Tärkeitä päätöksiä ruuhkavuosien runnoessa

Lilou's Crush

Elämä on tällä hetkellä yhtä hundkarusellia, niin aatoksellisesti kuin kirjaimellisesti tuon pikku luupään kanssa. Nuoremmalla lapsukaisella on kauniisti sanottuna voimakas "tahtoikä" päällä. Meidän molempien vanhempien työt ovat iltamenoineen ja ylitöineen melko kuormittavia, ja kaiken päälle mies lähtee vajaaksi kahdeksi viikoksi aivan toiselle puolen palloa työmatkalle. 

Kalenterista tuntuvat loppuvan päivät, siinä missä vuorokaudesta tunnit ja tunnista minuutit. Sinne jonnekin ohikiitävien minuuttien ja sekuntien väliin pitäisi varata aikaa niin henkiselle kuin fyysiselle itsestään huolehtimiselle. Perheen keskeinen aika on niin ilmiselvän tärkeää, että sitä en meinaa muistaa edes listalle mainita. 

Koska tämä on sitä elämää, mitä eletään, sen on paras olla parasta mahdollista. Päätin vuoden alussa toteuttaa seuraavaat kolme asiaa, jotka parantavat elämänlaatua:

  1. Liikun enemmän
  2. Hankin siivoojan
  3. Nukun enemmän

Näin vuoden toisena kuukautena voin sanoa, että 66% tavoitteista on saavutettu näiden ensimmäisten viikkojen aikana, ja uskon, että jatkoa seuraa, koska hyöty-panossuhde on tuntunut merkittävältä

1. Liikunta

Olen liikkunut tänä vuonna joka viikko arkiliikunnan lisäksi 2-5 kertaa. Balettia, hiihtoa, bodypumpia, kävelylenkkejä, kuntosalikorttini on saanut kyytiä monta sataa prosenttia enemmän kuin sille varsin surkeana viime vuonna. Toivottavasti saan pidettyä tästä kiinni! Olen aika ylpeä saavutuksestani ja samalla tunnen olevani enemmän oma itseni, olen identiteetiltäni liikkuja, viime vuosi meni kyllä sillä mittarilla laiskamatona. Arkiliikuntaa en juuri ehdi lisäämään, mutta esimerkiksi tänään soittaessani parhaalle ystävälleni ennakoitua kilometripuhelua, vetäisin tilanteen salliessa ulkovermeet niskaan, ja tarvoin nappikuulokkeet korvissa pakkasessa puolen tunnin reippaan lenkin ihan huomaamattani. Tätä lisää.

2. Siivous

Kyllä! Sen tein tänään. Meillä on käynyt siivooja silloin tällöin pari kertaa kuukaudessa aiemmissa kodeissa, mutta täällä remonttihommien vuoksi ei ole ollut järkevää sellaista palkata. Aloin pari viikkoa sitten etsimään meille sopivaa siivoojaa, ja tänään palkkasin kaverini suosituksesta rouvan, joka saapuu meille tästälähtien joka toinen maanantai. Pääsen samalla harjoittelemaan henkilökohtaisen elämäni työnantajataitoja, sillä maksan palkat Palkka.fi:n kautta. Muutama kiemura vero-asioissa on vielä selvittämättä, mutta eiköhän niistä selvitä. Siivooja vapauttaa ajan lisäksi aivokapasiteettia, kun ei tarvitse kuluttaa kaistaa pohtimiseen, mitä pitäisi seuraavaksi siivota.

3. Uni

Tässä haisen, eli I suck. Olen nukkunut vähemmän kuin aikoihin tuon uudenvuoden lupaukseni jälkeen. Tämä johtuu monesta seikasta, joita koitan nyt yksi kerrallaan eliminoida, että saisin tämän ehkä kaikkein tärkeimmän seikan arjen sujuvuuden kannalta toimimaan. Onneksi unimäärät tuntuvat olevan nyt kasvussa muutaman viikon takaiseen viiden tunnin säännölliseen uneen verrattuna. Tavoitteena on ensin seitsemän, ja joskus kauemmassa tulevaisuudessa siintää haave kahdeksan tunnin yöunista. Se kyllä vaatii jo muitakin elämänmuutoksia, mutta askel kerrallaan.

Muita pelastusrenkaita arjessa ovat olleet Woltin, Äitien tekemän ruoan ja Krunikan ravintoloiden säännöllinen käyttö ruokakriisin uhatessa, vaikkakin tämä on sellainen juttu, joka kotiruoan ystävää vähän harmittaa. Varsinainen Baywatch-rantaleijona-hengenpelastaja on kuitenkin ollut appiukko, joka eläkkeelle siirryttyään on pelastanut meidän poppoon pahimmista pulista, ja ottaa ensi viikolla lapsukaiset pariksi päiväksi luokseen, kun itse istun strategiapäivässä ja reissaan itsekin työn puitteissa. 

Minkäs laisia life hackseja sieltä löytyy? Siivooja? Aupair? Vakituinen lastenvahti? Kertokaa kaikki!

 

PS. Tähän hengenvetoon disclaimerina haluan todeta, että en halua valittaa, koko tämä palapeli on itse rakennettu ja kaikki sen osat tärkeitä. Kaksi lasta on meille toteutunut unelma, mielenkiintoiset työt myös itse valitut, joskin toisinaan kieltämättä ylikuormittavat,  ja koira, se tosiaan tuorein tulokas, 75% perheestä lämmöllä tervetulleeksi toivottama, ja se yksi, "Rukkasia" hokevakin tyyppi on paljastettu lepertelemästä aivan pehmoisia tuolle karvakamulle joka ikinen päivä... 

Kommentit

marjaraj (Ei varmistettu)

Siivooja, check. Ei vielä vakituista lapsenvahtia, mutta epäsäännöllisesti silloin tällöin kyllä. Lisäksi mm. ruokakaupan kotiinkuljetuspalvelut ovat ahkerassa käytössä ja muutenkin suunnilleen kaikki, mikä voidaan suoraan kotiinkannettuna hankkia, sellaisena hankitaan.

Hertta
Lilou's Crush

Meillä oli myös tuo kotiinkuljetus kauempana asuessa! Nyt on optimoitu ajankäyttö sitten siten, että ruokakauppa on alakerrassa. Nettikauppa on meilläkin aika kovassa käytössä, pääsee paketit hakemaan kun itselle sopii!

Kjhh (Ei varmistettu)

Siivoja? On. Vuodesta 2014 saakka, kun palasin äitiys-hoitovapaalta töihin.
Ekana vuonna tein myös 4-päiväistä työviikkoa.Se oli ihanaa, mutta hävisin noin 1000€/kk palkassa :(
Mama’s gotta make dat money (aka kerryttää eläkettä).

Nyt mies on hyppäämästä taas uusiin saappaisiin työelämässä ja hän tulee matkustamaan huomattavasti enemmän. Vähän haaveilen kodinhoitajan palkkaamisesta (vaikka 2 pvää/kk). Olisi pyykit pesty ja silitetty sekä koti siivottu.
Maksaa kuulemma saman verran kuin mitä maksan 4h siivousta/kk.

Jossain vaiheessa pesetin lakanapyykit pesulassa (noin 5€/kg) talvisin. Nyt olen onnistunut hoitamaan lakanapyykit eräpäivien aikana, aiemmin en ilmeisesti pystynyt :)

Säännöllinen lastenhoitaja on ollut käytössä, mutta tuo kasvoi ja meni töihin sekä opiskelemaan, joten häntä ei ole käytetty hetkeen. Sukulaistytöstä olemme koulimassa seuraavaa hoitaja, sillä saamme luultavasti taklattua hoitotarpeet kesällä nyt ja tulevaisuudessa, sekä viikonlopputarpeet. Satunnaiset iltahoidot viikolla on vielä avoinna, mutta I’m working on it.
Työpaikkkojen kautta saa tilata onneksi hoitajan sairaalle lapselle. Kohta koululaiselle tämä on ihan hyvä ratkaisu.

Ruoka on välillä itse tehtyä, välillä toisten äitien tekemää, välillä puuroa ja voikkoa tai usein munakasta. Kunhan siihen sivuun tarjoaa värikästä salaattia/raastetta, en jaksa murehtia kotiruoattomuutta. Lapsi onneksi tykkää einesruoista. Ei niihin kuole.

Hertta
Lilou's Crush

Ihailtavaa suunnitelmallisuutta! Ja totta, eineksiin ei todellakaan kuole, meillä suosikki on isommalla pinaattilätyt ja pienemmällä maksalaatikko. Mutta kotiruuasta siis tykkään maun vuoksi itse, ja parhaimmillaan sen väsääminen on rentoututtavaa (ja pahimmillaan ihan piinaa...)

meillä tulee matkailua harvemmin, tosiaan työnvalintakysymus. huomaan jo silloin harvakseltaan, miten hankaluuskerroin tosiaan kasvaa!

kodinhoitaja kuulostaa täydelliseltä! Pitää alkaa selvittää, onko sinulla hyvää vinkkiä mistä aloittaa (paitsi google ”kodinhoitaja Helsinki” :)

 

Kjhh (Ei varmistettu)

En osaa vinkata mistä muualta kuin ystävä- tuttavapiiristä löytyisi opastusta. Mulla on ystävillä ja tuttaville kodinhoitajia, joten sieltä itse lähtisin selvittämään. Monikaan ei puhu ääneen näistä arjen pelastajista, puhu sinä ja kysele ääneen.

Hertta
Lilou's Crush

Aloin miettiä tätä vielä uudemman kerran: ajkatuksena arjen helpotuksesta ihana, mutta sitten taas toisaalta, en kuitenkaan haluaisi päästää vieraita kaapeilleni :D Eli siivoojalla taidetaan mennä :)

nti Nokkonen (Ei varmistettu)

Meillä on tätä nykyä arjessa kaksi työmatkailevaa vanhempaa ja kaksi alakouluikäistä lasta harrastuksineen. Arki oli kuin sirkuksen jonglöörin pallonpyörittelyä. Kun pysyi tarkkana, niin kaikki sujui. Kas, sitten tupsahti vähän yllättäen koira, sellainen ADHD-versio, täystuho, virtaa kuin pienessä kylässä. Sitten sitä vain heitti pallot ilmaan ja toivoi, ettei yksikään osuisi ketään päähän. Arkea helpottavat: korttelista löytyvän ravintolan take away, naapurin innokas teini-ikäinen koiranulkoiluttaja, lasten harrastusten kimppakyydit (näillä hoodeilla ei ole julkista liikennettä..) ja ennen kaikkea jokasunnuntainen tulevan viikon ennakkosuunnittelu. Ja se, että on itselleen armollinen. Kaikkea ei ehdi, eikä tarvitsekaan ehtiä ja silti pärjätään. Aupairista haaveilen, mutta tähän arkeen tupsahtavalle pesti tuntuisi varmaankin enemmän rangaistukselta kuin mahdollisuudelta. Luultavasti kasvattelen lasten aikuistumiseen saakka unenpuutteesta johtuvia silmäpusseja. Disclaimerina tähän loppuun myös, että en valita! Kaikki omia valintoja. Uskon, että muutaman vuoden kuluttua kaiholla muistelen arjen hulabaloota ja kroonista univajetta - ja ylpeänä ajattelen, että selvisimme!

Hertta
Lilou's Crush

Hui, meillä on kyllä tooooosi paljon rauhallisempaa meno, ja välillä silti tuo hurlumhei :) illat ollaan koetettu pitää perheelle, kun lapset sitä selvästi vielä kaipaa, yksi harrastus on isommalla arki-iltana, muut koulun jälkeen.

ja just tuo sama -omat, oikeantuntuiset valinnat, niin kyllä sitä jaksaa välillä vähän enemmäkin meininkiä!

MiiaK (Ei varmistettu)

Aikamoista tehotiinailua! :) Olen sitä mieltä, että kaikki arjenhelpottajat vaan kehiin, jotta ehtii ja jaksaa pitää myös itsestään huolta. Siivoojasta haaveilen ja se onkin listallani palveluista joista olen valmis maksamaan. Viimeisen 6 kk ajan paras arjen pelastus on ollut palkattu lastenhoitaja, joka hakee tytön tarvittaessa päiväkodista. Myös lähellä asuvien tytön kaverien vanhempien kanssa autetaan toisiamme hakurumban kanssa. Rakastan ruoanalaittoa, mutta aina ei vain ehdi ja jaksa, joten muiden äitien tekemä ruoka ja puolivalmisteet toimivat loistavasti. Vapaapäivinä sitten satsataan itsetehtyyn. Kauppakassipalvelut ja vastaavat on vielä testaamatta eli seuraavaksi niiden vuoro.

Olen ollut tytön syntymän jälkeen täysipäiväisesti töissä vasta vajaan vuoden (tyttö on nyt ihana 4-vuotias). Nautin siitä, että oli aikaa olla lapsen kanssa, mutta nautin tällä hetkellä myös todella paljon työnteosta. Pian saankin vastuulleni uusia työtehtäviä. Jotta ei tulisi tylsää, niin hain juuri jatko-opiskelupaikkaa. Sitä olen harkinnut jo useamman vuoden ja nyt vaikutti siltä, että opiskelulle voisi vihdoinkin olla aikaa. Tämä oli siis siinä vaiheessa, kun en vielä tiennyt mitä töiden osalta on tapahtumassa :D Jos saan opiskelupaikan, niin kasassa alkaa olla jo aika paljon liikkuvia osia. Ihanaa kun moni pitkän ajan haave on toteutumassa ja toisaalta pelottavaa, kun ei tiedä miten kuormittavaa siitä tulee.

Onneksi olen ilmoittautunut puolimaratonille ja hankkinut vuoden jäsenyyden nettitreeneihin, joita voi tehdä just silloin kun itselle sopii. Liikunta on aina ollut paras vastapaino kiireelle ja stressille. Viime vuonna opettelin armollisuutta ja rentoutta. Tänä vuonna opettelen taas pitämään itsestäni parempaa huolta. Tehdä asioita, jotka parantavat omaa elämänlaatua. Hyvin on tämä vuosi siltä osin lähtenyt käyntiin :)

Tärkeintä on kuitenkin näyttää esimerkkiä tytölleni, että näkemällä vähän vaivaa voi saavuttaa kaikki unelmansa. Vielä pari vuotta sitten en olisi pystynyt tähän, mutta nyt tuntuu omaa aikaa olevan enemmän kuin ennen. Jos ehdin tuijottaa useamman tunnin viikossa telkkaria, niin ehdin kyllä opiskella.

Hertta
Lilou's Crush

Talking about tehoMIIA :) onnea tosi paljon uusiin tehtäviin JA opintoihin JA maratonille!

olen monesta asiasta samaa mieltä, että voisin vain kopsata tekstisi :) liikunta on todella hyvää vastapainoa, samoin tuosta esimerkin voimasta. Hyvällä esimerkillä on mieletön voima!

HP (Ei varmistettu)

Meille yksi iso arjen helpotus on mun nelipäiväinen työviikko. Minäkin häviän palkassa yli tonnin, mutta sitä kompensoidaan säästämällä mun "eläkerahastoon" isompi summa kuin miehen vastaavaan. Arkivapaana ehtii touhuta rauhassa lasten kanssa, hoitaa asioita ja selättää rästiin jääneen pyykkivuoren. Ainakin toistaiseksi mulle riittää sinänsä kivoja töitäni neljä päivää viikossa :) Ollaan myös molemmat tietoisesti hakeuduttu tehtäviin, jossa matkustusta ei tule kohtuuttomasti. Tämäkin helpottaa arkea ja erityisesti sitä työmatkalesken kuormitusta.

Meilläkin käy siivooja. On käynyt joka toinen viikko siitä asti, kun nyt kohta nelivuotiaat kaksoset oli vauvoja ja omat kädet oli täynnä pienten ja parivuotiaan esikoisen kanssa. En enää osaisi olla ilman!

Lasten isovanhemmat on kaikki eläkkeellä ja he hakevat lapset pari kertaa viikossa päiväkodista. Ollaan tosi onnekkaita, kun asuvat lähellä ja haluavat meitä auttaa. Lapset on yökylässä noin kerran kuussa, jotta saadaan pitää miehen kanssa treffi-ilta ja nukkua pitkään, superarvokasta.

Kjhh (Ei varmistettu)

Minä mietin samaa 4-päiväistä työviikkoa, kun lapsi aloittaa syksyllä koulun.
Se oli niin ihanaa. Ja tiedän että nauttiasin siitä vielä enemmän nyt, kun olen elänyt ruuhkavuosia muutaman vuoden. Asiaa myös ehkä puoltaa se, että tiedän miehen uuden työn vievän häntä Atlantin toiselle puolelle säännöllisesti, luulen että hänkin olisi mielissään, jos hänen vastuunsa kotitöissä kevenee.

Hertta
Lilou's Crush

Ai että teillä kuulostaa hyvin suunnitellulta ja toimivalta arjen rulla! Isovanhemmat on kyllä rikkaus, ja lähellä ollessaan mieletön apu ja ilo!

itse tein esikoisen aikaan hetken lyhennettyä viikkoa, mutta omalla alallani se ei toimi, tein hetken viiden päivän työtä neljän päivän palkalla. Arkivapaa olisi kyllä mahtava, ja sellaisia voisi kyllä joskus pitää yksittäisin lomapäivin!

Viktoria (Ei varmistettu)

Nuku, hyvä ihminen nuku. Miten kukaan voi pärjätä 5 tunnin yöunilla.
Vähennä työntekoa, vähempi riittää. Kuolinvuoteellaan kukaan ei sure liian vähäistä työntekoa vaan liian vähäistä.lasten kanssa vietettyä aikaa.
Laske elintasoasi.

Hertta
Lilou's Crush

Kiitos huolenpidosta, vaikka tulkinta menikin pieleen, samoin kuin prioriteettijärjestyksen tulkinta.

Unenpuute ei siis johdu työnteosta, vaan muista seikoista. Teen työtä josta nautin, se tuo minulle iloa, ei ole taakka vaan antaa paljon, toki stressaakin, mutta en pidä hitaammanlaisesta, sitäkin kokeilin muutaman vuoden. 

Lasten kanssa vietetty aika on optimaalisesta työn ja kodin ja päiväkodin sijainnista johtuen todennäköisesti meillä suurempi kuin monessa perheessä.

rl (Ei varmistettu)

Arjen helpottajille iso peukku! Tuntui, että vielä vähä aika sitten se oli jotenkin tuomittavaa jos ei itse jaksa/viitsi kaikkea tehdä. Meille aika lasten kanssa on tärkeämpää, varsinkin kun sitä ilman kotitöitäkin on jo vähän. Kaikkea on/tai on ollut käytössä siivooja, kotiapulainen(kun lapset oli pieniä) ja puutarhurinkin otan silloin tällöin.

Hertta
Lilou's Crush

Näin on , ja kotitalousvähennys on lisännyt näitä mahdollisuuksia tosi paljon! Joillain tutuilla on pitkien päivittäisten työmatkojen vuoksi lastenhaussa päiväkodista apua, todella monella käy siivooja 1-4x kk, ikkunanpesut tai ruohonleikkuut ulkoistettu melko pienistäkin kodeista. Minä tosiaan otin siivoojan, kun halusin lauantaina balettiin ja hengata perheen kanssa, enkä heilua joka viikko mopin varressa :) kolmella tunnilla pitäisi saada kuulemma täys puts ja plank per kerta (toki järkätään alle), meillä kaikkine kesketyksineen menee melkein koko päivä, että on jokin siivouksen osa-alue työn alla.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.