Tiukassa (mehu)prässissä ja alekoodi

Lilou's Crush

Kaupallinen yhteistyö, Ecosto

Tiukassa prässissä on täällä olleet sekä vihannekset että meikäläinen. Käynnissä on remontin kiivain vaihe, ja se ei kysele väsyttääkö tai nälättääkö (jos kysyisi, kertoisin että juu, sekä ja että). Itselleni käy tällaisina stressaavina päivinä usein niin, että syön välipaloina aevan mitä sattuu ja mitä mieleni tekevi. Yleensä siis jotain nopeaa ja epäterveellistä, eli ihan päin vastoin mitä pitäisi ja mitä normaalielossa suuhuni tunkisin. Usch.

Kun huomasin homman taas lipsuneen karkki-sipsi-eineslinjalle, otin eilen ennen kauppareissua itse itseäni niskasta, ja ajattelin laittaa tänään välipalan painikkeeksi lemppari vihermehuni. No, enpä sitten laittanutkaan, sillä neljän kaupan jälkeen luovutin lehtikaalin ja mintun löytymisen suhteen. Ilmeisesti lehtikaalisipsivillitys ei edelleenkään ole laantunut, ja niiden painikkeeksi kaikki tekivät fudisskatsomoihinsa mohitoja? Tästä vastoinkäymisestä huolimatta en luopunut vitamiineistä, vaan päädyin helpomman saatavuuden appelsiini-porkkana-inkiväärimehun, jota meiltä etenkin talviaikaan löytyy lasista koko perheeltä (lapsille tosin ilman inkivääriä, eivät siitä pidä).

Mittasuhteet tähän perusjuomaan voi laittaa ihan oman maun mukaan, minä tein tänään kaksi isoa lasillista seuraavalla kombolla:

Tuorepuristettu appelsiini-porkkana-inkiväärimehu:

  • neljä pientä appelsiinia
  • kaksi isoa porkkanaa
  • parin sentin mötikkä inkivääriä
  • puolikas sitruuna (löytyi kaapista, lykkäsin mukaan, ei ollenkaan välttämätön)

Prässi on asustellut meillä nyt vajaan vuoden. Alkuun puristin oli aivan hullun kovassa käytössä, sitten vähän väljemmin ja nyt taas tiiviimmin. Puntaroin muutaman vaihtoehdon välillä pitkään, ja olin päätymässä ihan toiseen laitteeseen, mutta sitten sain vahvan suosituksen ystävältäni, Ecosto-verkkokauppaa pitävältä Suvilta, että yksi on ylitse muiden, ja meille päätyi Ecostosta Witt by Kuvingsin Slow juicer. Eikä ole tarvinnut katua. Tämä vehje puristaa mehua vaikka kivestä!

Mehuprässi eli -puristin poikkeaa perinteisemmästä mehulingosta muutamalla tavalla, joista osa on olennaisempia, osa ei. Me päädyimme mehuprässiin lingon sijaan mm. seuraavista syistä:

  • Prässin ääni on (yleensä) hiljainen (arvostan naapureidenkin aamu-unia... Nimimerkillä "smoothiemasiina from hell" -tuo kuulemma kuuluu TOSI kovaa runkoääninä viereiseen asuntoon. Eipä tule enää varhain huristeltua, vaikka kone on tosi hyvä)
  • Puristimella mehu tosiaan puristetaan irti aineksista eikä leikata ja lingota irti vauhdilla. Näin siihen  ei myöskään sekoitu ilmaa. Tästä johtuen mehu ei hapetu, ja  puristetussa mehussa on lingottua enemmän vitamiineja ja enstyymeitä tallella. Tämä on miellyttävä ajatus etenkin silloin, jos sattuu juomaan jotain ei-niin herkullista: ainakin lasissa on "tehokkain mahdollinen" vitskupommi.

Tämä meidän prässi on tosiaan tehokas: olen kuullut puristimista, joihin vihanneksia joutuu työntämään ja näkemään oikeasti vaivaa. Meidän Kuvingsissa keraaminen puristinruuvi suorastaan imaisee kovatkin vihannekset sisäänsä. Pujautan aukosta kuoritut porkkanat kokonaisina, kurkunpätkät puolitettuna, samoin appelsiinit, eikä mikään ole vielä jäänyt jumiin. Lehtimäisiä juttuja avitan vähän männällä eteenpäin kohti kairaa, koska ne yleensä pörhistelevät vastaan laitettaessa. Tämän masiinan väännön huomaa murskausrutinan lisäksi siitäkin, että puristin puristaa mehut viimeiseen pisaraan saakka, kuitumassa on rutikuivaa ulos tullessaan, tuossa kuvassa yllä näette tämän päivän mehun kuitumassan.

Sen lisäksi, että meillä tehdään kaikenlaisia herkkumehuja hedelmistä, tykkään tehdä kamalia "terveysjuomia". Vihersmoothiet eivät minulle oikein uppoa paksun koostumuksen vuoksi, mutta mehu on helppo kulauttaa alas, vaikka en aina ihan gurmeetasolle olisikaan puristuksissani päässyt... Päivässä tarvittavat on vihreät on huomattavasti helpompi upottaa kitusiinsa mehuna, vaikka toki sitä on kiva välillä pureskellakin. Ja elkää peljästykö, vihermehuista saa todella herkkujakin, itse vain olen mennyt monesti tuolla jo mainitsemallani "teho ennen makua" -mentaliteetilla.

Jos muistan, laitan mehustettavat ainekset jääkaappiin hetkeksi ennen puristamista, sillä tykkään enemmän mehuista viileänä kuin huoneenlämpöisinä. Mehua kun ei jälkikäteen kannata laittaa kylmenemään, sillä vitamiinit alkavat vähentyä juomasta heti, ja se kannattaakin kulauttaa kurkkuun samantien, niin saa suurimman määrän niistä talletettua. Olen kuullut juttua, että puristetussa mehussa säilyisi vitamiinitkin pidempään, mutta yleensä tosiaan sanotaan, että kannattaa nautiskella juoma tuoreeltaan.

Sitten se miinus, aina on joku miinus. Puhdistus. Haaveissani oli helposti koneeseen lykättävä masiina. Sitä ei tämä, eikä vertailussani mukana ollut yksikään toinenkaan mehuprässi ole. Osia on monta, ja ne täytyy tietysti puhdistaa huolella (jos on kiire, huuhtelen vain ja jätän likoamaan että kuidut irtoavat helposti pestessä). Minulla ei meinaisi sitten millään jaksaminen riittää, mutta onneksi miehellä ei ole yhtä hyvin toimivat hermot, ja hän kertoikin, että kun hommaan tulee rutiini, ei putsaus ole niin paha rasti. Kannuja olen pessut pesukoneessa, mutta muutoin ollaan menty ihan käsitiskillä, kuten ohje kuuluu.

Hyvät puolet pesee kuitenkin miinuksen kuusi-yksi, niin paljon iloa tästä masiinasta on saatu, ja niitä herkkumehuja, ja niitä karmeita eli terveellisiä. Suosittelen tätä masiinaa lämpimästi, jos mehuprässin hankinta on ajankohtaista.

Suvin liikkeestä saa koodilla lilou10 10% alennusta ja ilmaisen toimituksen tästä samaisesta koneesta (noutopaikkoina posti ja matkahuolto). Koodi on voimassa kesäkuun loppuun saakka. Kliks tästä laitteen lisätietoihin.

Ja muuten, vielä noihin terveysjuomiini palatakseni: jos sinulla on joku hyvä ja herkullinen vihermehuresepti, pelasta makunystyräni, kaipaan vaihtelua!

 

PS. Olen Suvin Ecostosta ennenkin kertoillut, mutta täytyy vielä, koska puoti on loistava: Ecosto on erikoistnut vastuullisiin  kodin, hyvinvoinnin ja vapaa-ajantuotteiden verkkokauppaan, ja sieltä löytyy kaikkea ihanaa (ja toki myös kaikkea järkevää). Ja paljon. Leluista sisustukseen, pölynmureista polkupyöriin, vessaharjoista luonnonkosmetiikkaan... Omaan ostoskoriini päätyi viimeksi Methodin pesuaineita, ja uuteen kotiin katselin kaikennäköistä siivoustilpehööriä sillä silmällä, vielä hyvin ennättäisi ennen muuttoa tilaus perille.

Kommentit

MinnaMT (Ei varmistettu)

Oijoi, vihermehut on niin ihania ja just nyt on niille paras sesonki. Hertta liity ihmeessä facebook Juice Finland ryhmään, siellä jaetaan paljon vinkkejä. Tara Lange on kirjoittanut Vihermehu kirjan, löytyy myös e-kirjana. Niin ja Taraa kannattaa seurata niin facessa kuin instassakin. Vois olla sulle muutenkin kiinnostavaa aihetta pienten lasten äidille. Toivottavasti näistä löytyy sulle uusia vinkkejä mehustukseen. Ihanaa päivää ja tsemppiä rempan ja muuton kanssa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.