Ei, me emme kestoile

Nostetaan kissa pöydälle:

Me käytämme kertakäyttövaippoja. Siinä se nyt tuli. Aikamme pahin synti, johon lapsiperhe voi langeta.

Aihe herättää paljon keskustelua, väittelyä ja ehkä jopa vähän syyttelyäkin. Olemme saaneet kestovaippaluennoita jo hyvissä ajoin ennen pojan syntymään, emmekä siltikään ole (vielä ainakaan) hylänneet muovivaippoja. Miksi?

Helppous: Ensimmäisen lapsen myötä elämä muksahtaa kyljelleen. Kaikki on uutta. Menee yllättävän paljon voimia pelkkään opetteluun.

Ajankäyttö: ”Rips” likainen vaippa pois ja ”Rips Raps” puhdas vaippa tilalle ”Kops” roskiksen kansi kiinni. Valmis. Onko kyse sitten jaksamisesta vai ajanpuutteesta, mutta tiskitkin seisovat altaassa taas kolmatta päivää. Huom. EI tiskikonetta.

Siisteys: Olen pahoillani, mutten kaikista puolustuspuheenvuoroista huolimattakaan kykene ajatukseen, että pesisin samassa pesukoneessa silkkipaitani ja kakkavaipat. Olen bakteerikammoinen ja fakta on, että pesukoneeseen jää bakteereja muhimaan. Pelkkä ajatuskin pesua odottavista vaipoista….

Tässä kohtaa tulee uudelleen Helppous: Oman luonteeni tuntien, pesisin pyykkikonetta (Tiesittehän, että sitä PITÄÄ pestä myös tyhjillään) joka toinen päivä, joka taas ei ole ympäristölle kovinkaan ystävällistä. Siitä pääsemmekin seuraavaan kohtaan:

Ekologisuus: Kyllä, muovivaippa rasittaa ympäristöä jätteellään, mutta kuten esim. kotimaisissa Mumivaipoissa,  käytetään kertakäyttövaipoissakin jo ympäristökriteerit täyttäviä, kloorittomia materiaaleja.

”Muumivaipat valmistaa suomalainen perheyritys, Delipap Oy. Olemme Suomen ainoa vaippavalmistaja. Ympäristöystävällisyys on erittäin tärkeä osa arvomaailmaamme ja vaippamme täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Muumivaippojen valmistuksesta ei mene jätettä kaatopaikalle vaan tuotantojäte hyödynnetään polttamalla energiaksi. Kisäksi kotimaisen vaipan kuljetusmatkat ovat luonnollisesti lyhyempiä. –Vaipan tehokkaasti imevässä ytimessä on täysin biohajoavaa klooritonta suomalaista selluloosaa, jonka valmistuksessa ei käytetä kloorikemikaaleja vaan ainoastaan ympäristöystävällistä happea. Selluloosaan käytettävää puuta ei hakata vanhoista metsistä.”

Suora lainaus Muumivaippapaketista, lisää osoitteesta www.muumivaippa.fi

Ja mainitsen tässä vielä uudelleen sen, että pesukoneella pyykkäys rasittaa ympäristöä monellakin eri tapaa. Pesuainejäämät ovat vain murto-osa. Ja ei, käsipyykkiin en  ryhdy. Lue taas kohta ”Helppous”.

Mitä sanotte? Kuulostaako mitenkään sallittavalta vai olemmeko aivan käsittämättömiä lurjuksia, joita ei maapallon hyvinvointi kiinnosta?

Palautteet, vastaväitteet ja haukut kommenttiboksiin. Kiitos.

Puolustus päättää puheenvuoronsa.

 

Kommentit (30)
  1. Itelläni ei ole lapsia vielä, haaveissa olisi kyllä. Mutta päätin kommentoida tähän koska tää on niin kiinnostava aihe. Hoidin yhdessä perheessä lapsia, joista nuorin oli siellä aloittaessani n 4kk. Heillä käytettiin VAIN kestovaippoja. En ollut eläessäni niitä käyttänyt ja nähnytkin olin varmaan kerran. Olin ihan hukassa ja ensimmäiset päivät meni todellakin ihan opetellessa, kun en saanu välillä tarpeeks tiiviisti laitettua kun valskasi se vaippa ja sit taas se pesu oli raivostuttavaa. Aluks mietin et salakuljettasin sinne normivaippoja.. no sit kun kysyin äitiltä neuvoja ja pikkuhiljaa kun opettelin niitten kanssa tulemaan toimeen, niin ne osottautu ihan suhteellisen helpoiks käyttää. Ja pesukin oli sit ihan ok kun siihen tottu. Voisin jopa kuvitella omallakin lapsella niitä käyttää, vaikkakaan en heti vastasyntyneellä, kun sitä pissaa ja kakkaa tulee vähänväliä. Mut saas nähä, eihän sitä ikinä tiiä millanen sit ois jos ois omista lapsista kyse. 🙂

  2. Olen lukenut aika paljon vaippa-aiheista keskustelua vauvani 7kk iän ajan, ja tämä keskusteluketju kirkasti keskustelussa käytävää argumentointia ainakin itselleni.

    Vastassa on siis näkemys siitä, että ”yksikin kestovaippa päivässä vähentää 365 vaippaa vuodessa” eli jossa oletusarvo on käyttää pelkästään kertakäyttövaippoja, sekä näkemys siitä, ettei vaippoja välttämättä tarvita sitten 3 viikon iän jälkeen ollenkaan, jos osaa tulkita vauvan eleitä – ehkä tähän jälkimmäiseen kuuluu myös monien (ainakin omani) ajatus siitä, että kaatopaikalle ei noin ylipäänsä saisi joutua yhtään mitään (ja onnellisia on ne mm. Vaasan ja Turun (?) seudulla asuvat, joiden kuivajäte poltetaan).

    Näistä ensimmäistä näkemystä perustellaan vanhempien jaksamisella.

    Lisäksi on vauvan pyllylle sopivat vaipat -aspekti, kemikaalialtistus -aspekti, sekä mitkä vaipat falskaa eniten -aspekti, mistä ei kumpanenkaan vaippatyyppi pääse puhtain paperein. (Meillä päädyttiin kestovaippoihin, sillä kun niiden käyttöikä loppuu, ne voidaan laittaa energiajakeeseen, eli jätettä ei siinä mielessä synny, vaikka toki muuta ympäristökuormaa.)

    Luulen, että koska keskustelu on näin vilkasta, ja näkemykset näin eri maailmasta, voisimme odottaa lähitulevaisuudessa uusia innovaatioita, joissa molempien kantojen näkemykset yhdistyvät, ja ko. tapa hävittää pidätyskyvyttömien ulosteet saa suuren käyttäjäryhmän.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *