Iiiik! Täällä puhutaan ehkäisystä!

Ma-material Girl

Olen pohtinut monta pitkää hetkeä, minkälaista ehkäisyä kannattaisi jatkossa käyttää. (Ja jos joku nyt luulee, että poikamme oli vahinko, niin kerron että ei hän ollut. Ihan tahallinen ja erittäin toivottu.)  Koska emme tähän jouluun kuitenkaan kaipaa vauvauutisia, päätin hankkia kierukan. Kuparikierukan.

Kierukka oli minulle entuudestaan jokseenkin tuntematon ja ainakin osasyy selvisi: sitä suositellaan synnyttäneille naisille, koska kierukka asetetaan kohdunsuulle ja synnyttäessä se avautuu (=helpottaa asettamista). No, kun kuulin että tarjolla on joko hormoni- tai kuparikierukkaa, niin päätös oli helppo: enää en elimistööni keinotekoisia hormoneja ota. Ne, mitkä luonnostaan hyrrää, niin riittäköön. Kuparikierukka it is then.

Lähetteen toimenpiteeseen sain neuvolasta ja se laitettiin minulle terveyskeskuksessa. Kätilöopistolla niitä kuulema myös laitetaan oppilastöinä (huono sanavalinta?). Itse toimenpide oli helppo, lähes täysin kivuton ja niin miellyttävä kun nyt niissä olosuhteissa voi olla. Olin kuullut valitettavasti etukäteen vain kauhukertomuksia:"Se sattuu ihan sairaasti! Sitä ei saada välttämättä laitettua sulle, koska et ole synnyttänyt." jne., joten jännitin etukäteen jonkin verran. -No okei, aika paljon!

Mutta turhaan. Lääkäri oli kaikkien kehujen arvoinen ja asetti kierukan n.kolmessa minuutissa paikoilleen. Ainoa, minkä tunsin oli nipistys (ottaa kohdunsuusta kiinni), joka oli samaa luokkaa kuin papa-koe. Eli aika mitätön. Sen jälkeen ei muuta, kuin lääkärin: "Valmis!".

Kierukka toimii viisi vuotta ja ensimmäisen maksaa Helsingin Kaupunki. Sen saa poistettua lääkärissä koska tahansa ja koska hormoneja ei ole, se ei vaikeuta lapsensaamista poistamisen jälkeen. Seuraavan saa sitten ostettua apteekista.

Kuulostaa hyvältä, eikö?

 

Onko muilla vastaavia, positiivisia,  kokemuksia?

 

 

Lisää ehkäisyasiaa ja tietoa kierukasta:

http://www.ehkaisy.com/?gclid=COmKkvL8i60CFWwumAod1gl15Q

http://www.tohtori.fi/?page=3669292&id=1972898

ja

http://www.verkkosivuapteekki.fi/Flexi-T-300-tai-380-Kuparikierukka

 

 

Kommentit

Aivan samaa mietinnässä täällä! Kiva kuulla ettei toimenpide ollutkaan niin kauhea :)

 

iitukka

Kiinnostaisi myös kuulla kokemuksia! Mahassa pyörii tällä hetkellä kakkonen, joka ei ollut ihan niin suunnitelmallinen kuin ykkönen, mutta tietenkin silti haluttu :) Mutta kunhan tämä saadaan ulos, on meilläkin vakavan harkinnan paikka ehkäisyn suhteen (kun siitä näköjään sitten kuitenkin kannattaa huolehtia vaikka miten olisi ollut vaikeuksia aiemman raskauden alkuunpanemisessa :D).

Erityisesti tuo huolettomuus (ei päivittäistä pillerien muistamista) ja viiden vuoden ehkäisyteho (koska kaksi lähes putkeen riittää meille pitkäksi aikaa, jos ei sitten koko loppuelämäksi!) houkuttelevat.

Mindeka
Ma-material Girl

Suosittelen, ria ja iitukka.

Puntarissa painoi itselläni eniten tuo hormonittomuus, sillä kun kolme vuotta sitten lopetin pillerit, sain aivan kamalan aknen. Nyt ei siis puhuta mistään parista mustapäästä, vaan kivuliaasta ja sitkeästä vaivasta, joka nujerrettiin vasta lopulta lääkkein ja raskaushormonein. Jonain noista valvotuista öistä (jopa poski tyynyllä sattui) tein sen päätöksen, että hormoniehkäisy on historiaa kohdallani. Tulkoon vaikka liuta lapsia tai pakkoselibaatti, niin tuota en enää halua kokea!

Nyt on ensimmäinen viikko takana kierukan kanssa ja hyvältä näyttää :)

Mamma
Mamman Sähkövatkain

De ställde frågan efter Lilla-M föddes, men visste inte riktigt vad jag skulle göra. De sa att det lönar sig inte om man har tänkt sig att skaffa barn inom 1-2 år (jag skulle betala det själv.) Så jag tog inte den ännu, kanske efter "tvåan." Jag är ändo tvungen att ta spiralen nångång för jag har ett blodsjukdom och kan inte äta p-piller. 

Men tack för infon, fick en bättre bild av det hela :) Och jag ska också fårtsätta att läsa ditt blogg ;)

Koko H.
Ruskeat Tytöt

Olipa kiva lukea tämä, nimittäin just eilen mietin, pitäisiköhän kysäistä kuparikierukkaa sitten kun on synnyttänyt! Hormonijutut ei ole merkkien vaihdoista huolimatta toimineet mulla, on ollut jatkuva huono olo ja turvotus niistä. 

Kiitos "vinkistä"! :)

Mindeka
Ma-material Girl

Kiitos kommenteista mamma ja Koko H.

Sanoivat, että kuparikierukka on huomattavasti harvinaisempi (ellei jopa harvinaisin ehkäisymenetelmä)  kuin hormonikierukka, mutta täällähän tuntuu olevan ihan eri meininki ;)

Siis kierukkaa on myös hormoniversiona, joka on kuulema suositumpi,luultavasti  koska sillä vähenee kuukautiset ja joillain loppuu kokonaan. MUTTA siis ehkäisyteho perustuu elimistöön vapautuvista hormoneista, jolloin taitaa olla sama söisikö pillereitä...

Mutta olen edelleenkin sitä mieltä, että hormoniehkäisyn mahdollisista haitoista pitäisi puhua paljon avoimemmin nuorille, koska ainakaan minä en saanut minkäänlaista kyseenalaistusta pillereistä, vaikka olinkin silloni aloittaessani vasta rippikouluikäinen.

"Ai haluat siirtää kuukautisia, no tässä on sulle 3kk ilmaiseksi ehkäisypillereitä ja jos haluat sitten jatkaa, niin tässä on resepti, ole hyvä. Kiitos, näkemiin."

Missä muuten mamma kävit silloin? Koska meille sanottiin vain, että "Sitten jos haluatte lisää lapsia, niin otetaan se pois." Ja ymmärsin, että ainakin (?)  Helsingissä sen ensimmäisen kierukan saa ilmaiseksi, sitten jatkossa se onkin sen 150€ tai jotain vastaavaa. Ymmärsinköhän oikein?

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Kokkola. De sa det på polikliniken och vid rådgivningen. De sa det kanske därför att den är ju dyr och ville inte att jag ska betala och vill ha den bårt inom ett kort tid.

Jag har haft p-piller när jag var 16- jag var ett månster, hade dem bara 6mån. men efter jag fick diagnosen av "leiden" fick jag veta att jag fick inte äta dem och inte hormonalt spiral heller.

Mindeka
Ma-material Girl

Okei. Aivan.

Ja varmasti kierukka on tarkoitettukin pitkäikäiseksi ehkäisyksi, eikä vain esim. vuodeksi kerrallaan. Se, että se ei minua sattunut, niin ei poista sitä faktaa  että se kuitenkin asetetaan kohdulle, jolloin ei voi olla kovin hyväksikään ottaa ja poistaa, ottaa ja poistaa vähän väliä.. Synnytyksen jälkeenhän on käsittääkseni minimi 3kk, ennenkuin kierukkaa edes asetetaan juuri siksi, että halutaan antaa paikkojen parantua (kauniisti ilmaistuna).

Kommentoi