Vintage-laukun puhdistuksen ABC

Lilou's Crush

Tässä kuvassa täysin huollettu laukku kuivattelee pyyhkeen päällä.

Lupasin kertoilla kokemuksiani vintage-vuittonin kunnostamisesta -tai puhdistamisesta tässä viimeisessä projektissani oikeastaan on kyse.

Tykkään itse kovasti vanhemmista Vuittoneista, joissa vachetta-nahka on saanut kauniin kullanruskean tai jopa konjakinsävyisen patinan. Sen lisäksi, että laukkujen ulkoasu on enemmän makuuni, ovat ikääntyneet yksilöt myös käytössä rentoja, koska vesijälkiä sun muita ei tarvitse varoa kuten upouudessa, herkän vaaleassa vachetassa. Kanvas-osathan nyt kestävät melkein mitä tahansa, joten siksipä tällainen vanha kassi on mitä iisein käyttölaukku.

Tässä kuvassa mummeli on juuri paketista esiin kaivettuna. Parikymppinen Petit Noe-laukku on kerrassaan hyvässä kunnossa ikäisekseen: sisäpuolella on pieni kynänjälki, ja pieni vesitahra, siinä kaikki. Ulkoisestikin laukku oli erittäin siisti -ainoastaan tympeä tunkkainen haju kieli iästä, etenkin kun laukku oli viipynyt suljetussa muovikassissa pitkälti yli kuukauden matkalla minulle.

Varasin puhdistusoperaatioon yhden myöhäisillan, ja tässäpä alla tarvikkeet, joilla tuli hyvää jälkeä:

  • Nukkaamattomia puhdistusliinoja (myös pehmeät nukkaamattomat kankaanpalat käyvät oikein hyvin, jos vaikka sinulle on loppuun käytettyjä t-paitoja tai muita vastaavia, itse olin sopivastti vienyt ne juuri lumppukeräykseen)
  • Pumpulipuikot
  • Vauvan puhdistuspyyhkeitä. Tässä kannattaa olla merkkiuskollinen: Natusanin puhdistuspyyhkeet eivät sovi, niissä jokin vaahtoava ainesosa, joka jättää kalson. Esimerkiksi Libero ja muistaakseni Rainbow tai X-tra ovat oikein kelpoja.
  • Nahan puhdistusaine. Itse ostin Wolyn hellävaraista ja puhdistuksen lisäksi hoitavaa Creme Essentieliä, moni suosii Perfect Geliä samalta valmistajalta
  • Satulavoide, merkillä tuskin väliä, mutta tämä Palc on ainakin erinomainen ja helposti saatavilla
  • Metallin puhdistusaine messinkiosille. Tämä minun käytössä oleva Dr Beckmanns ei ole paras mahdollinen, mutta silläkin tulee toimeen. Pidän vähän enemmän voidemaisesta aineesta, tämä melko litkua eli vähän hankalampaa käytössä
  • Hajunpoistosuihke, Glade ei vain peitä hajua vaan lupaa myös poistaa sitä. Tätä toivottavasti et tarvitse vintagesi kanssa, minulle tuli tällä kertaa tarpeeseen
  • Lisäksi imuri kangassuuttimella ja rakosuuttimella on tarpeen

TEE NÄIN:

1. Imuroi sisäosat

Imuroi laukku sisältä huolellisesti. Omani oli täysin siisti, se oli varmasti imuroitu hyvin ennen postitusta, mikä oli oikein kiva juttu. Kangassuuttimella saat hyvin pölyt pois, ja kapealla rakosuuttimella paksujen saumojen välit

2. Pyyhi kanvas-osat

Käy koko laukun kanvas-osat läpi huolellisesti pyyhkien vauvan puhdistuspyyhkeillä. Tämä saattaa viedä aikaa, jatka niin kauan, kuin laukun pinnasta irtoaa jotakin pyyhkeeseen. Varo osumasta nahkaosiin, eli keskity tosiaan vain kanvakseen,  mahdollisesti joudut pyyhkimään sen pariin kertaan.

3. Puhdista vachettanahka

Irrota mahdollinen olkahihna ja muut irrotettavissa olevat osat, niin pääset helpommalla. Puhdista vachettanahka huolellisesti käymällä se läpi hieromalla puhdistusainetta (käytin siis tuota Creme essentieliä) pieneen osaan kerrallaan, ja pyyhi huolellisesti ylimääräinen aine pois nukkaamattomalla liinalla. Jatka niin pitkään per kohta, kuin likaa irtoaa. Muista olla hellä.

Hoida myös nahkaremmi samoin kuin muu vachetta.

4. Lisää nahanhoitoaine

Odota, että puhdistusaine on kuivunut, esimerkiksi seuraavaan päivään, tai kun nahka on selvästi kuivempi kuin heti putsaamisen jälkeen. Hiero sen jälkeen pieni määrä satularasvaa kaikkialle nahkaosiin niin, että se imeytyy mahdollisimman hyvin. Tärkeää ottaa pieni määrä kerrallaan ja hieroa huolellisesti. Ylimääräiset aineet voit pyyhkiä taas liinalla pois. Palcin satularasva tuoksuu ihanasti hunajalle!

Kuten tuosta kuvasta huomaat, nahka on päässyt kuivumaan ajan saatossa, eli a little bit of TLC goes a long way, ja nahkasta tulee taas kaunis ja notkea.

5. Puhdista messinkiosat

(Tämän vaiheen voi toki tehdä ennen nahkaosien putsaamista, itse jostain syystä teen sen tässä järjestyksessä). Ota pieni määrä metallinpuhdistus/kiillotusainetta pumpulipuikkoon ja käy läpi metalliosat yksi kerrallaan. Hiero lika pumpulipuikolla pois, ja sen jälkeen pyyhi puhdistuskankaalla puhdistusaine huolellisesti pois.

6. Poista hajut

Toivottavasti tätä osaa et joudu kohtaamaan, mutta jos sellainen on edessä, suosittelen seuraavaa: pyyhi kevyesti sisäpuoli vauvanpyyhkeillä, jälleen varoen osumasta vachettaan. Sen jälkeen suihkuta hajunpoistoainetta (valitse mahdollisimman mietotuoksuinen aine, joka nimenomaan poistaa, ei vain peitä epätoivottua hajua) noin 20-30 sentin päästä nukkaamattomalle liinalle niin, että se kostuu kevyesti. Sen jälkeen pyyhi sisäpuoli huolellisesti liinalla. Toista niin usein kuin tarpeellista. En suosittele aineen suihkuttamista suoraan laukun sisälle, koska se voi tahrata lupauksista huolimatta, tai jättää todella tymäkän tuoksun.

Tämän jälkeen kannattaa tuulettaa hyvin sekä laukku, että tila, jossa puhdistus on suoritetty. Itse tuulettelen edelleen tuota omaani, ja se on jo lähes hajuton.

Tässä hän siis on, puhdistettuna ja siistittynä, nahkaosat vielä hiukan kosteina satularasvasta, mutta muutoin käyttövalmiina. Kuten tuolta ylhäältä kuvasta huomaatte, sain puhdistuksessa kulutettua koko liinapaketin ja aikaan pahvilaatikollisen verran roskaa.

Maltti on hommassa valttia, mutta voin ainakin itse sanoa, että vaivannäkö kannatti, sillä on kiva tietää, että olalla keikkuu hyvin putsattu ja huollettu laukku, joka kestää sään vaihtelutkin paremmin.

 

PS. Olen monesti törmännyt vinkkiin käyttää vachetan puhdistamiseen ns. ihmesientä. En suosittele tätä: ihmesienen kovat kemikaalit toimivat vaikka mihin, mutta herkästä, päällystämättömästä nahasta ne vievät kaiken kosteuden ja sen luonnollisen suojan. Niinpä hetken vaaleuden jälkeen käsissäsi saattaa olla entistä likaisemmat nahkaosat, joita et enää saa kuntoon rasvaamalla. Ulkoisesti tämä lie ainoa tapa saada nahkaosiin vaaleus takaisin, mutta itselleni se vaaleus ei ole juttu, joten ihmesienet ovat saaneet pysyä kaukana kassistani.

 

 

Kommentit

Anjuska
Ripaus elämäämme

Ihana laukku! Mistä bongailet näitä vintage laukkuja? Itsellä aivan järjetön laukkukuume, ollut jo pitkään, mutta uuden karheat laukut, olivat merkkiä tai merkittömiä, eivät vain iske kankeudellaan.. Jotenkin se sellainen juuri laadukas elämää nähnyt yksilö olisi unelma! 

Hertta
Lilou's Crush

Oi ymmärrän tuon, ovat käytettyinä kovin rentoja! Tämä kaveri saapui Vestiaire Collectivelta, sitä suosittelen pienellä varauksella -valikoima on laaja, mutta minulla kesti hurjan kauan ja monta mutkaa saada tämä. Olen tosi iloinen toki, kun onnistui, sillä tämä tuli hyvin edulliseksi tulleineenkin! Olen ostanut laukun myös sellaisesta pienestä pariisilaisesta putiikista kuin Vintage Paris, heillä on myös nettikauppa. Se oli todella kiva kokemus! Lisäksi hyviä paikkoja bongailulle ovat tiettyyn merkkiin keskittyneet FB-ryhmät ja ihan sitten perinteiset vintageliikkeet, kuten esimerkiksi Theodora Second Hand, jolla on myös nettisivut :)

Piret
lainahöyhenissä

Onpa hän upea - ja olet tehnyt todella hyvää työtä kyllä puhdistuksen suhteen. Itse olen pitkään haikaillut Noen perään large koossa, eikä tämä nyt varsinaisesti laannuttanut kuumetta :) Olen täysin samoilla linjoilla kanssasi vintage-vuittoneiden käytännöllisyyden ja kauneuden suhteen. 

Onnea uutukaisesta :)

Maarit, (Ei varmistettu)

Hieno laukkulöytö ja käsittelysi jälkeen se on todella upea!
Otanpa satulavoiteen ostoslistalle, ostin canvaslaukun jossa on buffalonahkaiset hihnat, niitä voisi alkaa hoitaa vaikka
laukku on vielä uudehko.
Oletko tehnyt NYC:n matkoillasi second hand laukkuostoksia?

Hertta
Lilou's Crush

Hoito kannattaa kyllä, pysyy uusi kaveri sitten loistokunnossa! Kokeile johonkin huomaamattomaan kohtaan ensin, sillä rasva voi hyvinkin tummentaa nahkaa, vanhassa se ei olisi haitannut, mutta ihan vaaleassa ehkäpä jonkun mielestä

Ulkomailta en ole vintagelaukkuja hankkinut, ihailemassa kyllä käynyt. Nämä "omat merkkini" kun ovat eurooppalaisia, ovat siellä paljon kalliimpia. Tullirajatkin tietysti rajoittavat, jos on sattunut muutakin hankkimaan :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on kans yksi parikymppinen hieman ummehtuneen tuoksuinen Kaneli. Uskaltaiskohan tuota Gladea käyttää sen raikastamiseen? Tai olisiko jotain muita vinkkejä?

Mäkään en tykkää Luiskan vaaleista nahkoista. Uusia laukkuja olenkin tarkoituksella pikatummentanut rasvaamalla sekä pitämällä mahdollisimman paljon auringonvalossa. Patinoituneina konjakkisina ne on kaikkein parhaita.

Hertta
Lilou's Crush

Ehkä uskaltaisit tuolla tavalla käyttää, kuten minäkin, että suihkuttaisit sitä riepuun, ja pyyhkisit? Suoraan kaneliin ei varmasti kannata suihkutella, ettei tule vaurioita! Ja ollaan tosiaan ihan samoilla linjoilla -itseäni en enää tohdi kärventää, mutta luiskat on parhaita ruskettuineina :)

box (Ei varmistettu)

Hei Hertta! Kiitos puhdistusohjeista, tulevat tarpeeseen kyllä ihan uusina ostettujenkin nahkalaukkujen puhdistuksessa.
Korjaisin vaan pienen jutun tuosta ihmesienestä, ainakin jos puhut sellaisesta valkoisesta vaahtomaisesta sienestä jolla lähtee irti lika kuin likakin. Noissa ihmesienissä ei ole kemikaaleja, vaan materiaali on melamiinihartsia joka miniminimikrokuitujensa vuoksi toimii ikään kuin supersuperhienon hiekkapaperin tavoin. Nahkalaukulle ei siis varmastikaan ideaali, mutta ei siitä syystä että sisältäisi kemikaaleja!

Hertta
Lilou's Crush

Hei kiitos kovasti! Oikein hyvä että oikaisit erheenk, sillä täällä Suomessa tosiaan on siis ilmeisesti eri kamaa tuo ihmesieni kuin (ainakin kohtaamani!) magic eraser! Eri syystä siis huono nahalle. 

anninaulrika (Ei varmistettu)

Iso kiitos puhdistusohjeista! Itsellä hakusessa juurikin vintage Petit Noe ja Vestiairea on tullut selailtua aikas paljon. Vuittonien vaalea nahka ei ole mun makuun, mun mielestä nuo laukut vain kaunistuvat mitä vanhemmaksi tulevat. Vintagelaukut on parhaita! Kiitos upeasta ja raikkaasta blogista :)

Hertta
Lilou's Crush

Voi miten kiva, että tuli hyvään hetkeen nämä ohjeet :) Ja jaan muuten tuon nahka-aatoksen kanssasi, minä olen ihan samoilla linjoilla värityksen suhteen!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.