Ei, me emme kestoile

Ma-material Girl

Nostetaan kissa pöydälle:

Me käytämme kertakäyttövaippoja. Siinä se nyt tuli. Aikamme pahin synti, johon lapsiperhe voi langeta.

Aihe herättää paljon keskustelua, väittelyä ja ehkä jopa vähän syyttelyäkin. Olemme saaneet kestovaippaluennoita jo hyvissä ajoin ennen pojan syntymään, emmekä siltikään ole (vielä ainakaan) hylänneet muovivaippoja. Miksi?

Helppous: Ensimmäisen lapsen myötä elämä muksahtaa kyljelleen. Kaikki on uutta. Menee yllättävän paljon voimia pelkkään opetteluun.

Ajankäyttö: "Rips" likainen vaippa pois ja "Rips Raps" puhdas vaippa tilalle "Kops" roskiksen kansi kiinni. Valmis. Onko kyse sitten jaksamisesta vai ajanpuutteesta, mutta tiskitkin seisovat altaassa taas kolmatta päivää. Huom. EI tiskikonetta.

Siisteys: Olen pahoillani, mutten kaikista puolustuspuheenvuoroista huolimattakaan kykene ajatukseen, että pesisin samassa pesukoneessa silkkipaitani ja kakkavaipat. Olen bakteerikammoinen ja fakta on, että pesukoneeseen jää bakteereja muhimaan. Pelkkä ajatuskin pesua odottavista vaipoista....

Tässä kohtaa tulee uudelleen Helppous: Oman luonteeni tuntien, pesisin pyykkikonetta (Tiesittehän, että sitä PITÄÄ pestä myös tyhjillään) joka toinen päivä, joka taas ei ole ympäristölle kovinkaan ystävällistä. Siitä pääsemmekin seuraavaan kohtaan:

Ekologisuus: Kyllä, muovivaippa rasittaa ympäristöä jätteellään, mutta kuten esim. kotimaisissa Mumivaipoissa,  käytetään kertakäyttövaipoissakin jo ympäristökriteerit täyttäviä, kloorittomia materiaaleja.

"Muumivaipat valmistaa suomalainen perheyritys, Delipap Oy. Olemme Suomen ainoa vaippavalmistaja. Ympäristöystävällisyys on erittäin tärkeä osa arvomaailmaamme ja vaippamme täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Muumivaippojen valmistuksesta ei mene jätettä kaatopaikalle vaan tuotantojäte hyödynnetään polttamalla energiaksi. Kisäksi kotimaisen vaipan kuljetusmatkat ovat luonnollisesti lyhyempiä. --Vaipan tehokkaasti imevässä ytimessä on täysin biohajoavaa klooritonta suomalaista selluloosaa, jonka valmistuksessa ei käytetä kloorikemikaaleja vaan ainoastaan ympäristöystävällistä happea. Selluloosaan käytettävää puuta ei hakata vanhoista metsistä."

Suora lainaus Muumivaippapaketista, lisää osoitteesta www.muumivaippa.fi

Ja mainitsen tässä vielä uudelleen sen, että pesukoneella pyykkäys rasittaa ympäristöä monellakin eri tapaa. Pesuainejäämät ovat vain murto-osa. Ja ei, käsipyykkiin en  ryhdy. Lue taas kohta "Helppous".

Mitä sanotte? Kuulostaako mitenkään sallittavalta vai olemmeko aivan käsittämättömiä lurjuksia, joita ei maapallon hyvinvointi kiinnosta?

Palautteet, vastaväitteet ja haukut kommenttiboksiin. Kiitos.

Puolustus päättää puheenvuoronsa.

 

Kommentit

Mari K.

No siis faktahan on, ettei mikään kertakäyttövaippailu ole mitenkään ekologista. Ne vaipat menee joka tapauksessa (vaikka miten maantuvia ja ympäristöystävällisiä olisivat) seka- vai ongelmajätteeseen (en muista kumpaan?), koska nää immeiset jotka roskia käsittelevät, ei saa olla tekemisissä ihmisen ulosteen kanssa.  Piste. :D 

Mää mietin tota kestoilua alkujaan, mutta myöskin mua inhottaa ajatus kakkavaipoista mun vaatteiden seassa, saatika kun ne muhii odottamassa pesuvuoroaan. Ja niitä pitäiskin olla ihan hirveet määrät, jotta pestyt kestot kerkeis kuivaa ja kaikkea. (siks kolmanneks mä tosiaan raskusaikana yritin niitä taitella eikä siitä tullu mitään muuta kun paska mutsi-olo, että annoin sitte vaan olla). 

Ja siis todellakin, onhan kertikset nyt ihan älyhelppoja. Siitä vaan pois ja roskiin, uutta tilalle. Iisiä kun mikä! Ainakaan mä en pienen lapsen kanssa kaivannut mitään päätä vaivaavaa sen enempää (ps. vaippa roskis olis muuten tosi kiva, tai edes joku kannellinen kun pitäis hajut :D meillä on vaan pussi johon tökkään ja yritän laittaa sitä aina kii, ettei se p*ska niin haisis, huono on menestys :D). 
Sitä paitsi, tosi kiva käydä vaikka puistoilee tai kaverilla tai jotain ja vaihtaa sielä vaippaa ja raahata sitä edellistä kestoa mukana haisemassa takas kotiin jotta sais pyykkiin :F 

Mindeka
Ma-material Girl

Olen muuten kuullut huhua, jonka mukaan olisi olemassa sellasia roskipusseja, joka sulkeutuu jokaisen vaipan jälkeen. Se siis tekee sellaisia kapseleita, ettei kakka haise.

Kuulostaa sekin todella ympäristöystävälliseltä.

:) Kiva Mari K. että ainakin suhun voi luottaa. Käyköhän kukaan muu ikinä lukemassa/kommentoimassa tätä palstaa. Hahaha, Kiitos siis!

Iineri
Möykkyjä

Minä kestoilin. Kestovaipat oli ihania! Hamstrasin eri kuoseja ja malleja, otin söpöjä kuvia pallero-pyllystä... Hurahdin.

Pesin aina vaipat erikseen ja muut vaatteet erikseen, en koskaan huomannut muiden vaatteiden "kakkaantuneen" tms.

 

Alunperin motiivini oli rahan säästö, toisen kohdalla myönsin jo reippaasti, että tärkein syy oli se, että halusin pukea lapsen vaippaa myöten ihanasti... Ei sekään kyllä ehkä ollut kauhean akologista, ostella aina uusia vaippoja ja myydä pois ihan käyttökelposia vaan vaihtelun vuoksi... Kyllä silti varmaan kahden lapsen kestoilulla säästi paljon rahaa kertseihin verrattuna.

Iineri
Möykkyjä

Ja vielä, aloitin kerstoilun siinä vaihheesa kun lapsi painoi n. 6 kiloa ja M-kokoiset alkoivat sopia. Ihan pienellä mekin kertakäyttöiltiin.

Turhat jorinat

Meillä on myös kertakäyttövaipat käytössä. Mä ajattelin alunperin edes kokeilla äitiyspakkauksen kestovaipoilla, mutta puoliso kieltäytyi siitä souvista kategorisesti-vaikka hän mun ekottamisiini yleensä pitkämielisesti suhtautuukin.

Tuntuu kyllä aika kaksnaamaiselta vahtia pesuaineiden ekomerkintöjä samaan aikaan kun tuottaa vaippavuoria kaatopaikalle... vaan eipä se vaipanvaihto mieltä ylennä näinkään, puhumattakaan että pitäisi käydä kakkaa vielä räsyistä jynssäämään :/

Nykyihminen ei joudu olemaan paskan kanssa tekemisissä, niinkuin vielä muutama vuosikymmen sitten (ainakin maalla) joutui. Ei ole ihme, ettei se mene nikottelematta ja että hommasta haluaa suoriutua mahdollisimman vähällä sotkulla.

Minusta on aika hoopoa, että jotkut ekomammat jaksaa syyllistää toisia siitä, ettei vaipanpesu innosta. Samalla logiikalla minäkin voisin mäkättää ja puistella päätäni jatkuvasti toisten kinkkuvoileiville ja hampurilaisille. Että herranjestas, etkös tiedä, millaista ympäristötuhoa lihansyönti aiheuttaa?!

Mari K.

Tohon Iinerin juttuun on sanottava, että jos mä kestoilisin, mä kestoilisin just siks, että niitä kestovaippoja saa niin ihanilla kuoseilla :D Todellakin olis kiva pukea lapsi kivasti vaipasta lähtien (ihan niinku ittensä alusvaatteista lähtien :D)! Välillä harmittaa, ettei kertiksiä oo mitään kivoja oransseja, pinkkejä, punasia, sinisiä, vihreitä ym. eri kuvioilla :D Tai vaik timanteilla. Mä käyttäisin ainaki musta/pinkki glitteri-timantti vaippoja, jos voisin. :DDDDD 

ja siis kukamitämissä roskispussikapselijuttuja? olispa kätevää kerta kaikkiaan, koska siis meidän kylppäri haisee ihan v*tun pahalle, vaikka yritän kyl viedä pahimmat suoraan pihalle roskikseen :D 

Mari K.

Nii ja vielä, kyllä maar muhun voi luottaa näissä lukemisjutuissa :D Se vaan on semmonen juttu, että kun itellään on pieni lapsi, sitä vaan on pakko päästä välillä höpisemään näiden kakka/pissajutuista, kuinka vatsa toimii, pissikö se taas syliin ilmakylvyn aikana, mikä on lempiruoka ja mikä syljetään seinille, nukutaanko meillä/teillä, joko ne hymyilee, mistä ja miks kiukutellaan ja sitä rataa :D 
Oikeesti, olin muutama viikko takaperin pari päivää sillei, että näin vaan kavereita, joilla ei ollu lapsia, ja vähän mä kaipasin kunnon ulostekeskustelua =DDDD 

Mari K.

HAHAAAA: http://verkkokauppa.babystyle.fi/products/view/661/pl

- Sangenic Vaipparoskis on helppo ja ympäristöystävällinen tapa käsitellä kertakäyttövaipat
- käytetty vaippa työnnetään roskikseen ja yhdellä kiertoliikkeellä se paketoituu hygieeniseen ja täysin hajutiiviiseen pussin
- kun roskis on täynnä, viedään pakattujen vaippojen ketju jätesäiliöön ja aloitetaan alusta

Anteeks mut mikä täs oli ympäristöystävällistä? :D

Iisa

Heh, uusi määritelmä ympäristöystävällisyydelle? Varmaan viitataan siihen, että on ystävällistä lähiympäristölle, kun sinetöi kakanhajun pussiin ja pois muiden nenistä.

Lyhyesti kestoista: Harsovirityksillä minivauvan kanssa startanneena, miltei kaikkia kestovaihtoehtoja n. ekan puolen vuoden aikana kokeilleena suosittelen kestoilua harkitseville ehdottomasti Fuzzy Bunzin yhden koon kestovaippojen hankkimista. Parhaimmassa tapauksessa selviää yhdellä ainoalla vaippakoolla koko vaippa-ajan.

Meillä on n. 20 vaippaa, ja niillä pärjää hyvin. Ulkomailta nettikaupoista kannattaa etsiä - huuto.netissä on toki paljon käytettyinä, mutta itse löysin brittinettikaupasta tosi edullisella diilillä, tulivat halvemmiksi kuin käytettyinä hankitut.

Näillä yhden koon taskuvaipoilla kestoilu on suht. nopeaa ja mutkatonta. Mua ei vaipan kuosit kiinnosta pätkääkään, enkä jaksa luurata vapaa-ajallani kestovaippafoorumeilla kokemuksia vertailemassa. Suositeltava vaihtoehto sille perheelle, joka haluaa käyttää lapsellaan kestovaippoja ilman pitkällistä vihkiytymistä kestoilun saloihin.  

Päivi Kestoilija (Ei varmistettu)

Pitää lisätä tänne alkuun että anteeksi tämä MEGApitkä lörpötys jo etukäteen. Mä en voi hillitä itseäni tässä asiassa. :D :D

No, se on pitkälti korvien välissä tavalla tai toisella. :D
Siis mä voin kumota mielestäni nuo kaikki väitteet. Ei, se ei ole aikaa vievää, se ei ole likaista touhua jne. Mutta että ei se tee teistä lurjuksia.
Kokeilla voi aina, mutta opettelea kestoilu vähän vaatii.

Vaipat pestään 60 asteessa, ei siis silkkipaitojen kanssa luultavastikkaan samassa koneessa. Ne eivät ole sen epähygienisimpiä kuin kertiksetkään. Ja haisevatkin huomattavasti vähemmän. Uusi kertishän haisee jo itsessään, ainakin kestoihin tottuneen nenään. Puhdas kesto haisee (joo, en käytä sanaa tuoksu. Haju se on, hyvä tai paha) puhtaalle pyykille. Monet materialit voi pestä silloin tällöin myös 90 asteessa. Samoin sen tyhjän koneen. :)
Samaan pyykkiin meillä menee kyllä muitakin 60 asteen pyykkiä. Kakka huuhdellaan käsisuihkulla pönttöön ennen pesukoneeseen menoa. Pissavaippa odottelee sellaisenaan ilmavasti säilytettynä.

Mä olen haaveillut että pääsisin olemaan KestoiluTukihenkilö! :D Se olis hauskaa. Voisi kädestä pitäen auttaa ja näyttää käytännössä miten homma toimii. Tätä vaippajuttua ei voi oppia ilman siihen perehtymistä ja käytöntöä ja epäonnistumisia vaippavalinnoissa jne. Mutta on se vaan niin ihanaa, kaikkien niiden kuosien kanssa jne. Ja sen ettei se vaippa kertakaikkiaan haudo. Kaikki nyt ei vaippaihottumia saa, mutta kyllä itse tykkän ajatuksesta etten pue lapselle muovipussia jalkaan.

Yksittäin pakkaavat vaipparoskikset on mun kammotusvekottimien listalla. Siitä on ympäristöystävällisyys kaukana. :P

Me (minä ja lapset, mies ei ole ollut kovin innostunut, kuten ei vaipanvaihdosta kyllä muutenkaan. Vaihtaa kyllä tarvittaessa eikä kertiksiä yleensä ole, niin kesto on laitettava senkin) ei kestoilla mistään tietyistä syistä. Mä vaan tykkään siitä. Ajatus että vähennän huomattavasti meidän kaatopaikalle joutuvan jätteen määrää on myös tärkeä. Se fakta ettei yksikään koskaan valmistettu kertakäyttövaippa ole vielä maatunut, vahvistaa sitä tunnetta paljon. Ja se että yksikin kestovaippa päivässä, on 365 kertakäyttöistä vähemmän jätettä vuodessa. :) Mutta raha, ei sitä ole varmaan kamalasti tällätyylillä säästetty. Ostan vaippoja uusina ja käytettyinä. Jos en tykkää tai malli ono väärä, menee myyntiin. Ja muita tilalle. Pieneksi jääneet vaipat olen myynyt suurelta osin pois, ja ostanut uudelle tulokkaalle aina vähintään osan uutena. En siis ole pitänyt kirjaa miten paljon olen rahaa vaippoihin käyttänyt.

JA ei, en ole pyhimys, enkä edes täydellilnen kestoilija. Meillä käytettiin esikoisen kanssa kestoja noin puoli vuorokautta kotona ekana päivänä sairaalaan jälkeen. Miksi, no koska mun hyvällä tahdolla hommaamat vaipat eli tässä tapauksessa harsot loppui kesken!! :D PALJON lapsia hoitaneena jne. asiasta jotain tietvänä, ei ollut silti hajua käytännöstä että sehän pissaa ja kakkaa ihan KOKOAJAN!!! Palattiin kestoihin kun esikoinen oli 8kk.
Sitten toisen kanssa vein kestot jo sairaalaan ja kotiin tultua mukaan tuli yökertis. Muutoin kestot. Satunnaisia hätävarakertiksiä on ollut matkan varrella. reilun vuoden iässä lopetin yöimettämisen ja siinävaiheessa siirryttiin kestoilemaan yölläkin. Jonka jälkeen on siis täyskestoiltu termistön mukaan.
Kolmannen kanssa.. tuolla ne vaipat sairaalakassissa odottaa. :) Saa nähdä miten tällä kertaa.
Löysin rantein, ilman paineita ja pientä sinnikkyyttä ja kokeilun halua, siitä se hurahdus voi alkaa.

Kiitos ja anteeksi.

AH (Ei varmistettu)

Itse jouduin myös raskausaikana kollegan kestovaippapommituksen kohteeksi. Tyyppi oli kuin feissaaja, joka putkahti joka kerta minifläppitaulun kanssa sermin takaa paasaamaan mulle kuinka mä voin pelastaa maailman kestovaippailemalla.

Harkitsin hetken ja sitten päädyin ratkaisuun, joka mielestäni oli helpoin, kertakäyttövaippoihin. Mitä tulee ekologisuuteen ja maailman pelastamiseen, niin kontribuutiomme on se, että emme enää lennä kaukolentoja vaan pyöräilemme lapsen kanssa ympäri kaupunkia eri puistoissa.

Virmixet

Mekään ei kestoilla! Mutta koitan hirveesti pienentää huutavaa omatuntoa just noilla muumivaipoilla, tosin tiedänhän mä ettei se maailmaa mihinkään muuta kun kaatopaikalle nekin menee.

Mulla oli kyllä koko raskausajan mielessä että sit kestoillaan todellakin, mutta sitten se jäi. Kerran kokeilin äitiyspakkauksen imsevimsejä mut en tykännyt yhtään. Tuli heti yli. Ja asuttiin mun vanhempien luona, pyykkikone kylmässä kellarissa joten vaippapyykkivuori tuntu vaikeelta. Sit me muutettiin ja ois ollut pesutupa, joten hylkäsin edelleen ajatuksen ja vannoin että SITKU meillä on oma pesukone... No nyt meillä on sekin mutta oonkin ihan sormi suussa kun en tiedä mistä alottaa. AIOt kuulostaa parhaalta vaihtoehdolta mut ei mulla oo varaa pistää mitään hirveitä summia. Ja poikakin on jo 1v ja 2kk mutta ei kai se nyt oo este kestoilun alottamiselle...

Että jos jollain on hyvää vinkkiä aiheeseen liittyen ni kerroppa!

-r

Mindeka
Ma-material Girl

Mahtavaa kaverit! Kommenttitulvaa odottelinkin, mutten ihan näin mahtavaa ja ASIALLISTA. Suurkiitos kaikille.

Pakko sanoa heti tähän, että AH: Kiitos nauruista. Pystyn kuvittelemaan ton fläppitaulutilanteen tässä univelkaisessa kikatushysteriassa oikein hyvin! Ei tunnu tuo 1,5h kiukuttelukaan enää miltään kun sai nauraa hyvin päälle.

Päivi: Mun mielestä lakiin voitais tehdä uudistus, että KELA maksaa lapsilisän ja äitiyspakkauksen ohella myös kestovaippatukihenkilön, koska kaikki sanoo, että siihen alkuun on todella vaikea päästä. Kuinka moni oikeasti alkaisi siihen rumbaan, jos mukaan pääsisi ilman turhia epäonnistumisia ja "vaikeuksien kautta voittoon" -kokemuksia!?

Iineri ja Mari K.: Kaverit ylistävät myös niitä kuoseja. Ja vaippojen kauneutta. Uskon aivan täysin!

Helppoa olisi ollut kokeilla alkuun vaikka niillä äitiyspakkauken kestoilla, mutta päädyimme antamaan ne perheeseen, jossa( yövaippaa lukuunottamatta) kestoillaan jo kolmannen lapsen verran. Koimme, että siellä ne on tarpeellisimpia kuin seisomassa meillä, että "Jos joskus.."

Lisää vaan mielipiteitä ja kommentteja: Ties vaikka kohta olisi pakko kokeilla, kun suurin osa on puolesta (täälläkin).

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja mistä sitä voi ihminen tietää kokeiltujaan yhtä vaippaa epäonnistuneesti että ne ei ole kaikki huonoja. No ei mistään. Esim. ne imsevimset, aika onnettomia mun makuun. :)
Terkuin Päivi mojovien supistusten keskeltä :D

Toimitus
Toimitus

Toivottavasti tärkeä keskustelu jatkuu. Nostimme juttusi toimituksen palstalle. Mukavaa viikonloppua!

Mindeka
Ma-material Girl

Tsemppiä Päivi! Joko saitte uuden tulokkaan maailmaan?

Ja miksi noita Imsevimsejä laitetaan juurikin äitiyspakkaukseen kokeiltavaksi, jos juuri ne ovat niitä huonoimpia?? Et ole ensimmäinen, joka noin sanoo...

 

 

 

iitukka

Me lainattiin kestovaippalainaamosta ( http://www.kestovaippayhdistys.fi/fi/aluetoiminta/vaippalainaamot.html ) kokeilupaketti ennen kuin hankittiin yhtään omaa. Oli muuten tosi hyvä juttu kun pystyi nimellistä korvausta vastaan (oisko ollu joku 5 €) testaamaan, minkälaiset vaipat toimii ja mitkä ei! Siinä on siis lajitelma erilaisia kestoja ja ohjeet mukana. Testausaikaa on pari viikkoa ja me ainakin saatiin sitä vaan puhelinsoitolla jatkettuakin. Voin ehdottomasti suositella!

Alku meilläkin mentiin kertiksillä, kun sitä kaaosta ja uutuutta oli enemmän kuin tarpeeksi, mutta kun tilanne parin kuukauden jälkeen vähän rauhoittui, alettiin kestoja pikkuhiljaa lisätä. Hankittiin käytettyinä kirppiksiltä ja huutonetistä ja miehen tätikin innostui niitä ompelemaan. Täten tuli huomattavasti halvemmaksi kuin kokonaan uusien hankkiminen. Yöllä ja reissuilla on edelleen kertakäyttövaipat käytössä, mutta kyllä se vaan hyvältä tuntuu, että yksikin kestovaipan käyttökerta on massiivisesta kertakäyttövaippavuoresta pois!

Mindeka
Ma-material Girl

Kerta kaikkiaan mahtavaa tietoa iitukka!! Miten tällaisesta en ole kuullutkaan?. ..Eikä muuten moni muukaan, koska tämä korttihan olisi vedetty jo aikoja sitten perusteluksi kestoille ;) Todella suurkiitos linkistä ja neuvosta!

Mistä iitukka kuulit tästä? Luulisi, että tällainen vaan yleistyisi, koska kestovaipatkin saavuttaa kokoajan vaan suurempaa ja suurempaa suosiota.

 

iitukka

Kuulin lainaamosta muistaakseni meidän kaupunginkirjastolla olleessa vauvantarviketapahtumassa. Siellä oli paikallinen kestovaippayhdistys esittelemässä toimintaansa ja myymässä käytettyjä kestovaippatarvikkeita. Samaan malliin saa lainattua muuten monesta paikasta myös kantoliinoja, mutta itse en ole kyseistä palvelua testannut.

Toivoisi tietysti, että tällaisen suosio kasvaisi, jotta kestovaippojen käyttökynnys alenisi. Luulen, että ongelmana on se, että lainaamojen toimintaa pyörittävät käsittääkseni vapaaehtoisvetoisesti toimivat yhdistykset, joilla ei välttämättä ole suuria rahkeita mainostaa tai levittää tietoisuutta asiasta. Eikä lainaamoja tietysti joka paikkakunnalta löydykään. Mutta hyvä vaan jos sana tätä(kin) kautta pääsee leviämään!

Aino M (Ei varmistettu)

Kaikissa tavallisista kaupoista saatavissa vaipoissa käytetään ns. superabsorbentteja (super absoerbent polymers), joihin oikeastaan koko kertisvaipan imukyky perustuu. Ilmeisesti superabrosbenttejen terveysvaikutuksia on tutkittu aika vähän. Itse uskon tämän johtuvan siitä, että kertisvaippabisnes on niin iso ja mahtava, että ne estävät luotettavien testien tekemisen mm. tekemällä testejä itse ja raportoimalla niistä (Ja tästä en tiedä faktaa, mutta kertisvaippamerkkejä on kyllä kritisoitu ainakin muista testeistä, joiden tuloksia tuntuu olevan junailtu heidän etujensa mukaisiksi). Sanomattakin on selvää, että tällaisten testien tuloksiin ei voi täysin luottaa puolueettomina.

Super absorbent polymers -jauheen on kuitenkin todettu aiheuttavan hengitystieongelmia ja astman oireita ainakin laboratoriorotilla. Sekä mahdollisesti hedelmättömyyttä myöhemmin elämässä. (http://www.greenamerica.org/livinggreen/diapers.cfm) Voisiko kertisvaipoissa olla osasyy astman kovaan yelistymiseen???? Pienen vauvan iho on todella ohutta ja sen läpi verenkiertoon imeytyy paljon herkemmin kemikaaleja kuin aikuisen ihon läpi. Lisäksi pienen vauvan kiintiöt haitallisille aineille on paljon pienempiä kuin aikuisten. (Laboratorirotat olivat tosin ilmeisesti hengittäneet superabsorbentteja, mutta voisi hyvivin kuvietlla että kosteasta/märästä vaipasta verenkiertoon imeytyneenä nämä kemikaalit voisivat olla yhtä haitallisia...)

Lisäksi kaatopaikkojen kertisvaipat ja ulosteet ovat vaarassa joutu pohjavesiimme. Sitä kautta ne tuovat mahdollisesti uusia riskejä terveydellemme ja lapsiemme terveydelle. (Ks. kohta "environmental conserns" : http://toxipedia.org/display/toxipedia/Diapers)

Nostan hattua kaikille, jotka jaksavat käyttää kestoja. Itse olen nähnyt läheltä millaista on kun ihminen sairastaa pahaa astmaa. Ja se on kauheaa katseltavaa se.

Ps. Pahoittelen kirjoitusvirheitä jne. Kirjoitan nopeasti sillä aikaa, kun poika on päikkäreillä ja muutakin pitäisi vielä ehtiä tekemään, joten en jaksa viilata. :)

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos Aino M kommentistasi!

Kaikki isot ja merkittävät bisnekset (vaippafirmat, tupakka- ja autoteollisuus..) rahoittavat usein  itse testejä, se on totta.  Ja tottakai se mietityttää, kuinka luotettavia tulokset silloin ovat... Onko asiat kuitenkaan ihan näin mustavalkoisia?

Tässä on nyt mielestäni nostettu yksi kertakäyttövaipan sisältämistä aineista aika voimakkaasti esiin, mutta onko kyseessä siis vaipassa juuri tämä jauhe ja juuri siinä muodossaan/ haitallisessa määrässä? Eihän lapsi kuitenkaan saa tätä jauhetta samalla tavalla kuin laboratoriorotat (josta muuten saisi jo uuden tärkeän aiheen..).

"Super absorbent polymers -jauheen on kuitenkin todettu aiheuttavan hengitystieongelmia ja astman oireita..."  .."..

Jos terveysvaikutus (haitta siis!) olisi näin selvä, niin saisiko vaippateollisuus sen kätkettyä?

Jos haluamme lähteä kaivamaan kaikkea pahaa aiheuttavaa vauvojemme läheltä, niin voisimme nostaa esiin myös vaatteiden, kestovaippojen, lakanoiden jms. väriaineet ja tehtailla käytettävien myrkkyjen (*esim. rotanmyrkky!) jäämät, joita pesuista huolimatta jää ainakin aluksi vaatteisiin ja sitä kautta kosketuksiin vauvan herkän ihon kanssa.

Puhumattakaan kaikesta (ehkä pelkästään inhottavasta?) valmistusmateriaalista, joita käytetään mm.kosmetiikassa: virtsa ja istukka esimerkiksi. Pointti on siis se, että kaikennäköisiä raaka-aineita ja lisäaineita käytetään kaikenlaisissa tavaroissa ja hyödykkeissä, mutta kaikki ei ole aina vain pahasta.

Ja Aino M, haluan vielä yhtyä kommenttiisi astmasta: Se on kamala tauti! Olen pahoillani läheisesi puolesta. Edesmennyt ukkini sairastui, koska oli nuorena työskenellyt raksalla, jossa asbestia käytettiin yleisesti eristyksiin. Lopullinen kuolinsyy oli keuhkokuume.

 

* Kuluttajasuojalautakunnan pitämän koulutuksen mukaan, eräästä miesten pyjamasta oli löytynyt jäämiä tehtaalla käytettävästä rotanmyrkystä, joka sai aikuisen miehen ihon reagoimaan pahalla ihottumalla.

 

Aino M (Ei varmistettu)

Tarkoitus ei ollut olla mustavalkoinen, vaan tuoda yksi kertisten MAHDOLLINEN haitta esille. Esim ne, joiden suvussa on perinnöllistä astmaa, saattavat olla erityisen kiinnostuneita aiheesta, josta eivät välttämättä ole ennen kuulleet. Toki oma aavistus siitä, että hommassa voi olla perää, ohjasi kirjoituksen sävyä. Täysin puolueettomasti asiaa voisi kai tutkia vain henkilö, jolla ei ole väliä suntaan tai toiseen kertisten ja kestojen välillä.

Itse kiinnostuin aiheesta, kun eräs kestoja käyttävä tuttava totesti, että "kertakäyttövaipoissa on aineita (ymmärtääkseni juuri superabsorbentteja)jotka on kielletty kaikkialla muualla, mutta vaippoihin niitä saa laittaa". Hyvin epätarkasti selitetyn väittämän totuudenmukaisuutta en tiedä ja sen takia olen sitä välttänyt toistamasta. Asia jäi kuitenkin itseäni pohdituttamaan.

On kai päivän selvää, että vaikka yhteys superabsorbenttejen ja astman välillä osoittautuisikin todeksi, eivät kaikki kertisvaippoihin puetut vauvat silti sairastuisi astmaan. Muutenhan meilläkin kaikilla olisi astma ja yhteys olisi jo todettu samalla tavoin, kuin asbestin ja sen aihettamien terveysvaikutusten välillä. Asbesti on vaarallisuudeltaan omassa luokassaan. Luulisin, että riskiryhmään kuuluvat vauvat, joilla on perinnöllinen taipumus astmaan. Superabsorbentit toimisivat ikään kuin jo lähes täyden vaa'an viimeisenä painona ts. osatekijänä sairauden puhkeamisessa.

Muista mahdollisesti haitallisista kemikaaleista, kuten esim. vaatteiden viimeistelykäsittelyistä en ole yhtään vähempää huolissani, vaikka en niistä kirjoittanutkaan. Nyt pohdin vain vaippoja, koska ne olivat keskustelun aiheena. Silti mieleeni tuli varmaan vähän ärsyttävänkin fraasi: "two wrongs don't make one right". Se että jokin muukin asia on madollisesti haitallinen, ei vähennä toisen haitallisuutta. Päin vastoin, paljon puhutaankin eri kemikaalien yhteishaittavaikutuksista. Itse yritän käyttää mahdolisimman paljon kierrätettyjä (täten moneen kertaan pestyjä) lastenvaatteita, ekopuuvillaa, tai vähintäänkin pestä uudet vaatteet väljässä vedessä ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Ja omien kokemusten perusteella luonnonkosmetiikkamerkkien kosteusvoiteista ei voi edes puhua samassa lauseessa tavallisten kosteusvoiteiden kanssa. Siksi ostinkin teidän söpöliinille Madaraa vauvalahjaksi. ;) Meillä luonnonkosmettiikkamerkkien kosteusvoiteisiin siirtyminen on ratkaissut koko perheen iho-ongelmat lähes täysin. Näin mustavalkoista tämäkään asia ei toki ole. Luonnonkosmetiikkakin on kemikaaleja, joten olen pitäytynyt tunnetuissa, sertifioiduissa merkeissä.

Kaikista ympärillämme olevista kemikaaleista voisi jatkaa loputtomiin asti. Mielestäni tärkeää onkin hysterian välttäminen. On hyvä olla tietoinen asioista ja sitten päättää, mikä itsestä tuntuu oikealta ratkaisulta. Äidin syyllistäminen kertiksistä, purkkiruuasta tai muusta vastaavasta on ainakin haitallista. SITÄ EI OLLUT TARKOITUS TEHDÄ ja itsekin käytämme sekä kertiksiä että kestoja. Äidin henkinen ja fyysinen jaksaminen on vauvankin kannalta varmasti paljon tärkeämpää, kuin vaippojen pyykkääminen esim liian väsyneenä.

Black Velvet
Työyhteisö

Itse käytin kahdella lapsellani lähes pelkästään kestoja. Osasyynä oli raha, mutta myös ekologisuus. Miestä ei ekologisuus kiinnostanut, mutta säästettävä rahasumma upposi häneenkin. Etenkin kun vuokraan kuului sähkö ja vesi.

Itse rakastuin ennen kaikkea villahousuihin. Tosin pidin siellä alla myös kuorta. Ei tullut läpi.

Voisin kumota monet noista väitteistä kestovaippojen "epähelppoudesta", "epäsiisteydestä" ja "paljon aikaa vievyydestä", mutta se ei musta ole pointti. Jos on kokeillut ja huomannut, että juttu ei toimi meillä, niin miksi tuntea siitä huonoa omaatuntoa?

Yksi asia on kuitenkin, mitä ihmettelen. Miksi ihmeessä tämä asia on niin joko tai? Siis toiset käyttää lähes aina ja toiset käyttää sen kerra eikä enää sen jälkeen? Miksei kestoja silloin kun on saanut hyvin nukutuksi ja kertakäyttöjä, kun uuvuttaa?

Tässä keskustelussa on muuten jäänyt yksi asia tulematta esiin. Nimittäin kestovaippailijoille riittää vaippailua vain n. 1,5 vuotta. Kertakäyttövaippailijat harrastavat vaippailua usein kolmekin vuotta.

Mindeka
Ma-material Girl

Luinkin jostain juuri tuosta pottaan oppimisesta ja siksi meille on jo tänään ostettu potta (poika 10kk). Kyse ei kuitenkaan taida olla mistään muusta (ainakaan vaippakysymyksestä)  kuin vanhempien laiskuudesta opettaa lastaan potalle, vai olenko väärässä?

Black Velvet
Työyhteisö

Vanhemmilla on potalle oppimisessa paljon vaikutusta, mutta pissasta kastuva vaippa on lapselle myös erittäin hyvä luonnollinen signaali, että asian voisi tehdä mukavamminkin. Kesällä toimii muuten jo tuon ikäisellä tosi hyvin sellaiset vaippahousut eli vähän kuin tavalliset pikkarit, mutta kosteudenpitävät ja imukykyiset. Ne falskaa vaippaa helpommin, mutta lapset rakastaa pukea niitä itse. Meidän tytöt olivat tosi ylpeistä niistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tiedän pojan joka kasteli joka yö sänkynsä 8-vuotiaaksi asti. Se merkitsi lakanapyykkiä n. 1-2 kertaa/yössä. En tiedä olisko kestovaippaulusta ollut tuohon apua kun se tuntuu olevan niin ihmeellistä - lienee ainut jota ei kokeiltu. ;)
Mutta ainut joka tepsi tähän poikaan oli lääkehoito yhdistettynä hälyttimeen joka ilmoitti heti kova äänisesti koska paikat alkoivat kostua ja poikakin heräsi vessakäynnille ihan itse. Meteli säikytti häntä niin että oppi nopeasti kuivaksi!

Että jos vanhempiparat olisivat 8 vuotta kestoillut olisi ollut aika paljon vaadittu heiltä. Salaa vain kävivät ostamssa yhä isompia vaippoja, ettei naapurit huomaisi ja koulukaverit kiusaisi. Onneksi he onnistuivat siinä ja poika on kuiva ja täysjärkinen. Samoin kertakäyttövaippa-vanhemmat!

Mindeka
Ma-material Girl

:) Kiitos Vierailija 14:45

 

Bjuuti (Ei varmistettu)

Tiedän että tämä ei ehkä ole oikea paikka, enkä ehkä osaa sanoa asiaani mahdollisimman kauniilla tavalla. Olen vastasyntyneen pikkukeskosen isosisko ja olen löytänyt vauvablogeista ja vauvaneuleista ihanan tavan käyttää aikaani. Vaippailun suhteen minulla ei ole sen suurempia tunnelatauksia ja päätös ei kumminkaan tälläkään kertaa ole minun, vaan äitini.

Mihin haluaisin puuttua, on argumentointi jota kertavaippailua vastaan on harjoitettu. Tiedän että sellaiset termit kuin polymeeri ja superabsorbentti on hirvittävän pelottavia ja vaikeita juttuja käsitellä, eikä asioista selvää ottaminen eikä ole pienokaisen kanssa se olennaisin tai tähdellisin asia. VAAN JOS ON aikaa tulla kirjoittelemaan ihmisille perusteluja minkään asian puolesta, pitää olla aikaa myös lukea asioista sen verran, että ei puhu aivan paskaa.

Super absorbentit polymeerit (SAP) ovat laaja ja moninainen yhdisteryhmä. Tähän kuuluu kaikki aineet, jotka voivat imeä painoonsa nähden monisatakertaisen määrän vettä. Näitä aineita käytetään mm. kynttilöissä, leikkausalustoissa, haavasiteissä ja kaikkialla jossa pitää pystyä kontrolloimaan nesteen liikkumista tai vapautumista.

SAP yhdisteet kertisvaipoissa on siellä vaipan imuosan sisällä, kahden erillisen kerroksen erottamina vauvan ihosta. Ei irtonaisena jauheena ja vaikka olisivatkin, niin kastuessaan niistä muodostuu geeliä, joka ei imeydy ihon läpi. Astma-kommenttiin haluaisin sanoa, että astmaa aiheuttaa ja kiihdyttää mikä tahansa vieras hiukkanen keuhkoissa. Niin autojen pakokaasut, puupöly, kuin varmasti myös SAP-jauhe. Ei mikään ihme jos hiirillä on ollut vaikea hengittää polymeeripöllyä. Varmasti olisi vaikea hengittää myös sahanpuruista tai tupakansavuista ilmaa.

Siihen, että saattavatko jotkut super absorbantti yhdisteet aiheuttaa hengitysteihin pysyvää vahinkoa ja siten pitkäkestoisia hengitysongelmia enemmässä määrin kuin normaali pölyaltistus mitä tahansa ainetta, en kommentoi. Mutta olen melko varma että vauvan vaipassa ko. aineet eivät ole terveysriski, ellet sitten työskentele vaippatehtaalla.

Täällä kaikki sanovat, että ei ole tarkoitus syyllistää äitejä. Minä kyllä haluan syyllistää niitä ihmisiä, jotka ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä lähtevät liputtamaan jonkin asian puolesta tai vastaan. Myös äitejä. Ilman laaja-alaista ymmärrystä asiasta tulee helposti antaneeksi täysin väärän kuvan asioista, vaikka totuuden siemen jossain olisikin. Ottakaa ihmiset asioista selvää!!

Vaipoista sen verran, että on se hyvä että niitä kumminkin on olemassa, kestis tai kertis, varmasti vähentävät pyykkiä ja pään vaivaa, sekä niitä hajuongelmia :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen lukenut aika paljon vaippa-aiheista keskustelua vauvani 7kk iän ajan, ja tämä keskusteluketju kirkasti keskustelussa käytävää argumentointia ainakin itselleni.

Vastassa on siis näkemys siitä, että "yksikin kestovaippa päivässä vähentää 365 vaippaa vuodessa" eli jossa oletusarvo on käyttää pelkästään kertakäyttövaippoja, sekä näkemys siitä, ettei vaippoja välttämättä tarvita sitten 3 viikon iän jälkeen ollenkaan, jos osaa tulkita vauvan eleitä - ehkä tähän jälkimmäiseen kuuluu myös monien (ainakin omani) ajatus siitä, että kaatopaikalle ei noin ylipäänsä saisi joutua yhtään mitään (ja onnellisia on ne mm. Vaasan ja Turun (?) seudulla asuvat, joiden kuivajäte poltetaan).

Näistä ensimmäistä näkemystä perustellaan vanhempien jaksamisella.

Lisäksi on vauvan pyllylle sopivat vaipat -aspekti, kemikaalialtistus -aspekti, sekä mitkä vaipat falskaa eniten -aspekti, mistä ei kumpanenkaan vaippatyyppi pääse puhtain paperein. (Meillä päädyttiin kestovaippoihin, sillä kun niiden käyttöikä loppuu, ne voidaan laittaa energiajakeeseen, eli jätettä ei siinä mielessä synny, vaikka toki muuta ympäristökuormaa.)

Luulen, että koska keskustelu on näin vilkasta, ja näkemykset näin eri maailmasta, voisimme odottaa lähitulevaisuudessa uusia innovaatioita, joissa molempien kantojen näkemykset yhdistyvät, ja ko. tapa hävittää pidätyskyvyttömien ulosteet saa suuren käyttäjäryhmän.

Alena
Sinun silmilläsi

Itelläni ei ole lapsia vielä, haaveissa olisi kyllä. Mutta päätin kommentoida tähän koska tää on niin kiinnostava aihe. Hoidin yhdessä perheessä lapsia, joista nuorin oli siellä aloittaessani n 4kk. Heillä käytettiin VAIN kestovaippoja. En ollut eläessäni niitä käyttänyt ja nähnytkin olin varmaan kerran. Olin ihan hukassa ja ensimmäiset päivät meni todellakin ihan opetellessa, kun en saanu välillä tarpeeks tiiviisti laitettua kun valskasi se vaippa ja sit taas se pesu oli raivostuttavaa. Aluks mietin et salakuljettasin sinne normivaippoja.. no sit kun kysyin äitiltä neuvoja ja pikkuhiljaa kun opettelin niitten kanssa tulemaan toimeen, niin ne osottautu ihan suhteellisen helpoiks käyttää. Ja pesukin oli sit ihan ok kun siihen tottu. Voisin jopa kuvitella omallakin lapsella niitä käyttää, vaikkakaan en heti vastasyntyneellä, kun sitä pissaa ja kakkaa tulee vähänväliä. Mut saas nähä, eihän sitä ikinä tiiä millanen sit ois jos ois omista lapsista kyse. :)

Kommentoi