Tee-se-itse-neuvola

IMG_8092.jpg

Kävin tänään neuvolalääkärissä. Vauvalla kaikki hyvin, mamma raihnainen, siinäpä yhteenveto.

Mikä minua jäi mietityttämään reissulta, on täällä Helsingin neuvoloissa vallalla oleva DIY-meininki.  -Kenties siellä muuallakin Suomessa, mutta ei ainakaan lapsemme tulevan kummitädin kotokaupungissa.

Neuvolassa siis ohjeistetaan meitä odottajia ottamaan ennen lääkäriä/neuvolatätiä:

 • oma paino
 • mittaamaan virtsasta sokeri ja proteiini
 • mittaamaan verenpaine

Arvostan neuvolatoimea erittäin korkealle. Mihin en puolestani ole ihan niin luottavainen, on omat taitoni. Perusterveenä toimistotyöläisenä en ole joutunut koskaan luomaan ajatustakaan esimerkiksi verenpaineelle tai sen mittalaitteille: lääkäri tai terveydenhoitaja on sen rutiinina joskus mitannut ja se on aina ollut kunnossa.

Tänäaamuna kohtasin siis ensimmäistä kertaa elämässäni yksin verenpainemittarin. Josta piti saada jokin lukemakin ulos. Siinä se nökötti, mykkänä, ilman ohjeistusta, ja odotti. Kuinka tiukalle, paidan alle vai päälle, miten päin, pitikö se käsi olla nyrkissä vai ei ja pitikö niitä paineita ottaa useampia ja mistä tämä vekotin lähtee käyntiin ja koska se alkaa puhista ja kiristyä ja mitä nämä luvut nyt sitten tarkoittikaan ja mikä oli hyvä ja mikä huono…

Homma ei monelle ole varmaan juttu eikä mikään. Itseäkin alkoi naurattaa oma avuttomuus. Anopin puhelinvinkeillä homma hoituikin tietty ihan suitsait. Eka paine oli jotakin aiiiiivan järkyttävää kaiken touhuamisen jäljiltä, ja jos anoppi ei olisi tuumannut, että josko rouva rauhoittuu ja ottaa uusiksi, olisin kyllä vienyt melkoiset tulokset tuijotettavaksi. Vieläkään en tiedä, mitä paineiden pitäisi olla, vähän kyllä guuglasin siinä odotellessa. Lääkärille kelpasi tämä:

IMG_8097.jpg

Pissatikun tulkinta on sitten ihan oma taiteenlajinsa, johon en taida sen tarkemmin mennä. Enkä pieneen vessaan koko aamun ajaksi jätettyihin potilaiden nimillä oleviin avoimiin täytettyihin näytepurkkeihin. Sen sanon, että raja vaaleankeltaisen ja vaaleanvihreän välillä on tosiaan häilyvä.

Näihin ekan maailman ongelmiin apua saa tottakai aina pyytämällä. Itsekin olisin ilman anopin apua mennyt kolkuttelemaan jonkun oven taakse. Kerran kun on kokeillut, seuraavalla kerralla osaa. (Paitsi tulkita noita värejä, argh). Mutta kun meitä on niin monenlaisia: omassa neuvolassani on varsin monikulttuurinen meininki, eikä kielitaito ehkä kaikilla riitä ”stiksausohjeiden” lukuun vain tarjotulla suomen kielellä. Ja vahinkojakin sattuu: tulkinta voi mennä pieleen vaikka tosissaan yrittääkin: kaverini kertoi Facebookissa, että hänen ”raskausmyrkytyksen rajamailla” tikkujaan tulkittiin joskus koko perheen voimin.

Ehkä kaikkia muita on ensimmäisellä neuvolakäynnillä neuvottu ja ohjeistettu, ja minun kohdaltani se oli vain unohtunut ja siksi olin näin ulkohommissa? Asia ei missään nimessä ole härkänen. Ei ehkä edes kärpänen. Mutta onko nämä mittaukset niin aikaavieviä neuvolatädin hoteissa, että ne kannattaa ulkoistaa potilaille silläkin uhalla, että vahinkotulkinnoista seuraa jotakin kovin ikävää? En tiedä, joku kaunis ajatus taustalla tietysti on. Tietäisikö joku?

Kommentit (72)
 1. Muutaman kerran olen itsekkin nyt käynyt neuvolassa mutta minua ei neuvottu mitenkään että miten nuo otetaan … Seuraavalla kerralla kuulemma itse pitäisi ottaa ennen käyntiä. Mistä ne pissatikut saa ? Pitääkö ne pyytää joltakin ? Tyhmä kysymys..

  1. Meillä ne löytyi sieltä wc:stä. Nykäise jotakuta henkilökunnasta hihasta jos ei näy teillä! Onnea odotukseen 🙂

 2. Jo viisitoista vuotta sitten Jyväskylän neuvoloissa oli sama juttu, DIY -piste. Neuvolaterkkarit ja lääkärit toimii niin mitättömillä ajoilla, että hyvä kun on vähän järkeistetty toimintoja noilta osin. Pissatikkuun ja verenpainemittaukseen neuvottiin ekalla käynnillä kädestä pitäen, jatkokäynneillä asian osasi hoitaa itse. Kuvalliset ohjeet olisi toki hyvä olla tarjolla muistin tueksi.

  Tokihan pissatikun tulkintaan saa pyytäessään ammattiapua, mutta kuten monet totesivat, vihertävän ja kellertävän raja on häilyvä, just sitä samaa se on hoitajille ja lääkäreillekin, niihin purkin kuviin nekin niitä vertaavat, eikä koulutusaste tuo parempaa näkökykyä! 🙂 Ja tokihan ohjataan tarkempiin labratutkimuksiin jos on aihetta, nuo stiksit ovat vain suuntaa antavia, ei mikään kunnollinen testi! Eikä raskausmyrkytystä arvioida pelkän stiksin perusteella, siihen on kyllä terkkareilla ja lääkäreillä liuta kriteerejä.

  Ajan säästö on taatusti valtava kun nuo tekee alustavasti itse, miettikääpä nyt kun varatulla ajalla pitäisi jonottaa ensinnäkin vessaan pesulle ja pissalle, mikä on terkkarin rooli tässä, katsoa vierestä alapesuja? Jos vessa onkin varattu, hyökätäänkö sillä välillä puntarille? Ja siitä nopeasti vessaan kun ovi aukeaa? Ja siinähän se varattu aika sitten puoliksi jo olikin… Vai olisiko sittenkin järkevämpää hoitaa nämä jutut ensin ja vaikkapa säästää se pissi ja tikku sinne terkkarin huoneeseen? 🙂 Ja kuten joku mainitsikin, verenpaineesta saa todellisemmat lukemat kun mittaa sen itse, hoitohenkilökunnan mittaamana ne ovat todellisuutta korkeammat, nykyiset automaattimittarit ovat nimensä mukaan, automaattisia. Kun on kerran neuvottu miten mansetti käteen laitetaan, osaa kuka tahansa jatkossa mitata itse. Se on väärin jos kukaan ei kerkeä neuvomaan ensimmäisellä kerralla, mutta se taas kertoo ihan muista ongelmista, kuin DIY-pisteestä sinänsä!

  Onnellista loppuodotusta! =)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *