Tehotreenin tuloksia ja 10 keinoa tukan hyvänäpitoon

P2050767.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Orion Pharma

Nyt on Biorion-kuuri lähestulkoon lopussa, on siis pienen katsauksen aika.

Männäsyksynä hiukseni (ja koko tyttö!) ovat kulkeneet kovan prässin läpi. Tukkaa on riepotellut niin henkinen stressi kuin fyysinenkin, sillä äitiyslomalla vapaana, villinä ja välineettomänä liehuneet kutrit ovat työhönpaluun myötä saaneet tuta niin föönin, suoristusraudan kuin kiharruspuikonkinen tulisen suudelman. Ja kuten arvata saattaa, kuivaa luonnonkiharaa tällaiset kohtaamiset eivät varsinaisesti ihastuta. Minulla on onneksi muutama jekku hihassa, millä hiusten käsittely ei tee niille pahinta mahdollista hallaa, niistä tuolla alhaalla myöhemmin.

IMG_0021.jpg

Siinä, missä latvat ovat heikommassa kunnossa, Biorionin myötä kuitenkin uutta ”vauvahiusta” on alkanut puskea entistäkin enemmän. Tiedättehän, sitä jäntevää, jakauksesta kohtisuoraan taivaita tavoittelevaa puolitoistasenttistä. Mietin, että josko käyttäisin kuurin aina silloin tällöin, tasaisin väliajoin, ties millainen hevonharja sitä hulmuaa vuoden-parin päästä?

Toinen, missä kuuri selvästi näkyy, ovat kynnet: talviaikaan kynteni ovat normaalisti pesuista ja pakkasesta rutikuivat ja liuskoittuvat. Vaan eivät ole tällä haavaa. Nyt, kun saisin vielä joululahjalakkani, smaragdinvihreän sellaisen, aikaiseksi sutia kynsiini, niin kyllä kelpaisi.

P2050753.jpg

Jos tukka on samantyyppinen kuin minulla, talvet ja työkalut käyvät sen päälle pahasti. Muutaman vinkin, itseasiassa ihan itsestään kymmenen kappaletta, olen näiden parinkymmenen pitkätukkavuoden aikaa oppinut -osan kantapään kautta ja osan fiksumpiani (=kampaajiani) kuunnellen.

KYMMENEN VINKKIÄ HERKÄN TUKAN HELLINTÄÄN

 1. Shampoo päänahkaan, hoitoaine pituuksiin -ja toisinaan voi ”vähän nuhjuiset” hiukset pestä myös vain vedellä ja laittaa latvoihin hoitoaineen. 
 2. Laita hoitoaine oikeasti pyyhekuiviin hiuksiin -vettävaluvasta tukasta valuu myös aine viemäriin
 3. Käytä hiuksiin jätettävää hoitoainetta pesun jälkeen. Ihan aina. Se silottaa hiukset selvittelyä varten.
 4. Harjaa märkiä hiuksia va-ro-vas-ti -märkänä hius venyy helpommin.
 5. Aina kuumia laitteita käytettäessä alle lämpösuojaa sisältävä tuote: aineet ovat nimetty ehkä hiukan väärin, sillä lämmöltähän aineet eivät suojaa, vaan kuumuuden tekemiltä vaurioilta. Lisäksi ne liukastavat hiuksen pintaa, että esimerkiksi suoristusrauta liukuu helpommin. Ero on todellakin selvä, kun olen muutaman kerran joutunut kohtaamaan suoristusraudan ilman suojaa, vaikka olen kuullut epäilyitä aineiden toimivuudesta -toki mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle, itse en koskaan vie vapaaehtoisesti kuumia laitteita hiusten lähelle ilman!
 6. Luovu ponnarilenkeistä, jossa metallinen niitti. Loppui tukan katkeilu, kun siirryin ihan tavallisiin, trikoisiin ponnarilenkkeihin.
 7. Aurinko. Tai siis ei aurinkoa! Etelässä ja Suomen kesässä, hattu tai aurinkosuojasuihke tukkaan. Pari kertaa reissusta palaneen pörhelön kanssa palattuani sen opin.
 8. Hyvä, hellä harja. Itselläni parhaiten toimii Tangleteezer, mutta lie olemassa jokin vielä hellempikin…?
 9. Ei vaalennuksia. Itselleni laitettiin toiselle ohimolle edellisellä reissulla yksittäinen raita, kun muutoin hiukseni ovat pitkälti luonnontilassa. Tällä hetkellä kaksihaaraisten majapaikka, hyvästä hoidosta huolimatta.
 10. Yöksi tukka letille/löyhälle ponnarille ja sileä tyynyliina -säästää hankaussähköltä, kipinöiltä tukassa.

Tällaista kymmentä melko maalaisjärkistä vinkkiä noudattamalla kammokatastrooffit on viimevuosina vältetty. Lisääkin vinkkejä otetaan tässä osoitteessa vastaan avosylein!

P2050774.jpg

PS. Ennen olin fanaattinen käyttämieni shampoiden suhteen, vaan en enää niin paljoa -olen huomannut, että tärkeintä shampoossa on se, että sillä saa päänahan puhtaaksi ja raikkaaksi. Hoitoaineeseen sitten kannattaakin kiinnittää enemmän huomiota, se kun tekee sen kaiken, mitä me pitkätukat kaivataan, eli kosteuttaa, silottaa ja tuo käsiteltävyyttä oikein toimiessaan. Sain kuurin kylkiäisenä Biorionin shampoon ja hoitoaineen, ja olen niitä käyttänyt tyytyväisenä: etenkin shampoo on ihanan raikas tuttavuus.

Kommentit (2)
 1. Mulle luonnonkiharaiselle kampaaja neuvoi joskus oivan keinon: selvitän hiukset harvalla kammalla silloin kun hoitoaine vaikuttaa. Muina aikoina ei sitten viisipiikkistä kummempaa kampaa/harjaa lähellekään, tai tuloksena on megapörrö.

  1. Hei tätä täytyy kokeilla! Kiitos vinkistä -minä harjailen ja sitten kastelen taas, että saan siistiksi. Sehän on ihan pöllöä 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *