Iltarutiinit avuksi nukkumaanmenoon

Puutalobabyn palstalla pohdittiin päivärutiineja (ja niiden puuttumistakin), jonka luettuaan ystäväni ihmetteli, että ”Mitä ihmettä iltarutiineissa on erilaista, että vauva tajuaa niistä nukkumaanmenon lähestyvän?”

Kokemuksesta on opittu, etteii iltarutiinien tarvitse olla mitenkään erilaisia tai huikeita, vaan pointti on se, että niitä samoja pieniä asioita toistamalla, vauva tai taapero oppii ennakoimaan mitä seuraavaksi tapahtuu ja sen ansiosta ymmärtää, että nyt mennään nukkumaan.

Me aloitimme jo vauva-aikana mm. sellaisen rutiinin, että menemme makuuhuoneeseen, meidän sängyllemme makoilemaan ja laulamme Nukkumatti-laulun (Sininen uni). Tätä olemmekin pystyneet jatkamaan myös matkoilla ja yökylässä (jos lapsi on hoidossa), joka todella toimii. Pieniä asioita siis, mutta kun ne toistuvat päivästä toiseen, niiden pitäisi helpottaa lapsen nukahtamista. Ja sama pätee moneen muuhunkin oppimiseen.

Tässä esimerkkinä meidän iltarutiinimme:

 • Iltapuuro olkkarissa, jossa aikana katsomme  Ystäväni Nalle Puh- piirrettyä (kivat laulut ja hokemat).
 • Iltasuihku tai -kylpy
 • Uni CD- soimaan, samalla kun puemme vaipan ja yöpaidan
 • Sängylle makoilemaan ja unilaulu
 • Poika omaan sänkyyn ja hyvänyöntoivotukset (vettä pullosta, jos jano)

Joskus tuttia heitellään sängystä pariinkin otteeseen (käymme nostamassa), ennenkuin uni tulee, mutta useimmiten Gabriel on unessa jo kymmenen minuutin kuluessa. Ääntä saa kuulua ihan normaalisti, hän ei herää edes vieressä olevaan stadikan konserttiin, saati sitten telkkariin.

 

Millaisia iltarutiineja teillä noudatetaan ja kuinka hyödylliseksi (tai hyödyttömiksi)  ne teillä on koettu?

Kommentit (2)
 1. Kiitoskommentista ja esimerkistä Vierailija 06:58 (Huh, hereillä ja koneella jo tuolloin!)

  Meillä myös sekoitetaan puuroon edelleen hedelmäsosetta, niin saa vähän vaihteluakin siihen makuun 🙂

  Hampaiden pesu hoidetaan meillä siellä kylvyssä, joten joskus jos aamukylpy jää isin kanssa toteutumatta (nukkuu pommiin tmv.) meinaa se minulta unohtua! Olemme siis itsekin jo niin rutinoituneita tähän ohjelmaan.. Heh.

  Gabrielilla oli muuten syntymästä lähtien todella kuiva iho, johon helposti tuli ihottumaa. Lääkäri neuvoi meitä kylpemään joka päivä, jotta ihottuma rauhoittuu. Kuulosti meistä hullulta, mutta se toimi. Enää emme joka ilta joudu rasvaamaankaan.

 2. Meillä on noudatettu tätä samaa muutamilla kehitykseen liittyvillä muutoksilla jostain muutaman neljän kuukauden iästä eteenpäin:
  eli laitan puoli kahdeksan puuron tulee ja sen jääkaappiin jäähtymään. Sekoitan puuroon edelleen hedelmäsosetta, koska siis hei eihän se epäterveellistäkään ole 😀 sinä aikana kun puuro jäähtyy kerätään lelut paikoilleen, vaihdetaan yöpuku ja laitetaan vaippa. Sitte syödään varttia vaille kaheksan, sen jälkeen pestään hampaat, haetaan tutti ja tyttö menee nukkuu sänkyynsä. Se antaa mulle pusun ja mä sille ja sammutan valon ja lähden huoneesta, tyttö jää poikkeuksetta nukkuu isojen tyttöjen sänkyynsä hienosti 🙂
  Tässä vaiheessa on kai hyvä sanoa, että tyttö on 1,5v. 🙂

  Joskus esim. Kylvetinkin tuon iltaisin, meille sopii paremmin aamusuihkut joka toinen päivä. En halua kuitenkaan tollein totuttaa tytön elimistöä joka päiväseen kastumiseen 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *