Tết on täällä!

Vietnamissa vuosi vaihtuu ensi torstaina ja koko maa on jo täysin Tet-huumassa, niin ihanaa! Rakastan erityisesti tätä aikaa ennen vuoden vaihtumista. Kadut täyttyvät toinen toistaan upeammista kukista, koulut sulkevat ovensa ja työpaikat ja kaveriporukat järjestävät uuden vuoden juhlia. Kaikki valmistautuvat suureen juhlaan tekemällä suursiivouksen ja ostamalla kotiin valtavat määrät ruokaa ja juomaa. 

Opetin viimeiset tuntini ennen lomaa jo tiistaina, mutta loppuviikko meni nopeasti Tet-hulinoissa. Keskiviikkona koulullani järjestettiin uuden vuoden konsertti, jossa oppilaat tanssivat ja lauloivat ja ainakin tämä opettaja lähes liikuttui omien oppilaidensa lahjakkuuden edessä. Torstaina oppilaat järjestivät ruokafestivaalin, missä jokainen luokka myi valmistamiansa perinteisiä vietnamilaisia ruokia koulun pihalla. Halusin ostaa jotain jokaiselta opettamaltani luokalta, joten lähdin tapahtumasta vatsa äärimmilleen täyteen ahdettuna! Perjantaina oppilaat kävivät vielä lahjoittamassa ruokafestivaaleilla ansaitsemansa rahat paikalliseen orpokotiin ja sitten heilläkin alkoi loma. 

Nguyenin poika Xi Ngau pääsi koulusta jo kymmeneltä aamulla perjantaina, joten kävimme loman kunniaksi syömässä ja rannalla uimassa ja leikkimässä. Nha Trangin alkuvuosi on ollut todella kylmä, mutta nyt kelit ovat vihdoin lämmenneet niin, että päästiin ekaa kertaa tänä vuonna rannalle ja meillä oli niin kivaa! Illalla menimme Nguyenin kanssa kouluni järjestämiin henkilökunnan uuden vuoden juhliin. Arkena harvoin kerkeää jutella muiden opettajien ja henkilökunnan kanssa, joten on kiva että kerran vuodessa pääsee seurustelemaan työkaverien kanssa hieman rennommassa tunnelmassa. Meidän pöydässä oli hyvät keskustelut koko illan, mutta ne katkesivat kun karaoke alkoi, sillä perinteiseen vietnamilaiseen tapaan karaokea ei voi laulaa muuta kuin volumet täysillä. Siirryimmekin melko pian karaoken alkamisen jälkeen baariin jatkamaan juttua muutaman muun opettajan kanssa. 

Nyt olen siis lomalla vielä yli viikon. Lomalla olisi tarkoitus rentoutua, käydä paljon rannalla sekä valmistella loman jälkeisiä tunteja. Olen myös aloittanut vietnamin kielen opiskelun ja opettajani ei onneksi halua pitää pitkää uuden vuoden lomaa, joten tunnit jatkuvat normaalisti. Hyvä niin, sillä olen päättänyt oppia tämän käsittämättömän vaikean kielen enkä malta odottaa, että pystyn kommunikoimaan vietnamiksi esimerkiksi Nguyenin perheen kanssa. 

Jos haluat lukea lisää vietnamilaisen uuden vuoden perinteistä, niin lukaise viime vuonna näihin aikoihin kirjoittamani postaukset:

Uuden vuoden kukkaloistoa

Tet - Vietnamilainen uuden vuoden juhla

Lomaterkuin,

Linda

 

Kommentoi