Iiiik! Täällä puhutaan ehkäisystä!

Olen pohtinut monta pitkää hetkeä, minkälaista ehkäisyä kannattaisi jatkossa käyttää. (Ja jos joku nyt luulee, että poikamme oli vahinko, niin kerron että ei hän ollut. Ihan tahallinen ja erittäin toivottu.)  Koska emme tähän jouluun kuitenkaan kaipaa vauvauutisia, päätin hankkia kierukan. Kuparikierukan.

Kierukka oli minulle entuudestaan jokseenkin tuntematon ja ainakin osasyy selvisi: sitä suositellaan synnyttäneille naisille, koska kierukka asetetaan kohdunsuulle ja synnyttäessä se avautuu (=helpottaa asettamista). No, kun kuulin että tarjolla on joko hormoni- tai kuparikierukkaa, niin päätös oli helppo: enää en elimistööni keinotekoisia hormoneja ota. Ne, mitkä luonnostaan hyrrää, niin riittäköön. Kuparikierukka it is then.

Lähetteen toimenpiteeseen sain neuvolasta ja se laitettiin minulle terveyskeskuksessa. Kätilöopistolla niitä kuulema myös laitetaan oppilastöinä (huono sanavalinta?). Itse toimenpide oli helppo, lähes täysin kivuton ja niin miellyttävä kun nyt niissä olosuhteissa voi olla. Olin kuullut valitettavasti etukäteen vain kauhukertomuksia:”Se sattuu ihan sairaasti! Sitä ei saada välttämättä laitettua sulle, koska et ole synnyttänyt.” jne., joten jännitin etukäteen jonkin verran. -No okei, aika paljon!

Mutta turhaan. Lääkäri oli kaikkien kehujen arvoinen ja asetti kierukan n.kolmessa minuutissa paikoilleen. Ainoa, minkä tunsin oli nipistys (ottaa kohdunsuusta kiinni), joka oli samaa luokkaa kuin papa-koe. Eli aika mitätön. Sen jälkeen ei muuta, kuin lääkärin: ”Valmis!”.

Kierukka toimii viisi vuotta ja ensimmäisen maksaa Helsingin Kaupunki. Sen saa poistettua lääkärissä koska tahansa ja koska hormoneja ei ole, se ei vaikeuta lapsensaamista poistamisen jälkeen. Seuraavan saa sitten ostettua apteekista.

Kuulostaa hyvältä, eikö?

 

Onko muilla vastaavia, positiivisia,  kokemuksia?

 

 

Lisää ehkäisyasiaa ja tietoa kierukasta:

http://www.ehkaisy.com/?gclid=COmKkvL8i60CFWwumAod1gl15Q

http://www.tohtori.fi/?page=3669292&id=1972898

ja

http://www.verkkosivuapteekki.fi/Flexi-T-300-tai-380-Kuparikierukka

 

 

Kommentit (8)
  1. Okei. Aivan.

    Ja varmasti kierukka on tarkoitettukin pitkäikäiseksi ehkäisyksi, eikä vain esim. vuodeksi kerrallaan. Se, että se ei minua sattunut, niin ei poista sitä faktaa  että se kuitenkin asetetaan kohdulle, jolloin ei voi olla kovin hyväksikään ottaa ja poistaa, ottaa ja poistaa vähän väliä.. Synnytyksen jälkeenhän on käsittääkseni minimi 3kk, ennenkuin kierukkaa edes asetetaan juuri siksi, että halutaan antaa paikkojen parantua (kauniisti ilmaistuna).

  2. Kokkola. De sa det på polikliniken och vid rådgivningen. De sa det kanske därför att den är ju dyr och ville inte att jag ska betala och vill ha den bårt inom ett kort tid.

    Jag har haft p-piller när jag var 16- jag var ett månster, hade dem bara 6mån. men efter jag fick diagnosen av ”leiden” fick jag veta att jag fick inte äta dem och inte hormonalt spiral heller.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *