DIY: ällöt vauvanvaatteet kivoiksi värjäämällä

Ma-material Girl

Ystäväni vieraili valloittavan ihanan esikoisensa kanssa meillä eilen. Sain häneltä mahtavan idean, jonka päätin heti jakaa kanssanne. Ystäväni ei välitä erityisemmin mm. vaaleankeltaisesta, jota tuntuu kuitenkin vauvanvaatteissa esiintyvän. Hän oli heittänyt kaikki ällötykset pesukoneeseen, kera mustan Dylon- värinapin ja kunnon kasan suolaa perään. Tuloksena: Mustia ja tyylikkäitä potkareita, joissa on kontrastitikkaukset (koska lanka on tekokuitua, joka ei värjäänny). Ihan mahtava idea!

Kiitokset kuvausmallina toimineelle mussukalle.

Huomaathan, että värjäys onnistuu paremmin, mitä enemmän luonnonkuituja vaate sisältää. Esimerkiksi puuvilla värjäytyy huomattavasti tummemmaksi kuin esimerkiksi 50%puuvilla-50%polyesteri-sekoitteinen kangas. Tarkasta pakkauksesta maksimi vaatemäärä (kiloissa) per värjäysnappi ja oikea tarvittava suolan määrä.

Kommentit

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Ai kauheeta, miten sitä nyt mustia vaatteita vauvalle???

Heh, no ei vainskaa. Terveisin nimimerkki Itsekin pastellinsävyistä hellanduudelimaailmaa vierastava.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oo miten hienoja, kiitos tästä!

Mindeka
Ma-material Girl

Mä jotenkin odottelinkin tuota kauhistunutta kommenttia tähän :D Kiitos siis jään murtamisesta MinnaM!

Nyt kun oppisi sitten kirppikselläkin katsomaan niitä vaatteita uusin silmin: "Mitä värinappi tälle voisi tehdä?".

Olen vuosien varrella myynyt varmaankin tuhannet mustat farkut, koska asiakas haluaa uudet, (puuvilla) Twill-farkun värin kulahdettua. Toivoisin, että tämä värjääminen" hyväksyttäisiin" osaksi vaatehuoltoa  ja sitä kautta  saavuttaisi laajempaa suosiota myös aikuisten garderooppia ajatellen.

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos myös Vierailija  20:08  kivasta kommentistasi! 

Anna Karhubear

Pitääkin näyttää värinappia muutamalle omalle vaatteelle... Kiitos vinkistä Mindeka!

Mindeka
Ma-material Girl

Hyvä, jos sait tästä kipinän värjäykseen Anna Karhunen :) Puolisoni on hyvä esimerkki epäuskoisuudesta tähän värjäykseen. Aionkin salaa värjätä hänen chinos-housunsa takaisin tummanharmaaksi, kun hän on viikonlopun matkoilla. Hih.

P.S. Ei kannata (ihan vaan varmuudeksi) pestä valkopyykkiä heti seuraavaksi, värjäyspyykin jälkeen!

Tunne (Ei varmistettu)

Yleensä itekin värjäilen vaatteita ahkerasti, mutta lapselle en ehkä uskaltaisi. Etenkin musta väri sisältää paljon myrkkyjä. Tämä tuli mieleen yhdestä dokkarissa, jossa intialaiset (?) työntekijät saivat hengitys - ja iho-oireita värjäyksestä. Musta väri aiheutti eniten...

Tietenkään heillä ei ollut mitään suojaimia yms. mutta toisaalta, vauvan iho on herkkä ja tuollainen kotivärjäyskään ei välttämättä ole ihan turvallinen pienokaiselle.

Tämä siis vain ajatuksena, en tullut dissaamaan tai arvostelemaan :).

MayMilton (Ei varmistettu)

Hey Tunne, itsekin olisin samaa tietoa vailla! Missä olisi luotettava taho josta saisi tietoa nappi ym. diy-värjäystuotteiden myrkyttömyydestä? Ei mulle riitä ne tiedot mitä pakkauksessa on... hehe :D olisi tosi ihana sujauttaa kyllä ne pastelliyrjötykset muun värisiksi tuon em. tiedon kera... kiitos artikkelista!

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos kommenteista Tunne ja MayMilton. Hyvää pohdiskelua!

Ymmärrän kyllä, että jatkuvasti myrkkyjen/värjäysaineiden/tekstiilipölyn kanssa kosketuksissa olevat saattavat oireilla, mutta en lähtisi itse sitä ihan tähän rinnastamaan. Kyseessä (=tässä jutussani) on kuitenkin kertaluontoinen uudelleenvärjäys, joka tietenkin vielä pestään (oikeastaan kahdesti) ennen käyttöä. Jatkuvasta käytöstä/ altistumisesta en voi sanoa mitään, koska en esim. ole tuota dokkaria nähnyt tai perehtynyt tehdasvärjäämiseen, ammattikouluni tekstiilikemiaa +kuluttajaviraston materiaalikoulutusta  syvemmin. 

Mietin tässä vaan, että miksi se musta väri olisi niin merkittävästi vauvalle vaarallisempaa kuin esimerkiksi punainen tai tumma sininen..? Olisiko turkoosiksi uudelleenvärjäys saanut teitä kommentoimaan? Tämä on kieltämättä mielenkiintoinen aihe, ja olisi hienoa, jos saataisiin tähän joku ammattilainen kommentoimaan. (Omalla kohdallani luotan saaneeni (opiskellessani alaa) ihan tarpeeksi kattavaa informaatiota, jonka ansiosta uskallan värjätä vaatteitamme.)

Kannattaa ottaa yhteyttä muuten eko-liikkeisiin ja lukea esim. Kuluttajaviraston Eko-ostajaa, joista varmaankin saa tietoa eri aineiden turvallisuudesta ja valmistuksessa käytetyistä aineista. Joita Tunne ja MayMilton siis pohdiskelitte.

Loppuun muuten vielä sellainen juttu, että tiesittehän, että kaupoissa merkitty Orgaaninen puuvilla myös värjätään "kevyemmin", koska muuten se menettäisi orgaanisen tittelinsä? Voisiko tämä kuluttajille myytäväkin olla vastaavanlaista ainetta verrattuna tehdaskäyttöisiin? 

Kommentoi