiden asiointipalvelu Lupapiste toimii ainakin täällä Helsingissä oivasti. Hommaa on muutenkin niin paljon, että jos tässä joutuisi aina asioimaan konttoreissa tai puhelimessa, ajantarve olisi valtava!

No. Rakennusprojektissa on pieni hengähdystauko, mutta veroilmoitus huutelee tarkastajaansa. Mökille tehtiin kaikenlaista kotitalousvähennykseen oikeuttavaa viime kesänä, että ei muutakuin kynä ja laskin käteen. Onneksi sekin hoituu nykyään verkossa!

PS. Uusi lily kiukuttelee, ja kuvat eivät lataudu -no, eipä vaadi kauheasti mielikuvitusta kuvitella paperipinkkoja ja dokumentteja 🙂

koti remontointi
Kommentit (4)
  1. Oi jännät ajat teilläkin 🙂 Meillä meni vähän toisenpäisessä järkässä, ensin kilpailutettiin valmistajat -oli muuten huikeita eroja asiakaspalvelun laadussa, vieläkin hämmentää erityisesti yksi tapaus… Tsemppiä rakennuslupaan! Meillä ensin purkuhommat, purkuluvan pitäisi tosiaan tulla ihan justiinsa!

    1. Oliko teillä kuinka monta eri talotoimittajaa kilpailutuksessa?

      Meillä mukana muutama pienempikin yrittäjä, jotka saattavat olla jopa joustavampia ja ketterämpiä kuin isommat. Isojakin kyllä mukana. Se on uskomatonta, miten isoista rahoista projektissa on kyse ja sitten aspan laatu on aivan luokatonta joillain toimijoilla!

      1. Meillä loppusuoralla oli kaksi talotoimittajaa, alkukarsinta oli suurempi. Piirustuksia ei kuitenkaan esim. tarjousvaiheessa teetätetty kummallakaan, omat sävelet suhteellisen selvät. Ja niin oli myös valinta loppujen lopuksi, ratkaisi niin hinta kuin joustavuuskin!

  2. Oi teilläkin hommat etenee! Mahtavaa! Me käytiin eilen allekirjoittamassa tontin kauppapaperit ja tänään tavataan arkkitehtia. Viilaillaan pohja kuntoon. Sitten alkaakin talopakettien kilpailutus. Tavoite olisi saada ensi kuun aikana lupahakemus sisään, Iik! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *