Blogien syvin olemus

Näyttökuva (4).png

 

Vastasin äskettäin äitibloggareille suunnattuun kyselyyn, joka sai pohtimaan aihetta syvällisemminkin. Lisäksi minulla on omakin koulutehtävä hyvinkin samaa asiaa sivuavasta aiheesta, joten väkisinkin alkaa pohtimaan koko blogi-ilmiötä syvällisemmin. Oletko sinä pohtinut asiaa blogia kirjoittaessasi tai blogeja aktiivisesti lukiessasi? Pystytkö helposti kategorioimaan blogisi (tai suosikkiblogisi)?

 

Onko bloggari sisällöntuottaja, mainostaja vai tarinan kertoja?

 

Onko blogien tarkoitus luoda keskustelua vai pelkästään antaa oma äänensä kuuluviin digiviidakossa?

 

Onko tarkoitus saada omille mielipiteilleen kannattajia? Onko kirjoittajalla taka-ajatuksena verkostoituminen tai muu työelämään liittyvä syy?

 

Voiko olla montaa eri mieltä?

 

Haastaako blogit perinteisen journalismin vai onko se tullut siihen vain lisäksi? Voiko bloggaamista sanoa edes journalismin osa-alueeksi?

 

Vai onko blogit mielestäsi osa suosittelu- tai digimarkkinointia? Yritysten äänikelloja?

 

 

Mikä on oma mielipiteesi asiaan?

 

 

 

Translation: What is the deepest meaning for blogging?

Kommentit (9)
 1. Kuten tässä on tullut esiin, lukija voi olla jotain muuta mieltä, mutta ainakin itselläni on tarkat käsitykset siitä, mitä ajattelen tekeväni. Aloitin bloggaamisen muistaakseni joskus 2004 (!), ja silloin se oli ihan erilaista. Kunhan vaan sekoiltiin jotain… Nykyisin suhtaudun tähän melkoisella vakavuudella vaikka harrastus onkin kyseessä.

  Ajattelen totta kai olevani sisällöntuottaja ja myös tarinankertoja. Ja koska teen toimittajan töitä, olen ehdottomasti myös journalisti, se ei kytkeydy pois blogissani vaikka en sitä työnantajalle teekään. Esimerkiksi pyrin aina noudattamaan journalistin ohjeita myös blogissa, vaikka sitä ei kukaan  edellytäkään.

  Koen, että tosi tärkeä osa on se keskustelu, muutenhan voisin kirjoittaa vain itselleni. Mutta toki kirjoitan mitä haluan ja miten haluan, että kyllä kyseessä on myös itsensä ilmaiseminen. 

  Koska blogimaailma muuttuu niin nopeasti, on vaikea sanoa, mikä kehitys on hyvää, mikä huonoa ja mikä väistämätöntä. Mutta itseäni hieman ärsyttää se, että isot blogit ovat niin pitkälti mainossisältöisiä. Monissa suurin osa sisällöstä on mainontaa, eikä lukija välttämättä tajua sitä. On harmi, jos hyvä bloggaaja päätyy bloggaamaan vain kaikenlaisesta sälästä.

  Oman blogini kategorisoin treeniblogiksi, mutta kovin tyypillinen treeniblogi se ei ole. Itse asiassa en tiedä yhtäkään samanlaista. Mutta tämäkin on toki sellainen kysymys, jonka lukija voi nähdä ihan eri tavalla kuin bloggaaja.

