books i read 2015 – 5+1 hauskaa naiskirjailijan teosta

Sunday Blondie

Kirjojen lukeminen on kenties pitkäaikaisin harrastukseni.

Harvoin lukemista tulee tosin laskettua harrastukseksi – kirjat kun ovat olleet aina luonnollinen osa arkeani. Erityisen kiitollinen olen lukuinnostuksestani perheelleni, josta jokainen on ollut aina kova lukemaan ja suosittelemaan kirjoja toisilleen.

Lapsena luin paljon erilaisia tyttökirjasarjoja. Päälimmäisenä mieleeni muistuvat aina Baby Sitters Club ja Pikkunaiset, joista molempien kirjat luin ahmien. Sittemmin kuvioihin tulivat Harry Potterit sekä muut fantasiakirjat, niin suomalaiset kuin englanninkieliset teokset. Aku Ankan sarjakuvalehtiä ja -kirjoja kulutin aktiivisesti etenkin ala-asteikäisenä, joskin rakastan edelleen Don Rosan taidokkaita ankkapiirroksia.

Nykyään pyrin lukemaan paljon englanninkielistä kirjallisuutta, jotta kielikorvani kehittyisi. Lisäksi haluan lukea etenkin naisten kirjoittamaa kirjallisuutta – Siri Hustvedt ja Zadie Smith ovat suosikkikirjailijoitani. Mikäli minun pitäisi valita yksi kaikkien aikojen hienoimmista kirjoista, olisi se todennäköisesti Hustvedtin What I Loved. Teoksessa on jotakin kaunista ja aitoa, joka muutti lähtemättömästi tapaani havainnoida omaa ympäristöäni.

Tavoitteenani on, että lukisin yhden kirjan joka kuukausi. Yleensä kirjoja tulee kuitenkin luettua enemmänkin – loma-aikoina panostan siihen, että annan aikaa lukemiselle. Viime vuonna ehdin lukea 17 kirjaa. Ilokseni suurin osa lukemistani kirjoista oli aivonystyröitä herätteleviä, hauskoja, opettavaisia, joskin lähes poikkeuksetta fiktiivisiä.

Halusin poimia myös teille vuoden 2015 kirjalistaltani viisi kiinnostavaa naiskirjailijan kirjoittamaa teosta sekä yhden extrasuosikin. S'il vous plaît!

1. Lena Dunham  Not That Kind of Girl

Dunhamin lokakuussa 2014 julkaisema esikoisteos Not That Kind of Girl oli ensimmäinen kirja, jolla aloitin uuden vuoden 2015. Omaelämäkerrallinen kirja muistuttaa kokonaisuudessaan erehdyttävästi Girls-televisiosarjaa, mikä osoittaa, että monet sarjan kohtauksista on vedetty suoraan Dunhamin elämästä. Kirjassa Dunham käy lävitse nuoruusvuosiaan, muistojaan ja ajatuksiaan nuorena naisena olemisesta. Ennen kaikkea hauska ja viihdyttävä teos, joka avaa Dunhamin humoristista mielensisäistä maailmaa.

2. Dorian Gay  The Bad Feminist

Yksi jos toinenkin meistä saattaa miettiä usein, mitä feminismi on – ja mikä tärkeintä, minkälainen on oikea feministi. Gayn kirja tarjoaa synninpäästön kaikille vakaumustaan, tuntemuksiaan tai ajatuksiaan epäileville: jokainen feministi on erilainen, aivan kuten jokainen ihminenkin. On ok tanssia sukupuolittunutta sanomaa laulavien popparien tahtiin ihan vain siksi, että biisit ovat hyviä. On täysin ok jättää ihokarvansa ajelematta, mutta myös ajella ne. Gayn kirja tarjoaa raikkaan tuulahduksen feministisestä ajattelusta.

3. Caitlin Moran  How to Build a Girl

Moranin vuonna 2011 ilmestynyt kirja How to Be a Woman ja sen mukanaan tuomat ajatukset naisena olemisesta saivat minut purskahtelemaan nauruun. Henkilökohtaisessa teoksessa Moran käy lävitse omaa historiaansa ja kertoo samalla seikkaperäisesti naiseuden mysteereitä. Odotukseni Moranin fiktiivisen How to Build a Girl -kirjan suhteen olivatkin kohtalaisen korkealla, sillä edellisestä kirjasta oli jäänyt hyvä maku. How to Build a Girl onkin viihdyttävä, joskin kovin samanlainen kuin Moranin aiempi teos: vaikka kirja kertookin fiktiivisesti nuoresta, musiikkilehteen töihin päätyvästä tytöstä, on selvää, että kirja kertoo pohjimmiltaan täysin Moranista. Kirja onkin ennen kaikkea hauska kurkistus teini-ikäisen Moranin ajatusmaailmaan.

4. Miranda July  The First Bad Man

Tilasin Julyn kirjan sattumanvaraisesti Book Depositorysta, sillä kaipasin luettavakseni uutuuskirjaa. Julyn kirjaa kuvaa kenties parhaiten kannessa olevan Stylist-lehden arvio: "The First Bad Man is not like other books... It's weird. In the most brilliant way."

Keski-ikäinen Cheryl Glickman on tottunut elämään elämäänsä yksin omissa kuvioissaan. Arki pyörii psykosomaattisten oireiden ja kodin järjestyksessä pitämisen ympärillä sekä Phillip Bettleheim -nimisestä miehestä unelmoiden. Eräänä päivänä Cherylin elämään astuu kuitenkin nuori nainen, joka kaikessa kauneudessaan ja väkivaltaisuudessaan muuttaa hänen elämänsä. Lukijan on mahdotonta etukäteen aavistaa, kuinka erikoiseksi näiden kahden naisen välinen suhde muodostuu, ja juuri siinä onkin kirjan koukku. Kirja on arvaamaton ja häiritsevä, mutta kaikessa omituisuudessaan kerta kaikkisen mukaansatempaava. 

5. Siri Hustvedt  The Blindfold

Rakastan Siri Hustvedtin kirjoja: New Yorkin hiljaisia katuja, itseään etsiviä henkilöhahmoja, vaarallisen rauhallista tunnelmaa ja psykologista ulottuvuutta. Jokaisesta kirjasta voi jollakin tavoin löytää usein myös itsensä.

Vuonna 1992 julkaistu esikoisteos The Blindfold on kaikessa ahdistuneisuudessaan mukaansatempaava. Neljään osaan jaetussa kirjassa käydään lävitse kirjallisuutta yliopistossa opiskelevan Iris Veganin elämää New Yorkissa  nuoren naisen rakastumisia ja masentumisia, identiteetin kadottamista ja etsintää. Ensimerkiksi pahat migreenikohtaukset ja niistä johtuva pitkä sairaalakäynti hallusinaatioineen saavat lukijan ajoittain kiemurtelemaan säälistä. Omasta mielestäni The Blindfold ei ole Hustvedtin parhaimpia teoksia, mutta joka tapauksessa lukemisen arvoinen.

+ 1. Sheila Heti, Heidi Julavits, Leanne Shapton – Women in Clothes

Sain siskoltani jo jonkin aikaa sitten lahjaksi kirjan Women in Clothes,  joka on haastatteluihin ja kertomuksiin perustuva projekti siitä, mitä vaatteet naisille merkitsevät. Kirja kokoaa yhteen 500 sivullista yli 600 naisen ajatuksia vaatteista, tyylistä ja identiteetistä. Välillä kertomuksia värittävät myös hauskat kuvitukset, joihin on koottu naisille merkityksellisiä vaatteita ja asusteita. Tämä kirja todella saa lukijansa pohtimaan omaa tyyliään! Kaikkein hauskinta on kuitenkin huomata, miten eri tavoin naiset tyylinsä kokevat.

Muita vuonna 2015 lukeamiani kirjoja:

Jonathan Safran Foer – Extremely Loud and Incredibly Close
Kim Wong Keltner – The Dim Sum of All Things
Nura Farah – Aavikon tyttäret
Patjim Statovci – Kissani Jugoslavia
Katherine Pancol – Mimmit, osa 1
Lang Lang & David Ritz – Pitkä matka menestykseen – Lang Langin tarina
Jouko Heikura – Asemapaikka New York
Jhumpa Lahiri – Kaima
Haruki Murakami Värittömän miehen vaellusvuodet

Jussi Valtonen – He eivät tiedä mitä tekevät
Siri Hustvedt – Amerikkalainen elegia
Reetta Meriläinen – Tytön tie

Vuoden 2016 aloitin tarttumalla rakastamani Husvedtin puolison Paul Austerin Invisible -kirjaan. Tällä hetkellä lukuintoni on niin huipussaan, että toivon kirjalistani kasvavan viime vuottakin pidemmäksi. Lukuintoa myös teille, ihanaiset!

bloglovin instagram / pinterest

// 2015 was kind of a great book year. That’s why I wanted to recommend you 5+1 of my favorites, noted above. They’re all written by funny, wise women who ain’t afraid to tell things as they are. My all-time-favorite writer and book? Siri Hustvedt’s What I Loved, for now and forever.

 

 

Kommentit

Taina – Maaginen realismi

Tuli kirjoittamastasi mieleen eilen lukemani artikkeli, jossa toimittaja oli lopettanut vuodeksi valkoihoisten miesten kirjoittamien kirjojen lukemisen ja kertoi kokemuksistaan. Ehkä sinua saattaisi kiinnostaa: http://theweek.com/articles/595520/stopped-reading-white-male-authors-last-year-heres-what-learned. :)

Hanna K
Sunday Blondie

Oi, kiinnostaa todellakin! Tähän tekstiin täytyy paneutua ajan kanssa. Suurkiitos, Taina! ♡

Haluaisin lukea vaihtelevammin erimaalaisten kirjailijoiden teoksia – jostain syystä sitä tulee vain useimmiten tartuttua suomalaiseen, brittiläiseen tai amerikkalaiseen tuotantoon. Luin viime vuonna ensimmäistä kertaa Murakamia, ja rakastuin kirjailijan surralistiseen tyyliin!

Taina – Maaginen realismi

Oih, Murakami onkin ihana! Aasiasta tuntuu tulevan tällä hetkellä paljon hyvää kirjallisuutta. Harmi että siitä vain murto-osa suomennetaan, niin siihen ei koskaan pääse kunnolla tutustumaan.

Hanna K
Sunday Blondie

Se on kyllä sääli! Who knows, miten monta upeaa kirjaa on jäänyt odottamaan kääntämistään...

Mikäli jaksat/ehdit/haluat, olisi ihanaa, jos voisit suositella pari kiinnostavaa aasialaisen kirjailijan teosta! Vaikka tykkäänkin ottaa selvää uusista kirjoista, on musta myös ihanaa lukea kirjoja, jotka joku toinen on jo havainnut mainioiksi. :--)

Taina – Maaginen realismi

Hmm, kannattaa kokeilla vaikka Jhumpa Lahiria ja Yiyun Litä. Lahiri on intialais-brittiläis-amerikkalainen ja Li kiinalais-amerikkalainen. Maahanmuuttajina he ovat tietenkin vähän maailmojen välissä mutta ehkä sen takia myös hyvin lähestyttäviä. Lahirilta suosittelen lämpimästi Kaimaa, josta kirjoitinkin vähän aikaa sitten. Liltä olen ihastunut Yksinäisyyttä kalliinpaa -kirjaan.

Taina – Maaginen realismi

PS. Mulla menee muuten seuraavaksi tuo Lena Dunham lukupinoon. ;)

Hanna K
Sunday Blondie

Hei, Lahiria olen lukenutkin, ja nimenomaan Kaiman! Hyvä kun sanoit, unohdin näköjään kirjan viime vuoden listaltani :--) Tykkäsin Kaimasta kovasti, vaikka Lahirin kerrontatyyli olikin melko hidastempoista. Kirjassa on hienosti kuvailtu ajankuvaa, kuten myös ajan kulkua.

Yiyun Li onkin mulle uusi tuttavuus. Pitää tsekata tuo suosittelemasi kirja! Kuten myös lisää Lahirin tuotantoa. Kiitos kaunis! ♡

Kiti

Kiitos vinkeistä! Varsinkin tuo Lena Dunhamin kirja täytyy etsiä kirjastosta.

P.S Don Rosa on huippu!

Hanna K
Sunday Blondie

Kiva kuulla, että vinkeistä oli iloa. :--) Kannattaa lainata Dunham kotiin, nyt kirjaa näyttäisi saavan paremmin, kun ensihehkutus on laantunut!

Don Rosa on kingi. What more can I say. ☆

Ja universumi nauraa

Oiii, ihanaa. Kiitti vinkeistä, löytyi monta mielenkiintoista lukulistalle :)

Kommentoi