Kuukauden mittainen vaatteiden ostolakko

Kuukauden ostolakko

Päätin pitää heinäkuun ostolakkoa, nimittäin vaatteiden ostolakkoa. Olen ostellut ehkä vähän liikaa, ja nimenomaan sellaista, mikä ei välttämättä tule edes käyttöön. Yritän kyllä käyttää kaikki vaatteet, joita minulla on, mutta välillä uudet vaatteet saattavat olla pitkäänkin kaapissa. Haluan tähän muutoksen, mutta en mitään kovin rajua. Edelleenkin tulen tarvitsemaan myös uusia vaatteita, se on fakta. Kirpparia olen yrittänyt, mutta se ei edelleenkään tunnu omalta jutulta. Tuntuu, että teen siellä vain hutiostoksia. Ja se ei ole hyvä.

Tosiaan tämä kuukauden ostolakko on nyt myös siksi, että haluan vähän säästää rahaa. Tuntuu että usein kaikki mikä tulee niin menee. Sekään ei ole kovin hyvä, ja olisi kiva kun pystyisi sitten tulevaisuudessa taas ostamaan. Okei, ehkä tavoite ei ole ”ostella” päämäärättömästi, mutta siis tarpeeseen. Ja voisin myös koittaa panostaa laatuun ja kestävyyteen enemmän.

Eli siis kestävämpää ja tarpeeseen. En ole vielä määritellyt mitä tämä kestävämpi on, mutta luutavasti sellaista, mikä tulee olemaan käytössä ainakin pitkään. Eli ajatonta. Se voisi olla neutraaleja värejä, ja kestäviä materiaaleja. Esim. mustaa, valkoista, ruskeaa (muutama väripilkku) ja kierrätettyjä, jo käytössä olevia materiaaleja. Voisin perehtyä paremmin vastuullisuuteen tuotetta ostaessani. Mahdollisimman lähellä tuotettu on aina hyvä, ja eettiset työolosuhteet. Tämä kaikki kyllä nostaa myös tuotteen hintaa.

Minulta menee nyt kesän alet ohi, kun en juuri nyt osta vaatteita. Mutta eipä sillä väliä, aleja tulee aina. Kestävät vaatteet eivät edes välttämättä mene aleen, vaan ne on pidempiaikaisia hankintoja. Voi etukäteen pohtia merkin taustaa, ja noita asioita mitä jo listasin. Lisäksi voi säästää tuotetta varten, juuri niin kuin nyt teen. Tietysti jos tarvitsen jotain tuotetta, täytyy se ostaa, mutta voisin silloinkin pysähtyä miettimään tarvitsenko vaatteen oikeasti, ja mistä sen hankin.

Vaatekaapilla

Katselin joku aika sitten vaatekaappiani, ja huomasin, että minulla oli oikeastaan kaikkea muuta, paitsi neuleita. Ne ovat kaikki olleet sekoitteita, ja sähköistyneet helposti, sekä menneet pilalle ihan yhden talven aikana. Hyvä, kestävä neule on yksi asia, johon haluaisin panostaa. Voisin katsoa sen jostain hyvästä, kestävästä materiaalista. Onneksi aina voi kysyä myös myyjältä.

Yksi käytetyin vaate jota minulla on on farkut. Ne ovat olleet kovassa käytössä riippumatta siitä ovatko ne miten kestävästi valmistettu. Farkkuja voi aina varmasti myös korjata, esimerkiksi kangaspaikalla tai viedä korjattavaksi. Ne eivät ole menneet huonoksi pesussa ym. vaan ovat edelleen hyvät.

Lisäksi sukat, topit, valkoiset paidat voisin yhä edelleen ostaa ketjuliikkeistä. Ne kun kuluvat niin nopeasti, ja niitä on hyvä olla useampia. Alusvaatteet ovat sellainen ikuinen miettimisen aihe, kun tuntuu, että niitä ei hyvinä löydä. Kaikki kulahtavat heti, eivätkä kestä kunnollista konepesua. Tällä tarkoitan siis alushousuja, jotka haluaisin pestä 60 asteessa. Ehkä niitäkin löytyy kun vain etsii kunnolla.

Lopuksi

En kuitenkaan aio kokonaan lopettaa pikamuodin ostamista, mutta aion vähentää. Sitä on vaikeaa mitata, että kuinka paljon sitä pikamuotia ostaa. Mutta jos lähtisi siitä että vain tarpeeseen, eikä esim niitä neuleita. Joskus sitä vaan on ihania vaatteita esim juuri alessa, eikä meinaa voida vastustaa houkutusta ostaa.. Mutta jos pysähtyy miettimään kaksi kertaa, auttaa se varmasti asiaa.

Loppuen lopuksi en ole mikään super kova ostelija, ja kaikkia ostamiani vaatteita olen kuitenkin lopulta pitänyt. On vaan kurjaa, jos vaate menee heti pilalle, jo ensimmäisessä pesussa. Pitäisi olla tarkempi materiaalien suhteen, ettei osta sellaista helposti pilalle menevää. Välillä tuntuu, että on vaikeaa sanoa mitä tälläinen materiaali on. Joskus olen ajatellut ostavani kestävän tuotteen, joka onkin sitten mennyt heti pilalle. Ehkä tältäkin välttyisi, kun etsisi enemmän tietoa materiaaleista.

No mutta, tässä tulikin jo pohdintaa. Katsotaan mikä heinäkuun lopussa on tilanne, ja millaisilla mietteillä olen, kun en ole ostanut yhtäkään vaatetta. Tällä hetkellä en kyllä tosiaankaan tarvitse yhtään mitään! Kun kaikkea on, edes muutama kappale niin sillä pärjää.

Terkuin,

Viiva

muoti ajattelin-tanaan vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Tosi hyvä ja varmasti monelle ajankohtanen postaus!

    1. Kiitos! Joo tämä aihe on ollut kyllä ainakin itsellä mielessä jo jonkin aikaa.. Kiva että tykkäsit! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *