Flunssankaatovinkkejä

Ma-material Girl

Pyhä jysäys sentään! Nyt se on meillä. Lähes koko pääkaupunkiseutua nakertava syyslenssu on nimittäin rantautunut pikkupoikamme (ja minunkin) riesaksi!

Koska Gabriel 2kk ei oikeen osaa vielä niistää (I wonder why!), niin kaipailisimme kaikkia vinkkejä, hulluja ja ei-niin-hulluja, avuksemme. Viimeyönä pojan tyynyliinan sisällä oli pilkottua keltasipulia, joten olemme siis aika avoimia ehdotuksille :D

Atchoo!

Minde

Kommentit

Miu
Miu

mulla ei siis ole lapsia, mut oon joskus nähnyt jonkun sellasen imupumpun? Millä siis imetään sitä räkää? Kuulostaa ehkä brutaalilta,  mut on kuulemma toimiva.

iitukka

Meillä on ollut käytössä tuon räänimemislaite (kuulostaa tosi hyvältä...). Siihen vaaditaan kyllä kaksi aikuista, sen verran lapsi rimpuilee kun sillä imee. Ja sitä seuraa aivan järkyttävä huuto (kyllähän sen ymmärtää, ei se varmaan kivalta tunnu), mikä taas vuorostaan lisää rääneritystä, joten joskus tuntuu että hyöty on plusmiinus nolla. Mutta kyllä me sitä on käytetty. Apteekin keittosuolatippoja myös, mutta niissäkin oli se ongelma, että lapsi olisi pitänyt saada viihtymään itkemättä makuulla niin kauan, että ne ois imeytyneet. Pienemmän kanssa tosin se ei ehkä ole ongelma. Veden avulla "niistämällä" oon saanu parhaiten räät pois, mutta eihän sekään toisaalta auta kuin hetkeksi.

Ei tainnu olla tästä paljon apua :(

Mari K.

a) NenäFrida<3

b) korota sängynpääty

c) kun käyt suihkussa ota lapsi siihen viereen vaikka ilmakylvylle (höyryhengittelyä!)

d) pyykit kuivumaan lapsen sängyn viereen (höyryhengittelyä taas :D)

e) valkosipuli pilkottuna sängyn vierellä KUULEMMA auttaa, en oo kokeillu. 

Älä laita liikaa päälle ettei kuume nouse ja avaa nenää mahd. usein. Apteekista saa keittosuolatippoja joiden PITÄIS saada lapsi aivastelemaan, mut ei ainakaan meillä toiminut. 

Ja unohda kaikki pikkuniistäjät, hanki suoraan apteekin nenäfrida! 

PäiviR (Ei varmistettu)

Joku on sanonut että äidinmaitoa voisi myös tiputtaa nenään, jos on nuhaa. Eipä siitä ainakaan haittaa ole. Keittosuolatippoja voi kokeilla. Se vähän ehkä pehmittää sitkeintä räkää nenässä ja se on helpompi imeä pois. Nenäfrida on varmaan hyvä. Meillä oli apteekista ostettuja limaletkuja, joissa on ihan sama idea kuin nenäfridassa. Niiden valmistus vissiin lopetettiin enkä tiedä saako niitä muun merkkisinä tms. vielä. Niissä oli kapeat letkut jonka pään sai sieraimen sisäpuolelle jolloin sai aika tehokkaasti imaistua räät pois. Yksin se kyllä onnistui, mutta eihän se kivaa ollu.
Ja ne niistäjät ei tosiaan ole yhtähyviä kuin nuo letkulliset, meidän kokemuksella ainakaan.
Yllä tulikin loput suihku ja sipulivinkit. :)
Itelle vaan vitamiineja ja maitohappobakteereita. Vauvallekkin voi antaa vaikka relatippoja halutessaan tuomaan lisää vastustuskukyä.

Mari K.

Nii joo ja ei mulla ole ollut ongelmaa yksin NenäFridan käytössä. 

Ja jos se kuume nousee ni lapselta vaatteet pois ja viileetäviileetäviileetä. (: 

Ja älä pidä lasta makuuasennossa kun se räkä valuu alas noita putkia keuhkoihin ja noin, meillä ainakin viime flunssassa kiinnitin huomion että pienikin hetki makuulla teki tosi huonoa.

Jos itkeskelee ihan hurjasti ni voihan sille lapsellekin sitte jotain lääkettä antaa, voihan sillä jotain muuta kolotusta sitten kanssa olla (itellä menee ainaki nivelet tosi kipeeks pienessäki flunssassa). Mut tosiaan niinku PäiviR tossa sano, itelles napaan vitamiineja niin eiköhän se pojankin olo parane (: 

Tsemppiä sinne, se on hirveetä kun tommonen pikkunen sairastaa (: 

Mari K.

"Joku on sanonut että äidinmaitoa voisi myös tiputtaa nenään, jos on nuhaa. Eipä siitä ainakaan haittaa ole. "

Woooot :O kuulostaa tosi kummalta, enkä mä nää kyllä mitään hyötyä koko hommassa :O Sieltähän se valuu sitte nenästä tuonne henkitorviin ja kurkkuun ja sieltä alas, miks ihmeessä joku äidinmaitoa nenään tökkis? :OOO 

Mindeka
Ma-material Girl

Hei, kiitti tytöt vinkeistä ja tsempeistä -Taas kerran!

Äidinmaito auttaa kuulema kaikkeen. Mä en yhtään epäile edes sen pudottamista nenuun. Toistaiseksi kuitenkin vielä tyydyn imettämään :)

Nenänniistoletkusysteemi meillä on, mutta poika inhoaa sitä. Ihan HILLITTÖMÄT raivarit ja/tai pelkoitkut tulee siitä. Mies myös juttelee tuossa lääkärikaverinsa kanssa puhelimessa ja kuulema siinä touhussa on myös pieni vaara imeä liian kovasti ja aiheutaa jotain haittaa vauvalle! (Kerron tarkemmin, kunhan toi maratonpuhelu joskus loppuu!?)

Sängynpääty on korotettu vaahtomuovipalasen avulla. Nukkuu nyt jo ihan jees. Myös höyryhengitystä suihkussa ollaan kokeiltu. Harkitsemme myös sellasen ilmankostuttimen/höyrytyslaitteen hankkimista, kun sitä on mummit ja muutkin suositelleet. Onko näistä kokemusta kellään?

Tänään tuli unikiukku mummilla meidän ollessavielä  saunassa, joten räkää valui (ja kehittyi) tosi hurjat määrät...

Mari K.

Itsehän pelkäisin ainakin aiheuttavani lapselle jotain vaaraa tiputtelemalla äidinmaitoa nenuun, kyse on kuitenkin ihan keskeneräisestä entistä vielä jolta puuttuukin osa rakenteista niinku poskiontelot ja noin :/ ei siis sillä et ehkä vähän naurettavaa kun nestettähän ne keittosuolatipatkin on, mut musta tuntuu kummalta tiputella ruokaa toisen naamaan ja kun kuvittelis et esim ne keittosuolatipatkin imeytyy limakalvoista ja noin paljon iisimmin ku joku paksu ja rasvanen äidinmaito :D

PäiviR (Ei varmistettu)

Kyllä se maito nieluun nenästä menee. Tosin voihan sen vetää henkeenkin kuten maidon muutenkin imiessä jos sitä tulee vaikka liikaa. Vaarallista se tuskin nenässä on.
Kai siinä on tarkoituksena se että pehmittäisi räkää kuten keittosuolatipatkin. Kolmannella tuli välillä sairaalassa pärsinnän mukana maitoa, joka oli hoitajien mukaan hyvä että sieltä tulee lapsivesiä jne pois. Kaipa se toimii molempiin suuntiin. :)

Mindeka
Ma-material Girl

Jäin ihan pohtimaan tätä asiaa ja olen samoilla linjoilla PäiviR:n kanssa. Outoa, mutta tuskin vaarallista :) Voin kertoa, että meillä purskahti aivastaessa kyynelkanavasta räkää.... Joten, tota....

Mari K.

Tää menee taas näihin asioihin, joita ei julkisesti pitäis sanoa, mut mulla on ainakin kyynelkanavissa jotain häikkää, että tarpeeks kun aivastelee/niistää, kyynelkanavista tulee täälläkin räkää. Siis aikuisena ihmisenä. Ja tullu aina. Kävin lääkärilläkin ja ne sanoi että sielä on auki jotain johonkin (mitä ei pitäis olla), mutta ettei se oo iso juttu ja turha lähtee hoitaa. 

Tota äidinmaito juttua tutkiskelin pitkin Googlea, ja tarvii kyl sanoo et vaan tosi harvassa paikassa sanotaan, että se olis hyvä juttu. Suurimmassa osassa huomautetaan, että se on tosi paksua ja rasvaista (olettaen että äiti syö hyvin) ja saattaa vaikeuttaa hengittämistä, siks lisäks että se myös vaahtoo helposti. 

Ja siis sairaalassa/ensimmäisen kk aikanahan on tosiaan ihan normaalia, että vauva räkii ja yskii ja puklailee lapsivesiä pois, mutta et nenähän on limakalvoineen suhteellisen herkkää aluetta, joka saattaa vaurioitua pelkästä kuivuudesta. Pärskiihän pienet lapset ja aikuisetkin tarpeeks naurahtaessaan klassisesti esim. maitoa nenästä, ei se silti tarkoita että se on OK (ja tuntuuhan se pahalta, jää se semmonen kitkerä huono happi tonne nenän ja kitalaen väliin :D). 

Mut tosiaan juu, en mäkään usko että se on vaarallista, ellei nyt ihan desitolkulla töki maitoa toisen nenään. 
Nii ja niilläkin sivuilla, mitä Googlesta tuli vastaan että suositeltiin laittamaan nenään äidinmaitoa, ni sanottiin myös sitä että jos laittaa niin ruiskulla tosi pieni määrä, että ihan maks se kolme tippaa, vähempikin riittäis. 

Tiedä sitten. Mä koen epämukavana koko höskelin kuten on varmaan tullut jo selväkskin, mutta et eihän se nyt tarkota että täällä oltais jotenkin absoluuttisesti oikeessa tai edes täysin koko hommaa vastaan. Jokainen hoitakoon lapsen niinkun hoitaa, kunhan nyt ei mitään oikeeta vaaraa sille aiheuta. 

Tepa (Ei varmistettu)

Meillä on vauvalle laitettu tyynyn päälle sellaisia tippoja nimeltä "Nuhanenä" (Frantsilan). Saa luontaistuotekaupasta. Auttaa avaamaan tukkoista nenää! Musta auttaa:)

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos Tepa!

Nyt tosin on nuha jo juoksevampaa (kk:n jälkeen..) ja haasteena yskä. Saako vauvaa autettua mitenkään, jos yskä on sellaista kuivaa ärsytysyskää?

Kommentoi