Where do broken hearts go

tumblr_m52jplsBUW1rvp7v3o1_r1_1280.jpg

 100 roses
February – May, 2005 | Zagreb, Croatia

“For all I care, throw them away!”

Sydän on tainnut särkyä joskus melkein meiltä kaikilta. Menetetty puoliso, vanhempi, lapsi tai se, jota ei oikeastaan koskaan saatukaan. Aika useilta taitaa myös löytyä kotoa tavaroita, jotka muistuttaa tuosta hetkestä. Hyvällä, pahalla, inhotuksella, kaipauksella, surulla tai jollain muulla tunteella. Minulla on uutisia: jos haluaisit, nyt olisi niin täydellinen hetki päästää irti, kiittää ja hyvästellä, että parempaa ei takuulla tule.

tumblr_nz31ydyvZt1rvp7v3o1_1280.jpg

A wedding gown
7 years |  Zagreb, Croatia
After big talk and little action, he spent more and more time talking and less and less time acting. I paid for it all fair and square: both my wedding gown and his bank loan.

Helsingin Kaupunginmuseo järjestää 2.2. – 11.3. välisenä aikana esine- ja tarinakeräyksen Museum Of Broken Relationships näyttelyä varten. Kaikki lahjoitetut muistoesineet päätyvät lopulta Zagrebiin, osaksi Särkyneiden suhteiden museon pysyvää kokoelmaa.

tumblr_mbed3q4eX41rvp7v3o1_r2_1280.jpg

A French ID
February 1980 – June 1998 | Ljubljana, Slovenia

“The only thing left of a great love was citizenship.”

 

 

Lainaus näyttelystä Kaupunginmuseon sivuilta:

”Kirves, jolla on hajotettu entisen rakastetun koko irtaimisto. Kuolleen äidin itsemurhaviesti. Nenäsuihke estämään kumppanin kuorsausta; nyt nukkumisen estää särkynyt sydän. Sotilaan jalkaproteesi, joka kesti kauemmin kuin rakkaus. Museum of Broken Relationships koostuu nimettömästi lahjoitetuista esineistä ja niihin liittyvistä tarinoista, jotka liittyvät katkenneisiin suhteisiin.

Esineet kertovat yleisinhimillistä tarinaa rakkaudesta ja menetyksestä. Näyttelykävijä voi uppoutua lukemaan tekstejä, joiden pituus vaihtelee muutamasta sanasta useampaan sivuun. Tunnelmat vaihtelevat: on katkeraa tilitystä ja iskeviä kiteytyksiä, huumoria ja syvää surua. Rakkauden ja luopumisen muisteloihin on helppo samastua, ja niin kävijäkin liittyy osaksi yhteistä erotarinaa.

Kahden kroatialaisen taiteilijan, Olinka Vištican ja Dražen Grubišićin, erosurusta alkunsa saaneessa museossa on esineitä ja tarinoita ympäri maailmaa. Vastaanotto on ollut innostunutta – museo tuntuu löytäneen toimivan, lohdullisen tavan käsitellä epäonnistumista, luopumista ja vahvoja tunteita. Samalla se tulee korostaneeksi, etteivät kaikki särkyneet suhteet suinkaan ole epäonnistuneita.”

 

Näyttely on avoinna Helsingin Kaupunginmuseossa 13.5.–11.9.

Aion ehdottomasti mennä. Liikutukselta ja muisteloilta tuskin voi välttyä.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *