pieni matkaopas lissaboniin – kurkistus azulejo-kaakeleiden kaupunkiin

Sunday Blondie

Reilu kuukausi siinä meni, mutta olen viimeinkin onnistunut kasaamaan teille pienen Lissabonin oppaan syyskuun alussa tekemämme matkan pohjalta. Jes!

Sain idean vinkkipostauksesta, kun yritin ennen matkaamme etsiä erinäisiltä verkkosivuilta ja blogeista hyviä matkavinkkejä Portugalin pääkaupunkiin. Niitä löytyi kuitenkin harmillisen vähän – hyödyllisimmäksi koin Anna Pöysän Mondolle kirjoittaman Lissabonin parhaat -artikkelin.

En yritä käydä lävitse Lissabonia viimeistä piirtoa myöten, vaan tarjoan oman, neljän päivän aikana luomani näkökulman kaupunkiin. Syyskuu oli mitä mainiointa aikaa matkustaa Lissaboniin, sillä kaupungin kadut olivat jo rauhoittuneet kesän pahimmasta turistiruuhkasta. Vaikka poikaystäväni lissabonilainen tuttava oli kehottanut pakkaamaan mukaan lämpimät takit, aurinko paistoi koko lomamme ajan, ja kävelimme ympäri kaupunkia shortsit ja t-paidat päällämme.

Matka oli kaikkinensa täydellinen. Lissabon on loistava kohde romanttiselle lomamatkalle kapeine kujineen ja tunnelmallisine ravintoloineen. Pitkä viikonloppu riittää jo erinomaisesti pieneen arjesta irtautumiseen.

LIIKU

Lissabon on kokonaisuudessaan niin kompakti, että kaupungissa on helpointa kulkea jalan. Itse kierrän kaupunkeja aina mieluiten kävellen, sillä silloin pääsee näkemään läheltä paikallisten elämää sekä aina halutessaan poikkeamaan kiinnostavalta näyttävään kahvilaan tai putiikkiin.

Jos haluat kuitenkin matkata hieman kauemmas ydinkeskustasta, ovat metro, ratikka ja juna kätevä tapa kulkea paikasta toiseen. Lippujen hinnat vaihtelevat määränpäästä ja matkan pituudesta riippuen. Esimerkiksi lentokentälle kannattaa ehdottomasti ottaa metro: yhden suunnan lippu kustantaa vaivaiset pari euroa. Taksi lentokentältä keskustaan maksaa puolestaan noin 30–40 euroa. (EDIT: Useita kertoja Lissabonissa matkustaneiden mukaan taksin lentokentältä keskustaan tulisi maksaa noin kymmenen euroa. Jouduimme siis törkeän huijauksen kohteeksi! So watch out.)

MAJOITU

Pienimmällä mahdollisella budjetilla matkaavien kannattaa tsekata Airbnb ja kaupungin hostellit, joita tuntui olevan Lissabonissa mukavasti. Me halusimme kuitenkin yöpyä hotellissa, mieluiten aivan keskustan ytimessä ja edullisesti. Päädyimme varaamaan neljä yötä keskustan Rua Garretilla sijaitsevaan Hotel Borges Chiadoon, kolmen tähden hotelliin, joka kustansi yhteensä 300 euroa.

Hotelli oli perussiisti, huone yöllä säkkipimeä ja ilmastointi erinomainen. Saimmekin lomallamme mitä mainioimmat unet! Aamiainen oli vaatimaton mutta monipuolinen, perustarpeet täysin tyydyttävä: tarjolla oli leipää, lisukkeita, muutama lämmin ruokalaji, jogurttia ja hedelmiä. Kuten Etelä-Euroopan maissa ylipäätään, Lissabonissa on turha haaveilla ruisleivästä.

SYÖ

Lissabonin pienet kadut ovat täynnä mahtavia ravintoloita, jotka tarjoavat herkullisia ruokalajeja huomattavasti edullisempaan hintaan kuin Suomessa. Joukosta löytyy kuitenkin valitettavan paljon myös tylsiä turistiravintoloita, joten viritä antennisi ja kierrä kaukaa yli-innokkaat sisäänheittäjät sekä sadalla eri kielellä varustetut menut.

Lissabonissa kannattaa ottaa kaikki ilo irti tapaksista, merenelävistä, hyvästä paikallisesta viinistä ja suussasulavasta jäätelöstä. Etenkin Rossio-aukion lähistöllä on useita ravintoloiden täyttämiä katuja, jotka ovat suosittuja turistien keskuudessa. Baixan sivukaduilta sen sijaan voi löytää pienempiä ja tunnelmallisempia paikallisten suosimia kuppiloita.

Carmo. Saavuimme hotellillemme kello kymmeneltä illalla, joten emme jaksaneet kuluttaa ensimmäisenä iltana liikaa energiaa hyvän ruokapaikan etsimiseen. Kävi kuitenkin tuuri – hotellin kulmalla olleelta Largo do Carmolta löytynyt ravintola Carmo osoittautui mitä mahtavimmaksi illalliskohteeksi! Nautimme ilallisen Lissabonin piemenevässä yössä kadulle kannetussa pienessä puisessa pöydässä, kynttilän ja katulamppujen valossa. Tarjoilija hulautti kysymättä lasiini 30 senttilitraa punaviiniä, joka maksoi huikeat kolme euroa. Herkullinen sienirisottokin kustansi vain kaksitoista euroa. Kyllä, Lissabonin ravintoloissa hinnat ovat todella kohdillaan!

Pastéis de Belém. Belemin kaupunginosassa sijaitseva, 1800-luvulla perustettu Pastéis de Belém -kahvila on yksi Lissabonin must see -kohteista. Mistä tahansa Lissabonissa saa nimittäin pasteis de nata -nimellä kulkevia leivoksia, mutta vain Pastéis de Belém tarjoaa aitoja ja alkuperäisiä pastéis de belem -vaniljaleivoksia. Kermaa ja kananmunankeltuaisia sisältävän, aavistuksen lämpimän leivoksen maku on suloisen lempeä.

Casa da India. Keskustan Rua da Loretolla sijaitseva pikkuravintola näyttää ulkoapäin aavistuksen epäilyttävältä pikaruokaravintolalta, johon ei tulisi normaalisti astuttua sisään. Seurasimme kuitenkin kiltisti poikaystäväni lissabonilaista tuttua, kun hän johdatti meidät ravintolan eteen muodotuneeseen jonoon. 

Suosittu Casa da India tarjoilee grilliherkkuja sekä mereneläviä, jotka vetävät ravintolan täpötäyteen ihmisiä ilta toisensa jälkeen. Tunnelma on välitön, riehakas ja äänekäs. Söimme aluksi hieman tapaksia, ihanaa grillattua mustekalaa ja kania. Kaikki oli erinomaista, ja lautaset tyhjenivät viimeistäkin murusta myöten.

Amorino. Etelä-Euroopassa matkatessa on aina pakko päästä herkuttelemaan gelatolla. Muissakin maissa jäätelökahviloitaan pitävän Amorinon jäätelövalikoima on loputon, ja yhteen kuppiin saa halutessaan vaikka kymmentä erilaista jäätelömakua. Rua Augustalla sijaitsevassa kahvilassa tuli käytyä kerran jos toisenkin, sillä se sijaitsi kivenheiton päässä hotellistamme. Lempimakuni? Suklaa, mango, kookos, vadelma, mansikka, pähkinä...

SHOPPAILE

Hotellimme sijaitsi siinä mielessä oivallisella alueella, että lähistön kadut olivat täynnä erilaisia liikkeitä. (Silti en tehnyt matkallamme lainkaan ostoksia!) Baixa, Bairro Alto ja Chiado ovatkin Lissabonin vilkkaimpia ostoskatuja. Perinteisen H&M:n lisäksi joukosta löytyy useita liikkeitä, joista Suomessa ei pääse nauttimaan, esimerkiksi Massimo Dutti.

Jos olet kalliimpien merkkien perään, suuntaa askeleesi Avenida de Liberdadelle. Sieltä löytyvät niin Gantin, Lacosten kuin Louis Vuittonin liikkeet.

NÄE & KOE

Azulejo-kaakelit. Mihin tahansa katseensa kääntääkään, talojen seinustat ovat täynnä upeita, toinen toistaan taidokkaammin tehtyjä kaakeleita. Ne ovat jo taideteoksia itsessään! Kaakeleiden kirjo on suorastaan hengästyttävä, ja niitä katsellessa mieleen herää kysymys, kuka nämä kaikki on tehnyt – kaakelit kun on maalattu käsin. Pysähtelin niin monta kertaa kuvaamaan värikkäitä koukeroita, että poikaystäväni jo epäili, että yritän ikuistaa niistä jokaikisen.

Fado. Surumielistä kansanmusiikkia pääsee kuuntelemaan niin pienempiin kuppiloihin kuin siistempiin ravintoloihin. Etenkin ilta-aikaan monien ravintoloiden sisäänheittäjät houkuttelevat turisteja ravintolaan fadon turvin. Vaikka valinnanvaraa on runsaasti, kannattaa yrittää valita kohteensa tarkasti – me nimittäin harhauduimme ravintolaan, jossa oli hyvää musiikkia ja romanttisen hämyisä tunnelma, mutta välinpitämätön palvelu ja kohtalaista ruokaa.

Castelo de São Jorge. Alfaman kaupunginosassa kohoava Lissabonin linna tarjoaa upean näköalapaikan kaupungin ylle. Kipusimme vuorelle heti ensimmäisenä päivänä, jotta saimme kuvaa siitä, kuinka isosta kaupungista todella on kyse. Linna itsessään on varsin perinteinen, suurimmaksi osaksi kiveä ja hiekkaa. 

Cascais. Parinkymmenen minuutin junamatkan päässä Lissabonista sijaitsee pikkuinen rantakaupunki Cascais. Vaikka Cascais onkin aikamoinen turistirysä, rannalla on mukava viettää päivää nauttien tapaksista ja auringosta. Vesi tuntui syyskuussa jo melko hyiseltä, mutta paikalliset polskivat meressä vielä ilomielin.

Aijai, näitä kuvia katsellessa matkakuume vain kasvaa! Varasimme muutama viikko sitten helmikuulle rentouttavan rantaloman Thaimaaseen, ja mielessäni siintää jo kesälle suunniteltu New Yorkin reissu. En saa etenkään Isoa Omenaa mielestäni! Matkustin Nykiin ensimmäisen kerran viime vuoden toukokuussa, ja voin todeta, että se oli rakkautta heti ensisilmäyksellä.

To travel is to live. Lissabon avasi jälleen maailmaani, ja olen kiitollinen siitä, että pääsin tutustumaan itselleni tuntemattomaan Portugaliin. Viime vuosina lomamatkailijoiden hittikohteeksi noussutta kaupunkia ei kehuta suotta. ♡

bloglovin / instagram / pinterest

Kommentit

Kanelibasilika
Tupa - Keittiö

Hyvään aikaan kirjoittelit Lissabonista, täällä matka varattuna (joulukuun alkuun tosi vasta) - kiitos siis vinkeistä :) 

Hanna K
Sunday Blondie

Ihana kuulla, että postauksesta oli sinulle iloa! ♡ Lissabon on mitä mahtavin kaupunkilomakohde. Itse fiilistelin etenkin upeita azulejo-kaakeleita, suloisia pikkukujia ja värikästä ruokakulttuuria. Kaupungissa riittää nähtävää, koettavaa ja maistettavaa! :--) Amorinon gelatot, ah. Niitä on vähän ikävä.

saarah
visual diary

Apua, taksi lentokentältä keskustaan ei todellakaan saa maksaa noin paljon :O Sen normihinta on 10-12€, plus matkalaukku 1,60€.

Hanna K
Sunday Blondie

Siis joo apua, meitä on niin kusetettu! Yksi toinenkin tyyppi huomautti mulle tästä! :--D Ei voi muuta kuin nauraa näin jälkikäteen. Tätä lentokentältä keskustaan tehtyä taksimatkaa lukuunottamatta kaikki sujui täydellisesti! Keskustasta suunnattiinkin takaisin kentälle metrolla, se oli niin halpa ja helppo.

Onana (Ei varmistettu)

Hyvän matkareportaasin tunnistaa siitä, että iskee kunnon matkakuume! Iski hirveä Portugal-kuume, sinne on vielä joskus palattava!

Hanna K
Sunday Blondie

Voi että, kiitos ihana! ♡ Se tämän postauksen tarkoitus olikin, inspiroida muitakin matkailua rakastavia!

Portugal on kyllä todella kiinnostava, olisi hauskaa päästä vielä jonakin päivänä kiertämään rannikkoa autolla. Sun täytyy päästä sinne pian! Lentoja vain varaamaan... ;--)

Kommentoi