 2. Hyviä kysymyksiä! Oikeastaan kaikkiin noihin näkökulmiin voisi heti nimetä blogin/bloggaajan (ja vieläpä omalla tavallaan hyviä kaikki) – ja sitten on tosiaan vielä se, että blogin sisälläkin voi olla vaihtelua esimerkiksi ajan myötä. Eli mä ajattelen, että on hyvin paljon erilaisia blogeja erilaisista lähtökohdista – ja hyviä blogeja voi olla monenlaisessa kategoriassa… Joitain sitten tietysti miellyttävät enemmän jonkunlaiset ja toista toisenlaiset 🙂

  Itseni bloggaajana näen tosi vahvasti tarinankertojana ja ajattelen oman blogini ikään kuin ”omana tonttinani”, jonka haluan olevan niin ”itseni näköinen” kuin on mahdollista. Ikään kuin minun henkilökohtainen virtuaalimaailmani 🙂 Ja tuohon tarkoituskysymykseen – alkuperäinen tarkoitus on varmasti ollut se, että saan itse kirjoitella ja tarinoida juttujani, ja siihen rinnalle (yhtä tärkeäksi jutuksi) on nousseet lukijoiden tarinat, kertomukset ja mielipiteet. Ikään kuin monta tarinaa samassa tarinassa 🙂 Eli mä näkisin, että mun tontilla oma ääni ja keskustelu ovat molemmat tosi tärkeässä asemassa.

  Hih, lukijat voivat tuon tietysti nähdä ihan eri tavalla, mutta itse ajattelen sen noin 🙂

  Ja mä kyllä haluaisin ajatella, että blogeista olisi vähitellen kasvamassa ihan oikea, vakavasti otettava journalismin muoto. Lisäksi perinteisen journalismin rinnalle, jonka en usko olevan katoamassa mihinkään 🙂

  1. Nimenomaan, kiitos Kristaliina!

   Vastasin itsekin siihen kyselyyn vähän niin, että ”olenko minä muka äitibloggaaja” -tyyppisesti, koska nykyisin en koe sen olevan enää relevanttia sisällön kannalta. Tai siis, osaltaanhan äitiys on aina mukana jutuissa ja blogissani, mutta en millään jaottelisi itseäni äitiysblogiksi. Äidin kirjoittama blogi tämä toki on, mutta tekeekö se minusta äitibloggaajan?? Sisältö muuttuu väkisinkin, kun elämäntilanteet ja tapahtumat ovat pääsijassa kirjoituksen sisällön kannalta, mutta mikä määrittelee blogin? Tuleeko blogistani hääblogi, jos (ja kun) alan suunnittelemaan häitä ja tulevaa juhlaamme?

   Tai, jos nyt jatkan kirjoittamista tyylistä, lapsen tarhakokemuksista ja näistä opiskeluun liittyvistä asioista, niin miten blogini voisi kategorioida? -Lifestyle- blogiksi ilmeisesti?

   Tuosta kyselystä jäin pohtimaan nimenomaan sitä, että jos minut on kerran laitettu äitiblogikastiin, niin olenko sitä ikuisesti vai muuttuuko kategoria jatkuvasti?

   1. Hih no kun mäkään en jotenkin määrittelisi itseäni äitibloggaajaksi 🙂 Vaikka sitä varmaan muiden mielestä tosi selvästi olenkin 🙂 Mutta omasta näkökulmastani katsottuna mä bloggaan omasta elämästä – mutta siitä omasta elämästä tällä hetkellä tuo äitinä oleminen tietysti muodostaa ison osan. Ei kuitenkaan ainoan.

    Mutta tosiaan mikä muu se voisi olla? Lifestyle kuulostaa mulle liian hienolta. Joskus olen määritellyt (jos sitä on jossain erikseen kysytty), että elämäntyylittömyysblogi 🙂

    1. Sun blogi on kyllä niin omaa luokkaansa (kaikella hyvällä!), että ansaitsetkin oman uuden kategorian. -Ja jos se on mielestäsi tuo elämäntyylittömyysblogi, niin olkoon sitten niin 😀

     Lifestyle minunkin mielestäni kuullostaa juuri sellaiselle ”korkkarit kaihoisasti viljapellossa” ja ”itse tekemäni pasta/ croissant/ tässä, moi” -tyyppiselle hienolle ja loppuuna sti viedylle visuaalisuudelle, joten ehkä minäkin tarvitsen oman kategorian. Oisko se ”vain elämää -ei sen hienompaa” 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *