Ladataan...

Saan usein kommentteja ja viestejä Vietnamin matkaa suunnittelevilta, joissa kysellään vinkkejä Vietnamiin ja erityisesti Nha Trangiin. Niinpä päätin aloittaa juttusarjan, missä jaan parhaat vinkkini Vietnamiin matkaaville. Tässä ensimmäisessä osassa käsittelen erilaisia aktiviteetteja Nha Trangissa ja lähiseuduilla. Nykyään yhä useampi länsimaasta tuleva turisti jättää Vietnamin reissullaan Nha Trangin käymättä Kiinan ja Venäjän massaturismin takia. On totta, että erityisesti kiinalaisten turistien määrä täällä on kasvanut räjähdysmäisesti ja se on muuttanut kaupunkia, mutta olen kaikesta huolimatta sitä mieltä, että Nha Trang on mielenkiintoinen matkakohde kenelle tahansa. Ensinnäkin varsinainen turistikeskus on hyvin pieni ja kun vain viitsii lähteä sen ulkopuolelle, löytää aitoa Vietnamia katuruokakojuineen ja temppeleineen. Toiseksi, Nha Trang sijaitsee upealla paikalla ja lähiseuduilta löytyy valtavasti tekemistä ja hienoja paikkoja ja uskon että täältä löytyy jokaiselle jotain. Tässä siis listaus omasta mielestäni kokemisen arvoisista paikoista Nha Trangissa:

1. Nha Trangin ranta

Hiekkarannan vieressä on kävelykatu ja puisto, missä on useita ulkoilmakuntosaleja. Rannan varressa on useita ravintoloita, joista voi vuokrata aurinkotuolin päiväksi (n. 40 000 dongia = 1,4 €) ja tilata ruokaa tai juomia suoraan rannalle. Suosikkini näistä rantaravintoloista on Louisiane, suosittelen maistamaan heidän itsepanemaansa passionhedelmäolutta!

Jos vain aamuherätys ei tunnu liian pahalta, niin suosittelen vahvasti myös käymään rannalla aamulla auringonnousun aikaan. Silloin ranta on kauneimmillaan ja voit nähdä useita paikallisia aamu-uinnilla tai -jumpalla. 

2. Long Son Pagoda

Long Son Pagoda on Nha Trangin isoin temppeli, jonka naapurissa me asumme. Temppeli on mäen juurella ja sen vierestä lähtee portaat mäen huipulle, missä istuu valkoinen 21 metrinen Gautama Buddhan patsas. Mäen huipulta on myös hyvät näköalat koko kaupunkiin. Temppelissa vierailu on ilmaista.

3. I-Resort Mud Bath

Nha Trangissa on useampi mutakylpypaikka, mutta itse olen käynyt vain I-Resortissa, joten sitä uskallan suositella. I-Resort on kylpylä, jonka erikoisuus on mineraalinen mutakylpy. Kylpylään tullessa ensin mennään omaan altaaseen, johon lasketaan kuumaa mutaa. Mudassa lillutaan noin puoli tuntia, minkä jälkeen pääsee allasalueella, mistä löytyy erilämpöisiä uima-altaita sekä hierovia suihkuja ja vesiputouksia. Iho tuntuu ihanalta mutakäsittelyn jälkeen ja kylpylässä saa helposti kulutettua puoli päivää rentoutuen. Jos lomalle sattuu pilvisempi ja viileämpi päivä, kannattaa se viettää täällä, sillä muta on todella kuumaa! Peruslippu, jolla pääsee mutakylpyyn ja muihin altaisiin maksaa 230 000 - 300 000 dongia ryhmän koosta riippuen (n. 8 - 11 €)

4. Dam market

Nha Trangin isoimmalta markkina-alueelta löytyy kaikkea! Vaikka mitään ei aikoisikaan ostaa, niin paikka on näkemisen arvoinen. Jos haluat ostaa jotain, niin muista tinkiä hinnasta! Iltapäivällä markkinoiden ulkopuolella myydään katuruokia, joita kannattaa maistaa.  

5. Long Beach

Long Beach eli vietnamiksi Bai Dai (lausutaan Bai Jai) on Nha Trangista n. 20 kilometriä etelässä sijaitseva nimensä mukaisesti pitkä ranta. Ajomatka rannalle on hieno merinäköaloineen ja long beach on rennompi ja rauhallisempi kuin Nha Trangin ranta. Rannalla on useita ravintoloita aivan vesirajassa. Oma suosikkini on The Shack, josta voi vuokrata myös paddleboardeja, surffilautoja ja muita välineitä vesileikkeihin. Long beachille pääsee kätevimmin vuokraamalla skootterin, isommalla porukalla tekemällä taksikuskin kanssa sopimuksen edestakaisesta kuljetuksesta. Taksimatka long beachille ja takaisin maksaa noin 500 000 dongia (n. 18 €).

Nha Trangin ranta

Ranta auringonlaskun aikaan

Long Son Pagodan Buddhapatsas

Long Beach

6. Ba Ho vesiputoukset

Ba Ho on myös kauniin ajomatkan päässä Nha Trangista pohjoiseen. Ba Ho:ssa kävellään kivikkoista polkua vuorilta tulevan joen vierellä vesiputoukselle asti. Polku on vaikeakulkuinen, joten kannattaa valita hyvät kengät jalkaan! Joessa voi myös uida ja siihen voi hyppiä kallioilta. Todella kaunis paikka! Sisäänpääsy alueelle maksaa 50 000 dongia / henkilö (alle 2 €). Tännekin pääsee taksilla tai vuokraamalla skootterin. 

7. Sukeltaminen tai snorklaus Mun saaren mertensuojelualueella

Mun saari on suojeltu alue n. 45 minuutin venematkan päässä Nha Trangin satamasta. Sukelluspaikat täällä kalpenevat ehkä Filippiinien ja Indonesian rinnalla, mutta Mun saari on silti mielestäni kokemisen arvoinen. Maisemat matkalla saarella on hieno ja sukeltaessa tai snorklatessa pääsee näkemään esim. hienoja koralleja, riuttakaloja ja barracudaparvia. Oma suosikkisaittini on Madonna Rock, johon pääsee maaliskuusta lokakuuhun. Siellä on pieniä luolia, joiden läpi pääsee sukeltamaan. Nha Trangissa on todella monta eri sukellusliikettä ja retkeä varatessa kannattaa ottaa selvää minkälaisesta puljusta on kyse. Jotkut firmat esim. tekevät lähinnä vain kiinalaisten sukelluskokeiluja ja harvalla työntekijällä on varsinaista ammattitason sukelluskoulutusta. Nguyen työskentelee Angel Dive nimisessä liikkeessä, jonka kaikki työntekijät ovat koulutettuja ja englanninkielentaitoisia ammattilaisia ja asiakaskunta suurimmaksi osaksi länsimaista. Puolipäiväretki kahdella sukelluksella maksaa Angel Divessa  60 dollaria sisältäen matkat, varusteet, oppaan ja lounaan. Ensikertalaisten sukelluskokeilu on 80 dollaria ja snorkalausretki 25 dollaria. 

8. Maaseutu

Nha Trangia ympäröi upea maaseutu vuorineen, riisipeltoineen ja vesibuffeleineen. Lyhyen ajomatkan päässä on myös muita kauniita temppeleitä ja luonnonsuojelualueita, jotka eivät juurikaan ole turistien tiedossa. Jos päiväretki Nha Trangin maaseudulle kiinnostaa, niin minuun voi olla blogin kautta yhteydessä. 

+ Vinpearl Land

Nha Trangissa käydessä ei voi olla huomaamatta VinPearl Landia, joka sijaitsee saarella aivan Nha Trangin edustalla. Vinpearl on valtava huvipuisto, jossa on mm. vesipuisto, eläintarha, vuoristoratoja, akvaario sekä delfiini-, hylje- ja merenneitoesityksiä. Päivälippu alueelle maksaa n. 800 000 dongia (alle 30 €). En ole itse vielä käynyt täällä, mutta etenkin monet lapsiperheet ovat kehuneet paikkaa. 

Ba Ho

Mun-saari

Pieni luonnonsuojelualue Nha Trangin maaseudulla

Riisipeltoa

Ladataan...

Ladataan...

Vietnamissa vuosi vaihtuu ensi torstaina ja koko maa on jo täysin Tet-huumassa, niin ihanaa! Rakastan erityisesti tätä aikaa ennen vuoden vaihtumista. Kadut täyttyvät toinen toistaan upeammista kukista, koulut sulkevat ovensa ja työpaikat ja kaveriporukat järjestävät uuden vuoden juhlia. Kaikki valmistautuvat suureen juhlaan tekemällä suursiivouksen ja ostamalla kotiin valtavat määrät ruokaa ja juomaa. 

Opetin viimeiset tuntini ennen lomaa jo tiistaina, mutta loppuviikko meni nopeasti Tet-hulinoissa. Keskiviikkona koulullani järjestettiin uuden vuoden konsertti, jossa oppilaat tanssivat ja lauloivat ja ainakin tämä opettaja lähes liikuttui omien oppilaidensa lahjakkuuden edessä. Torstaina oppilaat järjestivät ruokafestivaalin, missä jokainen luokka myi valmistamiansa perinteisiä vietnamilaisia ruokia koulun pihalla. Halusin ostaa jotain jokaiselta opettamaltani luokalta, joten lähdin tapahtumasta vatsa äärimmilleen täyteen ahdettuna! Perjantaina oppilaat kävivät vielä lahjoittamassa ruokafestivaaleilla ansaitsemansa rahat paikalliseen orpokotiin ja sitten heilläkin alkoi loma. 

Nguyenin poika Xi Ngau pääsi koulusta jo kymmeneltä aamulla perjantaina, joten kävimme loman kunniaksi syömässä ja rannalla uimassa ja leikkimässä. Nha Trangin alkuvuosi on ollut todella kylmä, mutta nyt kelit ovat vihdoin lämmenneet niin, että päästiin ekaa kertaa tänä vuonna rannalle ja meillä oli niin kivaa! Illalla menimme Nguyenin kanssa kouluni järjestämiin henkilökunnan uuden vuoden juhliin. Arkena harvoin kerkeää jutella muiden opettajien ja henkilökunnan kanssa, joten on kiva että kerran vuodessa pääsee seurustelemaan työkaverien kanssa hieman rennommassa tunnelmassa. Meidän pöydässä oli hyvät keskustelut koko illan, mutta ne katkesivat kun karaoke alkoi, sillä perinteiseen vietnamilaiseen tapaan karaokea ei voi laulaa muuta kuin volumet täysillä. Siirryimmekin melko pian karaoken alkamisen jälkeen baariin jatkamaan juttua muutaman muun opettajan kanssa. 

Nyt olen siis lomalla vielä yli viikon. Lomalla olisi tarkoitus rentoutua, käydä paljon rannalla sekä valmistella loman jälkeisiä tunteja. Olen myös aloittanut vietnamin kielen opiskelun ja opettajani ei onneksi halua pitää pitkää uuden vuoden lomaa, joten tunnit jatkuvat normaalisti. Hyvä niin, sillä olen päättänyt oppia tämän käsittämättömän vaikean kielen enkä malta odottaa, että pystyn kommunikoimaan vietnamiksi esimerkiksi Nguyenin perheen kanssa. 

Jos haluat lukea lisää vietnamilaisen uuden vuoden perinteistä, niin lukaise viime vuonna näihin aikoihin kirjoittamani postaukset:

Uuden vuoden kukkaloistoa

Tet - Vietnamilainen uuden vuoden juhla

Lomaterkuin,

Linda

 

Ladataan...