Viisaat naiset työelämän kiemuroissa

Lilou's Crush

"Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan." ja "You rise by lifting others" ovat usein näkemiäni mietelauseita. Tällaisten tokaisuiden taakse kätkeytyy monta tarinaa -ehkä sinulla on sellainen kerrottavaksi, minultakin löytyisi. Tänään pääsin viettämään iltaa todella antoisalla tavalla: Trendi kutsui lukijoitaan viettämään kanssaan aikaa "Inspiraatiota työelämään" -aiheen parissa. Usein iltatilaisuudet jäävät minulta väliin, kun aika lasten kanssa on muutenkin rajattu, mutta tällä kertaa kiinnostuin, koska aihe on sattuneesta syystä juuri nyt lähellä sydäntä.

Tilaisuuteen täyden tuvan naisia, ikähaitarilla "nuori-vanha" meidät johdatteli entinen työjuhtaparini, ystäväni ja luottopakkini Jenni Lieto eli Trendin ja tämän meidän Lilyn äiti ja päätoimittaja. Oli samaan aikaan sekä ihanaa, hämmentävää että haikeaa olla Jennin kanssa tilaisuudessa, jossa itse tällä kertaa vain istua möllötin ja otin kaiken meitä varten kerätyn tiedon ja opin vastaan. Kieltämättä aika nautinnollistakin tällainen luksus.

Ensimmäisenä puhui hauskasti viidentoista vuoden takaa juurikin työn kautta minulle tuttu Maaretta Tukiainen Mooditista, joka puhui niin valloittavasti jokaisen ihmisen sisältä löytyvästä voimasta omien unelmien saavuttamiseen, että ihan liikutuin. Maaretta esiintyi koko persoonallaan, ja kertoi oman koskettavan kasvutarinansa arasta tytöstä oman onnensa rakentajaksi, että jos se ei vala uskoa, ei sitten mikään. Kaiken päälle saatiin koko kuulijakunta pidellä Maaretin koirakaveria Mr Mutikaista, jonka koskettaminen kuulemma saa aikaan sen, että toiveet toteutuu. Nyt kun vielä tietäisi, mikä toiveista tulee todeksi... Jännittävää!

Mm. Ompeluseura -naisten FB-verkoston perustaneet Milla Halme  ja Maria Teikari kertoivat verkostoitumisen salat ihanasti arkijärjellä -ei tarvita ritarihuonetreffejä verkostoitumiseen, vaan senpä voi hoitaa twitterissä tai vaikka vessajonossa, kunhan ottaa ohjat omiin käsiinsä. Ja näinhän se menee: meillä on jokaisella verkostoja, ja aina voi laajentaa lisää. On työyhteisö, entiset työpaikat, harrastukset, kenties vapaaehtoistyötä, on lasten luokkien vanhempainporukat, opiskelijapiirit, mitähän vielä. Jos siis vaikka mielessä on uuden työn kaipuu, ei muutakuin suuta auki ja verkkoja vesille, universumi voi johdattaa sen oikean luokse vaikka kotoisasti kumisaapashyllyllä päiväkodin eteisessä. 

Odotin itse kovasti workshop-osaa, joista kahdesta vaihtoehdosta valitsin Annukka Jamiston "Työelämän hankalien tilanteiden työkalupakki", toisen ollessa CV-paja. Pahus vain, sillä jo heti ensimetreillä tuli eteen yksi työelämän tilanne, joka vaati puhelinkoppiin poistumista kesken esityksen, ja pääsin takaisin vasta loppuvaiheessa. Listalla Annukalla oli erilaisia työelämässä henkilötasolla eteen tulevia probleemia, ja keinoja niiden ratkaisuun niin yksilölle kuin miten työyhteisö voi aiheessa tukea. Paperin perusteella ne olivatkin sellaisia, joihin moni on varmasti törmännyt: näkymättömäksi tekeminen, tiedon salaaminen, naurunalaiseksi tekeminen -kaikkea inhottavaa pientä ja isompaa riesaa, joihin tarttuminen vaatii hyvää itsetuntoa tai vähintääkin hyviä vinkkejä tilanteiden selättämiseksi. Mitä sivullisena voi tehdä, on stopata tällainen kulttuurin vinouma alkuunsa, ja pyrkiä omalla toimellaan luomaan kannustavaa ilmapiiriä.

Olin tapahtumassa yhdessä kollegani kanssa, jonka kanssa jaamme hyvin samanlaisen ajatusmaailman, ja moneen otteeseen nyökyteltiin ja taputeltiin toisiamme. Että just tästähän me puhuttiin. Että just näin tämä menee. Liikututtiin puheista vuorovedoin. On kyllä suuri lahja saada jakaa päivänsä työkaverin kanssa, joka on paitsi terävä, avulias ja avarakatseinen, myös törkeän hyvää seuraa. -Kuten samoin voin sanoa tapahtuman järkänneestä ex-kollegaporukastani. Tällaisten kavereiden kanssa sujuu takkuisemmatkin tilanteet, saati sitten tavalliset päivät, ne on melkeinpä juhlaa.

 

PS: Juttuja paikan päältä pääset seuraamaan hashtagilla #viisaatnaiset -sieltä pitäisi löytyä twitteristä ainakin linkkiä verkostoitumista varten ja infoa esiintyjistä, jos alkoi kutkuttelemaan

Kommentit

t.Susse (Ei varmistettu)

Voi että, osa 49.

Siis miten olen ihaillut Jennin arvoja Trendissä ja muuallakin; kuinka on mahdollista olla noin korkeassa asemassa uhraamatta mielipiteitään, olla eettinen ja moraalinen. Miten ei tullut yllärinä että olette ystäviä ja kollegoita! <3 :)

Hyvä työyhteisö on kyllä itkettävän ihanaa, ja se kantaa paikanvaihdon jälkeenkin ystävyytenä, tukena ja neuvoina. Jumalattoman haikeaa ja vaikeaa irroittautuminen toki on mutta ehkä sen kuuluukin olla. Olen maailman parhaimman yhteisön parisen vuotta sitten joutunut jättämään, ja vieläkin riipii vaikka uusikin on mahtava. Siinä ilmapiirissä nousi suorastaan lentoon, välillä kyllä tultiin siivet liekeissä -tyyppisesti alas mutta yleensä koko ryhmän ideat kertaantui vähintään väen lukumäärällä, ja mentiin valtaisalla innolla uutta kohti. Aina se vaan ei riitä, ja itsestä riippumattomat asiat vaikuttaa että se uusi ei olekaan sitä jota aikanaan ajatteli. Mutta miten inspiroivia ihmisiä sitä voikaan (työ)elämä olla täynnä! Ihan paria poikkeusta lukuunottamatta käsittämätöntä kuinka lämpimiä, yhteistyöhaluisia ja -kykyisiä tyyppejä sitä matkalle onkaan siunaantunut, eipä voi välitilinpäätöksessä olla kuin onnellinen. :)

Sulle vielä kerran onnea ja iloa - jota siellä selvästi monta kiloa onkin - uuteen työhösi.

Toimitus
Toimitus

Uuu, Jenni täällä punastelee! Ja kertoo että huipun toimituksen ja viisaiden lukijoiden arvot ovat ne jotka tätä laivaa kannattelevat - ei silloin tartte kuin tajuta mitä neroutta on ympärillä, antaa sille tilaa ja auttaa vähän ruorissa.

Inspiroivat ihmiset työssä ympärillä, se on kyllä parasta. Herttaa on meillä usein aika ikävä, mutta vahvat muijat, ne kestää kaikenlaista muutosta :)

Toimitus
Toimitus

Jee ihana kun tulit ja kiva kun viihdyit rakkain Hertta <3 Ollaan niin onnellisia että saatiin tämä pitkään haaveissa ollut tilaisuus järjestymään, ja iloisen pöyristyneitä siitä että tilaisuus keräsi niin valtavan joukon innokkaita osallistujia.

WilmaB (Ei varmistettu)

Voi vitsi, kuulostaa tilaisuudelta, jossa olisin itsekin mieluusti ollut mukana! Harmi juttu, että meni itseltä ohi tällä kertaa. Tuntuu, että tällaisiin työelämää käsitteleviin inspiroiviin tilaisuuksiin on aina paljon tulijoita. Niitä järjestetään kuitenkin harvakseltaan ja paikat varataan toosi nopeasti loppuun. Olisikin ihan mahtavaa, jos vaikka osa tällaisissa tilaisuuksissa esitettyistä puheenvuoroista voisi streemata jälkikäteen niin tällaiset mattimyöhäsetkin pääsisivät nauttimaan ja oppimaan mielenkiintoisista puheenvuoroista:)

Hertta
Lilou's Crush

Materiaaleja ainakin tästä tilaisuudesta pitäisi löytyä, jos nyt ei välttämättä viedeolla? Ehkäpä toimituksen tyypit laittaisivat jakoon!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo tilaisuus olisi ollut tähän osoitteeseen tarpeen! Nykytyöni on hyvin yksinäistä enkä saa työni puolesta kutsuja mihinkään tilaisuuksiin. Aikaisimmissa paikoissa niitä tuli liikaakin ja tilaisuusähkykin on tullut koettua.
Olisiko vinkkejä, mistä voisin näitä bongailla ja vielä kohtuuhintaisia? Työnantajani (toivottavasti kohta entinen) ei tue osallistumismaksuissa millään tavalla.

Hertta
Lilou's Crush

Itse en ole juurikaan tällaisissa tilaisuuksissa käynyt, yleensä kun tuppaavat olemaan päiväsaikaan, ja silloin olen tietysti sitten juuri siellä työpaikalla. Ilmaisia harvemmin olen minäkään nähnyt, paitsi eri toimijoiden (esim. Future Female, naisille tekkialalla) järjestämänä, jolloin tiedon saa tietysti kuulumalla esimerkiksi heidän FB ryhmiinsä. Tämäkin Trendissä ilmoitettu tilaisuus meni kuulemma salamana täyteen, eli tilausta kyllä olisi!

Kommentoi