Esteetön ruskaretki Leville

Kaupallinen yhteistyö: Visit Levi

Laskettelukausi on jo hyvässä vauhdissa Levillä, eikä syksystä taida olla enää jälkeäkään. Toista oli syyskun puolella, jolloin kaunis ruska oli parhaimmillaan, maalaten koko Levin mitä upeimmilla väreillä ja sävyillä. Ruskaretki Leville, se oli jotain jota ystäväni Kun äiti kelaa- blogin kanssa odotettiin pitkin kesää. Idea Lapin reissulle syntyi joskus Tampereen rautatieasemalla ollessamme. Huomasimme yöjunan kohti pohjoista, ja tajusimme, että niin yöjunassakin on nykyisin myös invamakuuhyttejä. Siitä se kuuluisa ajatus sitten lähti, ja hetken kuluttua saimmekin mielenkiintoisia retkiehdotuksia Visit Leviltä. Kaupallisen yhteistyön merkeissä järjestivät he meille majoituksen, sekä erilaiset aktiviteetit . Osana yhteistyötä pystyimme me kaksi pyörätuolin käyttäjää kertomaan, mikäli joissain esteettömyysratkaisuissa oli parannettavaa, tai mikä oli erityisen hyvin järjestetty.

Majoittauduimme aivan Levin ytimessä Break Sokos Hotel Levissä. Tilava esteetön huoneemme oli toimiva ratkaisuineen, ja muutamat kehittämisehdotukset otettiin kiitollisina vastaan. Aamupalalla sain lastata lautaseni täyteen suolaista ja makeaa: itsepaistettuja vohveleita, vaahterasiirappia, sekä pekonia! Taisi siihen lautaselle välillä jotain hieman terveellisempääkin eksyä, vaikka herkuttelu jo aamiaisella kuuluukin lomaan. Rauhallinen hotelli tarjosi oivat mahdollisuudet levolle, mutta ostoksilla piipahtaminen oli niin helppoa, että lompakko olisi saattanut kärsiä pidemmästä reissusta.

Ensimmäisenä päivänämme toivuimme pitkästä matkastamme, ja kiertelimme keskustaa. Illaksi ohjelmassa olikin jotain erittäin tunnelmallista: Kinos Safarin järjestämä lauttaristeily Levi- ja Sirkkajärvillä. Myöhään illalla risteilimme lautallamme peilityynellä järvellä kuun valossa. Nuotio lämmitti ihanasti, ja villahuivini tuoksuu vieläkin vienosti savulta, vieden minut takaisin tuohon hetkeen. Tähyilimme revontuleja, mutta vaikka niitä ei tuona yönä näkynytkään, ei niiden piilottelu latistanut tunnelmaa lainkaan. Nautimme muurinpohjaletuista, ja nokipannukahveista, kietoutuen samalla viltteihin. Voisin hyvin kuvitella, että äitini olisi ystäviensä kanssa iloissaan tuosta risteilystä päivän vaeltamisen jälkeen. Kinos Safari tarjoaa monenlaisia palveluita niin kesä- kuin talviaikaankin.

Seuraavana aamuna oli aika jälleen kerrospukeutua lämpimiin vaatteisiin, vaikka edellisillan vilunväreet olivatkin yön aikana peiton alle kadonneet. Ensimmäinen aktiviteettimme nosti hymyn kasvoille heti saapuessamme kohteeseen: Huskeja! All Huskiesin tilalla oli valjakko innokkaita koiria jo valmiina mönkijän edessä lenkille lähtemään. Siirryimme pyörätuoleistamme mönkijän kyytiin, ja lähdimme matkaan. Mukana oli nuoria koiria, jotka olivat vasta ensimmäisiä kertoja valjakossa. Kun olimme tehneet koirien kanssa lenkin, palasimme tilalle tervehtimään muita koiria. Huskeja siellä sun täällä, niin ystävällisen innokkaita koiria suurilla sydämillä. Myös kymmenviikkoiset pennut olivat päässeet ulkotarhaan, ja siellä tämä ryhmärämä kompuroi toistensa päällä.

Gondolihissillä pääsimme esteettömästi Levin huipulle, mistä avautuivat upeat maisemat. Hienoa oli se, että huipulla kulkee pienen ympyrän esteetön polku, jossa oli helppo kulkea pyörätuolilla. Myös gondolihissien aivan vieressä sijaitseva inva-puucee sai kiitosta. Kuljimme polun maisemia ihastellen, ja ruskan tarjoamasta väriloistosta ihastellen. Reitin olisi helposti voinut kulkea vaikka kolme kertaa putkeen. Mikäli eväitä olisi ollut matkassa, olisi niiden nauttimiseen ollut mahdollisuus reitin varrella myös.

Toinen päivämme Levillä oli aktiviteettitäyteinen, mutta pienen levon jälkeen oli aika vielä illan rentoutushetken. Levi Hotel Span yhteydessä oleva kylpylä kutsui meitä vielä illalla. Kylpylässä oli helppo kulkea omilla pyörätuoleilla, ja altaisiin siirtymiset sujuivat helposti. Isoon altaaseen olisi ollut myös allasnostin käytössä. Porealtaassa hengailun jälkeen höyrysauna oli aivan ihana päivän kelailujen jälkeen. Rauhallinen ympäristö, lempeää lämpöä höyryn muodossa, sekä vieno eukalyptuksen tuoksua, näin voisi päättää jokaisen aktiviteettitäyteisen päivän. Voin vain kuvitella, kuinka ihanaa on talviaikaan oleskella ulkona olevissa porealtaissa!

Sunnuntaina, viimeisenä päivänämme, oli vielä aika päästä tutustumaan Levin Igluihin, hotelliin jonka majoitusmuotoina ovat upeat lasikattoiset iglut. Voin vain kuvitella, kuinka ihanaa iglussa olisi majoittautua yksin, tai jonkun toisen kanssa. Voisi rauhassa ihailla luontoa, mahdollisesti revontulia, nukkua levollisesti, ja nauttia kaikin aistein. Pääsimme kokeilemaan onnistuisiko majoittuminen pyörätuolista käsin, vaikka iglut eivät olekaan esteettömiä. Pienin muutoksin totesimme, että majoittautumisessa ei olisi mitään ongelmaa. Hieman sänkyä siirtämällä, ja pienen rampin avuin sujuisi majoittautuminen ainakin manuaalista käsin. Yksi yö nyt ainakin menee yleensä olosuhteissa, kuin olosuhteissa, ja tässä kuitenkin pääpointtina rauhoittuminen mukavalla sängyllä luonnon ihmeitä tarkkaillen.

Levin Igluilla on myös oma ravintolansa Aurora Sky. Voisin hyvin käydä paikan päällä vain syömässä, sen verta herkullinen oli heidän menunsa! Ravintolan sisustus ja ilmapiiri olivat erittäin tunnelmalliset, mutta tyylikkäät. Heidän oma kahvisekoituksensa oli erinomaista, ja aamupalallakin vieraat voivat nauttia siitä nokipannukahveina.

Ennen lähtöämme kohti Rovaniemeä ja etelän junaa, vierailimme vielä Samiland näyttelyssä. Tutustuimme hieman pohjolan alkuperäiskansaan sisänäyttelyssä, sillä ulkonäyttely ei ollut tuohon vuodenaikaan auki, eikä se tosin ole esteetön. Näyttely tarjosi sekä opetusta, että kauneutta. Samiland näyttely sijaitsee korkealla, joten sen pihapiiristä avautuvat upeat maisemat Leville.

Matkamme Leville oli erittäin onnistunut, ja aloinkin itse heti suunnitella jo seuraavaa reissua. Ehkäpä ensi kesänä, tai samoihin aikoihin ensi syksynä? Tarjonta on monipuolista, ja monia aktiviteetteja on tarjolla vielä näiden kaikkien kokemiemme lisäksi. Luonto on tietenkin isossa osassa tätä upeaa paikkaa, ja se tarjoileekin erilaisia kokemuksia ympäri vuoden!

Kiitos vielä kaikille yhteistyökumppaneillemme, jotka mahdollistivat meille tämän esteettömän ruskaretken. Oli upeaa päästä kokemaan Lapin ruskaa, sekä testaamaan erilaisia paikkoja, ja kokeilla niiden esteettömyyttä.

Voit lukea Selinan postauksen hänen blogistaan.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *