kashmirneuleita rakkaudella – vierailulla arela storessa

Sunday Blondie

Tapasin muutama viikko sitten Arelan suunnittelijan Anni Arelan vaatemerkin Uudenmaankadun liikkeessä ja sain samalla mahtavan tilaisuuden tutustua yrityksen toimintaan sekä tulevaan kevät-kesä-mallistoon.

Kashmir- ja puuvillavaatteisiin keskittynyt Arela sai alkunsa vuonna 2006, kun Arelalizza aloitti toimintansa. Vuonna 2014 Arelalizza muutti nimensä Arelaksi, ja merkistä tuli Maija Arelan sekä hänen tyttäriensä Annin ja Viivin pyörittämä perheyritys. Maija vastaa tuotteiden värimaailmasta, Anni suunnittelusta ja Viivi mediasuhteista.

Arelan vaatteiden leikkaukset ovat selkeitä ja materiaalit laadukkaita. Anni kertoo haluavansa suunnitella vaatteita, jotka ovat yksinkertaisen kauniita ja aikaa kestäviä. Suunnittelun keskiössä on suomalainen nainen.

”Viivi on tosi pieni ja tyttömäinen, minä aika normaali, kenties trenditietoisempi ammattini puolesta – tykkään muutella tyyliäni. Äiti taas on isompi ja vanhempi, taiteellisempi. Yritämme tehdä aina vaatteita meille kaikille, sillä asiakkaamme ovat todella samanlaisia kuin me”, Anni kiteyttää Arelan suunnittelufilosofiaa.

Annin mukaan Arelassa tehdään vaatteita pienissä erissä, jolloin tehtaatkin joudutaan valitsemaan sen mukaan, kuka viitsii tehdä yrityksen toivomia minimimääriä. Hintataso on pyritty pitämään kohtuullisena, mikä tosin on hankalaa laadukkaan kashmirvillan korkean hinnan vuoksi.

”Hintaa tulee helposti, kun kashmirlanka maksaa 150 dollaria kilolta, ja yksi pusero painaa 300 grammaa. Siinä menee jo 50 dollaria pelkkään lankaan”, Anni sanoo.

Tällä hetkellä suurin osa Arelan neuleista valmistetaan Nepalissa, joskin esimerkiksi syysmalliston 2015 merinovillaneuleet on valmistettu Kiinassa. Annin kokemuksen mukaan juuri Kiina on taitavin merinovillan käsittelijä, sillä paikallisilla on loistava ammattitaito sekä nykyaikaiset koneet, joilla pystyy tuottamaan teknisesti hankalampiakin tuotteita.

Arelan tuotteiden kashmirvilla saadaan Kiinassa, Intiassa sekä Mongoliassa laiduntavilta vuohilta. Sitten seuraa tieto, joka yllätti itseni täysin: yhteen neuleeseen kuluu peräti 3–4 vuohen villa. Koska lampaita on rajattu määrä, tuotantoa ei ole mahdollista tehostaa.

Kashmirlangan valmistuskin on oma prosessinsa. Annin mukaan vuohesta kammataan ensin kevyt ja ohut alusvilla, jonka jälkeen siitä erotellaan käsin karhea päällysvilla. Toimenpiteestä jää jäljelle vain pehmeä karva, josta kasmirlanka valmistetaan.

Pisimmät kuidut ovat laadukkaimpia, sillä ne kestävät parhaiten käyttöä. Lyhyttä kuitua voidaan sekoittaa muihin materiaaleihin, mutta se nukkaantuu ja kuluu helposti puhki.

Arelan vaatteiden design on yksinkertaista, jolloin se Annin mukaan sulahtaa helposti kunkin omaan tyyliin. Kengät, korut ja laukut tekevät vaatteista kantajansa näköisen. Arelan vaatteissa tärkeää on myös se, että samoja vaattekappaleita voi käyttää niin arkena kuin juhlassa.

”Mulla on esimerkiksi meidän tavallinen o-aukkoinen kashmirneule vaaleanharmaana. Olen nukkunut se päällä, käyttänyt sitä juhlissa hameen ja korkokenkien kanssa, ja pidän neuletta suurimman osan ajasta töissä. Yksi paita menee mihin vain”, Anni sanoo.

Kevät-kesä-mallisto koostuu murretuista väreistä, mikä ei ole aina kesävaatteille ominaista. Materiaalien puolesta mallistosta löytyy esimerkiksi kashmiria ja puuvillaa yhdistäviä mekkoja sekä hauskoja puuvillaisia ”reikävaatteita”, joista näkyy läpi.

”Ajattelin, että ne olisivat aivan liian kreisejä, mutta ne ovatkin olleet mediaa kiinnostavimmat, trendikkäät. Periaatteessa pyrimme ajattomaan suunnitteluun, mutta mielestäni on tärkeää olla skarppi, ettei mene tylsäksi”, Anni pohtii.

Kevät-kesä-mallisto tulee Arelan kauppoihin helmikuussa, joskin samaan aikaan on yhä myynnissä talven mallistoa. Ensimmäisenä myyntiin tulevat neuleet, myöhemmin reiälliset puuvillavaatteet. Annin mielestä vaatteiden myyntiä on hyvä porrastaa.

”Me ei tykätä tukea sitä kiertoa, että sulla on yhtäkkiä kylmimpänä aikana helmikuussa vain reikähousuja tarjolla.”

Juttutuokion päätteeksi hypistelimme vielä syksyn mallistoa kaupan puolella. Omasta mielestäni Arelan tuotteiden laatu on käsinkosketeltavaa: kashmirneuleet ovat suloisen pehmeitä, sileitä ja ohuita. Annin mukaan hyvä kashmir kestää paitsi aikaa, myös arjen kolhuja – hän on saanut puhdistettua neuleelle kaatuneen punaviinin kostutetulla paperilla. Rasvapintainen kashmirvilla kun ei imaise nestettä heti sisäänsä.

Some day. Vaikka 200–300 euroa kuulostaa kivuliaalta hinnalta neuleesta tai neulemekosta, olen vielä jonain päivänä sen valmis maksamaan, kun eteen sattuu täydellinen vaatekappale. Ensikosketuksen jälkeen näitä kashmirneuleita on nimittäin vaikea unohtaa. ♡

Arela Store
Uudenmaankatu 26
Ma–pe 11–18, la 11–16

bloglovin instagram / pinterest

// Couple of weeks ago I got a great chance to visit Arela Store on Uudenmaankatu and meet the designer Anni Arela behind the Finnish brand. Arela uses high-quality natural materials such as cashmere and cotton to create beautiful, minimalistic and functional clothing. Once you’ve touched their softest cashmere knits, you can’t go on without getting one. Or at least dreaming about it.

Kommentit

Nata - White Trash Disease

aah nämä ovat niin ihania! on pitänyt mennä käymään ikuisuuden, mutta aukiolot ovat toisella puolella kaupunkia toimistoaikaan työskentelevälle lähes mahdottomia. noh, kohta koittaa työmuutto keskustaan, sitten viimeistään :) kiitos hyvästä postauksesta!

Hanna K
Sunday Blondie

No voi, toivottavasti pääset pian hypistelemään Arelan neuleita! Tämän syksyn mallistossa on superihania värejä – ylläolevista kuvista löytyvätkin kaikki omat suosikkini. Etenkin pilkullisilla neuleissa oli hauskaa kasarifiilistä.

Voisin ihan hyvin viettää koko loppuelämäni yhden ison kashmirneuleen syleilyssä :--D Kiitos kommentistasi, ihana! ♡

Kommentoi