Ladataan...
Lusikoita kiitos.

Yhteistyössä Senso-rexin kanssa, tuote saatu bloginäkyvyyttä vastaan.

 

Uni, lepo, ja turva, mitkään niistä eivät ole minulle helppoja asioita. Kuitenkin jokapäiväisessä elämässä olisi tärkeää saada levättyä kunnolla, jotta jaksaa hetkestä toiseen. Sairauteni ja olotilani aiheuttavat vaikeuksia niin monella eri saralla, että moniin tilanteisiin olen tarvinnut erilaisia apukeinoja. Monissa hetkissä on kuitenkin helppoa, mikäli apu on lähellä. Yksi tällainen erilaisiin tilanteisiin soveltuva asia, joka auttaa eri tavoin, on painopeitto. 

 

 

Mutta mikä painopeitto sitten oikeastaan on?

Painopeiton toiminta perustuu kevyeen painalluksen tunteeseen keholla stimuloiden lihaksissa olevia reseptoreita. Se tehostaa kehon melatoniinin tuotantoa, joka puolestaan auttaa nukahtamaan nopeammin. Peitto stimuloi myös serotoniinin, eli niin sanotun onnellisuushormoonin, erittymistä. Tämän ominaisuuden ansiosta peitto lievittää stressi- ja jännitystiloja. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että peitto vähentää kehon stressihormonin, eli kortisolin, tuotantoa.

 

Vuosien varrella olen kokeillut erilaisia painopeittoja eri paikoissa eri tilanteisiin. Kokeilemalla olen oppinut millainen peitto on juuri minulle soveltuvin: pieniä painoja tasaisesti jaoteltuina koko peiton alueelle. En ole kokenut isoja palloja kovin miellyttäviksi painoiksi, en verkkopainoja, en ketjuja. Miksi sitten pienet painot? Ne jakaantuvat tasaisesti, mutta niitä ei tunne peiton läpi. Senso-rexin painopeitoissa painona käytetään lasisia ja silikonisia mikrokuulia, paino on olemassa, mutta niin tasaisena ettei niitä huomaa.

Pienet mikrokuulat takaavat paitsi tasaisen painon, myös hygienisyyden. Tätä peittoa voi pestä tavallisessa pesukoneessa, jolloin puhdistus on helppoa. Ajattelin aiemmin, että olisin tehnyt painopeiton itse, käyttäen makaronia tai kuivattuja herneitä painona. Hygienisesti puhdistetun peiton sijaan olisin saanut nostaa pesukoneestani makaronilaatikkoa, tai hernekeittoa. Hmm... Ei kovin houkuttanut.

 

 

Painopeittoja on useampia eri painoisia, joten alkuun saattaa vaikuttaa hankalalta päättää, mikä paino olisi juuri itselleen sopivin. Yhtenä ohjenuorana voi pitää sitä, että peitto olisi noin 10% oman kehon painosta. Mutta tärkeintä on se, että peiton alla makaavan tulee pystyä itse siirtämään peitto pois päältään. Vangiksi peiton alle ei siis saa jäädä. Käytän itse 10kg painoista peittoa, jonka olen kokenut juuri sopivaksi. Vaikka peitto saattaa tuntua todella raskaalta, varsinkin sen suuren koon takia, ei se ole sitä päälle vedettynä. Paino jakaantuu niin tasaisesti ja pehmeästi, ettei olo sen alla ole raskas. Itselläni on sänky seinän vieressä, joten asettelen painopeittoni aina seinää vasten niin, että saan sen helposti vedettyä päälleni. 

 

Olen kokenut painopeitosta hyötyä monissa eri tilanteissa. Jalkojeni turvotukset lievenevät nopeammin, mikäli vedän peiton niiden päälle. Koen oloni helpommaksi, mikäli kykenen kokemaan kehoni äärirajoja paremmin, ja juuri tähän painopeitto on erinomainen. Huomasin aiemmin, että aina nukkumaan mennessäni vedin peittoni tiukasti ympärilleni, niin ettei missään kohdin ollut ilmaa. Paniikki- tai dissosiaatiokohtausten olen koennut helpottavan nopeammin, mikäli olen kohtauslääkkeen oton jälkeen vetänyt painopeiton päälleni. Kun tunnen ja ymmärrän paremmin missä olen ja miten, on helpompi pysyä siinä hetkessä juuri silloin. Niin, painopeitosta on paljon hyötyä moniin eri tilanteisiin ja itselleen soveltuvia käyttötarkoituksia löytää kokeilemalla. 

 

 

Valitsin itselleni Senso-rexin valikoimasta peiton, jossa on plyysinen päällys. Päällinen on hieman eri tuntuinen eri puoliltaan, joka tuo miellyttävyyttä käyttöön. Peiton saa pysymään oikealla kohdallaan päälisessä pienten sidontanauhojen avulla, mutta peiton voi laittaa myös minkä tahansa pussilakanan sisään. 

 

Olen nyt käyttänyt aktiivisesti kyseistä painopeittoa yli kuukauden, enkä voisi olla tyytyväisempi. Juuri matkalla ollessani huomasin, kuinka oikein kaipasin painopeiton tuomaa tasaista miellyttävää painetta. Kuten aiemminkin sanoin, ei tasaisesti jakautuva paino tunnu itsestään painavalta, vaan kehon päällä levätessä tuo se ennemminkin turvallisuutta. Painopeittoja onkin joskus verrattu halaukseen, enkä ihmettele.

 

 

Senso-rex haluaa tarjota Lusikoita kiitos. blogin lukijoille -10% alennuksen. Voit hyödyntää alennuksen käyttämällä tilauksessasi alennuskoodia:

Lusikoitakiitos

 

 

Ladataan...

Ladataan...
Lusikoita kiitos.

En muista enää miltä kivuttomuus tuntuu. Millaista olisi kokea hetki, jolloin mihinkään ei sattuisi? Tiedän että omalla kohdallani ei ole edes realistista ajatella, että joskus tulevaisuudessa ilman kipujani kulkisin. Niin, vaikka lääketiede kehittyy koko ajan, ovat sairaudet tuhoa jo vuosikaudet tehneet. Kymmenen vuotta siitä tänä vuonna tulee, kymmenen kivuliasta vuotta. Tuo luku kuullostaa epärealistiselta, että 31-vuotiasko jo kymmenen vuotta kivun vankina? Niin se vain on, ja tulee olemaan.

 

Vaikeat krooniset kivut muistuttavat olemassa olostaan jokainen hetki, ne ovat siinä aina. Tietynlaiseen kiputasoon turtuu, siitä tulee oman kipuasteikon normaali, mutta ystävää ei kivusta saa. Haamuna se leijailee ympärillä koko ajan, vaikuttaen paitsi fyysisesti myös psyykkisesti ja sosiaalisesti. 

 

Kehoni verhoutuu kipupiirroksissa aina useiden värien kirjoon, peittäen lähes jokaisen kohdan. Neljä kroonista kipuoireyhtymää pitävät minut otteessaan, ja aiheuttavat monia muitakin oireita, kuin pelkkää fyysistä kipua. En haluaisi antaa kivun määrittelevän minua, mutta se on valtava osa minua, joka vaikuttaa kaikkeen. 

 

Vuosikymmenen aikana olen hoitanut kipujani jos ja millä. Olen kokeillut rankkojakin hoitomuotoja, suostunut suuriin leikkauksiin joiden tehosta ei tietoa ollut, yrittänyt kaikenlaista, kokenut hoitamattomuutta, jäänyt yksin kipujeni kanssa, ja polkenut byrokratian suossa. Silti, suurimman osan ajasta yritän vain jaksaa ja pärjätä. 

Mikä alkoi käsistä, on vallannut kehoani vuosi vuodelta enemmän, tuhoa paljon aiheuttaen. Kivut tulevat olemaan läsnä ainiaan, mutta miten kehoni ja mieleni jatkossa tätä kaikkea jaksaa? Sen näkee oletettavasti seuraavan vuosikymmenen alkaessa.

 

Aiemmin kivusta:

Salama selkärangasta läpi, miltä kivut tuntuvat juuri nyt? - Kipu kehossani - Mitä sairaudet ovat pois vieneet - Nää on mun jalat - Syyt pyörätuolin takana - Kipuihin herääminen - Äänessä kipupotilas - Pyörätuoli on minulle mahdollistaja, Kipu Companyn vieraana - Ei kivutonta hetkeä - Miten elää kivun kanssa, Inhimillinen tekijä - Kivun tahrima - Kaikesta tästä pahasta on pakko tulla jotain hyvää

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ladataan...

Ladataan...
Lusikoita kiitos.

Minä olen lomalla. Kolme sanaa joiden näkeminen tuntuu vieraalta. Kuten sekin, että useampi henkilö on minulle lähipäivinä sanonut, kuinka olen tämän lomani ja matkani todellakin ansainnut.

 

Matkustaminen oli ennen minulle yksi tärkeä henkireikä, henkireikä jota ilman olisi ollut vaikea hengittää. Nuorempana matkustin paljon ja usein, useampaan otteeseen myös täysin yksin ympäriinsä. Minulla oli usein tunne, että minun täytyy päästä pois, kauas jonnekin muualle. Kun olin matkalla jossain kaukana kotoota, tunsin olevani lähempäni kotia. 

 

 

Kun sairauteni vaikeutuivat huomattavasti, eri tilanteet johtivat siihen, että minun oli luovuttava matkustamisesta ainakin tietyin osin. Elämä ei vaan aina mene niinkuin sen haluaisi, toiveajattelu ei ole aina realistista.

 

Nyt kuitenkin minulle mahdollistui tilaisuus lähteä reissuun, joka pitää sisällään varmasti hienoja elämyksiä. Seuraavat pari viikkoa olen toisella mantereella, ja seilaan myös Karibialla.

Mikäli haluat nähdä pätkiä reissustani, onnistuu se parhaiten Instagramissa stoorien puolella. Nettiyhteydet tietenkin määrittelevät sen, kuinka videot latautuvat. Kovin aktiivisesti, tai stressiä ottaen, en aio reissusta päivittää sillä kyllä, tämä on lomani kaikesta.

 

Viime vuodet ovat olleet tuskastuttavan rankkoja, niin etten vieläkään kunnolla usko tämän matkan nyt toteutuvan. Mitä tahdon matkaltani eniten? Vapautta.

Ladataan...

Ladataan...
Lusikoita kiitos.

Helpottunut, se on päälimmäinen tunne vuoden vaihtumisesta, tai lähinnä siitä että vuosi 2018 päättyi. Tavattoman raskas vuosi on nyt takana, vaikkakaan eihän periaatteessa mikään ole eri tavoin, kuin muutama päivä sitten. Miten juhlistin vuoteen 2019 siirtymistä? En mitenkään, yritin vain nukkua ja paeta mennyttä vuotta. Vaikka uudenvuodenaatto merkitsee itselleni myös syntymäpäivää, oli yksinolo ja nukkuminen minulle ainoa ja tärkein asia sille päivää. 

 

On muutamia ihmisiä, jotka tietävät kuinka rankka vuosi 2018 minulle oli, niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Vaikka olen jakanut vaikeuksiani myös blogin ja Instagramin puolella, on paljon jäänyt piiloon. Olen jättänyt kertomatta ensiapukäynneistä, epäreilusta kohtelusta, menetyksestä, kauhun hetkistä, ja ristiriitojen aalloilla seilaamisesta. Niin, pinnan alla on ollut vielä paljon, liian paljon.

Totaalinen uupumus näyttäytyi blogin postaustahdissa, ja siitä koen häpeää. Tein kuitenkin paljon yhteistöitä, jotka liittyivät blogiin tai kokemuskouluttajuuteeni. Viime vuoden yksi hienoimmista hetkistä oli saada kutsu osallistua SuomiAreenan paneelikeskusteluun moniäänisemmästä mediasta. Kovin pienenä ja vähäpätöisenä itseni tunsin, mutta silti ääntäni esille koitin nostaa. Tuo kesähelteillä käyty keskustelu on nähtävissä vielä täällä. Annoin pitkin vuotta myös useampia haastatteluita, sekä lyhyitä kommentteja kipupotilaan näkökulmasta, että myös laajempia katsauksia toisenlaiseen elämääni. Ne viestit jotka tavoittivat minut noiden juttujen jälkeen olivat koskettavia, tavalla jos toisella.

 

Vaikka viime vuoteen kuuluikin hienoja hetkiä, on suurin osa vuodesta minulle yhtä sumua. Sumua, joka tiheni masennuksesta, huolesta, pelosta, salailusta, kauhusta, kivusta, piilottelusta, epätoivosta, näköalattomuudesta, ja vaikka mistä. On vaikea kulkea sumussa ilman valoja, kun suunta on kadoksissa. Vuoden aikana olin yhteensä neljä viikkoa laitoskuntoutuksessa, ja viisi viikkoa sairaalahoidossa. Silti tuntuu, että viime vuonna olisin lähinnä vain maannut sängyssä, ja lähinnä vain toivonut että tulisi yö, jonka jälkeen siirtyisin päivästä seuraavaan. Niin, vaikka se seuraava päivä ei sen parempi olisikaan.

 

Mitä tuleva vuosi voisi tuoda mukanaan? Toivottavasti uskallusta. Juuri ennen kuin vuosi vaihtui uskalsin tehdä asian, jota olin pohtinut aivan liian pitkään, ja johon moni henkilö oli minua patistellut. Olin täysin väsynyt asiaan ja sen tuomiin haasteisiin, että päätin uskaltaa. Kannattiko se? Ehdottomasti. Vaikka kyse oli vain yhdestä asiasta, sain hengitettyä hieman vapaammin.

Uskaltaminen on suuren suuri haaste, ja se tuo mukanaan pelkoa. Mutta ympärilläni on onneksi henkilöitä, joiden tiedän haluavan olla minun tukenani uskaltamisessa. Täytyisi vain myös osata luottaa, luottaa siihen että en voi aina olla varma lopputuloksesta, ja että se on ihan okei. 

Uudenvuodenlupauksia en tee, enkä myöskään laita liikaa painoarvoa sille, että nyt olisi täysin uusi vuosi alkamassa alusta. Olen helpottunut siitä, että viime vuosi loppui, mutta samalla suurin osa asioista jatkuu jatkumona siitä huolimatta mitä kalenterissa lukee. 

 

Kiitoksen sanat haluan vielä kirjoittaa teille kaikille. Ne kommentit, viestit ja yhteydenotot mitä blogin kautta saan, ne ovat arvokkaita! Useampi on tullut julkisilla paikoilla keskustelemaan, tai kiittämään, ja myös nuo kohtaamiset ovat olleet ilahduttavia. Kiitos teille, jotka olette matkalla kulkeneet!

 

////

Muistathan että voit seurata minua myös Instagramissa? Kontrasteja täynnä oleva elämäni päivittyy sinne useammin, tervetuloa mukaan. Löydät minut käyttäjätunnuksella @Lusikoitakiitos

Ladataan...