Miltä työntekijän kuuluu näyttää?

Vastaani tuli juuri TikTok-video, jossa lentohenkilöstöön kuuluva mies kertoi heidän ulkonäköönsä liittyvistä vaatimuksista työn aikana. Huomasin heti jääväni katsomaan videota, sillä aihe on mielestäni kiinnostava. Olin kuitenkin jo ehtinyt unohtaa, miten takapajuisia lentoyhtiöt ovat muihin asiakaspalveluammatteihin verrattuna, joissa ulkonäön ei enää tarvitse olla massaan sopiva.

Kyseisellä TikTok-videolla tämä mies nimittäin kertoi, että esimerkiksi näkyviä tatuointeja ei saa missään nimessä olla, että kaikki muut korut paitsi kello on kielletty, ja että heidän tulee muutenkin olla kaikin puolin edustavia ja huoliteltuja. Silmälasit sentään saa kuitenkin pitää.

Selatessani kommentteja moni olikin hieman irvailumielessä kysellyt esimerkiksi aknen vaikutuksista työssä, sekä vaikkapa onnettomuuden seurauksena tulevista pysyvistä arvista. Ja vaikka kumpikin asia on mielestäni kaukana leikinlaskusta, niin ymmärrän kyllä pointin. Jokainen lentokoneessa ollut tietää, että henkilökunnan erottaa jo kaukaa muustakin kuin pelkästä uniformusta. Mutta minkä takia? Eihän ulkonäöllä pitäisi olla mitään tekemistä osaamisen kanssa.

Ymmärrän tietysti sen, että yhtiö haluaa työntekijöidensä olevan niin sanotusti ”edustavia”, ja onhan monissa muissakin työpaikoissa edelleen olemassa jonkinlainen työasu tai pukukoodi, mutta missä vaiheessa homma on lähtenyt tällä tavalla käsistä? Kuka määrittelee sen, mikä on tarpeeksi edustavaa? Asiasta voisi kiistellä varmasti loputtomiin.

Yleensä vastaavasta aiheesta puhuttaessa esille nousee ensimmäisenä amerikkalainen lentoyhtiö nimeltä Pan Am. Siellähän on tunnetusti aikoinaan muun muassa punnittu työntekijöitä, vaadittu tiettyä pituutta, sekä pakotettu käyttämään korkokenkiä. Edes hiustenväriä tai huulipunaa ei ole aina saanut valita itse, enkä ole varma saako edelleenkään.

Onneksi ajat ovat muuttuneet ainakin pikkuisen parempaan suuntaan, sillä ainakin omiin korviini tuo kaikki kuulostaa aivan järjettömältä. Suorastaan riistolta. Eihän kenenkään pitäisi tulla sanomaan toisille miltä heidän täytyy näyttää, ei edes työpaikalla. Ja vaikka onkin tietysti ymmärrettävää, että esimerkiksi lääkärit tai ravintolatyöntekijät eivät voi käyttää koruja hygieniasyistä, niin kaikki muu vahtaaminen menee ehdottomasti liian pitkälle.

2020-luvulla ei enää pitäisi joutua epäilemään onko ok olla sitä mitä on. Ja jos joku on joskus pahoittanut mielensä palveluntarjoajan ulkonäön takia, niin todellinen ongelma on kyllä jossain aivan muualla kuin työntekijän ulkonäössä.

puheenaiheet ajattelin-tanaan tasa-arvo tyo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *