Blogien syvin olemus

Ma-material Girl

 

Vastasin äskettäin äitibloggareille suunnattuun kyselyyn, joka sai pohtimaan aihetta syvällisemminkin. Lisäksi minulla on omakin koulutehtävä hyvinkin samaa asiaa sivuavasta aiheesta, joten väkisinkin alkaa pohtimaan koko blogi-ilmiötä syvällisemmin. Oletko sinä pohtinut asiaa blogia kirjoittaessasi tai blogeja aktiivisesti lukiessasi? Pystytkö helposti kategorioimaan blogisi (tai suosikkiblogisi)?

 

Onko bloggari sisällöntuottaja, mainostaja vai tarinan kertoja?

 

Onko blogien tarkoitus luoda keskustelua vai pelkästään antaa oma äänensä kuuluviin digiviidakossa?

 

Onko tarkoitus saada omille mielipiteilleen kannattajia? Onko kirjoittajalla taka-ajatuksena verkostoituminen tai muu työelämään liittyvä syy?

 

Voiko olla montaa eri mieltä?

 

Haastaako blogit perinteisen journalismin vai onko se tullut siihen vain lisäksi? Voiko bloggaamista sanoa edes journalismin osa-alueeksi?

 

Vai onko blogit mielestäsi osa suosittelu- tai digimarkkinointia? Yritysten äänikelloja?

 

 

Mikä on oma mielipiteesi asiaan?

 

 

 

Translation: What is the deepest meaning for blogging?

Kommentit

tiia_

Mä mietin näitä asioita usein, kaipa olen blogipostauksissanikin sivunnut aiheita. Itse aloitin bloggaamisen aikoinaan (ekan blogin aloitin vuonna 2008) siksi, että etsin samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa jakaa ajatuksia vaatteista ja muodista. Muotilehdet kyllästyttivät, ja tykkäsin siitä, että blogeissa näki "oikeita" ihmisiä. Silloin ei vielä ollut kovinkaan montaa "kaihoisasti korkkareilla viljapellossa"-blogia, vaan bloggaajat postasivat kuvia niistä vaatteista, joita oikeasti käyttivät. Monella ei ollut järkkäriä, vaan valokuvat olivat rakeisia ja amatöörimäisiä. Kulutuskeskeisyys ei mun mielestä blogeissa silloin vielä näkynyt. Jotenkin kaipaan niitä aikoja. Blogit olivat silloin selkeä vaihtoehtomedia. Kai mä olin silloin (ja olen vieläkin) omalta osaltani tarinan kertoja ja keskustelija. Edelleen bloggaan samoista syistä kuin silloin 2008 - verkostoidun samanhenkisten ihmisten kanssa,  keskustelen, ja fiilistelen. 

Nykyään kaupallisia tai kaupallisvivahteisia blogeja on niin paljon ja säännöt niin epäselvät, että bloggaja voi olla vähän mitä vain - tavallaan se on tosi hieno asia (pointsit jokaiselle, joka bloggaa työkseen ja saa siitä rahaa), mutta samalla jotain viatonta on kadonnut siitä blogien alkuperäisestä ideasta. Tämmöisiä ajatuksia mulle tuli mieleen. :)

Mindeka
Ma-material Girl

Hienoa saada näkökulmaa asiaan myös sinunlaiselta, pitkän linjan bloggarilta! Kiitos tiia_!

Olen huomannut saman ilmiön -Varsinkin muotiblogeissa- mutta myös esimerkiksi äitiysblogeissa. Pari-kolme vuotta sitten niitä oli todella harvassa, mutta nyt suosio on räjähtänyt käsiin. Selvästi myös näkee eri genreissä erilaisia muoti-ilmiöitä, jotka ilmenevät esimerkiksi kuvaustyylistä (mainitsemasi "kaihoisasti korkkareilla viljapelossa" on hyvä esimerkki!) ja kirjoitustavasta. Nykyisin mielestäni on trendikästä olla bloggaaja, joka tekee asiat tietyllä tavalla ei-ammattimaisesti. Onko se sitten vastapainoa hurjasti yleistyneille kaupallisille kampanjoille, vai kertooko se jostain muusta, en osaa sanoa, mutta mielestäni selkeä murros on tapahtumassa. Onkin hurjan mielenkiintoista nähdä, minkälaiseksi blogit muuttuvat vaikkapa seuraavan viiden vuoden aikana -Ja mitä jälkipolvemme asiasta ajattelevat? Onko bloggaaminen kymmenen vuoden päästä yhtä yleistä kuin 80-90-luvulla päiväkirjan (tai kaverikirjan) täyttäminen, vai hiipuuko suosio?

Mielenkiintoista!

Luru
Changes

Mun mielestä on mahdotonta lokeroida blogeja yhteen tietynlaiseen nippuun. Toisille blogi on jotain täysin henkilökohtaista, oma paikka jossa purkaa mielenpäällä olevia asioita vaikkapa sukulaisilleen - ilman ajatustakaan että mukana olisi jotain markkinameininkiä. Toisilla taas meininki voi olla ihan ääripää tuosta, tarkoituksena hakea blogille mahdollisimman suurta yleisöä ja sitä kautta ehkä omaa tunnettuutta jolla edistää mahdollisuuksiaan työelämässä/blogilla tienaamisessa tms. Ja mitä kaikkea mahtuukaan vielä näiden ääripäiden välille? :D

Jos mun pitäisi noihin sun esittämiin määreisiin ujuttaa omaa blogiani, niin sanoisin edustavani sellaista blogia, jossa minä toimin pääasiassa tarinankertojana (ts. tarinaa omasta elämästä) ja toissijaisesti sisällöntuottajana (hmmm... tuotanko muuta sisältöä kuin tarinaa omasta elämästäni?). Mainostajuutta on ollut jossain määrin, mutta vierastan sitä edelleen ja yritän olla sen suhteen hyvin varovainen ja jättää sen niin vähälle kuin vain osaan.

Joskus tahdon nimenomaan saada aikaan keskustelua, mutta tärkeää on myös saada oma ääni kuuluviin. Työelämään en hae blogista mitään. Verkostoidun muilla keinoin ja pidän blogiani ennemmin vapaa-ajan harrastuksena, vastapainoksi työelämän pyörteille. 

Mindeka
Ma-material Girl

Hyviä pohdintoja! Kiitos Luru!

Olen täysin samaa mieltä tuossa, ettei kaikkia blogeja voi mitenkään niputtaa yhteen kategoriaan. Kaikki kirjoittajathan on erilaisia niin tyyliltään, sisällöltään kuin motiiveiltaan, vaikka pelkästään ajattelisi tätä Lilyä. On palkallisia bloggaajia, suositeltuja ja sellaisia, jotka tekevät blogia ensisijaisesti harrastusmielessä. Hyvä jaottelu siis voisi olla jo pelkästään palkattujen ja ilman palkkaa bloggaavien välillä, koska sisältö ja päivitystiheyskin saattaa olla verrannolisia juuri niihin seikkoihin.

Tuota sisällöntuottajuutta olen miettinyt paljon. Vaikka teet blogia omilla säännöilläsi ja resursseillasi, niin kuitenkin portaaleilla on omia sääntöjä, joihin bloggaajana sitoudut (Lily etiketti esim.) ja lisäksi vaikkapa kuvien julkaisuun liittyy lakeja ja suosituksia, jotka ohjailevat blogia. Ja vaikka Lilyssä, A-Lehdet saavat oikeudet sisällön käyttöön ja uudelleen jakamiseen vaikkapa Trendissä, jota näkee nykyisin joka numerossa.

Ainakin olet sisällöntuottaja myös A-Lehdille, vaikka tietenkin ensisijaisesti omalle blogillesi, eikö niin?

 

Kristaliina
Puutalobaby

Hyviä kysymyksiä! Oikeastaan kaikkiin noihin näkökulmiin voisi heti nimetä blogin/bloggaajan (ja vieläpä omalla tavallaan hyviä kaikki) - ja sitten on tosiaan vielä se, että blogin sisälläkin voi olla vaihtelua esimerkiksi ajan myötä. Eli mä ajattelen, että on hyvin paljon erilaisia blogeja erilaisista lähtökohdista - ja hyviä blogeja voi olla monenlaisessa kategoriassa... Joitain sitten tietysti miellyttävät enemmän jonkunlaiset ja toista toisenlaiset :)

Itseni bloggaajana näen tosi vahvasti tarinankertojana ja ajattelen oman blogini ikään kuin "omana tonttinani", jonka haluan olevan niin "itseni näköinen" kuin on mahdollista. Ikään kuin minun henkilökohtainen virtuaalimaailmani :) Ja tuohon tarkoituskysymykseen - alkuperäinen tarkoitus on varmasti ollut se, että saan itse kirjoitella ja tarinoida juttujani, ja siihen rinnalle (yhtä tärkeäksi jutuksi) on nousseet lukijoiden tarinat, kertomukset ja mielipiteet. Ikään kuin monta tarinaa samassa tarinassa :) Eli mä näkisin, että mun tontilla oma ääni ja keskustelu ovat molemmat tosi tärkeässä asemassa.

Hih, lukijat voivat tuon tietysti nähdä ihan eri tavalla, mutta itse ajattelen sen noin :)

Ja mä kyllä haluaisin ajatella, että blogeista olisi vähitellen kasvamassa ihan oikea, vakavasti otettava journalismin muoto. Lisäksi perinteisen journalismin rinnalle, jonka en usko olevan katoamassa mihinkään :)

Mindeka
Ma-material Girl

Nimenomaan, kiitos Kristaliina!

Vastasin itsekin siihen kyselyyn vähän niin, että "olenko minä muka äitibloggaaja" -tyyppisesti, koska nykyisin en koe sen olevan enää relevanttia sisällön kannalta. Tai siis, osaltaanhan äitiys on aina mukana jutuissa ja blogissani, mutta en millään jaottelisi itseäni äitiysblogiksi. Äidin kirjoittama blogi tämä toki on, mutta tekeekö se minusta äitibloggaajan?? Sisältö muuttuu väkisinkin, kun elämäntilanteet ja tapahtumat ovat pääsijassa kirjoituksen sisällön kannalta, mutta mikä määrittelee blogin? Tuleeko blogistani hääblogi, jos (ja kun) alan suunnittelemaan häitä ja tulevaa juhlaamme?

Tai, jos nyt jatkan kirjoittamista tyylistä, lapsen tarhakokemuksista ja näistä opiskeluun liittyvistä asioista, niin miten blogini voisi kategorioida? -Lifestyle- blogiksi ilmeisesti?

Tuosta kyselystä jäin pohtimaan nimenomaan sitä, että jos minut on kerran laitettu äitiblogikastiin, niin olenko sitä ikuisesti vai muuttuuko kategoria jatkuvasti?

Kristaliina
Puutalobaby

Hih no kun mäkään en jotenkin määrittelisi itseäni äitibloggaajaksi :) Vaikka sitä varmaan muiden mielestä tosi selvästi olenkin :) Mutta omasta näkökulmastani katsottuna mä bloggaan omasta elämästä - mutta siitä omasta elämästä tällä hetkellä tuo äitinä oleminen tietysti muodostaa ison osan. Ei kuitenkaan ainoan.

Mutta tosiaan mikä muu se voisi olla? Lifestyle kuulostaa mulle liian hienolta. Joskus olen määritellyt (jos sitä on jossain erikseen kysytty), että elämäntyylittömyysblogi :)

Mindeka
Ma-material Girl

Sun blogi on kyllä niin omaa luokkaansa (kaikella hyvällä!), että ansaitsetkin oman uuden kategorian. -Ja jos se on mielestäsi tuo elämäntyylittömyysblogi, niin olkoon sitten niin :D

Lifestyle minunkin mielestäni kuullostaa juuri sellaiselle "korkkarit kaihoisasti viljapellossa" ja "itse tekemäni pasta/ croissant/ tässä, moi" -tyyppiselle hienolle ja loppuuna sti viedylle visuaalisuudelle, joten ehkä minäkin tarvitsen oman kategorian. Oisko se "vain elämää -ei sen hienompaa" :D

FFFifi
Fitness Führer

Kuten tässä on tullut esiin, lukija voi olla jotain muuta mieltä, mutta ainakin itselläni on tarkat käsitykset siitä, mitä ajattelen tekeväni. Aloitin bloggaamisen muistaakseni joskus 2004 (!), ja silloin se oli ihan erilaista. Kunhan vaan sekoiltiin jotain... Nykyisin suhtaudun tähän melkoisella vakavuudella vaikka harrastus onkin kyseessä.

Ajattelen totta kai olevani sisällöntuottaja ja myös tarinankertoja. Ja koska teen toimittajan töitä, olen ehdottomasti myös journalisti, se ei kytkeydy pois blogissani vaikka en sitä työnantajalle teekään. Esimerkiksi pyrin aina noudattamaan journalistin ohjeita myös blogissa, vaikka sitä ei kukaan  edellytäkään.

Koen, että tosi tärkeä osa on se keskustelu, muutenhan voisin kirjoittaa vain itselleni. Mutta toki kirjoitan mitä haluan ja miten haluan, että kyllä kyseessä on myös itsensä ilmaiseminen. 

Koska blogimaailma muuttuu niin nopeasti, on vaikea sanoa, mikä kehitys on hyvää, mikä huonoa ja mikä väistämätöntä. Mutta itseäni hieman ärsyttää se, että isot blogit ovat niin pitkälti mainossisältöisiä. Monissa suurin osa sisällöstä on mainontaa, eikä lukija välttämättä tajua sitä. On harmi, jos hyvä bloggaaja päätyy bloggaamaan vain kaikenlaisesta sälästä.

Oman blogini kategorisoin treeniblogiksi, mutta kovin tyypillinen treeniblogi se ei ole. Itse asiassa en tiedä yhtäkään samanlaista. Mutta tämäkin on toki sellainen kysymys, jonka lukija voi nähdä ihan eri tavalla kuin bloggaaja.

Kommentoi