Onnellisuus

Olin eilen mennyt normaalisti nukkumaan, mutta vielä sängyssä maatessa tuli mieleen teema onnellisuus. Mietin itseäni tähtitaivaan alla, ja jäin pohtimaan asiaa. Onnellisuus on ihanaa. Se on sellainen tunne, että kaikki on hyvin tässä hetkessä. Ja oikeastaan pidemmälläkin tähtäimellä. Varsinkin jos miettii onnellisuutta omassa elämässä.

Onnellisuus on vaikea käsite. Se kattaa mielestäni aika laajan osan, kun siitä puhutaan. Onnellisuus on aineetonta, mutta se sitoutuu asioihin jota teemme. Entä jos antaisi sille hetkelle, jossa on merkityksen? Sanoittaisi sen, ja miettisi, mitkä asiat tässä hetkessä tuovat onnellisuutta? Esimerkiksi itselleni onnellisuutta tuottaa tässä hetkessä oma aika, kirjoittaminen ja aamukahvin juominen.

Jotenkin mieleen tuli myös se, että onnellisuus on siitä vaikeaa, koska itselle se on aina merkinnyt myös sitä, että se on häviävää. Kun on onnellinen, siihen tunteeseen ei uskalla jäädä, vaan se kestää vaan vähän aikaa. Pahimmassa skenaariossa onnellisuuden jälkeen tapahtuu jotain ”pahaa”. Jäin miettimään tätä.

Aika pitkälti onnellisuus tulee siitä olemisesta tässä hetkessä. Koska silloin voi tuntea olevansa vapaa, ja tässä ja nyt. Silloin ei myöskään ole niin paljoa murheita tai muita. Tietysti onnellisuuteen vaikuttaa myös se, että perustarpeet ovat kunnossa. Eli fyysiset tarpeet. Vasta tämän jälkeen on mahdollista huoltaa muita juttuja, kun ensin on välttämättömät asiat kunnossa.

Ehkä itsellä on välillä ollut vaikeaa elämässä, ja se että onnellisuus ei ole kestävää tulee jotenkin sitä kautta. Nyt kun asiaa miettii. Kaikki on periaatteessa hyvin, mutta vaikeitakin asioita on tapahtunut, niin ehkä se perusturvallisuus on järkkynyt. Ja sitä kautta ne perustarpeet, ja sitä kautta tulee se tunne että ”ei tämä onni kauaa kestä”.

Lisäksi vaikka lapsuuteni on ollut hyvä, myös välillä on ollut vallalla se teema, että ”onnellisuus ei kestä kauaa” ja ”pettymyksiä tulee kuitenkin”. On varottu aika paljon, ja sitä kautta onnellisuutta on pidetty jopa sellaisena asiana, jota ei pidä tavoitella. Kun ei sitä kuitenkaan ole. Tähän on ehkä osaltaan myös oppinut.

Mielestäni ja omasta kokemuksesta voi kuitenkin sanoa, että sitä onnellisuutta voi löytää silti, vaikka asiat olisivat välillä menneet huonosti. Hyviä ja positiivisia juttuja voi hakea aina, vaikka se tietysti on vaikeampaa jos esim. terveys on järkkynyt. Mutta heti kun pystyy, voi onnellisuutta etsiä.

Onnellisuus on minulle tähtitaivaan alla olemista, tähtien katselemista. Se on myös aamun kahvikuppi tai kaunis maisema. Onnellisuus on sitä, että saa olla kuka on ja miten on. Se on myös sitä, että saa nauttia ja tuntee itsensä vapaaksi. Sillä ilman tätä ihminen on aika rajoittunut.

Onnellisuutta on arjen pienet ilot, jopa arjen luksus. Sitä voi olla suihku kynttilän valossa, tai lempparisarja suklaan kera. Arjen pieni luksus tuo arkeen hienovaraista nostetta, joka parhaimmillaan piristää arkea. Sitä voisi kutsua myös itsensä hemmotteluksi. Kun on hyvä itselleen, tuo se myös osaltaan onnellisuutta.

Unelmat liittyvät myös vahvasti onnellisuuteen. Se että on mahdolisuus unelmoida, tekee usein olon jo itsessään onnelliseksi. Se että voi miettiä, mitä kaikkea kivaa on tulossa. Voi pohtia ja suunnitella tulevaa, tai sitten vaan unelmoida esim. uudesta kodista tai matkustamisesta. Unelmat voivat olla myös pienempiä, kuten unelma siitä että pääsee metsäretkelle ja saa syödä siellä hyvät eväät (tästä minä muuten unelmoin!).

Ajattelin jakaa tähän asioita, joista minä unelmoin:

Se metsäretki ja eväshetki

Kahvilan meno yksin ja omien ajatusten kanssa oleminen

Matka Belgiaan

Pitkä pyöräretki vielä tänä kesänä

Säännöllinen työ

Kirjan kirjoittaminen

Tähtitaivaan katseleminen yhdessä poikaystävän kanssa

Valokuvataiteen näyttelyssä käyminen

Välillä tekee hyvää pysähtyä miettimään, mistä sitä unelmoi. Itelläni nuo asiat ovat periaatteessa mahdollisia, mutta ne voivat olla myös tosi vaikeasti tavoitettavia. Sillä kun unelmoi, on mahdollista saavuttaa onnellisuus, ja hyvä elämä. Mielestäni tämä on aika hyvä lähtökohta onnellisuudelle. Ja sen arvostaminen mitä asioita jo on, ja mitä kaikkea elämässä on päässyt tekemään.

Ja hei, onnellisuus voi olla tässä hetkessä ilman että sitä edes miettii. Onnellisuus saattaa myös löytyä nurkan takaa, kun sitä vähiten odottaa. Usein se leijailee ympärillämme jo valmiiksi, ja kun osaamme vain katsoa, näemme kyllä sen. Ja aina ei tarvitse nähdäkään, että kyllä se on siellä silti.

Alla kuvia mökkireissulta, jossa olin onnellinen hetkessä.

 

 

 

 

 

Mistä sinä unelmoit? 🙂

Terkuin,

Viiva

hyvinvointi ajattelin-tanaan oma-elama syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *