Ladataan...

Olen aina pitänyt juoksemisesta ja lenkkeilystä, mutta ennen Vietnamiin muuttoa juostut aamulenkit ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Nyt olen kuitenkin jo usean kuukauden ajan löytänyt itseni lenkkipolulta ennen aamuseitsemää monta kertaa viikossa. Mitä tapahtui? 

Vietnamilaiset heräävät yleensä todella aikaisin, sillä aamun raikkaat ja viileämmät tunnit halutaan käyttää hyödyksi, keskipäivän kuumudessa kun ei jaksa tehdä juuri mitään. Puoli seitsemältä rannalla onkin jo kova kuhina, kun Nha Trangilaiset tulevat aloittamaan päivänsä juoksemalla, uimalla, meditoimalla, tanssimalla, pelaamalla sulkapalloa tai kuntoilemalla ulkokuntosaleissa. Tämä on yksi syistä, miksi olen täällä rakastunut aamulenkkeilyyn, rannalla on niin hyvä tekemisen meininki ja ihmiset ovat niin iloisia, että siitä saa itsellekin todella paljon energiaa.

Nyt jo maaliskuussa lämpötilat kipuavat keskipäivällä 30:neen asteeseen ja kesää kohti ilmat vain lämpenevät. Keskipäivällä on siis aivan liian kuuma juoksemiseen. Aamulla ja auringonlaskun aikaan ilma on kuitenkin vielä viileämpää ja raikkaampaa ja täydellistä lenkkeilyyn. Olen käynyt välillä juoksemassa myös auringonlaskun aikaan, mutta silloin tunnelma on mielestäni hyvin erilainen verrattuna aamuun. Aamulla ihmiset hymyilevät ja kannustavat toisiaan, mitä ei juurikaan tapahdu illalla, minulle tuntemattomasta syystä. 

Pakko kuitenkin myöntää, että suurin syy aamulenkki innostukseeni on se, että herään aikaisin viemään Nguyeniä töihin joka tapauksessa. Nguyenin työt alkavat lähes joka aamu kello 6.30, joten heräämme kummatkin kuudelta. Meillä on vain yksi skootteri, joten vien Nguyenin joka aamu töihin, että pääsen hänen työpäivänsä aikana kulkemaan omiin menoihini. Nguyenin toimisto on lähellä rantaa, missä on kaupungin parhaat lenkkipolut, joten kun kerta joka tapauksessa herään aikaisin ja ajan rannalle, niin miksen samalla jäisi hetkeksi lenkkeilemään. Jos en valmiiksi heräisi aikaisin viemään Nguyeniä töihin, valitsisin luultavasti sängyn lenkkipolun sijaan paljon useampana aamuna. Tässä siis vinkki kaikille kaltaisilleni aamulenkkeilystä kiinnostuneille laiskureille: Kehitä joku pakko aikaisin heräämiseen ja liikkelle lähtemiseen! Sitten kun lenkkarit ja trikoot on vielä laitettu jo illalla valmiiksi sängyn viereen, on vaikea keksiä aamutokkurassa tekosyitä lenkin väliin jättämiseen. 

Nyt olen myös vihdoin saanut kokea sen aamulenkin tuoman energisen fiiliksen, mistä kaikki aamulenkkeilijät aina puhuvat. Ja parasta on, että se fiilis kestää koko päivän! Joskus lenkille lähtö ei millään huvittaisi, mutta viimeistään muutaman minuutin hölkkäilyn jälkeen hymy alkaa nousta kasvoille ja lenkin jälkeen on aina voittajaolo. On ihanaa, kun treeni on tehty jo aamusta ja loppupäivän voi vain nauttia energisestä olosta ja keskittyä töihin tai rentoutumiseen. 

Pilvisen aamun lenkkimaisema

Aamulla löytyy vielä vapaita rantatuoleja

Lotus square

Iloinen aamulenkkeilijä

Rannan useissa puistoissa pääsee hetkeksi pakoon suoraa auringonpaistetta

 

Ladataan...

Ladataan...

Visual Diary:n Saara kirjoitti mielenkiintoiset postaukset siitä, mitä ostaa kaupasta ja mitä saa 20 eurolla ja inspiroidun itsekin kirjoittamaan mitä me ostamme kaupasta täällä Vietnamissa. Ruokakulttuuri kun on täällä hyvin erilainen verrattuna Suomeen tai muuhun Eurooppaan. Harva vietnamilainen syö kaikkia ruokiaan tai edes joka päivä kotona. Katuruoka on täällä niin hyvää ja halpaa ja sitä on kaikkialla, että on normaalia syödä suurin osa tai jopa kaikki ateriat ulkona. Me kuitenkin tykkäämme kovasti ruuan laittamisesta ja kokkaammekin kotona aina kun sille vain löytyy aikaa.

Täällä kaikki tuoretarvikkeet ostetaan markkinoilta (pieni kadunpätkä täynnä ruokakojuja) ja ne pitää ostaa aamulla ennen kahtatoista, muuten tuoreus kärsii tai tuotteet loppuvat kesken. Lihaa, kalaa tai kasviksia ei voi myöskään ostaa valmiiksi edellisenä päivänä vaan ne tulisi valmistaa mahdollisimman pian ostamisen jälkeen. Aina kun meillä on siis vapaa aamu, käymme markkinoilla, yhdessä tai erikseen. Sieltä lähtee yleensä mukaan kasviksia, tofua, kalaa tai katkarapuja. Joskus ostamme mustekalaa, jos haluamme herkutella. Rakastan markkinoilla käymistä, parhaiden näköisten tuotteiden valitsemista ja ystävällisten markkinatätien kanssa juttelua. Meillä ei tietenkään ole yhteistä kieltä, mutta osaan jonkun verran ruokasanastoa vietnamiksi ja jotenkin aina ymmärrämme toisiamme. Jos olemme markkinoilla yhdessä, eikä ole kiire, saatamme istahtaa hetkeksi mehukojuun. Nguyen ottaa aina avokadosmoothien, kun taas minä vaihtelen mangon ja papaijan välillä. Kuvassa olevat ostokset (yrttejä, ituja, pala ananasta, kilo kalmareita ja yksi kananjalka) maksoivat noin 200 000 dongia eli noin 8 euroa. 

Nha Trangissa on paljon markkinoita, mutta jostain syystä meidän markkinoilla ei ole kovin hyvä hedelmävalikoima. Hedelmät ostetamme siis toisilta markkinoilta, aina samasta kojusta. Yleensä ostamme mangoja, dragon fruiteja (tälle ei mun mielestä ole suomenkielistä nimeä), passionhedelmiä ja appelsiineja. Hedelmien hinnat ovat kuulema nousseet kovasti muutaman viime vuoden aikana, mutta mielestäni hinnat ovat vielä ihan kohtuullisia. Kaksi kämmenenkokoista mangoa ja dragon fruitia maksaa yhteensä noin 80 000 dongia eli 3 euroa ja kilo passionhedelmiä tai appelsiinejä noin euron. 

Dragon Fruit! <3

Niinkuin kerroin aikaisemmin, asumme aivan ison ja modernin supermarketin vieressä. Kaupasta löytyy myös tuoreruokia, mutta ne ovat Nguyenin mukaan niin huonolaatuisia, että emme osta koskaan esim. kalaa tai kasviksia supermarketista. Käymme Lottemartissa kuitenkin pari kertaa viikossa ostamassa kokista, kaljaa, suklaata, juustoa, jugurttia ja kaikkia kodintarvikkeita, mitä Suomessa kävisin ostamassa Prismassa tai Citymarketissa. Lottemart on korealainen ketju, joka tuo maahan useita ulkomaalaisia merkkejä. Sieltä siis voi ostaa joitain tuotteita, kuten sveitsiläistä suklaata, hyviä juustoja ja länsimaisia keittiötarvikkeita, esimerkiksi paistilastoja, mitä ei juuri löydy muualta. Suurimmaksi osaksi syön täällä vietnamilaista ruokaa, mutta välillä on kiva tehdä jotain länsimaista vaihtelun vuoksi ja silloin Lottemart tulee yleensä avuksi.  Joitain itsestäänselviä tuotteita, kuten vehnäjauhoja, en kuitenkaan löytänyt Lottemartista tai muista supermarkeiteista. Lettuja varten pitikin käydä erillisessä leivontakaupassa ostamassa jauhoja. :D

Alla kuva meidän tyypillisestä jääkaapin sisällöstä. Juustoa, jugurttia, limsaa, kaljaa ja vettä. Myös suklaat ja suolakeksit pitää säilyttää jääkapissa, koska jääkapin ulkopuolella muurahaisarmeija hyökkäisi välittömästi niiden kimppuun. Tuontituotteet, kuten se sveitsiläinen suklaa ja oikeat juustot ovat lähes Suomen hintatasoa tai jopa kalliimpia, mutta kaikki Vietnamissa tehdyt tuotteet ovat todella halpoja. Yllätyksekseni Vietnamilainen jugurtti on todella hyvää ja syönkin sitä lähes joka aamu. Se on myös todella edullista, neljän purkin pakkaus maksaa 6000 dongia eli noin 25 senttiä. Harmikseni tätä herkkua kuitenkin myydään vain desin purkkeihin yksittäispakattuina, joten roskaa tulee paljon. 

Meidän pikkiriikkinen jääkaappi, alakerrassa pala kallista hollantilaista juustoa.

Vinamilkin ihanaa jugurttia, suolakeksejä, M&M:jä, tölkkejä ja pekonia 

Täällä asuessa on tottunut siihen, että kokkaamiseen shoppailuineen saa varata lähes koko aamupäivän. Markkinoilla kuluu aina paljon aikaa parasta parsakaalia valkkaillessa ja monesti joutuu käymään ensin markkinoilla, sitten jossain pikkukaupassa ja lopuksi vielä supermarketissa. Varsinaiseen kokkaaminen ei yleensä vie hirveästi aikaa, mutta kaikkien kasvisten, salaattien, yrttien ja itujen pesemiseen ja pilkkomiseen vie sitäkin enemmän. Aamupäivän uhraaminen ruualle on kuitenkin sen arvoista, kun palkaksi saa herkullista, edullista ja varmasti tuoretta ruokaa. 

Ladataan...

Ladataan...

Opettajana Aasiassa ensimmäisessä osassa kirjoitin siitä, miten itse päädyin opettamaan englantia ja biologiaa Vietnamiin. Nyt olisi tarkoituksena antaa vinkkejä muille ulkomailla opettamisesta haaveileville. 

Aasian ja erityisesti Kiinan, keskiluokka kasvaa hurjaa vauhtia ja vanhemmilla on yhä enemmän varaa lastensa koulutukseen. Englannin osaamista pidetään todella tärkeänä ja useat lapset ja nuoret käyvät normaalin päiväkoulun lisäksi englannin kielen tunneilla iltaisin ja viikonloppuisin. Aasiassa opetus on yleensä hyvin teoriapainotteista ja monet opettajat saattavat tuntea kieliopin todella hyvin, mutta puhuminen ja ääntäminen on heikkoa. Vanhemmat haluavatkin yleensä ulkomaalaisen opettajan opettavan lapsiaan ainakin osan englannin tunneista, jotta he oppisivat myös puhumaan kieltä sekä ääntämään oikein. Monessa koulussa ja kielikeskuksessa oppilailla on paikallinen opettaja puolet ajasta selittämässä kielioppia ja sanastoa oppilaiden omalla kielellä ja puolet ajasta ulkomaalainen opettaja, joka keskittyy ääntämiseen sekä puheen tuottamiseen. Kouluja ja kielikeskuksia on Aasiassa todella paljon ja ulkomaalaisten opettajien vaihtuvuus on melko tiheää, joten töitä on ainakin oman kokemukseni mukaan helppo löytää. 

Ennakkovaatimukset opettajaksi:

Kouluja ja kielikeskuksia on todella monen tasoisia ja kouluilla on eri vaatimukset opettajille. Myös ei-natiivipuhuja, jolla ei ole opettamiseen koulutusta tai kokemusta voi löytää töitä, mutta työ ei välttämättä ole kaikkein mielekkäintä. Tässä muutama asia, mitä koulut yleensä vaativat opettajiltaan:

- Englanti äidinkielenä. Kaikissa työnhakuilmoituksissa yleensä haetaan natiivipuhujaa, mutta siitä ei kannata säikähtää, vaan laittaa hakemusta rohkeasti. Englanti ei ole äidinkieleni, mutta siitä huolimatta minulla ei ole ollut mitään ongelmaa työnsaannissa. Työhakemuksessa kannattaa kuitenkin mainita kaikki mahdolliset pidemmät ulkomailla oleskelut ja englanniksi tehdyt opiskelut tai työt. Itse olen aina kertonut työhakemuksissa vaihto-opiskelustani Yhdysvalloissa sekä englanniksi tehdystä maisterin tutkinnosta. 

- Tutkinnot. Aasiassa tittelit ovat hyvin tärkeitä ja mikä tahansa korkeakoulututkinto nostaa heti pisteitäsi työnantajan silmissä. Kannattaa siis mainita kaikki mahdolliset tutkinnot, vaikka niillä ei olisi mitään tekemistä opettamasi kielen /aineen kanssa. Töitä saa ilman tutkintoakin, mutta silloin kannattaa vähintään käydä TEFL-kurssi (kts. seuraava kohta). 

- TEFL-tutkinto. Jos et ole opiskellut kielten opettamista yliopistossa, useat koulut vaativat jonkunlaisen TEFL (Teaching English as a Foreign Language)-kurssin käymistä. Itse kävin iTTT:n 120 tunnin onlinekurssin. Kurssilla opiskeltiin omaan tahtiin ja kurssin lopuksi piti valmistella tuntisuunnitelma, joka arvosteltiin. Kurssi oli mielestäni melko helppo, mutta todella hyödyllinen. Siitä sai paljon ideoita mm. tuntien suunnitteluun sekä erilaisien ongelmien ratkaisemiseen.

Harvoja opettamiani aikuisia

Viikonloppuisin ei levätä vaan opiskellaan englantia. Lapset odottavat tunnin jälkeen vanhempiaan.

Työnhaku:

Niinkuin mainitsin aikaisemmin, töitä on Aasiassa (etenkin Kiinassa ja Vietnamissa) paljon tarjolla. Vietnamissa töitä on helpoin löytää isoista kaupungeista, kuten Ho Chi Min Citystä tai Hanoista ja isoissa kaupungeissa myös palkat ovat korkeammat kuin pienemmissä kaupungeissa. Kiinassa on valtava määrä miljoonakaupunkeja ja suurin tarve opettajille on niissä isoissa kaupungeissa, joissa ei ole mitään kuuluisaa nähtävyyttä houkuttelemassa ulkomaalaisia. Jos haluat töihin johonkin turistien suosimaan aurinkoiseen merenrantakaupunkiin varaudu siiden, että töitä saattaa joutua etsimään jonkun aikaa. Harva ulkomaalainen opettaja kuitenkaan työskentelee koko elämäänsä Aasiassa, 2-3 vuotta on melko tyypillinen aika, joten vaihtuvuus on suurta. Työpaikka siis kyllä löytyy kun malttaa etsiä! Useat koulut pyrkivät löytämään uusia opettajia vanhojen opettajien kautta ja varsinaisia työpaikkailmoituksia tulee vastaan melko vähän. Oma aktiivisuus on siis hyvin tärkeää! Alla muutama vinkki työnhakuun:

- Mielestäni helpoin tapa löytää työpaikka on mennä siihen kaupunkiin, missä haluaisi työskennellä, tulostaa omia CV:itä ja avoimia hakemuksia ja jakaa niitä kouluihin. Useimmista vähänkään isommista kaupungeista Aasiassa löytyy oma ekspattiyhteisö, mikä on yleensä melko helppo löytää ja muilta ulkomaalaisilta voi saada hyviä vinkkejä työnhakuun. 

- Kannattaa liittyä kaupungin omaan (englanninkieliseen)  Facebook-ryhmään, monet koulut postaavat työnhakuilmoituksiaan näihin ryhmiin. 

- Jos kaupungilla ei ole niin väliä ja haluat löytää töitä ennen Aasiaan lähtöä, avoimia työpaikkoja löytää mm. iTTT:n sivuilta sekä eri maiden ekspattifoorumeilta. Voit myös googlailla yksittäisiä kouluja ja laittaa kouluille suoraan sähköpostia ja kysyä avoimista työpaikoista.

Englannin opettajan töitä on ylivoimaisesti helpoin löytää. Paikkoja on mm. tavallisissa päiväkouluissa, kansainvälisissä kouluissa, kielikouluissa, IELTS-training centereissä ja päiväkodeissa.  Muiden aineiden opettajien töitä on hieman haastavampi löytää, mutta niitäkin on tarjolla. Helpointa on aloittaa googlaamalla kansainvälisiä kouluja. Itse opetan biologiaa paikallisen koulun kaksikielisessäohjelmassa. 

Työelämässä:

Työpaikka hankittu ja aika aloittaa uusi työ opettajana? Nämä asiat kannattaa muistaa työt aloittaessa:

- Viisumi. Suurin osa tapaamistani ulkomaalaisista työskentelee turistiviisumilla. Koulut pystyisivät helposti hankkimaan työntekijöilleen työviisumit, mutta harva koulu haluaa sitä tehdä, sillä se tarkoittaisi suurempia kuluja verojen ja viisumikulujen vuoksi. Minäkin työskentelen 3 kuukauden turistiviisumilla. Kolmen kuukauden välein käyn Vietnamin ja Kambodian rajalla kääntymässä, jotta saan uuden viisumin Vietnamiin. Passi täyttyy pikkuhiljaa viisumeista, mutta ainakaan tähän mennessä viisumin saannin kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa. Tunnen opettajia, jotka ovat työskennelleet Vietnamissa jo useita vuosia pelkällä turistiviisumilla. Kannattaa siis kysäistä koululta, josko työviisumin saanti olisi mahdollista, mutta jos ei, niin turistiviisumillakin pärjää. 

- Siisti pukeutuminen. Opettajat ovat Aasiassa yleensä todella kunnioitettuja ja opettajien oletetaan myös pukeutuvan sen mukaan. Eri kouluissa on toki eroja, mutta ainakin Vietnamissa vähänkin paremmat koulut vaativat tiettyä pukukoodia. Miehet pukeutuvat puvun housuihin, kauluspaitaan ja kravattiin. Naiset taas pukeutuvat yleensä suoriin housuihin tai polvipituiseen hameeseen (farkkuja ei yleensä katsota hyvällä) sekä siistiin kauluspaitaan.Kengiksi käy esimerkiksi ballerinat tai korkokengät pienellä korolla. Varvasläpsyt on no-no!

Kärsivällisyys ja joustavuus. Suomalaiseen järjestelmällisyyteen tottuneella Aasialainen työelämä voi tulla suurena järkytyksenä. Asiat muuttuvat jatkuvasti, viestintä tökkii ja aikataulut eivät pidä. Minun lukujärjestykseni on muuttunut tämän lukukauden aikana jo kolme kertaa (lukukautta takana puolitoista kuukautta) ja muutokset ilmoitetaan yleensä päivää aikaisemmin. En myöskään vieläkään tiedä tarkkaa päivämäärää milloin lukukausi loppuu, enkä usko, että kukaan muukaan tietää. Kulttuurishokkiin suosittelen syvään hengittämistä sekä "no problem" hokemaa. 

Pidä huoli omista oikeuksistasi! Vaikka joustavuus onkin tärkeää, ei kannata antaa kenenkään polkea oikeuksiasi. Suomessa laki ja ammattijärjestöt huolehtivat työntekijän oikeuksista, mutta Aasiassa olet itse vastuussa, siitä että sinua kohdellaan reilusti. Vaadi työsopimusta, pidä huoli siitä että palkka tulee vähintään kuukauden välein ja tarkista aina, että se on laskettu oikein. Jos työnantaja alkaa vaatia liikaa tai ei maksa palkkoja ajallaan, kannattaa nostaa kytkintä. Työpaikkoja kyllä löytyy.

Opeta, opi ja nauti! Älä huoli, vaikka aluksi olisikin vaikeaa. Työssä oppii koko ajan paremmaksi ja kulttuurishokkikin helpottaa ajan myötä. Onnittelut hienosta valinnasta; ulkomailla työskentely on ihanaa ja valtavan opettavaista!

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua jollekin opettajan urasta haaveilevalle. Laita kommenttia, jos mieleen herää lisää kysymyksiä!

Mun tyypillinen työasu. Housut teetin räätälillä huokeaan 15 euron hintaan ja paidan ostin Saigonista. 

Kun työskentelee Vietnamissa, voi vapaapäivänä käydä retkellä vaikka tällaisissa maisemissa :)

 

Ladataan...

Pages