Turvallista elämää (+arvonta)

Lilou's Crush

Kaupallinen yhteistyö: 112

Nyt on tärkeää asiaa.

Huomenna vietetään 112-päivää. Päivä, tai oikeastaaan koko tämä viikko, on (vähän konstikkaasti sanoen) Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen ponnistus arjen turvallisuuden parantamiseksi. Tavoitteena on kiinnittää meidän kaikkien huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn siinä oman arjen keskellä, ja sitä kautta tehdä Suomesta maailman turvallisin maa. Mahtava ja arvostettava tavoite, etten sanos. Ja tietysti päivä muistuttaa myös EU-maiden hätänumerosta 112. 

Minua pyydettiin mukaan viestinviejäksi, ja kuten arvaatte, todella mielelläni lähdin. Kaiffarini Tommi, joka on toinen kampanjan sanansaattaja, kirjoitti kodin vaaranpaikoista lapsiperheen näkökulmasta. Itselleni näin muuton myötä (muutimme muuten aivan parin korttelin päähän em. herrasta) aivan päällimmäinen turvallisuuteen liittyvä huolenaihe on liikenne. Ja nimenomaan pieni lapseni siellä liikenteessä kulkijana.

Siitä saakka, kun esikoinen on alkanut liikkua itsenäisesti, on sydänalassa ollut reippaasta lapsesta ylpeyden lisäksi pieni pelko. Siinä, missä reviiri rauhallisemmilla seuduilla laajenee lapsilla aiemmin, täällä kaupungin keskustassa, vilkkaiden risteysten lähellä, pikkukoululaiset saatellaan kouluun pidempään. Mekin saatoimme tokaluokkalaista ensialkuun, kun muutto tapahtui kesäaikaan, mutta reipas tyttö halusi melko äkkiä alkaa kulkemaan matkaansa itsekseen -olihan vanhassa kodissa taitettu viisi kertaa pidempikin matka omin jaloin tai kaverin seurassa jo ekaluokan puolivälistä saakka.

Uutta reittiä kannattaa käydä rauhassa läpi vähän isommankin lapsen kanssa useaan otteeseen -lasten etäisyyksien hahmotuskyky ei toimi kuten aikuisilla, ja alakouluikäisten on hankala hahmottaa esimerkiksi sitä, kuinka kaukana liikkuva auto on, ja kuinka nopeasti se on kohdalla. Tien ylitysten huolellisuutta ei voi turhan usein korostaa -edelleen tasaisin väliajoin muistuttelen, että vaikka valo on muuttunut vihreäksi jalankulkijalle, silti täytyy katsoa huolellisesti molempiin suuntiin. Surullista kyllä, että näen joka päivä päin punaisia ajavia autoja, ja pari kuukautta sitten ylittäessäni katua vihreillä valoilla kotikadulla, ennätin juuri ja juuri väistää autoa, jonka ratin takana puhelin vei kuljettajan huomion tehokkaammin kuin punainen valo isohkossa risteyksessä. 

Liikennesääntöjen lisäksi huomiota myös yleiseen turvallisuuteen. Tasaisin väliajoin ollaan juteltu, mitä tehdä, jos tarvitsee apua, vaikkapa joku kaveri tai tiellä kulkija saa sairaskohtauksen, syttyy tulipalo tai sen sellaista. Lapsi muistaa 112-numeron ja soitto-ohjeet jo kiitettävästi, mutta nyt tämän kampanjan tuoman tiedon myötä latasimme meille kaikille perheen puhelimen käyttäjille 112-applikaation (löytyy ainakin androidille ja appletuotteille). Kun hätäpuhelu soitetaan applikaation kautta, se välittää automaattisesti sijaintitiedon hätäkeskukseen. Tämä voi olla korvaamaton apu -kuvittelepa vaikka itsesi onnettomuuspaikalle saapuvana ensimmäisenä henkilönä vieraassa kaupungissa, tai vaikka moottoritien varrella valottomalla taipaleella. Toivottavasti kukaan meistä ei sellaiseen tilanteeseen joudu, mutta tässä keino, miten apu löytää nopeasti ja suoraan oikeaan paikkaan perille. 

Tällaisia ajatuksia turvallisuudesta näin perjantaille. Viikonlopun kunniaksi, tässäpä myös kodin turvallisuutta lisäävä arvonta teille, palkintona Harri Koskisen suunnittelema optinen Kupu-palovaroitin. Osallistu kommenttiboksissa kertomassa jokin oma ajatukseksi arjen turvallisuuteen liittyen -aihealue on niin monipuolinen, että en halua sitä nyt rajata sen kummemmin. Arvon vastanneiden kesken ensi viikon perjantaina 17.2. voittajan, ja ilmoitan voitosta henkilökohtaisesti. Muista siis meiliosoite.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt kun on oma lapsi, näitä kodin turvallisuusasioita tulee enemmän mietittyä ja niihin tulee kiinnitettyä enemmän huomiota. Hankimme juuri jokunen aika sitten keittiöön varalta sammutuspeitteen, niitäkin on nykyään niin ihania ja sisustukseen sopivia :)

anna s. (Ei varmistettu)

Ohhoh, kommentista jäi kokonaan pois mun nimi ja sähköposti :) Se olin siis minä!

hilkka (Ei varmistettu)

Mielestäni on niin ihanaa, että nykyään kodin turvallisuus on osa sisustusta. Esimerkiksi juuri nämä palohälyttimen ovat niin hellyyttävän näköisiä.

Kotihan se on se vaarallisin paikka... näin mummona on joutunut (lastenlasten vieraillessa) taas katsomaan keittiötä eri silmällä mm. miten jättää veitset suhteessa pöydän reunaan tai mihin suuntaan on teekasarin hantaaki, kun se on täynnä kiehuvan kuumaa, mihin sijoittaa teemukinsa pöydällä jne - ja se on yllättävän vaikeaa tauon jälkeen! (=tytär on saanut muutaman kilarin, aiheesta). Ennakointi on tärkeää!

JennaO (Ei varmistettu)

Nyt iän myötä olen kyllä alkanut miettimään enemmän kodin turvallisuutta ja mieluummin varaudun liikaa kuin liian vähän.

hilavitku (Ei varmistettu)

Koiranpennun myötä tuli ajateltua kodin turvallisuutta kirjaimellisesti lattiatasolta, eli konttailin pitkin lattiaa ja mietin mihin peittää sähköjohdot yms.:D

Tasaraita

No niin, nyt päästiinkin yhteen lempiaiheeseeni, liikenneturvallisuuteen ja liikennekäyttäytymiseen.

Tänä päivänä on valitettavan totta se, että asenteet liikenteessä ovat monella kuskilla aivan vinksallaan. Ajan itse niin paljon viikoittain, että tuolla maantiella ja taajamissakin näkee aivan liian paljon läheltä piti-tilanteita. Itsellenikin niitä on tässä viimeisin puolen vuoden aikan sattunut neljä. Kaksi kertaa on moottoritiellä kaistanvaihtaja meinannut tulla kylkeen. Viimeksi eilen. Nopealla reaktiolla, väistämällä ja jarruttamalla voimakkaasti on selvitty vain säikähdyksellä. Käyttääkää ihmiset sitä vilkkua kertoaksenne muulle liikenteelle mitä aiotte tehdä sekä tarkistaa sokeat kulmat. Sillä vältettäisiin monta vaaratilannetta. Vilkun käyttö on kokenut jonkinlaisen inflaation ja sitä käytetään paljon myös väärin. Vilkun tarkoitushan on kertoa mitä aiot tehdä, eli varoittaa ennakkoon. Pienempi hyöty saavutetaan, jos vilkku laitetaan päälle vasta sitten kun ollaan jo siirtymässä kaistalta toiselle. Muut autoilijat eivät ehdi siihen enää niin hyvin reagoida.

Kaksi muuta läheltäpititilannetta ovat tapahtuneet juurikin suojatiellä kännykän viedessä kuljettajan huomion. Onneksi olen itse ollut tarkkaavaisena ja ehtinyt hypätä alta pois tajutessani että auto ei aiokaan pysähtyä.

Välinpitämätöntä asennetta löytyy paljon tuolta liikenteestä. Porhalletaan menemään kiireessä ja ikään kuin ne tiet olisivat vain meitä varten.

Luulen, että jos jokainen lähtisi liikkeelle riittävän ajoissa, olisi helpompaa huomoida muut kanssa kulkijat ja se pinnakaan ei niin kiristyisi.

Kyllä minuakin pelottaa reilun vuoden päästä laittaa ekaluokkalainen kouluun. Lapsi kun ei tosiaan samalla tapaa osaa huomioida autojen etäisyyksiä ja nopeuksia. Lapsi tekee virhearviointeja niin paljon herkemmin. Meidän autoilijoiden tulisikin muistaa, että tieliikennelaki edellyttää meiltä erityistä varovaisuutta liikenteessä aina kun lapsi on näköpiirissä.  Vaikka lapsi juoksisi yllättäen suoraan suojatielle eikä autoilija ehdi pysäyttää autoa ajoissa, todennäköisesti tuomioistuimessa autoilija todetaan syylliseksi. Sillä nähdessään lapsen tien varressa hänen olisi tullut noudattaa erityistä varovaisuutta.

Toivon, että jonain päivänä liikenneturvan, koulujen, autokoulujen sekä poliisin tekemä liikennevalistus toimii ja asenteet liikenteessä muuttuisivat hiljalleen turvallisuutta enemmän huomioiviksi.

Pitkä teksti, mutta niin kuin sanoin, asia on lähellä sydäntäni. :)

Tasaraita

Niin ja tuosta 112-aplikaatiosta vielä sen verran, että se on kyllä todella hyvä niin lapsille kuin aikuisille. Sattuessaan tuolla maantiella kolaripaikalle tai joutuessaan itse onnettomuuteen, harva meistä osaa tarkallaan sanoa sen hetkisen sijainnen, mikäli alue ei ole ennestään tuttu.

Myös autossa olisi hyvä olla aina mukana ensiapupakkaus sekä vaahtosammutin.

Aikku10 (Ei varmistettu)

Osallistun arvontaan, meidän palovaroitin on vanha.

Pietan (Ei varmistettu)

Ennakoinnin puolesta liputan, samoin selkeän pelastussuunnitelman. Kun tavaroille on oma paikkansa (lääkkeet, pesuaineet, veitset, työkalut ja tulentekovälineet) eivät ne aiheuta turhaa huolta lapsiperheessäkään. Pelastussuunnitelmaa eivät ihan pienimmät vielä hiffaa kokonaisuudessaan mutta tietävät ainakin sen, millä tavalla esim. tulipalon sattuessa möngitään eteenpäin ja ettei ketään jätetä sänkyyn nukkumaan, vaan nyitään pyjamanhelmasta mukaan. Toivottavasti silti näitä ei koskaan tarvitsisi käytännössä kokeilla.

Maikkilainen (Ei varmistettu)

112-mobiilisovellus on kyllä todella kätevä, heti latasin kun kuulin siitä.

Bikke (Ei varmistettu) http://bikkenpilttuu.blogspot.fi/

Meillä tuntuu että aina saa olla naputtamassa jonkinlaisesta turvallisuudesta! Muista pyöräilykypärä..missä taas on repusta heijastimet , mitä tehdään ekaksi kun pesä sytytetään?..meillä on puulämmitys osana lämmitystä ja pojat 10 ja 11 v osaavat sen sytytellä..mutta eivät koskaan ilman aikuisen valvontaa..minusta tuntuu että näin yleisesti ottaen poikia saa muistutella useammin kuin tyttöjä :)

Riikka A (Ei varmistettu)

Nämä 112-päivän postaukset aiheuttavat hienoista ahdistusta, mutta varmaan lähinnä hyvällä tavalla. Alkaa miettiä, onko kaikki kodin ja auton turvallisuusvarusteet kunnossa, mutta myös sitä, miten ylipäänsä osaisi toimia hätätilanteessa. Yksi tärkeimmistä jutuista varmasti olisi vihdoin käydä kauan mielessä pyörinyt ensiapukurssi.

MiraX (Ei varmistettu)

Arjen turvallisuuteen liittyy vahvasti juurikin palovaroittimet.

pöllö (Ei varmistettu)

Pitäisikin hommata pieni jauhesammutin työhuoneelle. Tämä oli hyvä muistutus!

Kielikylpy

Kolmen lapsen äitinä turvallisuutta tulee mietittyä yhtenään. Ote on kyllä ajan kanssa hellittänyt mutta edelleen odotan soittoa, kun pienet koululaiset soittavat bussin kyydistä tien ylitysten menneen hyvin. 

Kerran olen vierestä nähnyt kun tytöt ylittivät suojatietä täysin oikein ja auto ajoi punaisia päin metrin päästä ohi ilmekään värähtämättä. Ja kerran napannut altaasta sinne vaatteet päällä hypänneen uimataidottoman pojan. Onneksi sisko oli vieressä ja tiesi kertoa, että veli meni altaaseen. Tärisin ja näin painajaisia muutaman yön.  Pienestä on ihmisen elämä kiinni. 

irene hayrynen (Ei varmistettu)

Kyllä turvallisuus on tärkeä niin kotona kuin kodin ulkopuolella.

SariT (Ei varmistettu)

Palovaroitin on todella tehokas kodin turvalaite. Samoin heijastin pimeän aikaan, siksi aina jaksan ihmetellä, miten vähän ihmiset sitä käyttävät.

sinitu (Ei varmistettu)

Kotona sekä kodin ulkopuolella on vaikka kuinka monta riskitekijää! 112-mobiilisovellus kuulostaa loistavalta. Kuulin siitä taannoin hätäensiaupu-kurssilla:) Palovaroittimen olemassaolo on aivan ehdoton! Kerran teininä olin unohtanut kynttilän palamaan huoneeseeni ja nukahtanut. En tiedä oliko palovaroittimessa vikaa tai savua liian vähän, mutta itsekseni heräilin yöllä enkä varoittimen toimesta. Puiselle ikkunanlaudalle jäi mukavan musta läiskä tästä kaikesta :)

Huolehdin turvallisuudesta liikenteessä liikkuessani käyttämällä pyöräillessäni kypärää. Kotona on ehdoton must, palovaroitin, mutta tämä design-palovaroitin olisi kiva!

Marja_ (Ei varmistettu)

Piikkikengät hommasin itse muutama vuosi sitten, mielestäni ovat kyllä hyvät.

Hankimme palovaroittimien tueksi myös häkävaroittimen kun uusi tulisijamme otettiin käyttöön hiljattain. Häkävaroittimen sijoittelussa kannattaa olla tarkkana, koska häkä käyttäytyy eri tavalla kuin savu. elinakv ät gmail piste com

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.