"Aaauto!" -"Hyvä kulta, se on imuri"

Ma-material Girl

"Aaauto! Aauto! Auto!" Näin kuuluu Gabrielin (1v 3kk) lempisana. Se tarkoittaa tietenkin autoa, mutta myös mm.kaukosäädintä,  kännykkää ja imuria. Oikestaan kaikkea, jossa on pyörät tai jonkinlaista automatiikkaa toiminnassa. Siinä missä muutama kuukausi sitten vielä hän pelkäsi imuria kuollakseen, on tullutkin hänen uusi bestis. Imuria katsellaan ja ihaillaan kymmeniä kertoja päivässä,  nostetaan kaapista ulos ja takaisin ja myös imuroidaan vähintään kerran päivässä. Äitin iloksi, Gabriel on myös oppinut itse avaamaan siivouskaapin ja pääsee näin kurkkimaan imurikaveriaan useasti päivässä.

Puhe kehittyy kokoajan. Selkeimmät (ja oikein käytetyt) sanat ovat: äiti, isi, auto, se, kato, ota, ei ja joo. Lisäksi hän ymmärtää peruskysymykset, kuten: Onko nälkä/ jano? Mennäänkö nukkumaan/ suihkuun? ja vastaa niihin nyökkäämällä ja vastaamalla "Joo" tai "Aih" (myöskin myöntyvä vastaus).

Yritämme tukea puheenkehitystä, kuten olemme neuvoja saaneet. Selostamme jatkuvasti mitä teemme: "Nyt mennään kauppaan ostamaan ruokaa." , selostamme hänen tekojaan: "Oho, Gabriel kaatui. Sattuiko?" ja kannustamme häntä laajentamaan sanavarastoaan: "Auto!" -"Hyvä kulta. Se näyttää kyllä autolta, mutta tämä on imuri. I-mu-ri." Toistoa, toistoa, toistoa. Kehuja, kehuja, kehuja. Niillä mennään.

Jotenkin tämä kehitysvaihe on mielestäni todella ihana. Pojasta kuoriutuu (tai siis kasvaa) jo ihan oikea pikkumies, joka kommunikoi kanssamme selkeästi, eikä vaan nuku, itke, syö ja kakkaa. Ja juuri tuossa järjestyksessä ;)

 

Kommentit

HelloAochi

Oih, en malta odottaa! Kain sanoo toistaiseksi vain äittä (mikä tarkoittaa kaikkia aikuisia, myös isiä tai lehtien kuvissa esiintyviä naisia) ja p-pu (lamppu, mikä tarkoittaa lamppua eikä juurikaan muuta).

Mindeka
Ma-material Girl

Hei, meillä oli toi sama p-ppu! Mihinköhän se on muuten unohtunut...? Ei Gabriel enää lampuista puhu... Ilmeisesti on mielenkiinnon kohteet muuttuneet sen verran, että tuo sanakin on jäänyt ;)

Ei tarvitse sunkaan varmaan kauaa odottaa, sillä tuosta se sanavarasto lähtee vikkelästi kehittymään!

HelloAochi

Ehkä sitä tulee katsottua enemmän ylöspäin kattoa kohti kun viettää sylissä enemmän aikaa... Kuka tietää!

Mindeka
Ma-material Girl

No nimenomaan, juurikin :)

Kommentoi