kahvi, jolla on tarina – master barista 2016

Sunday Blondie

*Kaupallinen yhteistyö: Coffee House ja Paulig

Taas on se aika vuodesta, kun tekisi mieli juoda jatkuvasti jotakin lämmintä. Aamulla, päivällä, illalla. Toisinaan jopa yöllä!

Arkena juon lähinnä vihreää tai valkoista teetä sellaisenaan. Viikonloppuisin herkuttelen matcha lattella, kurkumalattella tai kuumalla kaakaolla. Kahvilassa käydessäni tilaan toisinaan kofeiinittoman cappuccinon tai latten.

Vaikka en enää nykyisin kahvia kovin paljoa juokaan, rakastan tuoreen kahvin mehukasta tuoksua ja helsinkiläisten kahviloiden tunnelmaa. Toiset kahvilat ovat täynnä elämää, hälinää ja kahvikuppien kilinää. Toiset taasen ovat unenomaisen rauhallisia, sellaisia, joiden hiljaisuutta rikkovat vain kahvikoneen pihahdukset ja ulko-oven kolahdus.

Tiistaina pääsin seuraamaan läheltä, minkälaista tarkkuutta hyvän kahvin valmistus vaatii, kun osallistuin Pauligin ja Coffee Housen järjestämään Master Barista -kisaan bloggaajatuomariston jäsenenä. Coffee House -baristat kisaavat vuosittain Pauligilla parhaan Coffee House Master Baristan tittelistä. Jokaisen kilpailijan tulee valmistaa kaksi cappuccinoa, kaksi café lattea sekä kaksi signaturejuomaa. Itse odotin etenkin baristojen omien juomien testaamista, sillä uusien ideoiden joukosta voi löytyä aina muutama timanttinen tuote.

Pauligin ja Coffee Housen asiantuntijoista koostuva tuomaristo arvioi juomien teknistä valmistusta, työpisteen hallintaa, asiakaspalvelutaitoja sekä makua, laatua, visuaalisuutta ja signaturejuoman kaupallisuutta.

Bloggaajaraati puolestaan keskittyi arvioimaan kilpailijoiden esiintymistaitoa, juomien visuaalisuutta sekä houkuttelevuutta myyntituotteena. Baristojen valmistamia kahvijuomia tuomaroivat kanssani Cocoa Etsimässä -blogin Arna, Beach House Kitchen -blogin Heli-Hannele sekä La Petite Princesse -blogin Elisa. Kasassa oli tiukka raati, jonka valinta omaksi suosikiksi osoittautui lopulta yllättävän vaikeaksi!

Viime vuonna Coffee Housen kahviloissa valmistettiin 1,3 miljoonaa annosta suodatinkahvia ja yli 800 000 kuppia erikoiskahvia. Se on niin valtava määrä, että sitä on jo vaikeaa hahmottaa!

Suurin osa Coffee Housen kahvilatyöntekijöistä on käynyt barista-valmennuksen eli he ovat kahvialan ammattilaisia. Barista-valmennus varmistaa myös sen, että barista onnistuu jokaisella kerralla valmistamaan tasalaatuisen erikoiskahvin. Näin kahvia ei mene hukkaan, ja asiakas voi olla aina tyytyväinen saamaansa tuotteeseen.

Päivän aikana sain valtavasti lisää tietoa siitä, miten paljon Coffee House -kahviloissa kiinnitetään huomiota kahvin ja pakkausten ympäristöystävällisyyteen. Erikoiskahvit valmistetaan aina UTZ-vastuullisuussertifikaatin saaneesta, Pauligin kehittämästä Momento-espressosta, joka jauhetaan paikan päällä. Kahviloiden mukaan otettavat astiat ovat biohajoavia, ja mukien pahviosat sekä kannet ovat täysin maatuvia. Pienillä teoilla on iso merkitys: varsinkin, kun on kyse firmasta, joka valmistaa vuosittain pari miljoonaa kahviannosta.

Oli hauskaa huomata, miten eri tavalla jokainen valmisti omat cappuccinonsa ja lattensa. Ja mitä tulee signaturejuomiin, löytyi niiden joukosta jokaiseen makuun sopivia tuotteita: kanelilattea, vadelmasuklaa mochaa, korvapuustilattea, keksilattea, mansikkaeskimolattea, tiramisu mochaa. Oma suosikkini oli huumaavan tuoksuinen korvapuustilatte, jossa makeus ei peittänyt liiaksi kahvin aromeita alleen.

Kisapäivän jälkeen bloggaajat pääsivät vielä kokeilemaan kahvinvalmistusta. Manuaalikäyttöinen kahvikone osoittautui yllättävän hankalaksi, sillä meidän tuli aluksi opetella arvioimaan, kuinka hienoksi kahvi tulee jauhaa ja kuinka kauan kahvin tulee tippua, jotta onnistuu valmistamaan oikeanlaisen espresson! Kahvikoulun jälkeen arvostukseni baristojen ammattitaitoa kohtaan kasvoi entisestään. Kahvin valmistus on tarkkaa työtä!

Kuka voitti lopulta kisan, kenen signaturejuoma oli kokonaisuudessaan kiinnostavin? Vuoden 2016 Coffee House Master Baristaksi valittiin Hämeenlinnassa työskentelevä vuoropäällikkö Teemu Asikainen, joka sulatti kaikkien sydämet tiramisu mocha -juomallaan (kuva nro 10). Teemu toi mukanaan kisapaikalle kuvan isovanhemmistaan ja kertoi ensimmäisestä kahvimuistostaan: miten kahvinjuonti oli ollut ihana, yhteinen hetki oman isoisän kanssa. Tiramisu mocha oli kokonaisuudessaan suorastaan syntisen herkullinen paketti.

Me bloggaajat valitsimme suosikiksemme porilaisen Liisa Heinäahon mansikkaeskimolatten (kuva nro 8), jota kuvaavat mielestäni parhaiten nämä kaksi sanaa: suloinen ja instagrammable. Liisa oli kehittänyt juomansa etenkin Porin Coffee Housen nuorekasta asiakaskuntaa ajatellen. Mielestämme lopputulos oli hauska sekä maukas.

Onnea voittajille sekä iso kiitos kaikille kisan osallistujille hauskasta päivästä! ♡ Kisan voittanut Teemu pääsee keväällä tutustumaan Kööpenhaminan kahvilakulttuuriin. Vastaavanlaista matkaa voisin harkita itsekin!

Psst! Jos olet kahvihifistelijä ja haluaisit kehittää taitojasi joko omaksi iloksesi tai ammattia varten, kurkkaa Paulig Barista Instituutin sivut. Barista Instituutti järjestää Paulig Kulmassa kursseja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin baristoille. 

bloglovin / instagram / pinterest / snapchat @hannakarppa

Kommentoi