Opettajana Aasiassa - Osa 2

Opettajana Aasiassa ensimmäisessä osassa kirjoitin siitä, miten itse päädyin opettamaan englantia ja biologiaa Vietnamiin. Nyt olisi tarkoituksena antaa vinkkejä muille ulkomailla opettamisesta haaveileville. 

Aasian ja erityisesti Kiinan, keskiluokka kasvaa hurjaa vauhtia ja vanhemmilla on yhä enemmän varaa lastensa koulutukseen. Englannin osaamista pidetään todella tärkeänä ja useat lapset ja nuoret käyvät normaalin päiväkoulun lisäksi englannin kielen tunneilla iltaisin ja viikonloppuisin. Aasiassa opetus on yleensä hyvin teoriapainotteista ja monet opettajat saattavat tuntea kieliopin todella hyvin, mutta puhuminen ja ääntäminen on heikkoa. Vanhemmat haluavatkin yleensä ulkomaalaisen opettajan opettavan lapsiaan ainakin osan englannin tunneista, jotta he oppisivat myös puhumaan kieltä sekä ääntämään oikein. Monessa koulussa ja kielikeskuksessa oppilailla on paikallinen opettaja puolet ajasta selittämässä kielioppia ja sanastoa oppilaiden omalla kielellä ja puolet ajasta ulkomaalainen opettaja, joka keskittyy ääntämiseen sekä puheen tuottamiseen. Kouluja ja kielikeskuksia on Aasiassa todella paljon ja ulkomaalaisten opettajien vaihtuvuus on melko tiheää, joten töitä on ainakin oman kokemukseni mukaan helppo löytää. 

Ennakkovaatimukset opettajaksi:

Kouluja ja kielikeskuksia on todella monen tasoisia ja kouluilla on eri vaatimukset opettajille. Myös ei-natiivipuhuja, jolla ei ole opettamiseen koulutusta tai kokemusta voi löytää töitä, mutta työ ei välttämättä ole kaikkein mielekkäintä. Tässä muutama asia, mitä koulut yleensä vaativat opettajiltaan:

- Englanti äidinkielenä. Kaikissa työnhakuilmoituksissa yleensä haetaan natiivipuhujaa, mutta siitä ei kannata säikähtää, vaan laittaa hakemusta rohkeasti. Englanti ei ole äidinkieleni, mutta siitä huolimatta minulla ei ole ollut mitään ongelmaa työnsaannissa. Työhakemuksessa kannattaa kuitenkin mainita kaikki mahdolliset pidemmät ulkomailla oleskelut ja englanniksi tehdyt opiskelut tai työt. Itse olen aina kertonut työhakemuksissa vaihto-opiskelustani Yhdysvalloissa sekä englanniksi tehdystä maisterin tutkinnosta. 

- Tutkinnot. Aasiassa tittelit ovat hyvin tärkeitä ja mikä tahansa korkeakoulututkinto nostaa heti pisteitäsi työnantajan silmissä. Kannattaa siis mainita kaikki mahdolliset tutkinnot, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä opettamasi kielen /aineen kanssa. Töitä saa ilman tutkintoakin, mutta silloin kannattaa vähintään käydä TEFL-kurssi (kts. seuraava kohta). 

- TEFL-tutkinto. Jos et ole opiskellut kielten opettamista yliopistossa, useat koulut vaativat jonkunlaisen TEFL (Teaching English as a Foreign Language)-kurssin käymistä. Itse kävin iTTT:n 120 tunnin onlinekurssin. Kurssilla opiskeltiin omaan tahtiin ja kurssin lopuksi piti valmistella tuntisuunnitelma, joka arvosteltiin. Kurssi oli mielestäni melko helppo, mutta todella hyödyllinen. Siitä sai paljon ideoita mm. tuntien suunnitteluun sekä erilaisien ongelmien ratkaisemiseen.

Harvoja opettamiani aikuisia

Viikonloppuisin ei levätä vaan opiskellaan englantia. Lapset odottavat tunnin jälkeen vanhempiaan.

Työnhaku:

Niinkuin mainitsin aikaisemmin, töitä on Aasiassa (etenkin Kiinassa ja Vietnamissa) paljon tarjolla. Vietnamissa töitä on helpoin löytää isoista kaupungeista, kuten Ho Chi Min Citystä tai Hanoista ja isoissa kaupungeissa myös palkat ovat korkeammat kuin pienemmissä kaupungeissa. Kiinassa on valtava määrä miljoonakaupunkeja ja suurin tarve opettajille on niissä isoissa kaupungeissa, joissa ei ole mitään kuuluisaa nähtävyyttä houkuttelemassa ulkomaalaisia. Jos haluat töihin johonkin turistien suosimaan aurinkoiseen merenrantakaupunkiin varaudu siiden, että töitä saattaa joutua etsimään jonkun aikaa. Harva ulkomaalainen opettaja kuitenkaan työskentelee koko elämäänsä Aasiassa, 2-3 vuotta on melko tyypillinen aika, joten vaihtuvuus on suurta. Työpaikka siis kyllä löytyy kun malttaa etsiä! Useat koulut pyrkivät löytämään uusia opettajia vanhojen opettajien kautta ja varsinaisia työpaikkailmoituksia tulee vastaan melko vähän. Oma aktiivisuus on siis hyvin tärkeää! Alla muutama vinkki työnhakuun:

- Mielestäni helpoin tapa löytää työpaikka on mennä siihen kaupunkiin, missä haluaisi työskennellä, tulostaa omia CV:itä ja avoimia hakemuksia ja jakaa niitä kouluihin. Useimmista vähänkään isommista kaupungeista Aasiassa löytyy oma ekspattiyhteisö, mikä on yleensä melko helppo löytää ja muilta ulkomaalaisilta voi saada hyviä vinkkejä työnhakuun. 

- Kannattaa liittyä kaupungin omaan (englanninkieliseen)  Facebook-ryhmään, monet koulut postaavat työnhakuilmoituksiaan näihin ryhmiin. 

- Jos kaupungilla ei ole niin väliä ja haluat löytää töitä ennen Aasiaan lähtöä, avoimia työpaikkoja löytää mm. iTTT:n sivuilta sekä eri maiden ekspattifoorumeilta. Voit myös googlailla yksittäisiä kouluja ja laittaa kouluille suoraan sähköpostia ja kysyä avoimista työpaikoista.

Englannin opettajan töitä on ylivoimaisesti helpoin löytää. Paikkoja on mm. tavallisissa päiväkouluissa, kansainvälisissä kouluissa, kielikouluissa, IELTS-training centereissä ja päiväkodeissa.  Muiden aineiden opettajien töitä on hieman haastavampi löytää, mutta niitäkin on tarjolla. Helpointa on aloittaa googlaamalla kansainvälisiä kouluja. Itse opetan biologiaa paikallisen koulun kaksikielisessäohjelmassa. 

Työelämässä:

Työpaikka hankittu ja aika aloittaa uusi työ opettajana? Nämä asiat kannattaa muistaa työt aloittaessa:

- Viisumi. Suurin osa tapaamistani ulkomaalaisista työskentelee turistiviisumilla. Koulut pystyisivät helposti hankkimaan työntekijöilleen työviisumit, mutta harva koulu haluaa sitä tehdä, sillä se tarkoittaisi suurempia kuluja verojen ja viisumikulujen vuoksi. Minäkin työskentelen 3 kuukauden turistiviisumilla. Kolmen kuukauden välein käyn Vietnamin ja Kambodian rajalla kääntymässä, jotta saan uuden viisumin Vietnamiin. Passi täyttyy pikkuhiljaa viisumeista, mutta ainakaan tähän mennessä viisumin saannin kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa. Tunnen opettajia, jotka ovat työskennelleet Vietnamissa jo useita vuosia pelkällä turistiviisumilla. Kannattaa siis kysäistä koululta, josko työviisumin saanti olisi mahdollista, mutta jos ei, niin turistiviisumillakin pärjää. 

- Siisti pukeutuminen. Opettajat ovat Aasiassa yleensä todella kunnioitettuja ja opettajien oletetaan myös pukeutuvan sen mukaan. Eri kouluissa on toki eroja, mutta ainakin Vietnamissa vähänkin paremmat koulut vaativat tiettyä pukukoodia. Miehet pukeutuvat puvun housuihin, kauluspaitaan ja kravattiin. Naiset taas pukeutuvat yleensä suoriin housuihin tai polvipituiseen hameeseen (farkkuja ei yleensä katsota hyvällä) sekä siistiin kauluspaitaan.Kengiksi käy esimerkiksi ballerinat tai korkokengät pienellä korolla. Varvasläpsyt on no-no!

Kärsivällisyys ja joustavuus. Suomalaiseen järjestelmällisyyteen tottuneella Aasialainen työelämä voi tulla suurena järkytyksenä. Asiat muuttuvat jatkuvasti, viestintä tökkii ja aikataulut eivät pidä. Minun lukujärjestykseni on muuttunut tämän lukukauden aikana jo kolme kertaa (lukukautta takana puolitoista kuukautta) ja muutokset ilmoitetaan yleensä päivää aikaisemmin. En myöskään vieläkään tiedä tarkkaa päivämäärää milloin lukukausi loppuu, enkä usko, että kukaan muukaan tietää. Kulttuurishokkiin suosittelen syvään hengittämistä sekä "no problem" hokemaa. 

Pidä huoli omista oikeuksistasi! Vaikka joustavuus onkin tärkeää, ei kannata antaa kenenkään polkea oikeuksiasi. Suomessa laki ja ammattijärjestöt huolehtivat työntekijän oikeuksista, mutta Aasiassa olet itse vastuussa, siitä että sinua kohdellaan reilusti. Vaadi työsopimusta, pidä huoli siitä että palkka tulee vähintään kuukauden välein ja tarkista aina, että se on laskettu oikein. Jos työnantaja alkaa vaatia liikaa tai ei maksa palkkoja ajallaan, kannattaa nostaa kytkintä. Työpaikkoja kyllä löytyy.

Opeta, opi ja nauti! Älä huoli, vaikka aluksi olisikin vaikeaa. Työssä oppii koko ajan paremmaksi ja kulttuurishokkikin helpottaa ajan myötä. Onnittelut hienosta valinnasta; ulkomailla työskentely on ihanaa ja valtavan opettavaista!

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua jollekin opettajan urasta haaveilevalle. Laita kommenttia, jos mieleen herää lisää kysymyksiä!

Mun tyypillinen työasu. Housut teetin räätälillä huokeaan 15 euron hintaan ja paidan ostin Saigonista. 

Kun työskentelee Vietnamissa, voi vapaapäivänä käydä retkellä vaikka tällaisissa maisemissa :)

 

Kommentit

Pimeaonni (Ei varmistettu)

Moi, hieman vanhempi tämä postaus sulla mutta löysin sattumalta tän ku googletin juurikin tuota TEFL kurssia kun ite oon kiinnostunut just Aasiaan lähdöstä ja lasten kanssa työskentelystä. Kun sä kävit tuon online kurssin niin miten kauan sulla meni sen tekoon ja millanen se sertifikaatti on? Ja oliko sulla muuta kuin online kurssi? Monessa kurssissa on että pitää tehdä 10 tuntia myös harjottelua ja en käsitä miten sekin onnistuu online kurssin kanssa :D

Kommentoi